Zobacz wyniki ankiety: Jesteś za propozycją skrócenia czasu odnowy zbierajek?

Głosujących
15. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, w jakiejś formie może być

12 80.00%
  • Tak, choć z tego nie skorzystam/nie jest to mi potrzebne

0 0%
  • Nie, jest to zbędne (daj powód w komentarzu)

3 20.00%
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 16

Temat: QoL zmiana do zbierajek: skrócenie czasu odnawiania o paręnaście minut

QoL zmiana do zbierajek: skrócenie czasu odnawiania o paręnaście minut

W chwili obecnej każda zbierajka w grze ma określoną godzinę odnawiania. Najczęściej jest to 24h czy czasami 12h i mniej. W gruncie rzeczy owe zbierajki z zasady powinniśmy zbierać raz dziennie.

Jakiś czas temu w eterze pozostawiony został temat dotyczący odnawiania zbierajek po godzinie 0:00 tak, jak jest obecnie z minibossami. Rozwiązanie te jest zdecydowanie lepsze - jednak póki co nie zostanie ono rozpatrzone. Moja propozycja bierze to pod uwagę - nie jest to wielce rozwiązanie problemu zbierajek, jednakże ma ona ułatwić/uprzyjemnić ich zbieranie, redukując frustrację, powiązaną z opuszczeniem godziny ich respu.

Proponuję zredukować czas KAŻDEJ zbierajki o paręnaście minut: pierwotnie miałem proponować o godzinę krócej, jednak bardziej rozsądnym byłoby 20-30 min. Propozycja ta nie będzie fundamentalnie zmieniać systemu ich odnawiania i jedyne, co będzie wymagane, to skrócenie respa z 24 godzin na 23:30 godzin - co powinno być chyba realne i proste do zrobienia.

No dobra, ale teraz: DLACZEGO?

Obecnie podejmując się zbierajek (a na przestrzeni Nordii/Azarad i Kurthus/Scythe jest ich trochę) zawsze ucieka nam trochę czasu pomiędzy jedną mapą na zbieranie, a drugą. Nawet, jeśli zbierzemy te Kryształy/Jaja/cokolwiek o godzinie 16:00, tak na następny dzień i tak będziemy pozbawieni tych paru minut, przez co każde kolejne odnowienie będzie o późniejszej godzinie, niż dnia poprzedniego. Każdy ma swój cykl grania i kiedy te zbierajki sięgają już późniejszych godzin (bo jednak jesteśmy ludźmi - zapominamy, możemy nie być w stanie, nie mieć energii [tej w grze i życiowej], jesteśmy w trakcie wymiany etc.) to na któryś dzień zbieranie nam przepada. I to psuje wtedy cały rozkład ich zbierania - nagle jakaś zbierajka odnawia się 8 godzin po pozostałych, potem o nich zapominamy, a potem się odechciewa.

Skracając czas odnowienia nawet o te parędziesiąt minut tworzy z kolei sytuacje, gdzie nie musimy z zegarkiem siedzieć przy danej zbierajce czekając, aż się ona odnowi. Jesteś paręnaście minut za późno? Nie ma problemu, dzięki temu na następny dzień ten czas ci się wyrówna. Dodatkowo umożliwia to lepsze i łatwiejsze zsynchronizowanie wszystkich zbierajek, bo jednak zapisując sobie godzinę ich zbierania i szykując się w nią do zbierania, to mamy gwarancje tego, że nasz cykl nie zostanie zepsuty.
    Jasne - ktoś, kto by mid-maxował mógłby dzięki temu tych zbierajek zrobić więcej, niż w obecnym systemie, ale wtedy no - szacun za to, że ci się chciało. Wtedy to ci się chyba należy.
    Oczywiście najlepszym rozwiązaniem tego byłoby odnawianie o północy, ale ów propozycja powinna być łatwiejsza do zrealizowania i - choć nie usunie problemu - to powinna z lekka podnieść komfort zbierania tych zbierajek. Szczególnie w przypadku Jaj czy Kobaltów, które mają parę różnych miejsc pojawienia, co też wydłuża czas ich zbierania i zabiera ważne minuty cyklu.

Pozdrawiam, zachęcam do udzielania odpo w ankiecie i pod tematem.
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 16-07-2025 o 03:48

Użytkownik Avatar Luxferre
    fakt, to by odrobine pomoglo, ale uwazam ze aktualizacja tego w taki sposob jest strata czasu. podejrzewam, ze podobnym wysilkiem mozna zmienic to na odnawianie o polnocy, wiec po co zadowalac sie polsrodkami i robic w zasadzie dwa razy to samo (optymistycznie zakladajac ze stanowisko administracji na ten temat ulegnie kiedys zmianie)?

w najlepszym interesie kazdego gracza ktory choc czasami bierze udzial w tego typu aktywnosciach jest zabieganie o ich reset o 0:00, bo to co proponujesz nie zmieni praktycznie nic dla osob ktore loguja sie w roznych godzinach badz nie mysla o zbierankach na tyle, zeby pamietac konkretna godzine o ktorej ich ostatnio szukali, czy tym bardziej ja zapisywac (ktokolwiek tak robi? chyba co najwyzej do wyscigu o artefakt).

jeszcze bedac w temacie zbieractwa, naprawde fajnie by bylo zmienic nagrody za progi prawie kazdego z nich w scythe, bo sa rekordowo malo atrakcyjne - uzbrojenie na 80 poziom i gemy, ktorych kazdy ma po kilkadziesiat czy nawet kilkaset - serio?
    ::::​)

Tbh. bardzo bym widział jakąś gloryfikację zbierania - im więcej zbierzesz tym masz większe z tego bonusy (oprócz nagród) - albo częsta możliwość zebrania, albo szanse na np. podwójne zebranie przy jednym podejściu (np. 5% na zebranie 2 lilii zamiast 1) itd., oczywiście ulepszenia byśmy „wykupywali” za zebrane ilości składnika u npc którzy przyjmują drop - po prostu uczyliby nas pozyskiwać więcej; tak samo mogłoby być z mobkami ale tutaj liczony by to było od ilości ubić. I oczywiście nie mówię tu o liczbach które można zrobić w ciągu miesiąca - niech to będzie np. odpowiednik kwartalny czy nawet półroczny (zbieractwo, mobki to nwm atm)

Co do nagród to trzeba patrzeć szerzej - teraz mamy przestój ale potem gdy ktoś dotrze do scythe z np. 70 lvl czy 70-którymś to nagrody na 80 będą adekwatne - co nie zmienia faktu że można tam dorzucić jakieś dropy na wyższe lvl z mniejszą szansą niż na niższe
    Le tits now

fakt, to by odrobine pomoglo, ale uwazam ze aktualizacja tego w taki sposob jest strata czasu. podejrzewam, ze podobnym wysilkiem mozna zmienic to na odnawianie o polnocy, wiec po co zadowalac sie polsrodkami i robic w zasadzie dwa razy to samo (optymistycznie zakladajac ze stanowisko administracji na ten temat ulegnie kiedys zmianie)?

w najlepszym interesie kazdego gracza ktory choc czasami bierze udzial w tego typu aktywnosciach jest zabieganie o ich reset o 0:00, bo to co proponujesz nie zmieni praktycznie nic dla osob ktore loguja sie w roznych godzinach badz nie mysla o zbierankach na tyle, zeby pamietac konkretna godzine o ktorej ich ostatnio szukali, czy tym bardziej ja zapisywac (ktokolwiek tak robi? chyba co najwyzej do wyscigu o artefakt).
    Ja, ja sobie zapisuje. Głównie dlatego, żeby nie latać głupio na mapy w poszukiwaniu znajdziek tylko po to, by się okazało, że ich nie ma. No jest to jakaś aktywność, więc chciałbym wykonywać ją, no, sprawnie.

Ależ oczywiście że wolałbym, żeby odnawiały się one po północy, toż to sugeruje na samym początku. Niestety to nie wydaje się być bliskie wprowadzenia z jakichkolwiek powodów (widziałem post z góry w tej sprawie, który nic nie tłumaczy, dlaczego nie mogłoby to być zmienione). Jeśli jest to kwestia systemowa - to zmienienie czasu odnawiania byłoby łatwiejsze. Albo nawet w ogóle wykonalne. To, czego chcemy, może nie być aż tak łatwo wykonalne.

Więc tak, jest to półśrodek - ale nadal jest to półśrodek mający zapewnić jakiś dodatkowy komfort. Skoro pełni komfortu nie możemy mieć - to mogę osobiście przystać na połowie.

jeszcze bedac w temacie zbieractwa, naprawde fajnie by bylo zmienic nagrody za progi prawie kazdego z nich w scythe, bo sa rekordowo malo atrakcyjne - uzbrojenie na 80 poziom i gemy, ktorych kazdy ma po kilkadziesiat czy nawet kilkaset - serio?
    No tu patrząc z perspektywy nowych graczy - ktoś zawsze na tym dość zyska. Mnie ucieszył dodatkowy gem statusowy - nie mam ich aż tak wiele. Zgaduję, że reakcja może być podobna dla kogoś, kto jakiejś fortunny jeszcze nie uzbierał. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Tbh. bardzo bym widział jakąś gloryfikację zbierania - im więcej zbierzesz tym masz większe z tego bonusy (oprócz nagród) - albo częsta możliwość zebrania, albo szanse na np. podwójne zebranie przy jednym podejściu (np. 5% na zebranie 2 lilii zamiast 1) itd., oczywiście ulepszenia byśmy „wykupywali” za zebrane ilości składnika u npc którzy przyjmują drop - po prostu uczyliby nas pozyskiwać więcej; tak samo mogłoby być z mobkami ale tutaj liczony by to było od ilości ubić. I oczywiście nie mówię tu o liczbach które można zrobić w ciągu miesiąca - niech to będzie np. odpowiednik kwartalny czy nawet półroczny (zbieractwo, mobki to nwm atm)
    Mam co do tego mieszane odczucia. Z jednej strony - po co? Takie RNG w kwestii zbierania nie promuje w sumie niczego - bo nie da się dedykować postaci do jednej aktywności. Zbierzesz te lilie/jaja/cokolwiek raz dziennie - i to tyle, nie poświęcasz wiele, nie dedykujesz swojego czasu tym czynnościom - jest to bardziej czynność dodatkowa. Więc tu za bardzo promować nie ma czego.
    Ale no jednak się wiąże to z czymś, o czym chcę napisać jakiś czas już w pewnym temacie, więc żeby nie wyjść na hipokrytę powiem, że o czymś z lekka podobnym myślałem.

Użytkownik Avatar Clover
    Z tematem osobiście jestem za, to potrafi być irytujące, jak ten czas się wydłuża. Tbh, wystarczyłoby z 15 minut nawet, ale zawsze spore ułatwienie.

Cytat Napisał Hide Zobacz post
    No tu patrząc z perspektywy nowych graczy - ktoś zawsze na tym dość zyska. Mnie ucieszył dodatkowy gem statusowy - nie mam ich aż tak wiele. Zgaduję, że reakcja może być podobna dla kogoś, kto jakiejś fortunny jeszcze nie uzbierał. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Tu osobiście się kompletnie nie zgadzam. Losowe nagrody, zawierające kupę śmieci są stratą energii. Mam wrażenie, że mimo wszystko stare zbieractwa wypadały trochę lepiej.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik
    Ja bym jeszcze dodał żeby usunąć komunikat czy na pewno też chce się zbierać, żeby było jak przy zbieraniu jajka ty klikasz i zbierasz a nie potwierdzasz

Mi byłoby spoko za jakieś 5-10 min skrócenia gdyż prawie każda zbierajka respi się w tym samym miejscu i ma czas odnowienia dokładnie w pełnych godzinach do 24h włącznie i jak ktoś zbiera o tej samej porze, to w najlepszym wypadku ma kilka sekund opóźnienia, a te opóźnienia kumulują się z dnia na dzień aż wreszcie pewnego dnia nie mamy czasu zebrać i trzeba to skipnąć. Wyjątkiem są zbierajki które mogą zrespić się w innym miejscu jak kobalty - w tym przypadku to może się ciągnąć regularnie minutami by spacerować przez kilka lokacji szukając do ostatniego kobaltu - tu skrócenie czasu może być nieco dłuższe, ale zbierajki respiące się w tym samym miejscu nie potrzebują więcej niż parę minut.

Cytat Napisał Czembro Zobacz post
    Ja bym jeszcze dodał żeby usunąć komunikat czy na pewno też chce się zbierać, żeby było jak przy zbieraniu jajka ty klikasz i zbierasz a nie potwierdzasz
    Na tak. Jak komuś przypadkowo się zbierze, to punkt energii się zmarnuje, podobnie jak przypadkowo wejdzie się w potwora, na pole wymagane zdolności podróżowania na mapie Arkadii - w tych przypadkach już łatwiej o missclick niż że się przypadkowo zbierze przedmiot.
    Ostatnio edytowane przez Patryk Szczęście ; 16-07-2025 o 13:53
    ~Pozdrawiam Użytkownik.

Cytat Napisał Czembro Zobacz post
    Zgadzam się. Jajka zbiera się dzięki temu bardzo przyjemnie.
    Żółwie tańczą jak szalone...

Do momentu zakończenia wyścigów o artefakty jestem przeciwna jakimikolwiek zmianom, nie zmienia się zasad w trakcie gry.
    Po rozdaniu nagród jestem za, 23h45m powinno być standardem. Przy zbieraniu wakacyjnych rzeczy tak to zmieniono i wszyscy to popierali.

Użytkownik Avatar Luxferre
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    jeszcze zeby to byly gemy statusowe za wydobycie ropy sa gemy biernosci/aktywnosci

Do momentu zakończenia wyścigów o artefakty jestem przeciwna jakimikolwiek zmianom, nie zmienia się zasad w trakcie gry.
    sluszne stwierdzenie i w tym przypadku rzeczywiscie sie zgodze i mozna to jakos przebolec do tego czasu, ale po tym wszystko powinno byc o polnocy, czy nawet juz te nieszczesne 23h (jak event wakacyjny)
    ::::​)

Użytkownik Avatar bxp
    W sumie racja, póki jest wyścig o artefakty to nie ma co zmieniać zasad.
    Tak czy inaczej podpisuje się ręcami i nogami pod petycją o zmniejszenie czasu odnawiania zbieranek o 30 minut lub nawet godzinę, a najlepiej to wszystko powinno odnawiać się o północy.

Użytkownik
    Temat był już wałkowany tutaj: https://forum.mfo3.pl/showthread.php...ght=odnawianie

Cytat Napisał Hidi Zobacz post
    Za przeproszeniem: czy czytałeś w ogóle jakikolwiek post w temacie?

EDIT: Zedytuję żeby dać więcej kontekstu: Również i w tamtym temacie pojawia się przy okazji podobna propozycja (m.in. gracz GalaxyPL proponuje coś w tym stylu); o ironio, ponieważ została główna propozycja zostawiona - tak jak wspominałem - w eterze, to półśrodek staje się warty dyskusji.

Propozycja ma jednak fundamentalną wadę - jeśli byśmy na tym przystali, to opcja odnawiania o północy całkowicie wychodzi z gry (bo zostały zbierajki ułatwione - więc teoretycznie nie powinniśmy narzekać). Wychodziłem bardziej z założenia, że brak wprowadzenia wspomnianej wyżej propozycji jest uwarunkowany kodem gry (czyli papranie się z tym byłoby nieopłacalne dla takowej zmiany), stąd łatwiej zmienić czas oczekiwania na odnowienie zbierajek, a nie zmienianie fundamentalnie zasad ich odnawiania.
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 16-07-2025 o 20:11

Użytkownik
    Tak, czytałem i dlatego podrzuciłem tamten temat. Fakt, tytuł jest inny, ale na szczęście Ciebie to nie zniechęciło i doczytałeś dalej. Dokładnie jak tutaj - jest opisana propozycja zmiany odnawiania czasu z 24 na 23h. Co ciekawe, zostało to zastosowane na evencie wakacyjnym. Ale potem prośby graczy aby poszło na inne odnówki zostały miesiącami bez odpowiedzi.

Potem było pingowane właśnie o zmianę czasu z 24 na 23h. No i odpowiedź Tomiego zarówno na zmianę aby było o północy jak i z zmianę z 24 na 23h:

Cytat Napisał Tomi Zobacz post
    Jeśli chodzi o zmiany w zbierankach to nie mam odpowiedzi innej niż:

NIE: w tej formie i w najbliższym czasie
    MOŻE: w innej formie i w dalszej przyszłości
    - - - - - - - - - -

Oczywiście tutaj, tak samo jak tam, głosuję za wprowadzeniem propozycji, bo jest to istotna zmiana, aby można było złapać pewien powtarzalny schemat codziennego logowania do gry.

Uprawnienia