Potwór unikatowy - Kameleon
Miejsce występowania - oaza na pustyni koło Oasis (alternatywnie może występować na jakiejś pustynnej mapce jako "Pustynny Kameleon", bez zmian na dalszą treść propozycji)
Wygląd:
- Tu nie mam dobrego sprite'a, ale znalazłem bardzo ładną białą jaszczurkę (mam nawet wersję z przezroczystym tłem):
a to już da się przerobić na ładnego kameleona
Czemu proponuję białego kameleona (przecież kameleony są zielone)? Otóż wg mojej wizji Kameleon podczas walki zmieniałby kolor poprzez nakładanie statusów (Zielony, Niebieski, etc). Status wiązałby się z nałożeniem na sprite'a potworka efektu kolorystycznego, w efekcie którego Kameleon faktycznie zmieniałby kolor:
[admin wspominał, że to jest technicznie możliwe - https://forum.mfo3.pl/showthread.php...l=1#post336036 ]
Mechanika:
Podstawową mechaniką tego potwora unikatowego byłaby zmiana koloru. W pierwszej turze używa zdolności "Kolorowy zawrót głowy", która nakłada mu losowo jeden ze statusów: np. Czerwony/Pomarańczowy/Złoty/Zielony/Niebieski/Fioletowy/Czarny/Biały/Brązowy/Srebrny. Każdy z tych statusów zmienia przebieg danej walki, więc tak naprawdę dostajemy 10 różnych potworów w cenie 1.
Dodatkowo w każdym przypadku po zejściu poniżej 40% HP, Kameleon używa specjalnej zdolności żeby było ciekawiej.
(prawie) każdy z kolorów ma też powiązany widoczny status, żeby trochę ułatwić pisanie skryptu. Jeżeli dany status zostanie znormowany, Kameleon nakłada go sobie ponownie. Sam status koloru (Czerwony, Zielony itd) też jest widoczny i ma jakiś ładny opis aka fabularny.
Przykładowa rozpiska działania tych statusów:
Czerwony - agresywny. Kameleon dostaje widoczny status Skupienie bez limitu tur. Przez resztę walki będzie bił zdolnościami ofensywnymi z atrybutem ognia. Poniżej 40% HP używa zdolności "Rozpalony do czerwoności", która nakłada Przyspieszenie oraz bonus +25% do atrybutu Ognia i w ciągu najbliższych 3 tur użyje Piekielnych Wyziewów, Płomieni Chaosu i innych odjechanych zdolności, więc tu warto się przeczekać.
Pomarańczowy - wybuchowy. Kameleon dostaje nieistotny status Demobilizacja bez limitu tur. Przez resztę walki będzie bił losowym atrybutem, od czasu do czasu użyje zdolności Ukrycie (Rege+Nietyk). Poniżej 40% HP - o ile nikt nie ma Nietykalności - używa zdolności "Wybuch Kameleona", która każdemu uczestnikowi walki zadaje obrażenia wg wzoru 50k*ilość_przeciwników-suma_zadanych_obrażeń_moja_i_przeciwników. Więc żeby nie umrzeć w wybuchu trzeba się Kameleonowi dać "rozładować". //możliwe że nie do ubicia w 4 osoby
Złoty - ekstra. 1% szans trafienia. Kameleon dostaje status Demobilizacja bez limitu tur. Przez całą walkę bedzie tylko odpoczywał. Poniżej 40% HP używa zdolności "Dary Kameleona", która nakłada graczom status Wizja Bogactwa/Drop 100%, o ile zrobili coś ekstra w walce (np. zużyli 2 miksy rege - dokładne działanie może być sprowokowane fabularnie). Czyli potworek jest do pokonania bez problemu, ale mamy szansę trafienia podwójnego dropu jak się postaramy.
Zielony - leczący się. Kameleon dostaje status Wzmocnienie bez limitu tur i bije z elementem wiatru. W początkowej fazie walki dużo drenuje. Po zejściu do 25% HP (nie 40 bo wzmocnienie) nakłada na siebie statusy Regeneracja i Spowolnienie bez limitu tur (jezeli ktoś znormuje Regenkę, używa zdolki ponownie). Więc przed zbiciem do 40% HP warto się nastatusować (co jeżeli ktoś jest deferem bez ataku? w sumie nie wiem, trzeba będzie zamontować jakieś w miarę naturalne obejście)
Srebrny - szybki. Kameleon dostaje status Przyspieszenie bez limitu tur i bije z lodu. Spamuje spowolnieniami, ale ogólnie bije słabo. Po zbiciu do 40% używa zdolności "T U R B O" - Przyspieszenie +500% na 15 tur, bo czemu nie. Tu również polecam czeka.
Fioletowy - statusowy. Dostaje status Pomyślność i używa wszystkich wrednych statusówek (pechowa chmura, mgła, Opary, wredna chmura, trujki itp). Na progu 40% używa zdolności "Klątwa kameleona" trzykrotnie i blokuje naszej postaci ataki i zaklęcia na 5 tur, potem zdolności na 5 tur, potem przedmioty na 5 tur.
Czarny - fizyczny. Dostaje Mobilizację bez limitu. Wszystkie pozostałe warianty Kameleona biją magicznie, więc ten jeden może okazać się wredniejszy niż się wydaje, zwłaszcza jeżeli nosimy jakieś wynalazki typu Kurtka Farmera czy Eskimosa. Jedyna specjalną mechaniką Kameleona jest to, że co 5 tur używa zdolności z modyfikatorem ataku (MP Atak, Krytyczny Cios, Czysty cios itp), więc wtedy trzeba szczególnie uważać. Na progu 40% mógłby używać Bezlitosnego Natarcia obszarowo (aha, cały jego dmg w tej formie atakuje wszystkich przeciwników).
Brązowy - defowy. Dostaje obie Bariery bez limitu i bije z atrybutem ziemi. Jedyny trick jest po zbiciu do 40%, bo wtedy nadaje sobie +100% do obron i demobilizacje/dekoncentrację wszystkim przeciwnikom, więc na ten moment lepiej zachować swoje drenaże i przebicia i pancerne ofensywy itp.
Biały - zmienny. Biały Kameleon jest wyjątkowy, bo co 5 tur zmienia sobie kolor na losowy (poza złotym), aż do momentu gdy zbijemy go do 40%, kiedy używa zdolności specjalnej swojego obecnego koloru; można spróbować wysterować jakiś ulubiony czekając ze zbiciem go poniżej progu.