Zobacz wyniki ankiety: Czy myślisz, że problem z nowymi graczami istnieje.

Głosujących
41. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, rzadko widać nowego gracza

32 78.05%
  • Nie widzę takiego problemu

2 4.88%
  • Nie mam zdania

1 2.44%
  • Nie obchodzi mnie ilość graczy

6 14.63%
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 50

Temat: Nowi gracz w mfo!

Użytkownik Avatar Huzii

Nowi gracz w mfo!

Witam, piszę w sprawie nowych graczy i ich chęci do gry. Pierwszy podstawowy problem tej gry jest jej promocja, która jest zerowa bo reklamy na Youtubie wyskakują tylko jeśli grasz w tą grę, i nie ma jakiejkolwiek promocji gry przez Facebooka, ponieważ jest to zaniedbane i jak post wleci raz na miesiąc to jest cud, i jedyne co na nim jest ogłaszane to że wchodzi event do gry, na pewno dało by radę lepiej to rozpromować jakimiś konkursami co tydzień lub 2.
    Dobrze a teraz zasymulujmy sytuację gdzie przychodzi nowy gracz i jego założeniem jest wbicie max lvl. Respi się taki "George" wszystko super przechodzi przez podstawowe lokalizację poznaje fabułę gry, pokonuje swoje pierwsze stwory, rozmawia z każdym dostępnym npc w startowych lokalizacjach żeby dostać questy, pokonuje swoje pierwsze bossy i dochodzi do końca swojej energii, i kończy w eterni za pewne. Nasz "George" jest szczęśliwy w 1 dzień doszedł do kolejnego miasta poznał fabułę, i myśli sobie że w następny dzień uda mu się osiągnąć kolejne poziomy lub wbije znowu tego samego dnia i wykorzysta energię by podexpić swoją postać. Przechodzi grę dochodzi do 65lvl co zajmuję mu 3-4 miesiące bez wydanej złotówki. I nagle pojawiąją się schody wbijania max lvl, Potwory nie dają tyle expa co wcześniej, jest wielka przepaść do dobicia 80lvl, wbicie głupich 15 poziomów mu zajmuję pół roku gry i ją porzuca bo bez wydania złotówek nie przyśpieszy ani trochę tego progresu, więc nasz "George" opuszcza grę. Jest to oczywiście moja symulacja wcale tak nie musi być ale w większości przypadków tak to wygląda. Nie ma nic ułatwiającego expienie bez złotówek, chyba że uwzględnimy bonusy za wykonanie eventów co raczej teraz rzadko się zdarza bo jest mała ilość graczy i ciężko przebić te progi a nagrody nie są tego warte, patrząc na to ile musimy wydać.
    Więc w czym leży problem:
    Skalowanie expa z questów względem poziomu naszej postaci nie istnieje przez co każdy dostaje tyle samo expa i progres nie idzie tak szybko jak w przypadku wbicia tego 65lvl bo gra wymaga od nas mniej doświadczenia, a im wyższy level tym więcej doświadczenia potrzebujemy a quest nie ważne czy wykonamy go na 60-70lvl da nam tyle samo expa przez co skalowanie co do poziomu jest wręcz wymagane aby przyśpieszyć progress naszej postaci.
    Bossy, na pewno nie znajdzie się gracz który zrobi sobie reset pod bossa patrząc jak rzadko jest możliwość darmowego resetu statystyk, co zepsuje mu resztę gry. Tutaj znowu ten sam problem ze skalowaniem doświadczenia nie ważne na którym poziomie ubijemy dostaniemy taką samą ilość doświadczenia.
    Dzienne questy, Dlaczego dostęp do dziennych dostajemy dopiero od Devos, gracz powinien dostać tą możliwość dużo szybciej przez co mógłby sobie farmić codziennie nagrody które mu na pewno ułatwią rozgrywkę i ją przyśpieszą.
    Co według mnie dodać, zmienić, aby rozgrywka była płynniejsza i przyjemniejsza:
    Dodać codzienny kalendarz nagród, nowy gracz jest zmuszony do codziennego wejścia aby odebrać nagrodę która na pewno mu dużo da, powiedzmy jakaś mikstura specjalna, żetony, napój energetyczny, a w ostatnich dniach nawet głupi bonus doświadczenia na 100 walk, lub ap żeby mógł sobie szybciej nabić zdolności.
    Dodać skalowanie doświadczenia względem poziomu postaci, która wykona questa lub pokona bossa, żeby późniejsze wykonanie questa, pokonanie bossa mu się w jakikolwiek sposób opłacało wykonać troszkę później niż od razu po dostaniu dostępu.
    Dodanie czegoś w stylu mini-eventów, raz lub dwa razy w miesiącu np. tańszy kowal, większa ilość złota z pokonania potworów lub doświadczenia nawet o głupie 25% i robić to losowo żeby gracz nie wyczekiwał mini eventu tylko musiał w niego trafić.
    Całkowita zmiana nagród za progi eventowe, skoro ta gra bardzo lubi losowość to lepszą opcja według mnie było by dodanie kuponów eventowych które losują nam które będą znajdować się w tym kuponie, przez co robienie "misji eventowych" miało by całkowicie lepszy sens, oraz możliwość odbierania ich wielokrotnie. Powiedzmy próg jest wynosi 15000 gracze zrobili 30000 dzięki czemu taki kupon możemy odebrać 2 razy.

To tyle z mojej strony, zapraszam do dyskusji w tym temacie, bo według mnie jeszcze da się tą grę uratować, Pozdrawiam

Użytkownik Avatar Karoxus
    Problemem nie jest promocja gry, a opisane w temacie ciężkie wbijanie poziomu. Na ogół jestem na tak z pominięciem tych mini-eventów w takiej postaci. Tańszy kowal byłby zbyt mocny, natomiast co do expa. Zwyklemu "maćkowi" z max levelem nic nie zmienia czy dostanie -25% czy +25% expa z mobka, a komuś nowemu diametralnie by to pomogło z dalszym "pchnięciem" fabuły.
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Użytkownik Avatar Alistair
    Pomysł z kalendarzykiem bardzo fajny, w wielu innych grach jak np Gladiatus to istnieje i dobrze działa. Mini eventy jak najbardziej, czegoś takiego mi brakuje.

Generalnie moim zdaniem nagrody z wykonywania questów sa mało atrakcyjne. Po ukończeinu zadania powinniśmy odczuć jakąś zmianę, na przykład o wiele więcej expa z niego, albo bonus do expa za wykonanie zadania?

Przy aktualnym stanie mi się nawet ich nie chce wykonywać. Już wolę wejść spalić enę na wymianie mini bossów i wylogować. No ale na low levelach gracze nawet takiej możliwości nie mają, bo z kim mieliby wymieniać ;d

Użytkownik Avatar Bomberion
    Funduszy na promocję staroświeckiej gry zapewne nie ma i nie będzie. Jest to podejście racjonalne.
    Można podwyższyć nagrody EXP na wyższych poziomach. Bo faktycznie jest tak, że robisz przez 2 dni questa i on ci wbija 1-2% paska do kolejnego poziomu.
    https://discord.gg/MYvRZdERXj

Black Legion – przyjazna grupa wspierająca nowych graczy MFO3 od 2019 roku.
    Założył ją Fang (Biały Smok), twórca Northern Sagi.
    Zbudowaliśmy m.in. Arkadię My Fantasy (d. Arkadia Black Legion) oraz grupę wsparcia dla osób z depresją (3 tys. osób).
    Obecnie pomagamy na Black Legionie i na Diablo – największym Discordzie MFO3, założonym przez Sylvana z Northern Sagi.

Użytkownik Avatar Huzii
    Cytat Napisał Bomberion Zobacz post
    Funduszy na promocję staroświeckiej gry zapewne nie ma i nie będzie. Jest to podejście racjonalne.
    Można podwyższyć nagrody EXP na wyższych poziomach. Bo faktycznie jest tak, że robisz przez 2 dni questa i on ci wbija 1-2% paska do kolejnego poziomu.
    Oj wydaje mi że że na promocję gry jest fundusz, tylko no to już trzeba chcieć

Użytkownik Avatar Bomberion
    Mi raz w życiu zdażyło się zobaczyć reklamę MFO3 w Google Ads na komputerze firmowym, gdzie nigdy nie odpaliłem My Fantasy.

Nakłady na reklamę zawsze są ryzykowne. Wiadomo, że Tomi ryzyko oceni najlepiej.
    https://discord.gg/MYvRZdERXj

Black Legion – przyjazna grupa wspierająca nowych graczy MFO3 od 2019 roku.
    Założył ją Fang (Biały Smok), twórca Northern Sagi.
    Zbudowaliśmy m.in. Arkadię My Fantasy (d. Arkadia Black Legion) oraz grupę wsparcia dla osób z depresją (3 tys. osób).
    Obecnie pomagamy na Black Legionie i na Diablo – największym Discordzie MFO3, założonym przez Sylvana z Northern Sagi.

https://forum.mfo3.pl/showthread.php...4%87-gra%C4%87

SELF PROMOTION MOMENT! (grubszy update jeszcze w tym tygodniu)

Zedytuję ten komentarz z odniesieniem do tematu później, chciałem tylko podrzucić i ożywić

Użytkownik
    Proszę nie przesadzać "15 poziomów zajmuje mu pół roku", osobiście ani razu w przedziale 65 do nawet powiem blisko 90 wbicie poziomu nie zajęło mi więcej niż tydzień (chyba że gdzieś się zapomniałem z limitem albo nierozsądne wydawanie, ale to już raczej bliżej tego 90), więc nawet ten pesymistyczny scenariusz daje nam 15 tygodni, rok ma 52 tygodnie (+1/2 dni zależnie czy przestępny), także nie pół roku, a 2 tygodnie ponad ćwierć roku.
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Dodanie zadań dziennych juz od Eterni z opłacalnymi nagrodami w tym exp, mogłoby nieco przyspieszyć exp nowych graczy. Z kolei zadania Devos-Nordia mogłyby byc delikatnie zboostowane pod kątem expa. Delikatnie, by nie przegiąć.
    Lepiej dać zadanko proste, które jednak ktoś musi zrobic aby dostać nagrodę, niż dawać za darmo cos za zalogowanie sie.

Użytkownik Avatar Huzii
    Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    Proszę nie przesadzać "15 poziomów zajmuje mu pół roku", osobiście ani razu w przedziale 65 do nawet powiem blisko 90 wbicie poziomu nie zajęło mi więcej niż tydzień (chyba że gdzieś się zapomniałem z limitem albo nierozsądne wydawanie, ale to już raczej bliżej tego 90), więc nawet ten pesymistyczny scenariusz daje nam 15 tygodni, rok ma 52 tygodnie (+1/2 dni zależnie czy przestępny), także nie pół roku, a 2 tygodnie ponad ćwierć roku.
    Wbijasz jeden poziom tydzień, gdzie masz już ekwipunek do pokonywania lepszych potworów co daje Ci więcej doświadczenia. Popatrz pod względem nowego gracza który za bardzo nie ma jak zdobyć lepszego ekwipunku, bo nie ma z kim wymienić mini bossów i wydropić takowy ekwipunek, co nie pozwala mu na wbijanie 1 poziomu w tydzień, bo expi na gorszych grupach potworów.

Cytat Napisał GalaxyPL Zobacz post
    Dodanie zadań dziennych juz od Eterni z opłacalnymi nagrodami w tym exp, mogłoby nieco przyspieszyć exp nowych graczy. Z kolei zadania Devos-Nordia mogłyby byc delikatnie zboostowane pod kątem expa. Delikatnie, by nie przegiąć.
    Lepiej dać zadanko proste, które jednak ktoś musi zrobic aby dostać nagrodę, niż dawać za darmo cos za zalogowanie sie.
    Czemu dawanie komuś czegoś za darmo jest złym pomysłem? Można by bylo zrobic na wzor kalendarza adwentowego dla nowych graczy ktory bylby aktywny x czasu od zalozenia konta. Te nagrody przeciez nie musza być jakieś turbo op typu 300% bonusu expa na 1k potworków
    Polecam rozmowy oraz dyskusje z Fusią, Elrondem, Emilowatym, Bartolome, Denolem, Terrorem, Czervikiem, Karoxusem oraz innymi poksami. Aż fajnie z wami na jakimś temat totalnie dogadać się

Cytat Napisał Karoxus Zobacz post
    Czemu dawanie komuś czegoś za darmo jest złym pomysłem? Można by bylo zrobic na wzor kalendarza adwentowego dla nowych graczy ktory bylby aktywny x czasu od zalozenia konta. Te nagrody przeciez nie musza być jakieś turbo op typu 300% bonusu expa na 1k potworków
    bo albo:
    - muszą być słabe, aby nikomu za samo logowanie nie dawalo ludziom przewagi (jak tu piszesz)
    i w tej sytuacji wszyscy będą je mieli w dupie
    - muszą być mocne, żeby ludzie się nimi interesowali, le wtedy samo logowanie będzie dawało przewagę xd

Generalnie nie wydaje mi się, żeby admina interesowało wprowadzenie czegoś takiego, zwlaszcza ze ma jasne poglądy na temat zysku w gierce
    Polecam posty z tego tematu, duzo tlumaczą - https://forum.mfo3.pl/showthread.php...enne-komentarz
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    bo albo:
    - muszą być słabe, aby nikomu za samo logowanie nie dawalo ludziom przewagi (jak tu piszesz)
    - muszą być mocne, żeby ludzie się nimi interesowali, le wtedy samo logowanie będzie dawało przewagę xd

Generalnie nie wydaje mi się, żeby admina interesowało wprowadzenie czegoś takiego, zwlaszcza ze ma jasne poglądy na temat zysku w gierce
    Polecam posty z tego tematu, duzo tlumaczą - https://forum.mfo3.pl/showthread.php...enne-komentarz
    Przecież wystarczyłoby to odpowiednio zbalansować, natomiast wszyscy dobrze wiemy jaka jest sytuacja z balansem w mojej fatnazji

- - - - - - - - - -

A co do drugiej części komentarza VV, zmiany byłyby jedynie na plus. Gracze zadowoleni bo ktoś ich wysłucha i pojawi się pare badz parenascie nowych osób w grze, a admin zadowolony bo wplywa wiecej zysków, które są efektem zmian w kierunku graczy tych nowszych jak i tych starszych

Użytkownik Avatar Huzii
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    bo albo:

No i tutaj pojawia się podstawowy problem, bo wy nie potraficie sobie w swojej głowie poradzić z tym że ktoś kto poświęcił mniej czasu na gierke was dogoni, a nawet przegoni, bo progres stanie się łatwiejszy dla nowych graczy. W większości gier jest coś takiego, że możesz sobie grindować ile chcesz dany przedmiot a tutaj nie ma nawet takiej możliwości bo ogranicza cię energia i musisz czekać. A wydaję mi się że teraz jest idealna pora na zrobienie coś w tym kierunku bo wyszło nowe miasto, i pętla zaczyna się od nowa, bo znowu musisz dropić nowe eq.

Skalowanie expa z questów względem poziomu naszej postaci nie istnieje przez co każdy dostaje tyle samo expa i progres nie idzie tak szybko jak w przypadku wbicia tego 65lvl bo gra wymaga od nas mniej doświadczenia, a im wyższy level tym więcej doświadczenia potrzebujemy a quest nie ważne czy wykonamy go na 60-70lvl da nam tyle samo expa przez co skalowanie co do poziomu jest wręcz wymagane aby przyśpieszyć progress naszej postaci.
    Trochę nie rozumiem czego chcesz - chodzi o to, żeby questy highlv dawały % tyle expa do wbicia poziomu, co te z początkowych miast? Czy żeby exp się skalował, tak aby ludzie z wyższym poziomem mieli go więcej?

Bossy, na pewno nie znajdzie się gracz który zrobi sobie reset pod bossa patrząc jak rzadko jest możliwość darmowego resetu statystyk, co zepsuje mu resztę gry. Tutaj znowu ten sam problem ze skalowaniem doświadczenia nie ważne na którym poziomie ubijemy dostaniemy taką samą ilość doświadczenia.
    Tutaj nie udało ci się chyba zbytnio zakreślenie problemu jaki wg ciebie jest - statystyki automatyczne są tworzone tak, aby bicie z nimi bossów było optymalne, więc dając się prowadzić gierce za rączkę nie bedziemy potrzebowali resów, czy to płatnych, czy to darmowych.
    Ale exp z bossów imo jest zbyt niski, czy to na tle poprzedniej wersji gry, czy to na tle tych pierwszych miast.
    Dzienne questy, Dlaczego dostęp do dziennych dostajemy dopiero od Devos, gracz powinien dostać tą możliwość dużo szybciej przez co mógłby sobie farmić codziennie nagrody które mu na pewno ułatwią rozgrywkę i ją przyśpieszą.
    Będą dodane jakoś od Langeburga czy Urkaden, ale to nie jest 5 minut pracy - ich tworzenie jest strasznie ciężkie od strony technicznej.
    Co według mnie dodać, zmienić, aby rozgrywka była płynniejsza i przyjemniejsza:
    Dodać codzienny kalendarz nagród, nowy gracz jest zmuszony do codziennego wejścia aby odebrać nagrodę która na pewno mu dużo da, powiedzmy jakaś mikstura specjalna, żetony, napój energetyczny, a w ostatnich dniach nawet głupi bonus doświadczenia na 100 walk, lub ap żeby mógł sobie szybciej nabić zdolności.
    Imo nie będąpotrzebne, kiedy skończy sie prace nad zadankami dziennymi, ale jestem zdania, że lepsze nagrody za wbicie niż za nieaktywność i zwłaszcza takie w itemkach, a nie w goldzie (ktore solidnie rozpieprzają gospodarkę pieniężną w grze xd).
    Dodać skalowanie doświadczenia względem poziomu postaci, która wykona questa lub pokona bossa, żeby późniejsze wykonanie questa, pokonanie bossa mu się w jakikolwiek sposób opłacało wykonać troszkę później niż od razu po dostaniu dostępu.
    troche to kiepskie nagradzać bardziej ludzi, którzy musieli się mniej natrudzić przy pokonaniu bossa na wyższym poziomie...
    Dodanie czegoś w stylu mini-eventów, raz lub dwa razy w miesiącu np. tańszy kowal, większa ilość złota z pokonania potworów lub doświadczenia nawet o głupie 25% i robić to losowo żeby gracz nie wyczekiwał mini eventu tylko musiał w niego trafić.
    To mi się podoba. Teoretycznie nawet w formie nagrody za to, że x graczy ubiło rzezimieszka w danym miesiącu/zrobilo cykl zadań czy coś w ten deseń
    Całkowita zmiana nagród za progi eventowe, skoro ta gra bardzo lubi losowość to lepszą opcja według mnie było by dodanie kuponów eventowych które losują nam które będą znajdować się w tym kuponie, przez co robienie "misji eventowych" miało by całkowicie lepszy sens, oraz możliwość odbierania ich wielokrotnie. Powiedzmy próg jest wynosi 15000 gracze zrobili 30000 dzięki czemu taki kupon możemy odebrać 2 razy.
    Bardziej losowe i więcej warte nagrody za progi - jestem raczej na tak. Event aktywizuje ludzi znacznie bardziej czasochlonnie niz tluczenie automatycznie tego samego minika na maxlv dla eq defowego, a w praktyce daje raczej mniejsze korzysci.
    A z tą wielokrotnoscią bym się nie rozpędzał, z wiadomych względów

- - - - - - - - - -

No i tutaj pojawia się podstawowy problem, bo wy nie potraficie sobie w swojej głowie poradzić z tym że ktoś kto poświęcił mniej czasu na gierke was dogoni, a nawet przegoni
    Mnie to nie jest trudno przegonić czy dogonić . Ale kurde, nie obrażaj pan, dobre?
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Uprawnienia