Zobacz wyniki ankiety: Jesteś za?

Głosujących
21. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

12 57.14%
  • Nie

9 42.86%
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Własne nazwy uzbrojenia!

Użytkownik Avatar Cooliak

Pomysł Własne nazwy uzbrojenia!

Witam serdecznie przychodzę z prostą a zarazem fajną propozycją inspirowaną grą Minecraft. Własne nazwy uzbrojenia tak jak w w.w. grze wyglądało by to jak na obrazku poniżej
    Nazwa:  Zrzut ekranu 2026-02-01 223937.png
Wyświetleń: 147
Rozmiar:  112.7 KB
    A w jaki sposób by się to robiło? Myślę że najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście usługa u kowala (fajnie by było za golda) ewentualnie tworzenie coś ala przywieszek z nazwą a potem nakładaniu ich i zmienianiu nazwy na dowolną. Oczywiście też by była możliwość zdjęcia tego również u kowala.
    25.01.2026 23:11
    Dovavkhin: Kaidan królem kaidan panem cooliak oddanym fanem

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Czy własna nazwa byłaby widoczna również u innych graczy? Czy tylko u siebie?
    Jeśli tylko u siebie - luz.
    Jeśli też u innych - należy wprowadzić jasne zasady jakie słowa w nazwach są niedozwolone, aby nie doprowadzić za chwilę do sytuacji, że połowa uzbrojenia będzie nazywana wulgarnie/obraźliwie względem innych graczy.

Użytkownik Avatar musaraj
    Pomysł bardzo fajny, pytanie jest o szczegóły.

- jeżeli nazwa jest widoczna dla wszystkich, to potrzebna jest jakaś cenzura w tych nazwach, inaczej na targu zrobi się kompletny śmietnik. I to nie mówię nawet o cenzurze typu wulgaryzmy (która zresztą jest nieskuteczna, pojawią się nazwy typu 5pi3rd...), ale też niepodrabianie innych itemów (np. https://mfo3.pl/view/a/36 Kapelusz z Piórkiem nazwać "Kapelusz Farmera" i wystawiać za 300k w KT). Taka cenzura nigdy nie jest dobrą drogą.

- jeżeli nazwa jest widoczna tylko dla mnie, to po pierwsze trochę mniejszy szpan, po drugie co jeżeli to eq komuś pożyczę? Czy wróci do mnie też ze specjalną nazwą? (oby) Co jeżeli EQ do mnie wróci po kilku miesiącach i sprzedaży z rąk do rąk? Co przy ulepszaniu? Co jeżeli połączę 2 z nazwą specjalną? Tutaj problemy są w sumie i tak dużo mniejsze.

Kwestia ceny i dostępności - to powinno być raczej dostępne od wczesnego etapu gry. Imo specjalny item, do znalezienia w paru skrzynkach na przestrzeni gry, rzadka nagroda za zadania dzienne, może nagroda za pomniejsze questy, do tego oczywiście do kupienia za MF (3MF za etykietę?). Do tego u kowala niewielka opłata w żetonach.

Pomysł z dużym potencjalem, ode mnie okejka.

Nieironicznie - dobry pomysł, który ma więcej zastosowań przy większym zastanowieniu się:
    1) Poza zmienianiem nazwy itemu dla jego personalizacji można bez problemu oznaczyć własne przedmioty, jeśli zamierzamy pożyczać je komuś i mieć pewność, że nie dostaniemy czyichś w zamian
    2) Odznaczanie przedmiotu ma też zastosowanie przy rozróżnianiu itemów na poszczególne profile, jeśli dysponujemy kilkoma sztukami tego samego itemu. Szczególnie, jeśli są wsadzone do niego jakieś gemy - żeby móc szybciej znaleźć ów item.
    3) To drugie zastosowanie mogłoby jednocześnie dać opcje wyświetlania w profilach "ghost itemków", gdzie pokazywałyby się itemy (a raczej ich customowe nazwy) w odpowiednich slotach, kiedy nie posiadamy ich w plecaku (żeby wiedzieć dokładnie, co znajdowało się w jakim profilu; w jakimś stopniu jest to już zaimplementowane, ale przedmiot się nie wyświetla - jedynie wskakuje na miejsce do profilu, kiedy mamy z powrotem go w plecaku)
    4) Rozszerzenie idei o nazywanie gemów wyeliminuje problem przerzucania gemów, które mamy wyekwipowane w profilach - w końcu będzie można je jakoś szybko rozróżnić.

W skrócie - pomysł z wieloma zastosowaniami, jestem na tak.

Uprawnienia