Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 46 do 60 z 138

Temat: Event Wakacyjny 2025

Użytkownik Avatar Luxferre
    Cytat Napisał Lisu aka wróciłem Zobacz post
    Powiedzieli mi, że tam się liczy jakieś podzielne niepodzielne, tyle co z matematyki pamiętam to jak jest na końcu 5 to jest tak jak powinno być, jak jest parzysta to też, jak miałem jakoś inaczej to wpisywałem w kalkulator i tam coś robiłem jako tako.

innego eq nie mam, tyle co zebrałem jakoś losowo, zdolek też wszystkich nie mam
    Załącznik 22541

pierwsza próba: https://mfo3.pl/r/b8b2df70d

są trzy darmowe. wy tak serio? w takim razie wnoszę o nerf wodnika, bo nie mogę zabić solo na auto, a w późniejszych godzinach nie ma komu pomagać :/
    1. korzystałeś z kalkulatora (= znasz mechanikę, o której nie ma mowy w grze, + nie musiałeś robić własnych wyliczeń z ryzykiem pomyłki)
    2. zużyłeś wszystkie leczenia, mikstury odnowienia, 2 mikstury regeneracji i 2 osłony - i tutaj nie mam akurat na myśli strat, bo strat żadnych nie ma, tylko sam fakt, że to było wymagane do wygrania walki (ledwo)
    3. byłeś o jeden atak więcej od przegranej, czyli wygrana na styk, a oprócz tego raz ci zostało 65 HP
    4. uzbrojenie z plusami. jasne, przedział niżej, ale wciąż jest w sporej części przypadków lepsze niż +0 na ten co posiadamy

wodnika można całkiem swobodnie bić w zerówkach i przy mniejszym zużyciu mikstur, prawdopodobnie nawet nie trzeba mieć lodu na plusie. wiem, że specjalnie przesadzasz, ale porównywanie strzygi do wodnika wciąż jest nie na miejscu.
    "wy tak serio?"
    ::::​)

Spróbowałem po raz pierwszy Strzygi, w eq max +2 (górniczy +4 ale to się nie liczy raczej) - jednorazowo brakło mi jednego ataku do dobicia jej (nie zostawiłem osłonek).
    Nie liczyłem hp, dostałem 2 kończące pod rząd + w drugim dostałem też paraliż, na który mam 75%. Nie powiem ten kończący jest jedynym problemem chyba (no i to, że sporo bije) - i jeżeli da się go uniknąć licząc hp, no to tak trochę meh. Nie będę siedział i liczył hp (Amaterasu była pod tym kątem akurat przyjemna), ale no jeżeli ktoś chce robić skrypt pod to to pewnie się da.
    No ale jak mi przestało iść, to zrezygnowałem. Trudno, może to nie dla mnie - jak mi coś nie sprawia przyjemności to po prostu rezygnuję.

Jako nowy gracz moge tylko powiedzieć że strzyga, wodnik czy południca dla takich randomów jak np ja, to nie stanowią dużych problemów.

Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Z innej beczki: Leszy wydaję się być strasznie kiepskim globalem pod względem designu mechaniki. Mini, który automatycznie wyłącza jakiegoś gracza z walki praktycznie do jej końca - no super zabawa dla uczestników. Z jednej strony powstrzymuje to graczy przed klepaniem go czysto na auto, z drugiej - po to są walki, żeby w nich uczestniczyć?
    To już 10 lat temu lepszym podejściem do tematu wykazywał się Necron, który też robił coś ze śmiercią (Nekromancja) - niby znajdujesz się w dziupli, jak dostaniesz nekro, ale nadal jesteś uczestnikiem walki.
    Tutaj nie.

A i zobaczyłem właśnie, co zrobili z moim ulubionym świątecznym globalem...RIP Jajko.
    W sumie znalazłem dobre rozwiązanie na to, jak przekształcić mechanikę Leszego w taki sposób, żeby nie była ona aż tak bardzo frustrująca - jednocześnie naprawiając jeden z problemów, jaki mam z globalami eventowymi.

Niech Klątwa Lasu w pierwszej kolejności zabija osobę z najniższym Lvlem.

Usuwa to nieprzyjemne sytuacje w stylu czegoś, co miałem przed chwilą - Leszy złapany przez 100+ lvl, ja na swojej 68lvl postaci akurat szukałem posągów (po złapaniu, nie liczyłem na wbicie) dla nagród i jak się okazało - były dwa miejsca na globala. Żeby nie psuć walki nie wbijałem - ale jakie to jest nieprzyjemne uczucie wiedząc, że jestem wręcz "wykluczony", ponieważ ów postać nie ma max lvl. Nawet na swojej głównej miałbym chwilę zawahania, patrząc na to, że nie gwarantuje nam to wygranej. Tak to chociaż wbiłbym na globala, nie zrobił absolutnie nic (bo klątwa) i miał szansę na loot. A tak to no - zrobiłem, co wypadało, nawet jeśli nie było to dla mnie korzystne.

Dlatego bardzo uwielbiałem jajko - jajko nie wykluczało, mogłeś wbić 6 lvl, a i tak uczestniczyłbyś w walce. I to dla mnie była esencja "eventowego globala" - coś, w czym każdy może uczestniczyć. Nawet Yeti aż tak nie wykluczał, bo choć był trudny - to przy nawet sporej dysproporcji dało się coś ugrać. Niestety im większy max lvl - tym ta potencjalna dysproporcja staje się większa i nic niestety nie da się zrobić. A szkoda, naprawdę szkoda.

Użytkownik Avatar Absolute
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    "prawie" czyni zwykle wielką różnicę [...] a o "paru innych zdolkach" to info w poscie freshera sie pojawilo.
    "Strzyga poniżej 50lv nie używa prawie żadnych zdolności" - nieprawda. W walce z 46 lvl używa conajmniej 7 zdolności (w tym tej jednej, najgroźniejszej), w walce z 95 lvl używa conajmniej 9 zdolności. Faktycznie, nie używa "prawie" żadnych poniżej 50 lvl. Twoja interpretacja słowa "prawie" nie ma tutaj znaczenia.

"Możesz CO NAJWYŻEJ demobilke albo spowo dostać" - nieprawda. Jedynym statusem, którego nie nakłada na 46 lvl, a nakłada na 95 lvl jest Krwawienie, a więc nadal nakłada paraliż, zombie i przełamanie.

Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    no kończącego ciosu to używa zawsze
    Nieprawda. W walkach z moim 34 lvl nie użyła go nigdy.
    To offend a weak man, tell him the truth.

Użytkownik Avatar Clover
    Spróbowałem po raz pierwszy Strzygi, w eq max +2 (górniczy +4 ale to się nie liczy raczej) - jednorazowo brakło mi jednego ataku do dobicia jej (nie zostawiłem osłonek).
    Nie liczyłem hp, dostałem 2 kończące pod rząd + w drugim dostałem też paraliż, na który mam 75%. Nie powiem ten kończący jest jedynym problemem chyba (no i to, że sporo bije) - i jeżeli da się go uniknąć licząc hp, no to tak trochę meh. Nie będę siedział i liczył hp (Amaterasu była pod tym kątem akurat przyjemna), ale no jeżeli ktoś chce robić skrypt pod to to pewnie się da.
    No ale jak mi przestało iść, to zrezygnowałem. Trudno, może to nie dla mnie - jak mi coś nie sprawia przyjemności to po prostu rezygnuję.
    O, i to jest mój problem z takimi przeciwnikami pod liczenie: to są przeciwnicy pod robienie skryptów, a nie pod wyzwanie manu.

- - - - - - - - - -

Dlatego bardzo uwielbiałem jajko - jajko nie wykluczało, mogłeś wbić 6 lvl, a i tak uczestniczyłbyś w walce. I to dla mnie była esencja "eventowego globala" - coś, w czym każdy może uczestniczyć. Nawet Yeti aż tak nie wykluczał, bo choć był trudny - to przy nawet sporej dysproporcji dało się coś ugrać. Niestety im większy max lvl - tym ta potencjalna dysproporcja staje się większa i nic niestety nie da się zrobić. A szkoda, naprawdę szkoda.
    This, to samo było z zajączkiem, nawet w najgłupszych statach szło go solować, nigdy nie był super prosty solo, nigdy nie był upierdliwy we dwójkę. Dalej nie rozumiem, czemu najlepszego unikata i miniacza zdecydowano się zepsuć.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik
    Cytat Napisał Lisu aka wróciłem Zobacz post
    tyle co z matematyki pamiętam to jak jest na końcu 5 to jest tak jak powinno być, jak jest parzysta to też, jak miałem jakoś inaczej to wpisywałem w kalkulator i tam coś robiłem jako tako.
    Korzystając z okazji jak komuś nie chce się używać kalkulatora:
    dla 3 liczymy sumę cyfr, jeśli jest podzielna przez 3 to liczba jest podzielna, np. 172 -> 1 + 7 + 2 = 10 -> niepodzielna; 222 -> 2 + 2 + 2 = 6 -> podzielna.
    dla 7 jest pewien sposób, ale zajmuje trochę dłużej. Weźmy liczbę z składnią abc, np. 161. Następnie robimy działanie ab + 5c, tj. 16 + 5 = 21. A 21 jest podzielne przez 7, czyli 161 też.
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Użytkownik Avatar Clover
    jak coś, to jest mój pierwszy event wakacyjny, więc ogółem komentuję tu swoje odczucia na jego temat:
    podczas gdy minigierka z robieniem odstraszaczy jest całkiem fajna, niesamowicie irytuje mnie, jak jednego zioła mam 0, a innego 30. Nie mam nawet opcji dokupienia jednego rodzaju ziół, żeby móc kontynuować minigierkę, nie, muszę zakupić pakiet wszystkich.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik Avatar Pustka
    O to moja opinia:

1. Potwory

Utopce - Przyjemny, taki tankowaty potworek. Prosty.

Wodnik - Wystarczy full obrona magiczna i nawet bez odpo jest fajny i prosty.

Strzyga - Wystarczy mieć full obrony, odpo i tyle, nie tracimy mikstur przez pierwsze 3 walki + dostajemy za głowę dużo żetonów lub golda więc jest cudny.

Leszy, Biały Wilk - Banalny global, wystarczy full obrona i odpo. Łatwo pokonać we 3 nawet nieco z niższą levelową ekipą.

2. Atrakcje

Zbieranie ziół - Jedynie co trzeba zrobić to zbierać przed północą, nic prostszego.

Festiwal Wakacyjny - Fajne, banalne mini-gry z dobrymi nagrodami.

Gotowanie - Kolejna banalna mini-gra, dająca mnóstwo żetonów.

Tworzenie odstraszaczy - Wystarczy biegać, bardzo łatwe.

Jeżeli chodzi o beboki i południcę to nie biłem, ale pewnie są proste.

Podsumowanie: Event jest super zrobiony, bo jest bez wad, wystarczy w sumie bić moby i robić mini-gierki i to wszystko, żaden problem.

Użytkownik Avatar Clover
    Porównując z innymi mobkami, raczej utopce należą do bardziej upierdliwych z tymi trujakami. Dyniaczki dalej mój ulubiony eventowy potworek zwykły, zaraz potem zajączki (dyniaczki są bardziej hiterowe, więc z jednej strony czasem potrafią dmgem zaskoczyć, z drugiej jak się raz je palnie, to padają)

Użytkownik Avatar Luxferre
    Cytat Napisał Pustka Zobacz post
    O to moja opinia:

1. Potwory

Utopce - Przyjemny, taki tankowaty potworek. Prosty.

Wodnik - Wystarczy full obrona magiczna i nawet bez odpo jest fajny i prosty.

Strzyga - Wystarczy mieć full obrony, odpo i tyle, nie tracimy mikstur przez pierwsze 3 walki + dostajemy za głowę dużo żetonów lub golda więc jest cudny.

Leszy, Biały Wilk - Banalny global, wystarczy full obrona i odpo. Łatwo pokonać we 3 nawet nieco z niższą levelową ekipą.

2. Atrakcje

Zbieranie ziół - Jedynie co trzeba zrobić to zbierać przed północą, nic prostszego.

Festiwal Wakacyjny - Fajne, banalne mini-gry z dobrymi nagrodami.

Gotowanie - Kolejna banalna mini-gra, dająca mnóstwo żetonów.

Tworzenie odstraszaczy - Wystarczy biegać, bardzo łatwe.

Jeżeli chodzi o beboki i południcę to nie biłem, ale pewnie są proste.

Podsumowanie: Event jest super zrobiony, bo jest bez wad, wystarczy w sumie bić moby i robić mini-gierki i to wszystko, żaden problem.
    akurat leszy rzeczywiście został sporo ułatwiony odkąd można swobodnie ożywiać osobę martwą od klątwy lasu bez jakichś większych problemów.
    https://mfo3.pl/r/ba2c574fc - leszy złapany na 92, 100 lvl martwy od klątwy, 96 lvl który leciał na skrypcie (sabotował bijąc leszego zamiast wilka ) więc musieliśmy ugrać we dwójkę z darknessem (lvl 100) i jakoś dało radę. podejrzewam, że w poprzedniej iteracji nie ustalibyśmy do trzeciej klątwy lasu, ale z drugiej strony bicie na skrypcie wtedy nie byłoby aż tak złe. właściwie jedynym zagrożeniem w tej walce jest teraz pogrom od paniki wyklętych, ewentualnie pomyłka przy liczeniu zatrucia + krwawienia + naznaczenia, ale to już trochę skill issue tbh

reszta brzmi jak bait, gotowania na pewno nie nazwałbym banalnym. 10 minut pełnego skupienia i w zależności od przepisu trzeba być mocno precyzyjnym z timingiem żeby nie zmarnować czasu, do tego jedno złe kliknięcie i możemy się pożegnać z pełną nagrodą. po dwóch sesjach treningowych udało mi się zrobić pierwszą 10/10, ale zostało mi zaledwie 5 sekund.
    ::::​)

Użytkownik Avatar Clover
    No dziesiątka zależy od szczęścia, pozdrawiam moje trzy steki well done, sałatkę owocową i kilka węgorzy.

Tester
    Cytat Napisał Clover Zobacz post
    No dziesiątka zależy od szczęścia, pozdrawiam moje trzy steki well done, sałatkę owocową i kilka węgorzy.
    W zdecydowanej większości przypadków robiąc wszystko optymalnie zdobędziesz 10pkt. Natomiast sałatka owocowa, o której wspominasz z tego co mi się zdaje jest dość atrakcyjna czasowo (ale nie tak jak szprotki, albo mniej dopieczone steki). No ale czasem taki peszek jak parę steków i węgorzy się zdarzy, raz na jakiś czas 9pkt tragedii raczej nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez Amaski ; 27-07-2025 o 18:24

Ejjj, utopce tankowate? Ominęło mnie coś? ale fakt faktem że bardzo proste, baboki są ciut trudniejsze bo hybrydy i nakładają krwawienia i porażenie i zaczynają z barierami na 1 turę, ale ogólnie też są proste

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Amaski Zobacz post
    W zdecydowanej większości przypadków robiąc wszystko optymalnie zdobędziesz 10pkt. Natomiast sałatka owocowa, o której wspominasz z tego co mi się zdaje jest dość atrakcyjna czasowo (ale nie tak jak szprotki, albo mniej dopieczone steki). No ale czasem taki peszek jak parę steków i węgorzy się zdarzy, raz na jakiś czas 9pkt tragedii raczej nie zrobi.
    Dałoby radę zrobić coś w rodzaju pochwały szefa kuchni? „Te dania wymagały więcej (wprawy/umiejętności/zaradności), przygotowałeś/aś wszystkie poprawnie, należy ci się pochwała - zyskujesz 1 punkt”
    Le tits now

Użytkownik Avatar Clover
    Cytat Napisał Amaski Zobacz post
    Wsm to nie wiem, czy sałatka jest okropna czasem, czy tylko stwarza takie wrażenie przez fakt, że tylko kroisz, więc nie robię wiele rzeczy naraz, przez co "wydaje się" długie xD

Generalnie, czy jest jakaś kara za gotowanie dłużej? Jeśli tak, to na ile czasu można sobie pozwolić?

Uprawnienia