Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Akcja ożywienie MFO!

Użytkownik Avatar Mężczyzna

Pomysł Akcja ożywienie MFO!

Cześć Wszystkim!

Piszę to, bo tak jak większość z Was, spędziłem w tej grze kawał życia. Pamiętacie czasy, gdy w Eternii czy Langeburgu było pełno ludzi? Pamiętacie emocje na Igrzyskach Śmierci, gdy startowało setki osób, a czat handlowy płonął od ofert?

Wiem, co powiecie. "Czekamy na kolejne update'y", "Administracja robi swoje tempo". Jasne, na grę. Ale mamy 100% wpływu na atmosferę i liczbę graczy.

Gra jest genialna w swojej niszy, ale umiera przez brak nowych graczy. Jeśli my, jako społeczność nie weźmiemy spraw w swoje ręce, to nawet najlepsza aktualizacja fabularna nic nie da.

Dlatego proponuję ożywić grę. Nie marudzenie na forum, tylko realne działania. Oto plan, jak każdy z nas może pomóc ożywić MFO3:

1. Zmieńmy podejście do "Nowych" (To najważniejsze!) Ile razy widzieliście na czacie globalnym pytanie "jak dojść do..." i ciszę, albo złośliwe "użyj mapy"? Nowy gracz wchodzi, widzi pustki i brak pomocy – wychodzi po 15 minutach.

Widzisz nowego? Poświęć 2 minuty. Rzuć mu parę itów, wytłumacz o co chodzi z atrybutami. Poczucie bycia mile widzianym to jedyne, co zatrzyma ich w grze na dłużej niż godzinę. Bądźmy mentorami, nie elitą.

2. Siła Social Media – TikTok/youtube shorts/Reels MFO3 ma ten unikalny, retro pixel-artowy klimat, który tera wraca do mody.

Masz fajną walkę PvP? Ubiłeś trudnego bossa? Zrób krótki klip (nawet telefonem nagrywając ekran, jeśli musisz!), wrzuć na TikToka z tagami #retrogame #rpg #mfo3 . Algorytmy kochają takie rzeczy. Jeden filmik może sprowadzić nam setki graczy.

3. System Poleconych to nie tylko punkty MF Każdy z nas ma znajomych, którzy grają w "idle clickery" albo inne gierki na telefonie. MFO3 działa wyśmienicie.

Zadanie: Zaproś jedną osobę. Tylko jedną. Jeśli każdy aktywny gracz z tego forum przyprowadzi jedną osobę, podwajamy populację online. Pokażcie im, że tu nie trzeba instalować gry kilka godzin.

4. Ożywienie Rynku Narzekacie, że nikt nie kupuje waszych itemów +6/+8? Że rynek stoi?

Wniosek: Potrzebujemy popytu. Nowi gracze to nowi klienci. Pomagając w promocji gry, dbacie o własny portfel w grze. Im więcej ludzi, tym lepsze PvP, szybszy handel i większa motywacja dla Adminów, żeby przyspieszyć prace nad nowymi miastami.

Podsumowując: Przestańmy traktować MFO3 jak poczekalnię na update. Potraktujmy to jak nasz wspólny projekt. Administracja buduje świat, ale to my go zaludniamy.

Kto wchodzi w to ze mną?

(Ale to było tuff)

Użytkownik Avatar Cooliak
    Cytat Napisał Mężczyzna Zobacz post
    Cześć Wszystkim!

Piszę to, bo tak jak większość z Was, spędziłem w tej grze kawał życia. Pamiętacie czasy, gdy w Eternii czy Langeburgu było pełno ludzi? Pamiętacie emocje na Igrzyskach Śmierci, gdy startowało setki osób, a czat handlowy płonął od ofert?

Wiem, co powiecie. "Czekamy na kolejne update'y", "Administracja robi swoje tempo". Jasne, na grę. Ale mamy 100% wpływu na atmosferę i liczbę graczy.

Gra jest genialna w swojej niszy, ale umiera przez brak nowych graczy. Jeśli my, jako społeczność nie weźmiemy spraw w swoje ręce, to nawet najlepsza aktualizacja fabularna nic nie da.

Dlatego proponuję ożywić grę. Nie marudzenie na forum, tylko realne działania. Oto plan, jak każdy z nas może pomóc ożywić MFO3:

1. Zmieńmy podejście do "Nowych" (To najważniejsze!) Ile razy widzieliście na czacie globalnym pytanie "jak dojść do..." i ciszę, albo złośliwe "użyj mapy"? Nowy gracz wchodzi, widzi pustki i brak pomocy – wychodzi po 15 minutach.

Widzisz nowego? Poświęć 2 minuty. Rzuć mu parę itów, wytłumacz o co chodzi z atrybutami. Poczucie bycia mile widzianym to jedyne, co zatrzyma ich w grze na dłużej niż godzinę. Bądźmy mentorami, nie elitą.

2. Siła Social Media – TikTok/youtube shorts/Reels MFO3 ma ten unikalny, retro pixel-artowy klimat, który tera wraca do mody.

Masz fajną walkę PvP? Ubiłeś trudnego bossa? Zrób krótki klip (nawet telefonem nagrywając ekran, jeśli musisz!), wrzuć na TikToka z tagami #retrogame #rpg #mfo3 . Algorytmy kochają takie rzeczy. Jeden filmik może sprowadzić nam setki graczy.

3. System Poleconych to nie tylko punkty MF Każdy z nas ma znajomych, którzy grają w "idle clickery" albo inne gierki na telefonie. MFO3 działa wyśmienicie.

Zadanie: Zaproś jedną osobę. Tylko jedną. Jeśli każdy aktywny gracz z tego forum przyprowadzi jedną osobę, podwajamy populację online. Pokażcie im, że tu nie trzeba instalować gry kilka godzin.

4. Ożywienie Rynku Narzekacie, że nikt nie kupuje waszych itemów +6/+8? Że rynek stoi?

Wniosek: Potrzebujemy popytu. Nowi gracze to nowi klienci. Pomagając w promocji gry, dbacie o własny portfel w grze. Im więcej ludzi, tym lepsze PvP, szybszy handel i większa motywacja dla Adminów, żeby przyspieszyć prace nad nowymi miastami.

Podsumowując: Przestańmy traktować MFO3 jak poczekalnię na update. Potraktujmy to jak nasz wspólny projekt. Administracja buduje świat, ale to my go zaludniamy.

Kto wchodzi w to ze mną?

(Ale to było tuff)
    Czemu to jest napisane w AI?
    Pozdrawiam Bonus do Dropa 100%

Powiem tyle - robiłem większość tych rzeczy przez lata i wątpię, że polepszyłem sytuację chociaż o 1%. Utrzymanie gry przy życiu nie powinno być zrzucane na barki graczy.
    Żółwie tańczą jak szalone...

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Cytat Napisał Antybristler II Zobacz post
    Powiem tyle - robiłem większość tych rzeczy przez lata i wątpię, że polepszyłem sytuację chociaż o 1%. Utrzymanie gry przy życiu nie powinno być zrzucane na barki graczy.
    No nie powinno, ale co zrobisz, jeśli nawet admin nie reaguje na zgłoszenia łamania regulaminu? Z taką liczbą toxiców w grze nie ma sensu nawet walczyć o "utrzymanie gry przy życiu".
    Ostatnio edytowane przez GalaxyPL ; 30-12-2025 o 11:45

Użytkownik Avatar Eresmel
    Cytat Napisał Antybristler II Zobacz post
    Przecież nie jest zrzucane na barki graczy, zrzuca się te potężne brzemię na wuzek
    This is a certified hood classic

Użytkownik Avatar Mężczyzna
    xd te forum takie skomplikowane

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Cooliak Zobacz post
    Czemu to jest napisane w AI?
    bo nie umiem pisać, sory chce sie troche dorównać do poziomu geniuszów mfo bo większość na forum ma piękny język

Użytkownik
    Po pierwsze to co piszesz to są fajne inicjatywy za którymi się kryje sporo problemów - jak jesteś zainteresowany to znajdź inne moje wypowiedzi w tematach tego typu, nie ma sensu się powtarzać.

Po drugie porzuć nadzieje, nic się nie zmieni. Od kiedy w pracy zajmuje się spółkami w restrukturyzacji dostrzegam pewne podobieństwa pomiędzy mfo3, a takimi spółkami. Czemu rentowna spółka zachowuje się jak spółka w restrukturyzacji nie wiem. Ale obecnie gra pomimo że ma mniej graczy niż w 2012 to przynosi relatywnie podobne przychody(Tak, zakładam. Nie znalazłem w sieci żadnych SF ogólnodostępnych więc nie przedstawię liczb)[W założeniu uwzględniam inflacje]. Po prostu mimo mniejszej ilości użytkowników to oni przynoszą większe zyski. Czy tak będzie cały czas? Prawdopodobnie tak.

Możemy coś z tym zrobić ale to społeczność graczy by się musiała zjednoczyć. Zresztą i tak nie sądzę że by to przyniosło wymierny rezultat. Po prostu admin ma już swoje lata i inne priorytety w życiu - ja go nie winie.
    Pozdrawiam Kaidana, Kamillo, Antheriona, Dovavkhiniego, Saturas.

Użytkownik
    Ja se biłem wdowę na multikach, bo nikogo nie ma do pomocy i dostałem bany xd

Użytkownik
    Cytat Napisał Papaj Zobacz post
    Ja se biłem wdowę na multikach, bo nikogo nie ma do pomocy i dostałem bany xd
    Złamałeś regulamin to poniosłeś konsekwencje.

Co do pomysłu nie wiem dlaczego Wam chce się próbować ożywić grę, skoro admin już pisał że niczego planuje. To już nie te lata,że gry przeglądarkowe mają jakieś większe zainteresowanie, a zrobienie aplikacji na telefon to zbyt długie zadanie na które nie ma środków.l

Użytkownik Avatar damianxp
    Aplikacje zrobił by raz i by ta gierka śmigała. Wiele gorszych gier mobilnych osiągało sukcesy, a tutaj chodzi może nie o finanse, bez przesady z tego ile ludzie włożyli kasy w tą grę w przeciągu jednego roku, to funduszy na spokojnie wystarczyło na nowy silnik, a pewnie większość tej kwoty by została. Jak nie ma woli by coś zrobić, to każdy powód jest dobry.
    Nadal zapominasz że kłamiesz

Użytkownik
    Cytat Napisał damianxp Zobacz post
    Aplikacje zrobił by raz i by ta gierka śmigała. Wiele gorszych gier mobilnych osiągało sukcesy, a tutaj chodzi może nie o finanse, bez przesady z tego ile ludzie włożyli kasy w tą grę w przeciągu jednego roku, to funduszy na spokojnie wystarczyło na nowy silnik, a pewnie większość tej kwoty by została. Jak nie ma woli by coś zrobić, to każdy powód jest dobry.
    Środki finansowe to mniejszy problem.Każdy chyba jest świadomy ile przy tym jest pracy,której nie ma komu wykonać bo wszyscy sa skupieni na innych rzeczach. Jeżeli ktoś nie wie to nie jest tak,że przyjdziesz i w tydzień zrobisz apke tylko to jest wiele miesięcy pracy a myślę,że nawet rok może to zajać.

I dlatego od tylu lat warto dodawać pierdoły do gry, zamiast usiąść i ogarnąć aplikacje? Gra ma już prawie 15 lat... Masa osób korzysta tylko z telefonu gdzie aplikacja mega by ułatwiła grę, na telefonie niektórych misji nie idzie zrobić...A co do funduszy? Jak nie posmarujesz, to nie pojedziesz ;} Gra ma się rozwijać? Iść do przodu? Ściągać nowych graczy? To proszę poświęcić swój czas na rozwój a nie tylko gadać że wiecznie jakieś 'ale' Z takim podejściem i patrząc na to ile graczy z +80 lvl przestało grać w 2025r. i już kilka osób +90 lvl na dc wyprzedaje wszystko co ma bo kończą grę, To raczej topka na +100 lvl w 2026r. będzie musiała zwiększyć wydawanie funduszy na to by utrzymać grę, powodzenia z takim podejściem bo jak tak dalej pójdzie to nowego miasta możemy się nie doczekać ;>

Użytkownik
    Do czasu kiedy można było kupić mf za kup teraz albo handlować nimi było fajnie. Generalnie problem mfo polega na tym, że jakbyśmy chcieli się wszyscy zjednoczyć to i tak wyjdzie na tym, że np do tej pory by cały czas ludzie mnie hejtowali. + Społeczeństwo jest tak uzależnione ode mnie, że już wolę unikać jakikolwiek ludzi z mfo oraz serwerów mfo. A tak serio, nie wiem czy już się ożyje ta gra bo po 1, długo robi się miasta, co zniechęca do grania + trzeba podkreślić, że community mfo 3 jest bardzo toksyczne, omijając testerów i oraz "neutralnych graczy".
    Nadal wiem, że kłamiecie

Użytkownik
    No to cieszę się, że ty masz z kim bić mini bossy w tej martwej grze. Konkurencyjny tytuł mmorpg też na M ma podobny problem z grupowaniem się na potwory, także xd dla ciebie
    Ostatnio edytowane przez Papaj ; Wczoraj o 15:42

Użytkownik
    Przyznaję 100% racje, gra ma olbrzymi potencjał do zarażenia nowych graczy, do których sam należę i jestem zdzwiony, że tak mało osób jest online. Potrzeba funduszy na reklamę na YT, bo cisza o tej gierce, a to chyba główne źródło dzisiejszego promowania. Pomysł ożywienia bardzo trafny, każdemu wyszłoby na plus promowanie gry.

Uprawnienia