Ostatnio edytowane przez YourShadow ; 27-03-2025 o 14:07
"praktycznie nie używa"
No faktycznie https://i.imgur.com/dDxIOjE.png szczególnie nie mówiąc o skinach za mfy, szczególnie tych kanciastych, albo skrzynkach skarbów.
jeszcze warto zwrócić uwagę ze mfo, w przeciwieństwie do np margonem które jest znacznie bardziej wysokobudżetową produkcją, jest kompletnie przystosowane pod single kliki, nie masz przeciągania, przesuwania, jakiś wielu dodatkowych subopcji, wszystko robisz na zasadzie tapnięć i praktycznie jedyne problemy jakie zostają to 1) brak prawego przycisku myszy i 2) paskudne skalowanie interfejsu, nawet w eq i gemach masz łapki do klikania, menu ataków i zaklęć.
i od dawna mfo na telefonie w trybie pełnoekranowym jest całkowicie grywalne z jedynie tymi dwoma mankamentami.
No brawo, właśnie pokazałaś mapę, na której nie ma chyba ani jednego kafelka z RPG Makera. Ty w ogóle widziałaś ten program?No faktycznie https://i.imgur.com/dDxIOjE.png szczególnie nie mówiąc o skinach za mfy, szczególnie tych kanciastych, albo skrzynkach skarbów.
OK i do czego to się ma?jeszcze warto zwrócić uwagę ze mfo, w przeciwieństwie do np margonem które jest znacznie bardziej wysokobudżetową produkcją, jest kompletnie przystosowane pod single kliki, nie masz przeciągania, przesuwania, jakiś wielu dodatkowych subopcji, wszystko robisz na zasadzie tapnięć i praktycznie jedyne problemy jakie zostają to 1) brak prawego przycisku myszy i 2) paskudne skalowanie interfejsu, nawet w eq i gemach masz łapki do klikania, menu ataków i zaklęć.
i od dawna mfo na telefonie w trybie pełnoekranowym jest całkowicie grywalne z jedynie tymi dwoma mankamentami.
Jak pisałem wcześniej, nie wiem jak jest tam z jakością kodu. Jeżeli był pisany jakkolwiek sensownie to do przepisania jest jedynie warstwy widokowe, całe modele i większość controllerów nie będzie potrzebować zmian.
Przepisanie serwera to jak zrobienie całej logiki od nowa więc owszem można, ale moim zdaniem nie powinien być to priorytet. Ten czas ani zasoby się nie zwrócą przy tym stanie gry (endgame itd). Najlepszym rozwiązaniem byłby remaster/mfo4 gdzie można pisać kod już dostosowany pod nowe mechaniki bardziej dostosowane pod dzisiejsze standardy.
Gry mobilne pokroju hunt royale tak, ale bez przesady, mfo nie jest bardzo wymagające, spójrz sobie choćby na pierwszy lepszy filmik Mfo3 nie jest dużo bardziej złożone.
https://rmvxblog.wordpress.com/resources/
https://www.aigei.com/view/71512.html?page=3
https://rpgmakervx.1fr1.net/t4153-fontaine-resolu
Margonem jest właśnie po przepisaniu bodajże na php z dodatkami, z pół roku temu widziałem ich ofertę pracy, więc jak ktoś chce znaleźć czego mniej więcej teraz używają to pewnie się dokopie.
To porównanie to najśmieszniejsza rzecz jaką dzisiaj widziałem. Nie mam pojęcia, czemu porównałeś te kilka linii kodu imitujące grę do mfo, ale jeśli mfo byłoby choćby w najmniejszym stopniu porównywalne do tej pokemonowej gierki, to w zasadzie Tomi mógłby zafundować paru chłopaczkom z liceum zgrzewkę piwa i miałby zrobioną grę w parę tygodni/dni.
Reputy tutaj
Tak, a potem się dziwić, że każdy sobie klonuje itemy, i się tepa przez ściany. Przede wszystkim to gra online więc kwestie zabezpieczeń są bardzo ważne, a jakimś losowym "studenciakom za grosze" to za bardzo bym nie ufał w tej kwestii.
Też z tego co widzę, wielu osobom się wydaje, że zrobienie myFantasyOffline == zrobienie myFantasyOnline, a to drugie jest dużo bardziej wymagające.
Nie wiem co to była za gra, ale powinnaś wiedzieć, że sklejenie "gry" która wygląda 1 do 1 jak mfo3 i nagranie z takiej gry filmików, to coś co można zrobić w tydzień. Nie będzie to specjalnie grywalna produkcja, nie będzie miała żadnych funkcji sieciowych i generalnie to niewiele będzie się tam dało zrobić, ale będzie na tych filmikach wyglądać jak mfo3! Ale jeśli jest gdzieś jeszcze ta gra do zobaczenia to chętnie zerknę, być może okaże się, że byłem w błędzie i jest to produkcja na bardzo wysokim poziomie.
Oczywiście nie twierdzę tu, że 5-letni okres robienia upka to coś normalnego, ale zrównywanie trudności zrobienia takiego upka do (prawdopodobnie)prostej gierki w rpgm to lekka przesada.
Reputy tutaj
W filmie, który podesłałem są napisane mechanizmy z których część jest podobna do tych stosowanych w mfo3 (choćby takie samo chodzenie po mapie, zbliżony system walki, używanie przedmiotów, rodzajów ataku itd.), oczywiście, nie ma żadnego systemu zabezpieczeń czy modułu sieciowego. Tak jak napisałem:
załączenie owego filmu nie miało na celu pokazania czegoś identycznego a służył on jedynie poglądowo i wydawało mi się oczywistym, że nie będzie ani dokładnie tak samo złożonym ani posiadać dokładnie tak samo wykonanych mechanik jakie są w mfo. Natomiast twoje wypowiedzi brzmią jakby napisanie mfo3 było tak samo trudne jak przygotowanie gry AA.
Chyba najprostsza rzecz. Do zrobienia w kilkadziesiąt minut.takie samo chodzenie po mapie
To jest do zrobienia w 2 (może 3) godziny.zbliżony system walki
używanie przedmiotówTo również.rodzajów ataku
Przystosowanie tego wszystkiego do komunikacji sieciowej wydłuża czas o kilkaset %. A to co podajesz to jedne z prostszych rzeczy do wykonania.
No właśnie dla zespołu dwuosobowego to jest trudne jak napisanie gry AA, bo gry AA powstają w kilkudziesięcio-osobowej ekipie i z dużym budżetem.Natomiast twoje wypowiedzi brzmią jakby napisanie mfo3 było tak samo trudne jak przygotowanie gry AA.
Ale szanuję, że jako jedyny z trójki, która weszła ze mną w dyskusję podajesz jakieś argumenty i przykłady
Ojej, skończyły się argumenty? A to, że usunęłaś post wynika z tego, że zorientowałaś się, że jednak to nie są te same grafiki? Zgadłem?Napisał I Miss Extasy
Ogólnie pomysł mógłby zadziałać. Zostaje kwestia tłumaczenia i ew. serwera, choć istnieje przecież s2, nie wiem jak bardzo używany, lecz istnieje.
Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)
Shadow, słaby z ciebie moderator skoro nie wiesz że ja nic nie usuwalamA odpowiedzi na twoje posty nie ma już żadnej innej niż "XD" bo sam nie wiesz co gadasz, sam siebie pogrążasz i dyskusja z tobą to jak grochem o ściane.
Temat wałkowany wiele razy, @prof weź zamknij ten wątek, a inni niech skorzystają z opcji szukaj. Co do tematu nie mam nic do dodania. Nie ma szans że to wejdzie więc nie mam zdania na ten temat. Pozdrawiam
jestem na tak mam bardzo duzo znajomych ktorzy by chetnie grali w te gre gdyby byla angielska wersja
- - - - - - - - - -
angielskie mfo3 mialoby znacznie wiekszy zasieg i potencjalnych graczy. to razem z odpowiednim promowaniem gry (np przez tiktok lub yt shorts ktore maja wysoki potencjal) gra moze pozyskac bardzo duzo graczy. sam w sumie mam duzo obcokrajowych znajomych ktorym moglbym pokazac te gre xdZałóżmy że serwer powstanie skąd gra pozyska obcokrajowców skoro nie może pozyskać graczy na własnym podwórku?![]()
Może najpierw sprawdź czy im by odpowiadała taka forma gry 2D, a potem pisz że by grali. Wiem że Tobie ta gra się może podobać i myślisz że innym się spodoba, ale to tak nie działa. Z moich znajomych nikt by w to nie grał, chociaż za dzieciaka myślałem inaczej.
Miłego dnia
Gdyby Tomi chciał to by była wersja angielska, skoro nie wprowadził do tej pory nic w tym kierunku to nie należy się spodziewać tego, mimo że tworzone są tematy na ten temat, to i tak nic z tego nie będzie. (większość spoko tematów i propozycji była olewana)
Więc większość tutaj rozmów w tym temacie to docinki i czepianie się obu stron. Temat nie warty uwagi, jedynie można się pośmiać (jeżeli ktoś nie ma co robić w życiu)
Pozdrawiam
A to ci historia.
To moja misja i sens życia. By odmieniać wszystko na lepsze. ~ Asgalon
Odrodzenie Black Legion