Amdusjas ubity, został jeszcze jeden miks 5. Dzięki wszystkim za wskazówki, w jakiś sposób mnie to naprowadziło.
PS. wiedza dla wszystkich tych, którzy będą podchodzić do próby wytrzymałości (psychicznej)
Należy ubrać się w taki sposób aby maksymalnie zminimalizować użycie drenaży oraz podwójnego drenażu tj. poprzez założenie odpowiednio wysokiego progu HP. Nie wiem czy o tą mechanikę chodziło twórcy - niemniej jednak przedstawiam wam swój sposób.
Walka poglądowo: https://mfo3.pl/r/b8c68ab20
Ostatnio edytowane przez Platynowy ; 18-08-2025 o 14:34
Dlaczego Śmierć przez 4 istnieje? I to jeszcze w walce 1v1?
O ile mieliśmy bossy, o których niewiedza może znacznie utrudnić walkę, to zauważyłem, że w tej aktualizacji wszedł koncept, aby tą wygraną uniemożliwić gdy boss ma mało życia, dopóki gracz nie nauczy się tego jedynego specyficznego sposobu na wykończenie przeciwnika. W rezultacie gracz musi albo powtórzyć ten sam styl walki kilkukrotnie z dostosowaniem dobicia przeciwnika, albo sięgnąć po informację z zewnątrz w postaci poradnika na forum lub raportu wygranej walki innego gracza.
Pierwszym przykładem jest boss fabularny Anakin - o ile on informuje gracza, że na końcu ma pewną niespodziankę, to gracz bez uprzedniego doświadczenia całości walki nie ma szans na wygraną, bo skąd ma wiedzieć, jakie statusy Anakin na sobie nałoży, gdzie kontra to ten jeden jedyny status nałożony w odpowiedniej turze?
Kolejnym jest boss poboczny odblokowujący lokację Wściekły Kurczak - tutaj idzie się o krok dalej a nawet jeszcze kilka kroków. W odróżnieniu od poprzednich bossów, który kontrowały przeczekanie natychmiastowo przy użyciu tego, ten boss przy wcześniejszym użyciu tej zdolności kontruje ją pod koniec, gdyż prawdopodobnie nie mamy wystarczająco przedmiotów dobijających Kurczaka. Dodatkowo, sama wiedza o permanentnym paraliżu pod koniec walki może nie wystarczyć, aby uniknąć przegranej przez tą zdolność. Bo sposobów na kontrowanie permanentnego paraliżu jest kilka, ale jak użyjemy nie ten, to możemy znowu przegrać całość walki. A "nie ten" sposobem jest użycie przeczekania przed próbą nałożenia permanentnego paraliżu przez Kurczaka. W tym wypadku możemy się dowiedzieć o nowych właściwościach zdolności Kurczaka, jakim jest zdjęcie Nietykalności, nałożenie permanentnego Krwawienia na gracza i Regeneracji na 3 tury dla Kurczaka. Następnym razem już nie chciało mi się eksperymentować z nałożeniem samego paraliżu na sobie, byłem tak podirytowany że już skopiowałem ten jeden jedyny sposób na dobicie Wściekłego Kurczaka znany przez każdego, który Wściekłego Kurczaka zdołał pokonać.
Podsumowując, nie podoba mi się wspomniany koncept robienia bossów, gdzie od gracza oczekuje się użycia tego jednego jedynego sposobu na skontrowanie, by nie przegrać walki pod koniec, gdzie kreatywne sposoby na ich obejście są karane, a jedynym rozwiązaniem jest kopiowanie od innych graczy.
~Pozdrawiam Użytkownik.
Nawet Szalony Bawół miał sekretną mechanikę bez znajomości której praktycznie nie było szans go pokonać na sensownym poziomie.
Nie mam nic przeciwko ciekawym bossom, ale sposoby na ich ubicie powinny być od początku jawne.
♪ Żółwie tańczą jak szalone... ♫
Ostatnio edytowane przez Suczek ; Dzisiaj o 14:01