Zobacz wyniki ankiety: Czy potwierdzasz, że błąd istnieje?

Głosujących
9. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, potwierdzam, że błąd istnieje (również się z tym spotkałem)

1 11.11%
  • Nie, nigdy nie miałem tego błędu, a sprawdzałem warunki jego wystąpienia

0 0%
  • Nie zwracałem uwagi/Nie jestem w stanie sprawdzić

0 0%
  • Według mnie to nie jest błąd gry

8 88.89%
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 20

Temat: [P?] Missclick na złotym pyle

[P?] Missclick na złotym pyle

No to ten...złapałem się na to.

Ogólnie przyzwyczajenie z każdego innego aktywatora moje było takie, że anulowanie akcji wymaga wybrania drugiej opcji.
    No i przeklikałem opcje wybrania portalu przy krysztale z myszką ustawioną w dół, więc wybrało mi akcje aktywacji złotym i instynktownie próbowałem anulować akcję drugą opcją, aktywując tym samym portal w Warsztacie Czarnoksiężnika.

"Błąd" po mojej stronie, bo wystarczyło na chwilę się zatrzymać i przeczytać, co mówią konkretne opcje dialogowe, chociaż gra przyzwyczaiła mnie do tego, że anulowanie zbierania/aktywowania/etc. dokonuje się za pomocą drugiej opcji dialogowej. Tutaj jest na odwrót.

Miło by było, jakby się udało odzyskać ten Złoty pył (już kij ze srebrnym, którym miałem aktywowany tamten portal, bo mam ich sporo) co bym sobie za pamięci już je zużył tam, gdzie chcę, żeby nie mieć szansy na popełnienie tego samego błędu. Dodatkowo niby dobrze by było zabezpieczyć tego typu aktywacje w inny sposób (bo zamiana opcji dialogowych może zadziałać zupełnie odwrotnie i mylić osoby, które są już przyzwyczajone do takiego stanu rzeczy w przypadku Złotych Pyłów).

A jak nie no to trudno ;/ Chyba jakoś przeżyję, choć ten złoty pył przypadkiem wolałbym mieć aktywny na innym kurthyjskim portalu.

Redaktor
    To nie błąd. Nie odzyskasz już złotego pyłu

Cytat Napisał Suczek Zobacz post
    To nie błąd. Nie odzyskasz już złotego pyłu
    Polecam przeczytać merytoryczną część postu.
    Post jest głównie dla kogoś z góry - ponieważ przyznaję, że strata z mojej winy. Ale nadal podaję, czemu tak się stało, aniżeli było to po prostu "kliknęło mi się przypadkiem".

Nie, nie nastawiam się na zwrot pyłu.
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 27-12-2025 o 21:04

Redaktor
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Polecam przeczytać merytoryczną część postu.
    Post jest głównie dla kogoś z góry - ponieważ przyznaję, że strata z mojej winy. Ale nadal podaję, czemu tak się stało, aniżeli było to po prostu "kliknęło mi się przypadkiem".

Nie, nie nastawiam się na zwrot pyłu.
    Jeżeli masz jakieś sugestie/pomysły to dział błędy nie jest od tego. Pyłu na pewno nie odzyskasz, a że przez swoją nie uwagę straciłeś go to tylko twoja wina.

Cytat Napisał Suczek Zobacz post
    Jeżeli masz jakieś sugestie/pomysły to dział błędy nie jest od tego. Pyłu na pewno nie odzyskasz, a że przez swoją nie uwagę straciłeś go to tylko twoja wina.
    Nie jest to stricte propozycja, ponieważ wynika ona z faktu, że gra nie trzyma się ustalonych przez nią samych zasad. Co jest swego rodzaju błędem, ponieważ działanie jest niezgodne z tym, czego można by było oczekiwać.

Porównałbym to do opisów, które wymiennie używają gracz/używający:

Jeśli gracz w poprzedniej turze użył zaklęcia,
    Określenie to sugeruje, że jeśli jakikolwiek gracz użył w poprzedniej turze zaklęcia. Z kontekstu wynikałoby, że chodzi o używającego tą broń, aczkolwiek opis nie wskazuje stricte na gracza używającego.
    Zresztą to by znaczyło, że w PvE działa ona inaczej, niż w PvP (bo tam mamy do czynienia z graczami).

Opis bagiennej jest już bardziej ścisły, bo mówi, że:
    Zaklęcia posiadają 20% szansy na nałożenie statusu
    Paraliż
    na 1 turę jeśli cel posiada
    Odnosząc się bezpośrednio do akcji, jak i tego, kogo one dotyczą (ponieważ wyznaczamy cel, chodzi o nas).

Dokładnie w taki sposób traktuję tą sytuację. Gdybym przeklikał opcję i wybrał potwierdzenie które znajduje się jako pierwsze - okej, totalnie moja wina, nie mam z tym problemu, ponieważ KAŻDY INNY wybór nauczył mnie tego, że potwierdzenie wyboru jest u góry. To miejsce jest jedyną taką sytuacją w grze, gdzie przyciski znajdują się w odwrotnej kolejności - co zakładam, że miało zapobiec tego typu sytuacjom, ale tutaj jest wręcz na odwrót.
    Więc traktuje to jako błąd niezgodności, jednocześnie zdając sobie sprawę, że wybór dokonałem ja sam (nawet, jeśli był on nieumyślny).

EDIT: Najlepszą opcją na zabezpieczenie takich sytuacji byłoby przerzucenie ulepszenia portalu srebrnym/złotym pyłem na sam dół wyboru portalu jako dodatkową opcję, usuwając przy tym okienko dialogowe przy interakcji z portalem (to jeszcze bardziej na +).
    Ostatnio edytowane przez Hide ; 27-12-2025 o 21:39

Użytkownik
    Napisz do Tomiego , może zrobi wyjątek znam osoby które przypadkowo kupily cos za mf i Tomi szedł na reke.
    Szczesliwego nowego roku

Użytkownik
    Ja miałem tak jak zużyłem złoty pył na jaszczurze XD
    MF dają aż za dużo korzyści. Jedyną wadą, która bardzo boli, że to jest wirtualna waluta i tej kasy się nie odzyska nigdy. Nie polecam p2w oraz hazardu.

Użytkownik
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Nie jest to stricte propozycja, ponieważ wynika ona z faktu, że gra nie trzyma się ustalonych przez nią samych zasad. Co jest swego rodzaju błędem, ponieważ działanie jest niezgodne z tym, czego można by było oczekiwać.

Porównałbym to do opisów, które wymiennie używają gracz/używający:

Określenie to sugeruje, że jeśli jakikolwiek gracz użył w poprzedniej turze zaklęcia. Z kontekstu wynikałoby, że chodzi o używającego tą broń, aczkolwiek opis nie wskazuje stricte na gracza używającego.
    Zresztą to by znaczyło, że w PvE działa ona inaczej, niż w PvP (bo tam mamy do czynienia z graczami).

Opis bagiennej jest już bardziej ścisły, bo mówi, że:

Odnosząc się bezpośrednio do akcji, jak i tego, kogo one dotyczą (ponieważ wyznaczamy cel, chodzi o nas).

Dokładnie w taki sposób traktuję tą sytuację. Gdybym przeklikał opcję i wybrał potwierdzenie które znajduje się jako pierwsze - okej, totalnie moja wina, nie mam z tym problemu, ponieważ KAŻDY INNY wybór nauczył mnie tego, że potwierdzenie wyboru jest u góry. To miejsce jest jedyną taką sytuacją w grze, gdzie przyciski znajdują się w odwrotnej kolejności - co zakładam, że miało zapobiec tego typu sytuacjom, ale tutaj jest wręcz na odwrót.
    Więc traktuje to jako błąd niezgodności, jednocześnie zdając sobie sprawę, że wybór dokonałem ja sam (nawet, jeśli był on nieumyślny).

EDIT: Najlepszą opcją na zabezpieczenie takich sytuacji byłoby przerzucenie ulepszenia portalu srebrnym/złotym pyłem na sam dół wyboru portalu jako dodatkową opcję, usuwając przy tym okienko dialogowe przy interakcji z portalem (to jeszcze bardziej na +).
    heh, az tak sie nudzi po swietach ze od swiadomego zuzycia zlotego pylu przeszlismy do rzekomych bledow w opisach pasywow? poszperaj w itemkach na nizsze przedzialy, tam zapewne tez cos znajdziesz do nabijania kolejnych shitpostow

Cytat Napisał Mordred Zobacz post
    Napisz do Tomiego , może zrobi wyjątek znam osoby które przypadkowo kupily cos za mf i Tomi szedł na reke.
    Szczesliwego nowego roku
    chyba najsensowniejsza odpowiedź w temacie - w sumie nie ma żadnego innego "customer service", więc jest to pewnie najlepsza opcja. Niech już stracę.

@Mod: proszę o zamknięcie tematu co by niektóre "błyskotliwe" osoby nie miały pola do nabijania postów

Użytkownik Avatar damianxp
    Dlatego właśnie anulowanie aktywacji złotego pyłu jest jako pierwsza opcja, żeby zapobiegać przypadkowemu kliknięciu. Tak na przyszłość polecam zawsze czytać to co jest napisane, a nie się domyślać.
    Nadal zapominasz że kłamiesz

Cytat Napisał damianxp Zobacz post
    Dlatego właśnie anulowanie aktywacji złotego pyłu jest jako pierwsza opcja, żeby zapobiegać przypadkowemu kliknięciu. Tak na przyszłość polecam zawsze czytać to co jest napisane, a nie się domyślać.
    Ale to jest właśnie fatalne rozwiązanie, Nawet jak coś przeczytasz to pamięć mięśniowa robi swoje.
    Żółwie tańczą jak szalone...

Tester
    Najlepszym rozwiązaniem problemu w przyszłości, to raczej jakby przy aktywacji portalu złotym pyłem pojawiało się okienko, w którym trzeba wpisać frazę "na pewno". Nie dałoby się tego przypadkowo przeklikać, a aktywuje się coś Złotym Pyłem na tyle rzadko, że nie byłoby też upierdliwe.

Administrator
    Żeby zużyć Złoty Pył trzeba dwa razy wykonać niedomyślną akcję... i miało to właśnie chronić przed szybkim przeklikaniem.
    Jesli i to nie zadziałało, to obawiam się, że zamiana kolejności spowoduje dużo więcej niezamierzonych aktywacji.
    @up można ewentualnie tak zrobić jak proponuje Amaski. Trochę upierdliwe, ale nie będzie dało się przeklikać.

Cytat Napisał Antybristler II Zobacz post
    Ale to jest właśnie fatalne rozwiązanie, Nawet jak coś przeczytasz to pamięć mięśniowa robi swoje.
    Dokładnie to. Na srebrnym pyle klikałbym w dół. Zaskoczyła mnie dodatkowa opcja dialogowa i instynktownie przewinąłem w dół by anulować wybór - i to mi go potwierdziło ;/ Nawet pamiętając o tym, że w tym przypadku jest odwrotnie, samo to że się pojawiło to okno dialogowe (bo w normalnym przypadku by się nie pojawiło, ale myszka była akurat w takim miejscu kiedy przeklikiwałem okienka dialogowe przy wybieraniu portalu, że wybrało mi aktywacje portalu Złotym).
    Gdybym umyślnie to zrobił to jasne - nie pisałbym o tym - ale kierowałem się przyzwyczajeniem z każdej innej akcji w grze, w tym z aktywacji Srebrnym Pyłem. Pragnę przypomnieć, że Enter akceptuje wybór, a jeśli robisz coś na dwóch monitorach to o taki moment nie jest wcale trudno (i tak się właściwie stało).

Najlepszym rozwiązaniem problemu w przyszłości, to raczej jakby przy aktywacji portalu złotym pyłem pojawiało się okienko, w którym trzeba wpisać frazę "na pewno". Nie dałoby się tego przypadkowo przeklikać, a aktywuje się coś Złotym Pyłem na tyle rzadko, że nie byłoby też upierdliwe.
    Wszelaki failsafe przed taką głupią aktywacją byłby mile widziany, bo jednak nie jest to Srebrny, a Złoty pył który bądź co bądź kosztuje te 25MF. Może aktywacja z poziomu plecaka? Wtedy naprawdę wątpię, by przypadkiem się aktywowało niewłaściwy portal.

@Tomi: Jest możliwość odzyskania/przerzucenia tego Złotego Pyłu z postaci lilanna (Warsztat Czarnoksiężnika) na inny portal czy jest to nieodwracalne? Niech stracę jak już tam będzie na stałe - aczkolwiek no wolałbym go mieć aktywnego w innym miejscu lub na innej postaci.

Użytkownik Avatar Cooliak
    a bedzie zmiana gdzie da sie cos z tym zrobic oprocz portalu? bo obecnie nwm co zrobic
    25.01.2026 23:11
    Dovavkhin: Kaidan królem kaidan panem cooliak oddanym fanem

Uprawnienia