Zobacz wyniki ankiety: Czy myślisz, że problem z nowymi graczami istnieje.

Głosujących
41. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, rzadko widać nowego gracza

32 78.05%
  • Nie widzę takiego problemu

2 4.88%
  • Nie mam zdania

1 2.44%
  • Nie obchodzi mnie ilość graczy

6 14.63%
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 50

Temat: Nowi gracz w mfo!

Użytkownik
    Dla osób ładujących Mfy, którym nie pasuje że nowy gracz co nie wydaje realnych pieniędzy będzie miał więcej od nich i dla tych pozostałych zróbmy jakieś referendum, ankietę, która zdecyduje co woli większość graczy, bo ja jako może nie aż taki ładowacz mfów byłbym za tym by nowi gracze mieli lepiej na początku, by szybko się nie zniechęcili grą.
    Nie róbmy tak, że przez kilka osób na kilkaset będziemy blokować takie zmiany, niech lud zdecyduje

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Cytat Napisał EmiLowaTy Zobacz post
    Dla osób ładujących Mfy, którym nie pasuje że nowy gracz co nie wydaje realnych pieniędzy będzie miał więcej od nich i dla tych pozostałych zróbmy jakieś referendum, ankietę, która zdecyduje co woli większość graczy, bo ja jako może nie aż taki ładowacz mfów byłbym za tym by nowi gracze mieli lepiej na początku, by szybko się nie zniechęcili grą.
    Nie róbmy tak, że przez kilka osób na kilkaset będziemy blokować takie zmiany, niech lud zdecyduje
    Myślę, ze sprawa jest prosta.
    Osoby które poświeciły kasę na grę bardzo szybko zaczęły dropic eq na 100 lvl.
    Z czasem aktywność graczy bedzie coraz mniejsza.
    Teraz mamy wybór: nic nie zmieniać i szukać chętnych do wymianek po kilka dni lub delikatnie przyspieszyć exp niższym poziomom aby za jakiś czas byli nowi chetni do wymianek.
    Być może ostatnie tygodnie biedy z wymianami to efekt chomikowania energii na event, ale i tak osoby mające limit ~1k wciąż mogą zużywać.

Użytkownik Avatar Bomberion
    Cytat Napisał GalaxyPL Zobacz post
    Myślę, ze sprawa jest prosta.
    Osoby które poświeciły kasę na grę bardzo szybko zaczęły dropic eq na 100 lvl.
    Z czasem aktywność graczy bedzie coraz mniejsza.
    Teraz mamy wybór: nic nie zmieniać i szukać chętnych do wymianek po kilka dni lub delikatnie przyspieszyć exp niższym poziomom aby za jakiś czas byli nowi chetni do wymianek.
    Być może ostatnie tygodnie biedy z wymianami to efekt chomikowania energii na event, ale i tak osoby mające limit ~1k wciąż mogą zużywać.
    Od razu ci powiem, że ci co ekspią w normalnym tempie (czyli jeszcze 3 miesiące zanim wbiją 100 poziom) zostaną pozostawieni sami sobie. A z wymiankami i tak sobie poradzą.
    https://discord.gg/MYvRZdERXj

Black Legion – przyjazna grupa wspierająca nowych graczy MFO3 od 2019 roku.
    Założył ją Fang (Biały Smok), twórca Northern Sagi.
    Zbudowaliśmy m.in. Arkadię My Fantasy (d. Arkadia Black Legion) oraz grupę wsparcia dla osób z depresją (3 tys. osób).
    Obecnie pomagamy na Black Legionie i na Diablo – największym Discordzie MFO3, założonym przez Sylvana z Northern Sagi.

Użytkownik Avatar Platynowy
    Ponownie dodaje komentarz, ponieważ moderacja wciąż usuwa moje posty no ale cóż - prawda w oczy kole

Propozycja jest sensowna, warto byłoby zrobić coś w procesie wspierania nowych graczy bo jak wiadomo - łatwo nie jest, a gra jakoś wielce nie zachęca do zaglądania tu częściej zwłaszcza na początkowych etapach gry.

PS. fragment który został skasowany "Finalnie głos ludu i tak nie ma najmniejszego znaczenia"

Redaktor Naczelny Avatar Hubiot
    Cytat Napisał Platynowy Zobacz post
    Ponownie dodaje komentarz, ponieważ moderacja wciąż usuwa moje posty no ale cóż - prawda w oczy kole

Propozycja jest sensowna, warto byłoby zrobić coś w procesie wspierania nowych graczy bo jak wiadomo - łatwo nie jest, a gra jakoś wielce nie zachęca do zaglądania tu częściej zwłaszcza na początkowych etapach gry.

PS. fragment który został skasowany "Finalnie głos ludu i tak nie ma najmniejszego znaczenia"
    Twój post usunąłem ja, ponieważ był zwykłym spamem/off-topem. To, że tylko go usunąłem bez ostrzeżenia/bana to tylko moja miła natura. Ale najwidoczniej niepotrzebna, skoro wolisz świadomie rzucać zaczepkami.

Co do tematu:
    Zdecydowanie nie jestem za żadnym skalowaniem nagród EXP z obecnym lvl postaci. Takie działanie spowoduje, że gracze celowo zostawialiby questy na ostatnią chwilę by na 99lvl (wszystkich, które nie są niezbędne do odblokowania lepszych expowisk) wykonać je wszystkie. Tak samo by robili z bossami.
    Nie widzę powodu dla którego gracz miałby być nagradzany bardziej za osiągnięcie czegoś później niż wcześniej. Sztywne nagrody EXP są dzięki temu lepsze, bo więcej warte im wcześniej je zrobisz.

Alternatywą dla dziennego kalendarza nagród są właśnie daily questy, które są już w grze. Nie uważam dawania nagród za samo wejście za coś OK. Niestety stworzenie takiego odpowiednika dla kolejnych miast zajmuje sporo, gdyż jest to olbrzymie wyzwanie produkcyjne. Nie mniej jednak, prace trwają. Zastanowiłbym się nad zmniejszeniem wymaganej energii do tych daily questów, tak aby np. zadania z potworami nie wymagały pokonania ich 100, a może bardziej 50/75.

Mini eventy - odpowiednio zaplanowane mogą być fajnym urozmaiceniem. Nad zmianą progów eventowych również można by było się zastanowić.

Co do nagród EXP za questy - jestem za znaczącym ich zwiększeniem, o zwiększeniu nagród za bossy nie myślałem ale również nie widzę przeciwskazań.
    Ostatnio edytowane przez Hubiot ; 23-07-2025 o 16:08

Użytkownik
    Całkiem ciekawy temat.
    Dodam tak może poza tematem ? raczej nie ma nic wspólnego ze zwiększeniem się liczby nowych graczy aleeeee moim zdaniem nowi gracze powinni mieć zwiększony limit eny z 200 do 400, co prawda byłoby to nie fer w stosunku do starych graczy.
    Limit eny 400 znacznie ułatwiłby grę nowym graczom bynajmniej początek.

Użytkownik
    Poza tym co już pisałem w poście hidi.

To tak dzienne można dodać ale najwcześniej od urkaden, wcześniej i tak nawalone tych questów tyle że na pobocznych ich nie robię, a co dopiero dzienne gdzie by dawały jakiś śmieszny exp mimo że jestem fanatykiem dziennych. Nawet mógłbym je na szybko na kolanie stworzyć bo to nie jest problem jakieś giga proste zadanka nawet te 7,14,21 bez nie wiadomo jakich wymagań. Od devos niech się męczą.

Co do reklamy. To gra się reklamowała pod koniec covida dostrzegałem pewne testy A/B etc. Chyba nic nie przyniosły te testy i zostały wycofane bo totalnie mi się nie wyświetlają. Czy słuszne? Nie wiadomo, nie miałem dostępu do zebranych danych więc to wróżenie z fusów czy Tomi dobrze zinterpretował dane.
    Ale sama gierka jest skierowana do dość małego grona fanatyków rozsianych po całej Polsce. Więc puszczenie reklamy na całą Polskę jest za drogie(Może na ukrainę by było tańsze i bardziej efektywne.). Natomiast wyłuskanie grupy docelowej na podstawie czynników takich jak wiek, przeglądane strony etc. Nie wiem czy jest możliwe, by trzeba temat dobrze przeanalizować. Ale to by trzeba każdemu graczowi mfo zapodać skrypt śledzący w przeglądarkę XD.

W covida można było próbować ale szansa została przespana(Ciekawe czy zwiększona liczba graczy wynikała z pandemii czy może dlatego że Xayoo czy ktoś tam z xi wspomniał o MFO3), teraz tak na szybko to można puścić reklamę na Tczew. Z tego co się orientuje sporo graczy MFO jest z tego miasta.

Odnawianie współpracy reklamowej z bonusem bgc(tu miał być link do tej reklamy ale nie mogę znaleźć żeby sprawdzić liczbę odtworzeń, jak ktoś ma poproszę o wysłanie na priv to dołączę) nie ma sensu bo obecnie no cóż jest bonusem
    Ostatnio edytowane przez Bartolome ; 24-07-2025 o 08:54
    Sigma kaidan. Zaczęło się od tego że przez około 1 rok zacząłem chodzic na tvt i muszę niestety stwierdzić, że to chodzenie z nimi nie były dla mnie korzystne. Niestety z perspektywy mojej wygląda tak, że co chwilę jestem atakowany i wyzywany od strony Asasynek Bartolome oraz Fusia i cały czas bronie się. Sytuacja z mojej jest wręcz beznadziejna. Bo ja nikogo osobiście nie wyzywam bo nie chce zniżać do się nich poziomu.

Użytkownik Avatar Huzii
    Cytat Napisał Hubiot Zobacz post

Co do tematu:
    Zdecydowanie nie jestem za żadnym skalowaniem nagród EXP z obecnym lvl postaci. Takie działanie spowoduje, że gracze celowo zostawialiby questy na ostatnią chwilę by na 99lvl (wszystkich, które nie są niezbędne do odblokowania lepszych expowisk) wykonać je wszystkie. Tak samo by robili z bossami.
    Nie widzę powodu dla którego gracz miałby być nagradzany bardziej za osiągnięcie czegoś później niż wcześniej. Sztywne nagrody EXP są dzięki temu lepsze, bo więcej warte im wcześniej je zrobisz.
    Tutaj może źle to opisałem ale właśnie chodziło mi o tego typu questy które musisz wykonać żeby ruszyć dalej z postępem w grze, i wtedy problem zostaje rozwiązany z większą ilością doświadczenia za questy.

Użytkownik Avatar Clover
    podoba mi się jedynie pomysł mini-eventów. Dzienne nagrody za logowanie odpadają, bo zbiera się je i wykorzystuje w momencie np. zwiększonego dropu. Mini eventy są lepsze dla regularnych nagród, które "przepadają", jeśli ich nie użyjesz.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Miałyby sens, jakby wykorzystanie ich bylo mozliwe jedynie w dniu, kiedy zostaly przyznane.
    Ale automatycznie chyba nie da się ich usuwac z ekwipunku i to admin by musial codziennie klikac
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Alvi
    Cytat Napisał EmiLowaTy Zobacz post
    jako osoba ladujaca mf i znajaca inne osoby ladujace sporo zlotuwek w te gre, nikomu z nas by nie przeszkadzalo jakby osoba ktora tworzy konto miesiac pozniej miala 100lv i mogla zaczac grac, walczyc poniewaz sprzyja to rywalizacji ktora jest kluczowym aspektem gry MMORPG jaka jest moja fantazja online
    zmiany sprzyjajace nowym graczom przeszkadzaja tylko tym ktorzy graja w to od lat i dalej nie maja nic

pozdrawiam Alvi aka Fusia2115
    Przepraszam że zakłócam Pana spokój ale od trzech tygodni ciągle mi dokuczają te same osoby takie jak:
    Eresmel,Elrond Undómiel, Dark, Azekami, Harrious, Fusia
    Czuję się prześladowany i gra mi się bardzo nieprzyjemnie, po nieudanych rozmowach z tymi graczami jestem zmuszony prosić Pana o interwecję.

Użytkownik Avatar Karoxus
    Cytat Napisał Clover Zobacz post
    podoba mi się jedynie pomysł mini-eventów. Dzienne nagrody za logowanie odpadają, bo zbiera się je i wykorzystuje w momencie np. zwiększonego dropu. Mini eventy są lepsze dla regularnych nagród, które "przepadają", jeśli ich nie użyjesz.
    Co masz na mysli piszac "bo zbiera się je i wykorzystuje w momencie np zwiekszonego dropu”. Z resztą dlaczego każdy odrzuca pomysl dziennych nagród przez x czasu, które zboostowaly by rozgrywke nowego gracza i jest wieksze prawdopodobienstwo na to, ze nie odpusci gry po wbiciu okolo 40-50 lvla
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Cytat Napisał Karoxus Zobacz post
    Co masz na mysli piszac "bo zbiera się je i wykorzystuje w momencie np zwiekszonego dropu”. Z resztą dlaczego każdy odrzuca pomysl dziennych nagród przez x czasu, które zboostowaly by rozgrywke nowego gracza i jest wieksze prawdopodobienstwo na to, ze nie odpusci gry po wbiciu okolo 40-50 lvla
    takimi dziennymi nagrodami dla nowicjusza są na ten moment np bossy odnawialne czy zbieractwa jak Jadowite Ziele.
    Dlaczego dawać coś za darmo, skoro większości osób się nawet nie chce zaktywizować dla tak malo wymagających aktywności?
    I skąd pomysł, że osoba średnio zainteresowana grą pozostanie przy niej dłużej, jeśli coś jej się da za darmo?

Najwięcej osób odpada na etapie bossa: Wielkie Ptaszysko (co widać np w bestiariuszu).
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; 24-07-2025 o 11:37
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Karoxus
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    I skąd pomysł, że osoba średnio zainteresowana grą pozostanie przy niej dłużej, jeśli coś jej się da za darmo?

Najwięcej osób odpada na etapie bossa: Wielkie Ptaszysko (co widać np w bestiariuszu).
    Bo tak jak napisałem, najwięcej osób odpada w okolicach 40-50 levela. Problemem jest tutaj słaby exp z potworków, który powinien być z aktualizacji na aktualizacje zmieniany, aby szybciej i skuteczniej dobić max lvl. Jeżeli graczom zostawisz jakiś "upominek powitalny" który przyśpieszyłby jego rozgrywkę to logiczny jest fakt, że dana osoba by się starała i pchała dalej z fabułą widząc jakieś efekty.
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Użytkownik Avatar Clover
    Cytat Napisał Alvi Zobacz post
    zmiany sprzyjajace nowym graczom przeszkadzaja tylko tym ktorzy graja w to od lat i dalej nie maja nic
    wypraszam sobie, jestem tutaj najstarszym randomem a i tak jestem za

Po prostu imo większość nie ma realnych szans na wejście, natomiast mini evenciki moim zdaniem świetnie by pomogły nowym, jednocześnie nie będąc możliwe do gromadzenia zapasów, więc jak najbardziej jestem za. Jakby te daily nagrody też były w postaci "masz, zużyj dzisiaj", to też byłoby sponio. Ale np. napoje energetyczne będą chomikowane na eventy i wykorzystywane tam. Więc w życiu to nie przejdzie.

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Karoxus Zobacz post
    No zbierasz sobie sto napojów energetycznych i nagle podczas eventu (czy innego zwiększenia dropów) masz + 10k eny. To daje takiemu chomikowi gigantyczną przewagę nad innymi randomami, którzy nie zbierali tak napojów. Moim zdaniem takie podejście da przeciwny efekt do zamierzonego, bo w pierwszy dzień po upku, jakiś chomik od razu wbije poziom kwalifikujący do artefaktu. Nowy gracz natomiast tego nie zrobi. Boostowanie nowych graczy musi się odbywać w taki sposób, który starym nie da za dużej przewagi.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Uprawnienia