Problemem jest ilość graczy obecnych w grze, bym usunął wszystkie czaty i zostawił tylko globalne z możliwością sprawdzania współrzędnych gracza w czacie... .;D
Problemem jest ilość graczy obecnych w grze, bym usunął wszystkie czaty i zostawił tylko globalne z możliwością sprawdzania współrzędnych gracza w czacie... .;D
Welcome to my world.
rozmowa albo pomoc powinny byc otwarte domyslnie, chocby po to zeby oszczedzic ludziom koniecznosc pisania "wym lili/behe" do kazdego online. handel powinien pozostac opcjonalny. dla pojedynkow nie widze za bardzo racji bytu w obecnym stanie wiec w sumie mozna skasowac
::::)
I szukanie wymiany/pomocy na globalnym czacie który będzie otwarty 24/7 ma być w takim przypadku problemem? Wydaje mi się że będzie pomocą.
Jedyny problem to spam wymianami, ale nadal da się to rozwiązać.
Tak, aż taka rewolucja. Ta gra dla nowego gracza potrzebuje aktywnego czatu.
Jeśli nowy gracz wejdzie i zobaczy toczącą się na czacie rozmowę jest dużo większa szansa że się zaangażuje/otrzyma pomoc.
Może tylko używanie globalnego czatu od 10 poziomu bym uruchomił
Nie proponuję przecież scalenia wszystkiego, tylko do 4 czatów.
Ale faktycznie dodanie piątego czatu nazwanego wymiany pozwoli w większości zlikwidować problem ze spamowaniem na globie.
Więc faktycznie 5 czatów.
Zgadzam się, opcja podpięcia czatów na stałe byłaby bardzo pomocna - wydaje mi się, że w przypadku wprowadzenia jej biuletyn na mini bossy mógłby nigdy nie wchodzić do gry.
Zreformować czat pomoc na wymiany, pomoc powinna odbywać się na wprowadzonym czacie globalnym ta gra nie ma aż takiej społeczności by istniało jakiekolwiek zjawisko przytłoczenia.
Widzę, że reszta to powtarzające się propozycje, więc nie będę dalej komentował.
Ale tak - myślę że w takiej formie jest to dużo bardziej kompletny pomysł, więc podbijam by temat nie znikł.
Popieram, obecny podział czatów jest nieczytelny i mało użyteczny. Zamiast skakać między kanałami, lepiej mieć jeden przejrzysty globalny + handel. Ułatwi to komunikację, a mniej czatów, to więcej życia na tym, co zostanie.
To też jest ok pomysł, z możliwością wyłączenia domyślnego wyświetlania się tych kanałów w opcjach.
Zapraszam nanieoficjalny serwer discord MFO: https://discord.gg/RuradcG7MR
Tak, ma być problemem, bo wiadomości o wymianach na czatach tematycznych się ostają. Dostaję więcej odpowiedzi nie spamując wiadomościami o wymianę, a kiedy moja wiadomość o wymianę jest na czacie. Też robię rzeczy poza spamieniem z wymianą i jest bardzo na rękę, że ktoś może zobaczyć moją wiadomość i się odezwać. Albo w drugą stronę - myślisz, że przekopywanie wiadek w poszukiwaniu tych, oferujących wymianę, w świecie niemoderowanego czatu globalnego będzie przyjemne?
Bo do tego się sprowadza, uważasz, że żyjemy w idealistycznym świecie, gdzie nikt nie będzie spamić na globalnym czacie? Może zaproponujesz cooldown na wiadomości, który kompletnie mija się z ideą globalnego czatu (bo wrzucasz wszystkie tematyczne czaty do jednego wora, więc influx nowych wiadek na tymże czacie będzie większy, niż na pojedynczych czatach). Bez moderowania czatu nie ma większej możliwości na to, żeby miało to bardziej pomóc z czymkolwiek, co proponujesz. Dodatkowo mfowy czat zanika dość szybko - a wiele osób ma też go ograniczonego w ustawieniach do 8 linijek. Więc nawet mechanicznie ten czat nie będzie aż taki super.
Największym problemem obecnych czatów jest ich niewidoczność - zgaduję, że są osoby, które o ich istnieniu nawet nie wiedzą. Bo informacja o nich jest chyba tylko w Pomocy (i ktoś może się natknąć losowo na nie, co jest chyba bardziej prawdopodobne). Oprócz tego - znikają, więc do sprawdzenia nowych wiadomości trzeba go specjalnie otwierać bądź trzymać otwarty. No i ten podział tematyczny, gdzie naturalnie o wymianę minibossów (czyli jakieś 90% wykorzystania tych czatów) będziesz pisać na wszystkich czterech czatach.
Tak, dlatego jednym z zaproponowanych rozwiązań jest czat stricte do wymiany mini bossów.
Ja natomiast uważam, że patrzysz na community mfo przez pryzmat 3-4 osób. Wbrew pozorom średnia wieku w tej grze oscyluje już pewnie w okolicy 25 - 30 lat.
I mam wrażenie, że w przeciągu pierwszych 3 dni trafią one u 80% osób na ignora i czat będzie spełniał swoją funkcję znakomicie.
Pamiętaj, że w tę grę nie gra 3000 osób, a bliżej 400-500, gdzie jednocześnie online max do 200 osób jest.
I tak zgadłeś - cooldown na 3-5 sekund na czacie globalnym nie uważam za nic złego. Na czacie do wymiany bossów cd minuta.
Niby w jaki sposób to się wyklucza?
Przynajmniej w tym się zgadzamy.
Tak, myślę że nagminne spamowanie wymianami na czacie jakimkolwiek innym niż wymiany (po jego wprowadzeniu) powinno móc się zgłosić na forum i gagatek powinien otrzymać knebla na czaty ogólnodostępne 7 dni, kolejny 30 (tylko w grze, nie na forum). Wraz z wiadomością na grze za powód.
I tu znowu odnoszę wrażenie, że wystarczy kilka takich przypadków by stało się naprawdę przyjemnie
Jakby ci to wytłumaczyć... Przedstawiłem ci sytuację, w której ktoś używa czatów, których chcesz się pozbyć. W odpowiedzi mówisz mi, że przecież można wtedy o wymianę pisać na globalnym czacie - po czym ja ci mówię, jakie wady idą za tym i jakie zalety ma obecne rozwiązanie. Teraz mówisz mi o osobnym czacie do wymian - no dobra, ale nie o tym dyskutujemy. (Czuję, że bardziej pogmatwałem to, ale niech już tak zostawię).
Wręcz nawet nie mówiłem nic o czacie globalnym przed tym - dla mnie, jak mówię, jest spoko. Tak długo, jak zostaniemy przy jakimś dedykowanym czacie na wymiany/pomoc z mini.
Dobra, zapomniałem o opcji Ignoruj, rzadko kiedy to w ogóle stosuję. Szczególnie, że rzadko kiedy przytrafia mi się sytuacja, że jestem zmuszony z niej skorzystać.
O moderacji czatu myślałem bardziej w kwestii właśnie spamu, aniżeli treści wulgarnych. To drugie już i tak jest soft-moderowane w postaci cd na czat. Chociaż też - ilość treści, która z automatu powinna lecieć do bana - czy to na prezentacjach, wiadomościach, nawet nickach graczy (pozdrawiam austriackiego malarza) jest naprawdę spora. W wielu miejscach publicznych możesz się przez to narazić - ale wtedy zostaniesz wyśmiany za granie w grę, a nie za treści w niej zawarte.
Dalej: Odniosłeś się do mojej wiadomości, że "z wymianami możesz pisać na czacie globalnym", teraz przedstawiasz opcję DWÓCH czatów - czyli nie tego, do czego moja wiadomość się odnosiła. To samo, o czym piszę tutaj w pierwszej wiadomości.
Bo żaden z moich argumentów nie byłby przeze mnie zastosowany, gdyby propozycja to było "globalny czat + czat na wymiany". Odpisywałem ci w kwestii "usunąć wszystkie czaty, zrobić jeden globalny". Żeby nie było - za globalnym + czatem na wymianki jestem "za" (ogólnie za globalnym jestem "za", ale nie kosztem tych innych czatów).
Ostatnio edytowane przez Hide ; 20-07-2025 o 23:09
Pierwotna propozycja nie była idealna, więc oczywiste jest to że pod wpływem feedbacku oferuję (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie. I masz problem z tym, że przedstawiam te nowe rozwiązanie i nie trzymam się pierwotnej wersji?
Nie wiem może przeczytałeś tylko moją odpowiedź do ciebie i olałeś resztę tekstu, masz do tego prawo, ale no bez przesady masz dwie strony feedbacku na ten temat.
Przypominam obecna propozycja składa się z ustawienia tylko czatów:
Lokalny
Globalny
Walka
Handel
Wymiany
Pierwsze 3 czaty powinny być zawsze włączone (może czat globalny powinno dać się wyłączyć w opcjach)
Pozostałe 2 do włączenia jak teraz obecnie.
"Jak teraz obecnie" jest do dp. Dodać możliwość przypinania i odpinania czatów wszystkich (oprócz głównego). Tak, włącznie z walką. Odpięta walka pojawiałaby się z powrotem jedynie w trakcie walki.
Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!
Nie, problem mam taki, że zmieniasz wersję wydarzeń, nie zerkając, na co dokładnie odpowiadasz. Uważam, że to ty olałeś moją odpowiedź, ponieważ twoja wersja zawiera dziury w rozumowaniu. O których z jakiegoś powodu nie chcesz dyskutować.Pierwotna propozycja nie była idealna, więc oczywiste jest to że pod wpływem feedbacku oferuję (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie. I masz problem z tym, że przedstawiam te nowe rozwiązanie i nie trzymam się pierwotnej wersji?
W żadnym momencie nie mówię, że jestem przeciwny wręcz żadnej z proponowanych tutaj rozwiązań. Nie jestem nawet negatywnie nastawiony względem propozycji. Jestem co najwyżej negatywnie nastawiony względem twojej argumentacji. Pomijam też fakt, że ankieta też nie jasno obrazuje sytuację (dałem na "nie", bo jak na początku tłumaczysz:
gdzie oczywiście z dwóch pozostałych nie korzystam, jeden jest akurat przydatny - więc no nie chcę jego usunięcia)Jak w tytule. Usuńmy zbędne czaty to jest: pojedynki, pomoc, rozmowa.
Odniosłem się do treści, którą kierowałeś stricte do mnie. To jest - odpowiedziałem na wiadomość odpowiadającą bezpośrednio na moją. Oczywiście, że widziałem całą resztę tego, co - nie tylko ty, ale każdy inny - pisał w tym temacie. Odpisałem, DLACZEGO realistycznie ograniczenie się do jednego czatu do wszystkiego (tak jak sugerowałeś - pisanie o wymiany na globalnym czacie to przecież nie powinien być problem) nie jest aż takie świetne. Teraz propozycja uległa zmianie - no spoko, dlatego mówię, że dalej nie mam co ciągnąć kontrargumentowania twojego punktu widzenia - skoro się on zmienił.Nie wiem może przeczytałeś tylko moją odpowiedź do ciebie
No z tego, co widzę, to nie wszyscy są tak zgodni - i zmienia to trochę perspektywę tego, czy owe czaty faktycznie są zbędne - jak to zostało stwierdzone.i olałeś resztę tekstu, masz do tego prawo, ale no bez przesady masz dwie strony feedbacku na ten temat.
Czyli ostatecznie nie chcesz usunąć zbędnych czatów? Jak to w końcu jest - proponujesz to samo, co jest już w grze, co uznałeś za zbędne.Przypominam obecna propozycja składa się z ustawienia tylko czatów:
Lokalny
Globalny
Walka
Handel
Wymiany
Czyli...w sumie nic nie proponujesz? Proponujesz tak naprawdę usunięcie jednego czatu. No i wrzucenie globalnych rozmów (bo tak - czat Rozmowa jest czatem globalnym - schowanym za opcjami) na główny pasek - no czyli coś, o czym rozmawialiśmy (i się zgadzamy), że powinno te czaty być bardziej widoczne.Pierwsze 3 czaty powinny być zawsze włączone (może czat globalny powinno dać się wyłączyć w opcjach)
Pozostałe 2 do włączenia jak teraz obecnie.
Ostatnio edytowane przez Hide ; 21-07-2025 o 15:31