Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 105 z 109

Temat: Dyskusja na temat balansu na 100lvl

Cytat Napisał OG Enzo Zobacz post
    ponawiam pytanie bo całą uwagę przykuło jakieś inne pytanie
    a tak właściwie co losowego jest w krwawieniu? przecież odbiera mozliwy do przewidzenia % naszego hp i w zaden sposob nie wiaze sie z rng...
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar MasterOfPuppets
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    a tak właściwie co losowego jest w krwawieniu? przecież odbiera mozliwy do przewidzenia % naszego hp i w zaden sposob nie wiaze sie z rng...
    Częste krwawienie wymusza podbicie progu leka, by uwzględnić przypadek, że krwawka zbija nas poniżej runy.

Cytat Napisał MasterOfPuppets Zobacz post
    Częste krwawienie wymusza podbicie progu leka, by uwzględnić przypadek, że krwawka zbija nas poniżej runy.
    Ja wiem co robi krwawienie, ale pytam co jego działanie ma wspolnego z losowością . Bo to jest skrajnie przewidywalne (i nawet do obejścia jednym warunkiem w skrypcie). Nieszczęście, które koleżka sugeruje będzie znacznie bardziej losowe (mówiąc o losowości sensu stricte) podbijając szansę na kryty przeciwnika, wchodzenie negatywnych statusów, etc.
    I to do ujęcia tego efektu jako losowy właśnie się doczepiłem

A Kosa raczej w założeniach miała być takim specyficznym eq, nie dla każdego. Sugeruję przerzucić się na Prymitywne Rękawice, które są wspaniałym uzbrojeniem
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; Wczoraj o 07:42
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Fannindel
    Ja wiem co robi krwawienie, ale pytam co jego działanie ma wspolnego z losowością . Bo to jest skrajnie przewidywalne (i nawet do obejścia jednym warunkiem w skrypcie). Nieszczęście, które koleżka sugeruje będzie znacznie bardziej losowe (mówiąc o losowości sensu stricte) podbijając szansę na kryty przeciwnika, wchodzenie negatywnych statusów, etc.
    I to do ujęcia tego efektu jako losowy właśnie się doczepiłem

A Kosa raczej w założeniach miała być takim specyficznym eq, nie dla każdego.
    Zgadzam się z Enzo, krwawienie z kosy to mechanika kompletnie nietrafiona. Pisanie że to przewidywalne to teoria, która nijak się ma do praktyki. Żeby to ogarnąć w skrypcie trzeba by dublować warunki (leczenie z krwawieniem i leczenie bez krwawienia), a że liczba poleceń jest ograniczona to nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie marnował ich na takie kombinacje kosztem podstawowych rzeczy. Temat zwiększenia limitu poleceń był poruszany już kilka czy kilkanaście razy i raczej każdy widzi że większych zmian nie będzie, a już na pewno nie prędko. W praktyce to krwawienie jest więc bardziej problematyczne niż przewidywalne.
    Nie walczysz, nie masz doświadczenia w PvP, więc serio co ty możesz wiedzieć o balansie eq, które używane jest wyłącznie w PvP. W każdym temacie masz coś do powiedzenia, tylko że większość tego co piszesz nic nie wnosi.

Sugeruję przerzucić się na Prymitywne Rękawice, które są wspaniałym uzbrojeniem
    A ja sugeruję przestać się udzielać w dyskusjach o których nie masz pojęcia, bo spamujesz w każdym możliwym dziale i temacie i w większości nie dodajesz nic wartościowego.

Wracając do tematu, kosa miała być specyficznym eq, ok, ale nie powinna być zrobiona tak, że odstrasza ludzi przez głupie i niegrywalne mechaniki. Najlepsza byłaby demobilizacja na 1 turę albo chwilowe obniżenie celności na 1 turę.
    Ostatnio edytowane przez Fannindel ; Wczoraj o 08:42

Użytkownik Avatar Stara Gwardia
    Nie walczysz, nie masz doświadczenia w PvP, więc serio co ty możesz wiedzieć o balansie eq, które używane jest wyłącznie w PvP. W każdym temacie masz coś do powiedzenia, tylko że większość tego co piszesz nic nie wnosi.
    jak ty się do testera zwracasz, ale jesteś hur dur

@powyzej
    w nerfach chodzi chyba o osłabienie, czy ewentualna ślepota/demobilizacja na 1 turę dwa razy na walkę byłaby wystarczającym nerfem dla kosy, żeby nie każdy nią grał?
    Ostatnio edytowane przez Stara Gwardia ; Wczoraj o 09:01

Wracając do tematu, kosa miała być specyficznym eq, ok, ale nie powinna być zrobiona tak, że odstrasza ludzi przez głupie i niegrywalne mechaniki. Najlepsza byłaby demobilizacja na 1 turę albo chwilowe obniżenie celności na 1 turę.
    Pomijając twoje wyciągnięte z palca dygresje, w których nieudolnie próbujesz mnie obrazić - nadal nie wytłumaczyłeś mi losowości(!) tego uzbrojenia . Dywagacje o skryptach nie są tu potrzebne, system pvp raczej wychodzi przy balansowaniu eq z założenia że budujemy się pod dostępne w tym momencie możliwości. Jeśli nieprzewidywalność broni nie pozwala ci jej założyć - zrób build pod inną.
    Nie, chwilowe obniżenie celności albo demobka na (xdddddddd) 1 turę w rękawicach to żaden debuff dla przewagi, którą gwarantuje kosa - każdy, nawet średnio rozgarnięty user jest w stanie to obejść
    No i winratio w tym eq raczej nie wskazuje na to, żeby wymagały jeszcze jakiegoś wzmacniania
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; Wczoraj o 09:07
    Cześć zbóje

Użytkownik Avatar Karoxus
    Pomijając twoje wyciągnięte z palca dygresje, w których nieudolnie próbujesz mnie obrazić - nadal nie wytłumaczyłeś mi losowości(!) tego uzbrojenia . Dywagacje o skryptach nie są tu potrzebne, system pvp raczej wychodzi przy balansowaniu eq z założenia że budujemy się pod dostępne w tym momencie możliwości. Jeśli nieprzewidywalność broni nie pozwala ci jej założyć - zrób build pod inną.
    Nie, chwilowe obniżenie celności albo demobka na (xdddddddd) 1 turę w rękawicach to żaden debuff dla przewagi, którą gwarantuje kosa - każdy, nawet średnio rozgarnięty user jest w stanie to obejść
    No i winratio w tym eq raczej nie wskazuje na to, żeby wymagały jeszcze jakiegoś wzmacniania
    Wskaż mi 3 osoby (pomijając OG Enzo) które po nerfach kosy korzystają z tego przedmiotu. Z drugiej strony, nikt nie mówi o wzmacnianiu tego przedmiotu a o jego poprawce.
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Pomijając twoje wyciągnięte z palca dygresje, w których nieudolnie próbujesz mnie obrazić - nadal nie wytłumaczyłeś mi losowości(!) tego uzbrojenia . Dywagacje o skryptach nie są tu potrzebne, system pvp raczej wychodzi przy balansowaniu eq z założenia że budujemy się pod dostępne w tym momencie możliwości.
    Ja jedynie zwróciłem uwagę, że w wielu tematach piszesz coś, co w praktyce nie wnosi wartości do dyskusji. Nie widzę w tym nic „udolnie próbującego obrazić”, tylko fakt. Myślałem, że dyskusja dotyczy losowości efektu negatywnego (krwawienia), a nie całej kosy. Dywagacje o skryptach są istotne, bo mamy ograniczoną liczbę poleceń i warunków – krwawienie komplikuje budowanie taktyki, bo nikt nie będzie rezygnował z podstawowych akcji tylko po to, by uwzględnić możliwość krwawienia.

Jeśli nieprzewidywalność broni nie pozwala ci jej założyć - zrób build pod inną.
    Jeśli nieprzewidywalność broni blokuje jej użyteczność, to mechanika staje się problematyczna w PvP. Kosa kiedyś była silna bez nakładania krwawienia na posiadacza, teraz jest za słaba przy obecnym statusie.

Chwilowe obniżenie celności lub demobilizacja na 1 turę ma realny efekt, można też rozważyć 2–3 tury. Alternatywnie prostym rozwiązaniem byłoby skrócenie statusu krwawienia nakładanego na siebie z 2 tur do 1, co znacznie zmniejsza problem, nie odbierając kosie specyfiki. Chodzi o kompromis: zachować specyfikę broni, ale zmniejszyć frustrację graczy. Jak pisał MOP, pojęcie balans jest płynne i regularnie powinny być podejmowane zmiany w uzbrojeniu, więc wprowadzenie/zmiana nerfu/buffu nie oznacza, że temat jest zamknięty.
    Winratio nie oddaje pełnego obrazu, większość graczy już nie używa kosy, właśnie prawdopodobnie przez własne krwawienie. W tym przypadku mówimy wyłącznie o nerfie, nie o bufie, zmiana nie musi być drastyczna, po prostu bardziej grywalna.

Cytat Napisał Karoxus Zobacz post
    Wskaż mi 3 osoby (pomijając OG Enzo) które po nerfach kosy korzystają z tego przedmiotu. Z drugiej strony, nikt nie mówi o wzmacnianiu tego przedmiotu a o jego poprawce.
    poprawce, która go znacząco wzmocni

a na GPT tego drugiego odpisywać nie zamierzam
    Cześć zbóje

I widzisz, wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego broń ma się opierać na losowości czyt. im mniej krwawień mi się wylosuje na kole fortuny tym lepiej dla mnie, bądź dla przeciwnika (w przypadku losowania na twoją niekorzyść). Z resztą poprawka =/= buff skoro uważasz, że od razu item będzie znacząco wzmocniony.
    Co do przerzucenia się na Prymitywne Rękawice. Zerknij na top 15 i wskaż mi chociaż 3 osoby, które na bieżąco korzystają z kosy (jak wyżej napisałem, pomijamy OG Enzo). W takim przypadku kosa mogłaby zostać usunięta z gry bo nikt ale to kompletnie nikt z niej nie korzysta w wyższych dywizjach rankingowych.

A powinieneś bo Ci idealnie przedstawił obecny problem kosy
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Użytkownik
    Cytat Napisał Karoxus Zobacz post
    I widzisz, wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego broń ma się opierać na losowości czyt. im mniej krwawień mi się wylosuje na kole fortuny tym lepiej dla mnie, bądź dla przeciwnika (w przypadku losowania na twoją niekorzyść). Z resztą poprawka =/= buff skoro uważasz, że od razu item będzie znacząco wzmocniony.
    Co do przerzucenia się na Prymitywne Rękawice. Zerknij na top 15 i wskaż mi chociaż 3 osoby, które na bieżąco korzystają z kosy (jak wyżej napisałem, pomijamy OG Enzo). W takim przypadku kosa mogłaby zostać usunięta z gry bo nikt ale to kompletnie nikt z niej nie korzysta w wyższych dywizjach rankingowych.

A powinieneś bo Ci idealnie przedstawił obecny problem kosy
    Mnie tylko ciekawi dlaczego chcecie znowu z powrotem tą kosę zbuffować, ta kosa była bardzo silna przed dwoma wersjami i jak usunię to krwawienie to znowu będzie cały czas w kółko grywalna. Nudno to jest ciągle walczenie ta sama bronią.
    Od teraz unikam jakilkowiek konfliktów, chce być neutralny.
    Nie polecam serwera Karoxusa, którego promuje 100% toksyczności 0 moderacji, kolejny serwer do wyzywania samej mojej osoby, chciałbym umieć się tym nie przejmować, ale za bardzo mnie ten serwer zniszczył i reaguje na to zamiast mieć na to wywalone. Na początku ten serwer był bardzo przyjazny ale potem wyszło, że nie daże sympatią kilku graczy za to co kiedyś mi zrobili i zaczęli mnie wyzywać. Polecam unikać ten serwer.

Cytat Napisał Kamillo Zobacz post
    Mnie tylko ciekawi dlaczego chcecie znowu z powrotem tą kosę zbuffować, ta kosa była bardzo silna przed dwoma wersjami i jak usunię to krwawienie to znowu będzie cały czas w kółko grywalna. Nudno to jest ciągle walczenie ta sama bronią.
    Nikt nie mówi o buffowaniu jej, a o zmienieniu mechaniki. Swoją drogą, mówisz, że nudno jest ciągle walczyć tą samą bronią tymczasem z rękawic z realnych opcji masz jedynie prymitywne rekawice xd

W takim przypadku kosa mogłaby zostać usunięta z gry
    Ja uważam, że taka broń w ogóle nie powinna być do niej dodawana.
    Cześć zbóje

Użytkownik Avatar MasterOfPuppets
    Aktualny stan kosy jest spoko. Jedyne co to może przywrócenie 3 tur pomyslności byłoby dobre.
    Ogólnie z tego co obserwuje sporo broni atrowych zaczyna dość skutecznie bić rękawice. Bez dobrego/jakiegokolwiek przygotowania Buława / topór / włócznia / miecz klepią mnie dość mocno.

Czyli każda poprawka, która Ci się nie podoba, to od razu wzmocnienie, a każdy, kto myśli inaczej, to debil piszący bzdury? Mamy eksperta od wszystkiego, który nigdy nie ograł większości gry, a i tak wie najlepiej, jak wszystko ma być zbalansowane. Karoxus jasno napisał, że chodzi o poprawkę, a nie o wzmacnianie, a Ty wyskakujesz z 'poprawką, która znacząco go wzmocni', nie dając ani jednego argumentu czy pomysłu. Jeśli gracze PvP widzą, że coś wymaga zmiany, to warto się nad tym zastanowić.

No super, najpierw komentarz, a potem nagle nie odpisujesz, żałosne. Krytykować, że używam AI, a sam nie potrafisz nawet odnieść się do swoich własnych argumentów? Śmiech na sali. Na AI już odpowiedziałem w innym wątku, same pomysły są moje, a narzędzie tylko pomaga to poukładać. Mogę też powiedzieć, że nie odpiszę, bo używasz kalkulatora do pokonania bossa, tyle warta jest Twoja cała krytyka xD

dalej krytykuj i udawaj, że wiesz lepiej xD

- - - - - - - - - -

Ja uważam, że taka broń w ogóle nie powinna być do niej dodawana.
    Z tym również można się zgodzić i może warto rozważyć usunięcie aktualnej kosy i wprowadzenie nowych rękawic o zupełnie innym działaniu, które nie byłyby aż tak problematyczne ani losowe w testowaniu i działaniu. Mogłyby np. dawać krótkotrwałe bonusy do obrażeń, obrony lub uniku, albo zwiększać szansę na trafienie krytyczne. Takie rozwiązania wprowadzałyby ciekawe możliwości taktyczne, bez większego ryzyka frustracji dla gracza.

Cytat Napisał MasterOfPuppets Zobacz post
    Aktualny stan kosy jest spoko. Jedyne co to może przywrócenie 3 tur pomyslności byłoby dobre.
    Ogólnie z tego co obserwuje sporo broni atrowych zaczyna dość skutecznie bić rękawice. Bez dobrego/jakiegokolwiek przygotowania Buława / topór / włócznia / miecz klepią mnie dość mocno.
    Jak najbardziej zgadzam się z tym, co napisałeś o broniach atrowych – rękawice mają coraz trudniej. Pomysł przywrócenia 3 tur pomyślności brzmi ok, ale trzeba by przetestować, czy lepiej dodać więcej tur pomyślności, zamienić je na inny negatywny/pozytywny status, zmniejszyć liczbę tur krwawienia, czy całkiem je usunąć. Z samych domysłów ciężko tu coś jednoznacznie zdecydować, to wymaga dokładnej analizy i testów, a w praktyce finalnie i tak może wyjść inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Fannindel ; Dzisiaj o 03:40

Uprawnienia