Zobacz wyniki ankiety: Pomysł dobry?

Głosujących
3. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

2 66.67%
  • Nie

1 33.33%
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Arena Walk (z potworami)

Arena Walk (z potworami)

Propozycja krótka (i która na pewno musiała już kiedyś paść):

Arena walk z potworami - czyli powrót funkcjonalności z MFO2.
    O ile w MFO2 ta arena pozwalała na test siły naszej postaci vs lokalne potwory (które pełniły w większości funkcje gatekeepowania naszej postaci przed awansowaniem dalej w fabule), tak jej użyteczność była znikoma. Na tyle lat grania w MFO2 z owej funkcji skorzystałem może z 40 razy + paredziesiąt więcej dla czystej zabawy.
    Jednakże, arena walk w MFO3 miałaby znacznie większe zastosowanie ze względu na zaawansowanie skryptów i różnorodność narzędzi, dostępnych dla naszych postaci.
    Przede wszystkim propozycja ma na celu usprawnienie tworzenia skryptów/taktyk na potwory, bez konieczności ponoszenia strat w postaci mikstur/energii/czasu. Obecnie da się "budować" skrypt w oparciu o doświadczenie zebrane podczas walki manualnej/automatycznej z danym potworem, jednakże skutkuje to mniejszą satysfakcją w budowie skryptów, gdzie jesteśmy niejako zmuszeni do stworzenia "idealnego" skryptu za pierwszym razem. Bowiem każda kolejna pomyłka skutkująca śmiercią nie jako powoduje dodatkową stratę (szczególnie w energii), a często jednak nie da się przewidzieć każdego możliwego scenariusza. Z jednej strony może to wyglądać bardziej na całkowite "ułatwienie" expienia, skoro możemy się wcześniej na dane potwory przygotować, jednakże moim zdaniem bardziej pomaga nowym i mniej zaangażowanym w tworzenie skryptów graczom na kombinowanie z tą że mechaniką. No i wzmaga trochę kreatywność w tworzeniu różnych buildów na różnych przeciwników.

Funkcjonalnie, widziałbym tą propozycję tak:
    - Arena z potworami dostępna u Mistrza Areny w każdym mieście
    - Każde miasto posiada osobną grupę przeciwników (tak jak w bestiariuszu)
    - Podjąć walkę z danym potworem można dopiero po odblokowaniu osiągnięcia "Zwycięzca" z daną grupą (myślałem też o opcji konieczności wbicia Pogromcy, ale to się mija z celem) bądź z danym rodzajem potwora (preferowalnie)
    - Do walki można wybrać grupę x1/x2/x3 ale też i x4
    - Walkę można podjąć solo lub w grupie/drużynie (czyli jak w MFO2); ma to na celu usprawnienie budowania "grupowych" skryptów na potwory
    - Walkę można podjąć manualnie bądź automatycznie
    - W walce nie zużywane są żadne zasoby
    - Walka nie pobiera energii, ale też nie daje żadnego lootu ani nie zmienia atrybutów gracza
    - Walkę automatycznie można rozgrywać pojedynczo albo też przy pomocy serii (w każdej walce w serii postać zaczyna z pełnym HP)
    - Zdobycie pożeracza na danej grupie odblokowuje opcję walki automatycznej w serii z wyłączeniem leczenia pomiędzy walkami (do testów na tworzenie w pełni zoptymalizowanych pod kątem zysku buildów);
    - Ewentualna arena z minibossami na podobnej zasadzie (tu już mniej przychylnie na to patrzę, bo kłóci się to lekko z tematyką minibossów na zasadzie "poznaj - przygotuj", chociaż duża część osób i tak ma już gotowe skrypty na mini d1 )

Użytkownik Avatar Clover
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    paredziesiąt więcej dla czystej zabawy.
    Ja tak bardziej z pare tysięcy dla dobrej zabawy.

Anyway, generalnie propozycja supi, ale jako że silnik jest w stanie obsłużyć walki 4v5 (jak np. ze strażą więzienną), to proponuję dodać możliwość walki x5 (bo fajnie jest mimo wszystko sobie tak powalczyć, a x8 pewnie już nie udźwignie screen xD). Dodatkowo nie podoba mi się wymaganie zdobycia osiągnięcia. Imo już po pierwszej walce z nimi, jak się imię odblokuje w bestiariuszu, to dodać walkę na arenie.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik
    Propozycja ciekawa, z kolei był już podobny temat. Z tego co pamiętam, to nie ma takiej opcji, ponieważ właśnie chodzi o to, aby nie móc sobie testować i optymalizować skryptów bez straty miksów, eq i energii.
    Jak znajdę tamten temat to podlinkuję

ponieważ właśnie chodzi o to, aby nie móc sobie testować i optymalizować skryptów bez straty miksów, eq i energii.
    A no akurat nie jestem w ogóle zaskoczony. Domyślałem się, że coś podobnego było i że właśnie takowa argumentacja będzie powodem, dla którego propozycja miałaby nie wejść.

Ale bądźmy szczerzy: mamy 2025 rok, zaraz 2026, a w grze istnieje tona mechanik, które nie zestarzały się wybitnie dobrze, wiele rozwiązań, które jedynie wydłuża rozgrywkę, zamiast tworzyć jakiekolwiek wyzwanie. Bowiem stworzenie skryptu w obecnej formie nie tworzy żadnego wyzwania - tak jak pisałem, proces ten staje się po prostu żmudny i mozolny promuje co, siedzenie X godzin nad stworzeniem idealnego skryptu? Kto ma na to szczerze ochotę?

Nawet na forum rzadko kiedy postowane są jakiekolwiek skrypty - bo posiadanie ich jest olbrzymią oszczędnością czasu i zasobów. Osobiście jestem w stanie zrobić skrypt na cokolwiek tam potrzebuję, jednakże samą przyjemność nie sprawia mi pisanie czegoś bez możliwości przetestowania tego od razu w celu wyłapania błędów. Nie zdziwie się, jeśli jest więcej osób, które nie pałają się na bicie trudniejszych potworów, bo wymaga to bablania się w skryptach z uwzględnieniem każdego możliwego scenariusza, żeby nie frustrować się ciągłym poprawianiem skryptu i wracaniem do danej lokacji. Nawet napisanie dobrego skryptu i benefitowanie z niego nie wiąże się z większą satysfakcją, bo z owym skryptem wiązało się wiele prób i godzin udoskanalania go - a i tak znajdzie sie scenariusz, którego nie przewidziałeś.

Serio nie widzę większych powodów do tego, by argumentować nie wprowadzenie jakiejś funkcjonalności „bo ułatwiłoby to życie graczom”.

Oczywiście nie jest to krytyka skierowaną w Twoją stronę bowiem zdaję sobie sprawę, że jedynie przytaczasz wiadomość.

Użytkownik Avatar Fang
    Ciekawy zamysł, ogólnie proponuje tzw event pod tym względem, mający tryb typowego przetrwania fall potworów, gdzie im dlużej przetrwamy tym lepsze nagrody otrzymamy.
    A to ci historia.
    To moja misja i sens życia. By odmieniać wszystko na lepsze. ~ Asgalon
    Odrodzenie Black Legion

Jeśli chodzi o te testowanie, to widziałbym to tylko gdy mamy możliwość przetestowania w jednym podejściu na jak maksymalnej ilości potworów (z ograniczeniem do ilu by tam silnik dał radę) - bo po jednej walce to nic z takiego skryptowania nie wywnioskujemy
    Le tits now

Uprawnienia