Zobacz wyniki ankiety: Czy nieużywane kanały powinny zostać usunięte?

Głosujących
23. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, to świetny pomysł

15 65.22%
  • Nie, ten pomysł jest okropny

6 26.09%
  • ok.

2 8.70%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 16 do 26 z 26

Temat: Usuńmy zbędne czaty tekstowe

Użytkownik Avatar Toshiro
    Problemem jest ilość graczy obecnych w grze, bym usunął wszystkie czaty i zostawił tylko globalne z możliwością sprawdzania współrzędnych gracza w czacie... .;D
    Welcome to my world.

Użytkownik
    Cytat Napisał Bomberion Zobacz post
    Większość graczy nawet nie wie lub nie pamięta, że jest coś takiego jak czaty globalne.
    +1, z racji tego że ich nie ma domyślnie, ja sobie przypomniałem o ich istnieniu po ~roku(?) Jak zaczynałem grę, przez bardzo długi czas nie miałem pojęcia, że coś takiego jest w ogóle

Użytkownik Avatar Luxferre
    rozmowa albo pomoc powinny byc otwarte domyslnie, chocby po to zeby oszczedzic ludziom koniecznosc pisania "wym lili/behe" do kazdego online. handel powinien pozostac opcjonalny. dla pojedynkow nie widze za bardzo racji bytu w obecnym stanie wiec w sumie mozna skasowac
    ::::​)

Użytkownik Avatar Leonardo
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Lol, ja regularnie używam czatu Pomoc do szukania wymian - i bądź co bądź jakoś działa.
    Globalny czat - byłby spoko. Ogólnie gdyby te czaty nie były pochowane to byłoby lepiej moim zdaniem. No ale na pewno nie są zbędne.
    No może ten od walk jest jedynie zbędny.
    I szukanie wymiany/pomocy na globalnym czacie który będzie otwarty 24/7 ma być w takim przypadku problemem? Wydaje mi się że będzie pomocą.
    Jedyny problem to spam wymianami, ale nadal da się to rozwiązać.

Cytat Napisał GalaxyPL Zobacz post
    Aż taka rewolucja to nie...
    Problemem nie jest ilość chatów, a ich jakość, bo nikt nad tym nie panuje. Nie ma GM/moderatorów chata, którzy mogliby nad tym zapanować.
    Scalanie wszystkiego w 1 chat zrobi jeszcze większy bałagan.
    Dla mnie mogłoby istnieć 5 chatów:
    HANDEL - sprzedam/kupię/zamienię
    POMOC - zapytania dot. gry, prośba o pomoc z unikatami/minibossami
    ROZMOWA - tutaj dałbym wszelką pogawędkę na każdy temat
    POJEDYNKI - wyszukiwanie chętnych do walk między graczami
    CHAT 5/WYMIANKI MINI/WYPRAWY - wyszukiwanie chętnych do wymian minibossów, tworzenie składów na takowe wypady, nie mam tylko pomysłu do nazewnictwa
    Wszelki spam na innych chatach niż do tego przeznaczonych powinien być karany - nie ostro, aby tylko dać ostrzeżenie, ale dla recydywistów - blokować chat na dłużej.
    Tak, aż taka rewolucja. Ta gra dla nowego gracza potrzebuje aktywnego czatu.
    Jeśli nowy gracz wejdzie i zobaczy toczącą się na czacie rozmowę jest dużo większa szansa że się zaangażuje/otrzyma pomoc.
    Może tylko używanie globalnego czatu od 10 poziomu bym uruchomił
    Nie proponuję przecież scalenia wszystkiego, tylko do 4 czatów.
    Ale faktycznie dodanie piątego czatu nazwanego wymiany pozwoli w większości zlikwidować problem ze spamowaniem na globie.
    Więc faktycznie 5 czatów.

Cytat Napisał Encyklompendium Zobacz post
    Pomoc byłaby dobrym czatem do szukania wymian, gdyby działała dobrze. Czyli nie znikała po każdym wylogowaniu i nie wymagała kilkunastu kliknięć do otwarcia z powrotem. Moim zdaniem dużo dobrego zrobiłaby opcja włączenia czatu na stałe. Loguję się, mam otwarte czaty Główny, Walka i [Pomoc] i od razu widzę czy ktoś szuka wymiany tego samego co ja. Taka zmiana, że można sobie otworzyć jakieś okno czatu na stałe, jest nawet bardziej przydatna i dobra dla gry niż archiwum rozmów. Zniknęłaby konieczność spamowania wszystkich czy wymieni lili behemota i maszynę, tylko wysyłamy jedną wiadomość na [Pomoc] i wszyscy zainteresowani wymianą mają tę zakładkę otwartą.
    Zgadzam się, opcja podpięcia czatów na stałe byłaby bardzo pomocna - wydaje mi się, że w przypadku wprowadzenia jej biuletyn na mini bossy mógłby nigdy nie wchodzić do gry.

Cytat Napisał Patryk Szczęście Zobacz post
    Zostaw chat Pomoc i Handel. Usuń Rozmowa i Pojedynki. Chyba że ktoś stwierdzi, że regularnie korzysta z którychś z tych czatów.

Zreformować czat pomoc na wymiany, pomoc powinna odbywać się na wprowadzonym czacie globalnym ta gra nie ma aż takiej społeczności by istniało jakiekolwiek zjawisko przytłoczenia.

Widzę, że reszta to powtarzające się propozycje, więc nie będę dalej komentował.
    Ale tak - myślę że w takiej formie jest to dużo bardziej kompletny pomysł, więc podbijam by temat nie znikł.

Popieram, obecny podział czatów jest nieczytelny i mało użyteczny. Zamiast skakać między kanałami, lepiej mieć jeden przejrzysty globalny + handel. Ułatwi to komunikację, a mniej czatów, to więcej życia na tym, co zostanie.

Cytat Napisał Luxferre Zobacz post
    rozmowa albo pomoc powinny byc otwarte domyslnie, chocby po to zeby oszczedzic ludziom koniecznosc pisania "wym lili/behe" do kazdego online.
    To też jest ok pomysł, z możliwością wyłączenia domyślnego wyświetlania się tych kanałów w opcjach.
    Zapraszam nanieoficjalny serwer discord MFO: https://discord.gg/RuradcG7MR

Cytat Napisał Leonardo Zobacz post
    I szukanie wymiany/pomocy na globalnym czacie który będzie otwarty 24/7 ma być w takim przypadku problemem? Wydaje mi się że będzie pomocą.
    Jedyny problem to spam wymianami, ale nadal da się to rozwiązać.
    Tak, ma być problemem, bo wiadomości o wymianach na czatach tematycznych się ostają. Dostaję więcej odpowiedzi nie spamując wiadomościami o wymianę, a kiedy moja wiadomość o wymianę jest na czacie. Też robię rzeczy poza spamieniem z wymianą i jest bardzo na rękę, że ktoś może zobaczyć moją wiadomość i się odezwać. Albo w drugą stronę - myślisz, że przekopywanie wiadek w poszukiwaniu tych, oferujących wymianę, w świecie niemoderowanego czatu globalnego będzie przyjemne?

Bo do tego się sprowadza, uważasz, że żyjemy w idealistycznym świecie, gdzie nikt nie będzie spamić na globalnym czacie? Może zaproponujesz cooldown na wiadomości, który kompletnie mija się z ideą globalnego czatu (bo wrzucasz wszystkie tematyczne czaty do jednego wora, więc influx nowych wiadek na tymże czacie będzie większy, niż na pojedynczych czatach). Bez moderowania czatu nie ma większej możliwości na to, żeby miało to bardziej pomóc z czymkolwiek, co proponujesz. Dodatkowo mfowy czat zanika dość szybko - a wiele osób ma też go ograniczonego w ustawieniach do 8 linijek. Więc nawet mechanicznie ten czat nie będzie aż taki super.

Największym problemem obecnych czatów jest ich niewidoczność - zgaduję, że są osoby, które o ich istnieniu nawet nie wiedzą. Bo informacja o nich jest chyba tylko w Pomocy (i ktoś może się natknąć losowo na nie, co jest chyba bardziej prawdopodobne). Oprócz tego - znikają, więc do sprawdzenia nowych wiadomości trzeba go specjalnie otwierać bądź trzymać otwarty. No i ten podział tematyczny, gdzie naturalnie o wymianę minibossów (czyli jakieś 90% wykorzystania tych czatów) będziesz pisać na wszystkich czterech czatach.

Tak, ma być problemem, bo wiadomości o wymianach na czatach tematycznych się ostają. Dostaję więcej odpowiedzi nie spamując wiadomościami o wymianę, a kiedy moja wiadomość o wymianę jest na czacie. Też robię rzeczy poza spamieniem z wymianą i jest bardzo na rękę, że ktoś może zobaczyć moją wiadomość i się odezwać. Albo w drugą stronę - myślisz, że przekopywanie wiadek w poszukiwaniu tych, oferujących wymianę, w świecie niemoderowanego czatu globalnego będzie przyjemne?
    Tak, dlatego jednym z zaproponowanych rozwiązań jest czat stricte do wymiany mini bossów.

Bo do tego się sprowadza, uważasz, że żyjemy w idealistycznym świecie, gdzie nikt nie będzie spamić na globalnym czacie? Może zaproponujesz cooldown na wiadomości, który kompletnie mija się z ideą globalnego czatu (bo wrzucasz wszystkie tematyczne czaty do jednego wora, więc influx nowych wiadek na tymże czacie będzie większy, niż na pojedynczych czatach). Bez moderowania czatu nie ma większej możliwości na to, żeby miało to bardziej pomóc z czymkolwiek, co proponujesz. Dodatkowo mfowy czat zanika dość szybko - a wiele osób ma też go ograniczonego w ustawieniach do 8 linijek. Więc nawet mechanicznie ten czat nie będzie aż taki super.
    Ja natomiast uważam, że patrzysz na community mfo przez pryzmat 3-4 osób. Wbrew pozorom średnia wieku w tej grze oscyluje już pewnie w okolicy 25 - 30 lat.
    I mam wrażenie, że w przeciągu pierwszych 3 dni trafią one u 80% osób na ignora i czat będzie spełniał swoją funkcję znakomicie.
    Pamiętaj, że w tę grę nie gra 3000 osób, a bliżej 400-500, gdzie jednocześnie online max do 200 osób jest.

I tak zgadłeś - cooldown na 3-5 sekund na czacie globalnym nie uważam za nic złego. Na czacie do wymiany bossów cd minuta.
    Niby w jaki sposób to się wyklucza?

Największym problemem obecnych czatów jest ich niewidoczność - zgaduję, że są osoby, które o ich istnieniu nawet nie wiedzą. Bo informacja o nich jest chyba tylko w Pomocy (i ktoś może się natknąć losowo na nie, co jest chyba bardziej prawdopodobne). Oprócz tego - znikają, więc do sprawdzenia nowych wiadomości trzeba go specjalnie otwierać bądź trzymać otwarty.
    Przynajmniej w tym się zgadzamy.

No i ten podział tematyczny, gdzie naturalnie o wymianę minibossów (czyli jakieś 90% wykorzystania tych czatów) będziesz pisać na wszystkich czterech czatach.
    Tak, myślę że nagminne spamowanie wymianami na czacie jakimkolwiek innym niż wymiany (po jego wprowadzeniu) powinno móc się zgłosić na forum i gagatek powinien otrzymać knebla na czaty ogólnodostępne 7 dni, kolejny 30 (tylko w grze, nie na forum). Wraz z wiadomością na grze za powód.
    I tu znowu odnoszę wrażenie, że wystarczy kilka takich przypadków by stało się naprawdę przyjemnie

Tak, dlatego jednym z zaproponowanych rozwiązań jest czat stricte do wymiany mini bossów.
    Jakby ci to wytłumaczyć... Przedstawiłem ci sytuację, w której ktoś używa czatów, których chcesz się pozbyć. W odpowiedzi mówisz mi, że przecież można wtedy o wymianę pisać na globalnym czacie - po czym ja ci mówię, jakie wady idą za tym i jakie zalety ma obecne rozwiązanie. Teraz mówisz mi o osobnym czacie do wymian - no dobra, ale nie o tym dyskutujemy. (Czuję, że bardziej pogmatwałem to, ale niech już tak zostawię).
    Wręcz nawet nie mówiłem nic o czacie globalnym przed tym - dla mnie, jak mówię, jest spoko. Tak długo, jak zostaniemy przy jakimś dedykowanym czacie na wymiany/pomoc z mini.
    Ja natomiast uważam, że patrzysz na community mfo przez pryzmat 3-4 osób. Wbrew pozorom średnia wieku w tej grze oscyluje już pewnie w okolicy 25 - 30 lat.
    I mam wrażenie, że w przeciągu pierwszych 3 dni trafią one u 80% osób na ignora i czat będzie spełniał swoją funkcję znakomicie.
    Pamiętaj, że w tę grę nie gra 3000 osób, a bliżej 400-500, gdzie jednocześnie online max do 200 osób jest.
    Dobra, zapomniałem o opcji Ignoruj, rzadko kiedy to w ogóle stosuję. Szczególnie, że rzadko kiedy przytrafia mi się sytuacja, że jestem zmuszony z niej skorzystać.
    O moderacji czatu myślałem bardziej w kwestii właśnie spamu, aniżeli treści wulgarnych. To drugie już i tak jest soft-moderowane w postaci cd na czat. Chociaż też - ilość treści, która z automatu powinna lecieć do bana - czy to na prezentacjach, wiadomościach, nawet nickach graczy (pozdrawiam austriackiego malarza) jest naprawdę spora. W wielu miejscach publicznych możesz się przez to narazić - ale wtedy zostaniesz wyśmiany za granie w grę, a nie za treści w niej zawarte.

I tak zgadłeś - cooldown na 3-5 sekund na czacie globalnym nie uważam za nic złego. Na czacie do wymiany bossów cd minuta.
    Niby w jaki sposób to się wyklucza?
    Dalej: Odniosłeś się do mojej wiadomości, że "z wymianami możesz pisać na czacie globalnym", teraz przedstawiasz opcję DWÓCH czatów - czyli nie tego, do czego moja wiadomość się odnosiła. To samo, o czym piszę tutaj w pierwszej wiadomości.

Bo żaden z moich argumentów nie byłby przeze mnie zastosowany, gdyby propozycja to było "globalny czat + czat na wymiany". Odpisywałem ci w kwestii "usunąć wszystkie czaty, zrobić jeden globalny". Żeby nie było - za globalnym + czatem na wymianki jestem "za" (ogólnie za globalnym jestem "za", ale nie kosztem tych innych czatów).
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 20-07-2025 o 23:09

Pierwotna propozycja nie była idealna, więc oczywiste jest to że pod wpływem feedbacku oferuję (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie. I masz problem z tym, że przedstawiam te nowe rozwiązanie i nie trzymam się pierwotnej wersji?

Nie wiem może przeczytałeś tylko moją odpowiedź do ciebie i olałeś resztę tekstu, masz do tego prawo, ale no bez przesady masz dwie strony feedbacku na ten temat.

Przypominam obecna propozycja składa się z ustawienia tylko czatów:

Lokalny
    Globalny
    Walka
    Handel
    Wymiany

Pierwsze 3 czaty powinny być zawsze włączone (może czat globalny powinno dać się wyłączyć w opcjach)
    Pozostałe 2 do włączenia jak teraz obecnie.

Użytkownik Avatar Clover
    "Jak teraz obecnie" jest do dp. Dodać możliwość przypinania i odpinania czatów wszystkich (oprócz głównego). Tak, włącznie z walką. Odpięta walka pojawiałaby się z powrotem jedynie w trakcie walki.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Pierwotna propozycja nie była idealna, więc oczywiste jest to że pod wpływem feedbacku oferuję (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie. I masz problem z tym, że przedstawiam te nowe rozwiązanie i nie trzymam się pierwotnej wersji?
    Nie, problem mam taki, że zmieniasz wersję wydarzeń, nie zerkając, na co dokładnie odpowiadasz. Uważam, że to ty olałeś moją odpowiedź, ponieważ twoja wersja zawiera dziury w rozumowaniu. O których z jakiegoś powodu nie chcesz dyskutować.
    W żadnym momencie nie mówię, że jestem przeciwny wręcz żadnej z proponowanych tutaj rozwiązań. Nie jestem nawet negatywnie nastawiony względem propozycji. Jestem co najwyżej negatywnie nastawiony względem twojej argumentacji. Pomijam też fakt, że ankieta też nie jasno obrazuje sytuację (dałem na "nie", bo jak na początku tłumaczysz:
    Jak w tytule. Usuńmy zbędne czaty to jest: pojedynki, pomoc, rozmowa.
    gdzie oczywiście z dwóch pozostałych nie korzystam, jeden jest akurat przydatny - więc no nie chcę jego usunięcia)
    Nie wiem może przeczytałeś tylko moją odpowiedź do ciebie
    Odniosłem się do treści, którą kierowałeś stricte do mnie. To jest - odpowiedziałem na wiadomość odpowiadającą bezpośrednio na moją. Oczywiście, że widziałem całą resztę tego, co - nie tylko ty, ale każdy inny - pisał w tym temacie. Odpisałem, DLACZEGO realistycznie ograniczenie się do jednego czatu do wszystkiego (tak jak sugerowałeś - pisanie o wymiany na globalnym czacie to przecież nie powinien być problem) nie jest aż takie świetne. Teraz propozycja uległa zmianie - no spoko, dlatego mówię, że dalej nie mam co ciągnąć kontrargumentowania twojego punktu widzenia - skoro się on zmienił.
    i olałeś resztę tekstu, masz do tego prawo, ale no bez przesady masz dwie strony feedbacku na ten temat.
    No z tego, co widzę, to nie wszyscy są tak zgodni - i zmienia to trochę perspektywę tego, czy owe czaty faktycznie są zbędne - jak to zostało stwierdzone.

Przypominam obecna propozycja składa się z ustawienia tylko czatów:

Lokalny
    Globalny
    Walka
    Handel
    Wymiany
    Czyli ostatecznie nie chcesz usunąć zbędnych czatów? Jak to w końcu jest - proponujesz to samo, co jest już w grze, co uznałeś za zbędne.
    Pierwsze 3 czaty powinny być zawsze włączone (może czat globalny powinno dać się wyłączyć w opcjach)
    Pozostałe 2 do włączenia jak teraz obecnie.
    Czyli...w sumie nic nie proponujesz? Proponujesz tak naprawdę usunięcie jednego czatu. No i wrzucenie globalnych rozmów (bo tak - czat Rozmowa jest czatem globalnym - schowanym za opcjami) na główny pasek - no czyli coś, o czym rozmawialiśmy (i się zgadzamy), że powinno te czaty być bardziej widoczne.
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 21-07-2025 o 15:31

Uprawnienia