Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 22

Temat: Czarna Lista Handlarzy

Czarna Lista Handlarzy

Pomysł jest prosty i nieskomplikowany. Proponuję utworzyć w dziale "Handel" temat "Czarna Lista Handlarzy", w którym użytkownicy mogliby zgłosić "złych" graczy, którzy oszukują lub są nierzetelni w handlu. Po powstaniu takiej listy w pierwszym poście byłoby wiadomo, kogo trzeba się wystrzegać przy okazji transakcji handlowych.

Fatal
    Konto usunięte
    Może się przydać... Jestem na tak

Chodzi Ci o dział handel ( na forum ) ?? No bo tu często ludzie wystawiają przedmioty , a i tak sellają je komuś w grze. Ale w samej grze nie można być oszukanym w żaden sposób ( poprzez handel ) w końcu jest opcja "akceptuj".

Nierzetelni w handlu <- próbują oszukać (dają o jedno zero mniej, udając, że się pomylili a licząc na to, że ktoś nie zauważy) itd.) Dzięki takiej liście stworzonej przez użytkowników będzie jasne, kogo się wystrzegać ;>

Trzeba też się liczyć z tym , że np ja sprzedaje przedmiot za 100k jakiejś osobie i pisze jej " oj sorry gościu dał 110k , przebijesz??" i wtedy takie wkurzone dziecko da osobę na czarną listę. Z drugiej strony skończy się pisanie w prezentacjach " Czarna lista/Oszuści/Nooby " Jak dla mnie mogłoby wejść ,ale nie jest to żadnym priorytetem i może jeszcze trochę poczekać

Dewastator
    Konto usunięte
    Cytat Napisał BeLiaR Zobacz post
    Trzeba też się liczyć z tym , że np ja sprzedaje przedmiot za 100k jakiejś osobie i pisze jej " oj sorry gościu dał 110k , przebijesz??" i wtedy takie wkurzone dziecko da osobę na czarną listę. Z drugiej strony skończy się pisanie w prezentacjach " Czarna lista/Oszuści/Nooby " Jak dla mnie mogłoby wejść ,ale nie jest to żadnym priorytetem i może jeszcze trochę poczekać
    chodziło mi o inną sytuację... gracz (mniejsza o nick zainteresowani bez problemu znajdą w archiwum handlu) napisał jasno: CW 400k KT 500k dałem KT i po wysłaniu zapytania kiedy możemy sfinalizować transakcję dostałem info: sorry sprzedałem w grze za 550k... Dla mnie to po prostu nieuczciwość KT znaczy KT prawda?

Użytkownik Avatar Jaskier
    Ja od razu zglosilbym Jaskiera i Coniego, dwaj najwieksi naciagacze w tej grze ;>
    Bedzie panel, beda odpowiednie tematy, spokojnie ludziska.

Coni
    Konto usunięte
    Ja od razu zglosilbym Jaskiera i Coniego, dwaj najwieksi naciagacze w tej grze ;>
    Jaskiera też bym zgłosił. Ale siebie? Nie wiem nawet za co.

Bedzie panel, beda odpowiednie tematy, spokojnie ludziska.
    Handel jest wolny, gdy ktoś nawet da to jedno "0" mniej nikt takiego gracza nie zbanuje.

Taki temat byłby bezsensu, trzeba po prostu być uważnym i patrzyć na to co się robi.

Salcia
    Konto usunięte
    Będę twórcza. Nie

Felix
    Konto usunięte
    Coni i inni , głupio tłumaczycie swoje poglądy na sprawę. Problem , o którym mowa jest coraz bardziej powszechny wśród graczy. Istnieje kilka osób, które notorycznie naciągają ludzi w ww. sposób. Nieraz ludzie się żalą ,że zostali zwyczajnie naciągnięci lub oszukani w pewien sposób.
    Też obawiam się sytuacji gdzie zrobi się bałagan i ludzie po złości zaczną*podawać inne osoby : "bo nie sprzedał mi za tyle i tyle" lub powstanie coś o czym pisał Beliar
    np ja sprzedaje przedmiot za 100k jakiejś osobie i pisze jej " oj sorry gościu dał 110k , przebijesz??" i wtedy takie wkurzone dziecko da osobę na czarną listę.
    .
    Jednak moim zdaniem lista powinna mieć jakiś regulamin , żeby nie było bałaganu. Można po prostu stworzyć temat na forum ,w którym zostałyby określone konkretne reguły i każdy mógłby mieć możliwość ostrzeżenia innych graczy o takim "cwaniaku". W przeciwnym wypadku prędzej czy później zostaniemy naciągnięci lub oszukani. Więc sądzę ,że pomysł jest warty opublikowania i wdrożenia go chociażby na forum gry.
    Ps. Co do kradzieży, tez kiedys myślałem ,że mnie to niedotyczy, bo uważałem, bylem zawsze ostrozny, jednak ostatnio poprzez chwile nieuwagi tak samo dałem się oszukać " jak dziecko". Mysle,ze kazdemu sie to moze zdarzyc, takze nie ignorujcie pomyslu.

misiopysio
    Konto usunięte
    Bardzo dobry pomysł tylko trzeba ustalić sztywne zasady.
    "Chcącemu nie dzieje sie krzywda" i to jest sine qua non takiej listy, nie moze być tak ze ktoś sam z własnej nieprzymuszonej woli sprzedał cos za półdarmo albo sporo przepłacił a po godzinie się ogarnał i zgłasza.

pozdrawiam

Użytkownik Avatar Jaskier
    Sorry, ale przyznam, ze takie naciaganie wynika z glupoty i nieswiadomosci ludzi. Jesli nie potrafia sie dowiedziec, idac chociazby na targ albo pytajac na czacie ile dana rzecz kosztuje, to krzywdza samych siebie.

misiopysio
    Konto usunięte
    Sądzę Jaskier ze w takiej liscie nie moze chodzić o przesadzone transakcje (jak ktos chce cos kupić to moze sie sam zorientować w cenie, sam czasem jestem zaskoczony ile mi oferują) a o sytuacje kiedy ktoś zrobił "przewał" czyli sciął zero albo skorzystał z zamotania kontrahenta i dał akcept kiedy ten nieświadomy zmieniał sprzęt, wreszcie standardowa sytuacja ktoś szybko wymieniał itemy i dał na kozystnym ale innym niż miał być akcepcie swój albo sprzedał coś podobnego ale mniej wartego np. umawiali się na srebrny pył za 60k a gośc dał błękitny.

pozdrawiam

Felix
    Konto usunięte
    Chodzi dokładnie o to , o czym pisze Wam misiopysio. Nie wiem czy Wy za szybko czytacie posty i gubicie sens przesłania czy co ?
    Przeczytajcie jeszcze raz uważnie ocb i wyciągnijcie sami wnioski ,a myślę, że są dość oczywiste.

Przecież mogę zwyczajnie skłamać i kogoś oczernić. W jaki sposób chcesz to weryfikować?

W handlu w grze oszukiwać się nie da. Do ogłoszeń handlowych na forum z góry należy podchodzić z dystansem.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia