Zobacz wyniki ankiety: Twoja opinia

Głosujących
20. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Propozycja jest super, powinna zostać wprowadzona

10 50.00%
  • Propozycja jest super, ale dodatkowej energii powinno być 100 a nie 50

3 15.00%
  • Propozycja jest ok, ale widzę lepsze rozwiązanie/mam uwagi

4 20.00%
  • Nie zgadzam się z tą propozycją

1 5.00%
  • Nie mam zdania

2 10.00%
  • jezu komunizm

6 30.00%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 21

Temat: Darmowe odnowienie energii raz dziennie

Darmowe odnowienie energii raz dziennie

Tu chciałabym nagłośnić propozycję, którą podałam w innym temacie, ale nie spotkała się z większym odzewem.
    Cytat Napisał Encyklompendium Zobacz post
    Da się zaoferować graczom nagrody, które przedłużają grę, ale nie da się ich chomikować. Na przykład każdego dnia jednorazowo po zejściu do 0 energii możemy doładować 50 energii za darmo. Dobry bonus dla graczy, którzy zużywają całą energię każdego dnia, ale nieprzydatny dla osób które chomikują 3 tys. energii na wymianę raz w tygodniu. Przy okazji oswaja graczy z doładowywaniem energii, co potem pozytywnie przekłada się na mikropłatności. Ktoś proponował też, żeby pierwsze ileś walk miało bonus do doświadczenia, co działa bardzo podobnie. Najważniejsze jest, żeby te bonusy były świecące i nie do przegapienia. Zadania dzienne to fajny mechanizm, ale odniosłam wrażenie, że jest bardzo łatwy do przegapienia. Może administracja ma dane, ilu graczy korzysta z tych zadań. Ja na przykład przestałam, bo po 90 poziomie są zupełnie nieopłacalne.
    W szczegółach:
    - obecnie po wyczerpaniu energii gracz dostaje komunikat "Nie masz już energii" oraz opcje "Graj bez energii" i "Uzupełnij energię"
    - przy realizacji mojej propozycji, pojawiłaby się dodatkowa opcja "Uzupełnij 50 pkt energii [Raz na dzień]". Okienko oczywiście świeciłoby na zielono.[niestety nie dodam wizualizacji, bo nie chcę dobijać do 0 energii]
    - po ponownym zejściu do 0 energii ta opcja byłaby na szaro z opisem "Uzupełnij 50 pkt energii [wykorzystane]"

Głównym celem propozycji jest zachęcenie graczy do codziennej aktywności w grze. Bonus 50 energii "przepada" jeżeli nie zbijemy energii do 0 w ciągu dnia. Osobiście nie pamiętam, kiedy mi się to ostatnio zdarzyło - to jest zbyt paraliżujące dla rozgrywki.
    Dodatkowe zalety:
    - utrzymanie nowego gracza przy grze, dając mu darmowe świecące bonusy
    - wyrównanie szans między graczami z wysokim i niskim limitem energii. Ktoś robił analizę, że różnica między codzienną walką z minibossem a walką raz na 2 tygodnie wynosi nawet kilkaset energii miesięcznie, z bonusem dla graczy z wysokim limitem, już pomijając wygodę życiową jaką mają logując się rzadko. Po realizacji mojej propozycji gracz logujący się codziennie byłby za to nagradzany, a nie karany.
    - trochę więcej energii dla szarego gracza. 400 punktów było super, ale na 50 poziomie, kiedy 100 szło na Orka Królewskiego, 200 na Nieumarłego Kapłana i zostawało 100 na inne rzeczy (wchodzenie w potwory, inne wymiany, teleporty etc). Teraz na poziomie 100 te same 400 energii ma służyć do wymian 6 minibossów, 4 potworów unikatowych, jednego globalnego, walk z graczami, kopania, podlewania, zrywania lilii, zbierania jajek, kryształów, składników ze zwykłych potworów do tego potencjalne aktywności w starszych miastach. W tym kontekście nieformalne zwiększenie dziennej energii o 50 wydaje mi się aż za małą zmianą, i możliwe że lepsze byłoby nawet 100.

Zapraszam do dyskusji i oddania głosu w ankiecie.

Świetna propozycja, zwłaszcza dla użytkowników którzy mają energię na poziomie 200+ bonus za poziom (od 50 poziomu pozwala na resp dwóch minibossów na raz + na dzień można ich zrespić trzy zamiast dwóch) i poszerza margines energii, którą mozna wykorzystać na codzienne zbieractwa i aktywności.
    Natomiast wydaje mi się, że mogłyby zaistnieć pewne techniczne komplikacje - np. u osób, które zbijałyby kilka razy enę do zera w ciągu dnia.

Planowane jest dodanie do gry pakietu premium, który zawierałby (oprócz udogodnień interfejsu) również bonusy w odnawianiu energii - może to byłoby dobre rozwiązanie, jakby dokonywały się na taki sposób
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; 22-08-2025 o 11:20
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    Natomiast wydaje mi się, że mogłyby zaistnieć pewne techniczne komplikacje - np. u osób, które zbijałyby kilka razy enę do zera w ciągu dnia.
    Podałam jakby to wyglądało od strony UI. Przycisk "doładuj za darmo" działałby raz dziennie, a po wykorzystaniu by już nie działał.
    Planowane jest dodanie do gry pakietu premium, który zawierałby (oprócz udogodnień interfejsu) również bonusy w odnawianiu energii - może to byłoby dobre rozwiązanie, jakby dokonywały się na taki sposób
    "Pakiet premium" w żaden sposób nie wpłynie na doświadczenie przeciętnego gracza, który dopiero ma wydać pieniądze na grę w przyszłości.

Zawsze można wprowadzić wersję próbną - demonstracyjną pakietu premium, która pozwoliłbaby na zapoznanie się z jego możliwościami.
    Np. po osiągnięciu konkretnego poziomu.
    Ale to już zależy wyłącznie od decyzji Administracji gry.
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    W jednej gierce (ktora zreszta wspolpracuje z MFO) w pierwszym tygodniu gry mozna na kilka dni aktywowac konto premium, jak rowniez dostaje sie codziennie kilka odnowien energii.
    Mozliwosci w MFO:
    1. Przez tydzien raz dziennie nowy gracz moze odnowic 100 energii bez koniecznosci zejscia do 0. (np zalozyl konto 25.08, to 26-31.08+01.09. moze odnawiac energie raz dziennie o 100 - nie liczymy pierwszego dnia aby gracz zaczynajacy gre po 23:30 nie byl poszkodowany).
    2. Po tym czasie niech raz dziennie na konto kazdy gracz ma mozliwosc odnowic energie o 50 za cene powiedzmy LVL^2 G (nowy gracz zaplaci symboliczny 1G, 20 lvl cale 400 G, 50 lvl zaplaci 2500 G, a 100 lvl 10000 G). Czasem te 50 energii gratis moze sie przydac jesli braknie przy miniakach czy cos.

Użytkownik Avatar damianxp
    Ja proponuję, na start dać te 50/100 energii ponad limit, żeby nie trzeba było zbijać do 0. Granie na 100 poziomie posiadając 100 energii więcej niż zaczynając grę (około 300) to jest tyle co nic. Ktoś wyobraża sobie wymianę z taką osobą, która po 1 wymianie danego mini, musi czekać z pół godziny (o ile nie padnie), żeby zrobić drugą wymianę? Oczywiście wszystko w czasach, gdzie szukanie ludzi na wymianki jest czasochłonne, to jest istna komedia. Dodam jeszcze fakt, że po ponad roku gry (szacowany czas wbicia 100 poziomu od zera) dalej trzeba wbijać częściej niż raz dziennie, żeby energia się nie przepełniała, bo w przeciwnym wypadku poziom będzie się wbijać jeszcze dłużej.
    Nadal zapominasz że kłamiesz

Można założyć dwie inne postacie na 100 poziomie. Wtedy będzie się miało limit 400 pkt energii. Expienie kolejnych z nich jest wygodniejsze niż poprzednich. A ponadto można sobie zwiększyć limit energii przy pomocy usługi premium. Dodatkowe 200 pkt. Limitu energii kosztuje 50 złotych, czyli tyle co obiad w średniej restauracji. Więc nie jest aż tak źle jak np. w konkurencyjnym World of Warcraft
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; 22-08-2025 o 12:48
    Cześć zbóje

Użytkownik Avatar Clover
    Chociaż pomysł generalnie jest ciekawy, obawiam się, że zamiast zwiększyć zyski (czy chęć graczy do kupowania mfów), to je zmniejszy. Ten pomysł bardziej służy nagradzaniu dziennej aktywności, aniżeli daniu czegoś nowym graczom. Sprawi on, że zwiększanie limitu ponad jakieś może 1k straci mocno na wartości. Nie uważam, że jest to jakieś mega złe, aczkolwiek tak się stanie. Nie mam osobiście alternatywnych pomysłów co do tego (chyba, że ograniczyć możliwość tego darmowego doładowania do x ilości użyć, y poziomu, albo z czasu po założeniu konta, z tym że wszystkie te opcje polegają na "odbieraniu" czegoś, co się graczom dało, a takie coś raczej odstraszy, niż przyciągnie graczy), więc nie jestem w stanie nic innego zaproponować, ale mówię, pomysł raczej działa jako nagroda za aktywność dzienną, niż zachęcenie nowych graczy do wydawania mfów. Samo w sobie nie uważam to za złe, ale warto to doprecyzować.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik Avatar Fannindel
    Uważam, że codzienny bonus energii dla nowych graczy mógłby znacząco poprawić ich doświadczenie i zwiększyć szanse, że zostaną w grze. Najlepiej, żeby dawał 50–100 energii ponad limit, bez wymogu zbijania energii do zera – pozwala to od razu uczestniczyć w walkach, wymianach i codziennych zadaniach. Widoczny, „świecący” przycisk zachęcałby do regularnej aktywności, a jednocześnie nie karałby graczy, którzy nie wykorzystają bonusu od razu.

Takie rozwiązanie nie tylko wyrównuje szanse nowych graczy w początkowym etapie, ale też sprawia, że szybciej czują postęp i satysfakcję z gry. Pakiet premium powinien pozostać atrakcyjny dla bardziej zaawansowanych graczy, np. oferując dodatkowe doładowania energii/skracając czas odnawiania, ale nie kosztem komfortu nowych użytkowników. W praktyce taki system może realnie zwiększyć zatrzymanie nowych graczy i ich zaangażowanie w codzienne aktywności.

Użytkownik Avatar Lethal
    To już lepiej podnieść odnowę eny dzienną z 400 na 500/600 i będzie lepiej.
    Najbardziej neutralny gracz w MFO3. Zero konfliktu tylko 4fun.

Użytkownik Avatar Cooliak
    Ja to proponuje możliwość kupowanie energii 1MF = 20 energii. No i kiedyś też proponowałem nie wiem na jakich zasadach by się to miało odbywać bo to nie moja działka natomiast może gold za ene?

- - - - - - - - - -

A no i tak myślę mogło by się to wszystko z poziomem skalować
    Pozdrawiam Bonus do Dropa 100%

Gold za ene masz jak expisz np.
    Cześć zbóje

Użytkownik Avatar damianxp
    Cytat Napisał Lethal Zobacz post
    To już lepiej podnieść odnowę eny dzienną z 400 na 500/600 i będzie lepiej.
    Co da Tobie odnowienie 500 czy nawet 600 energii dziennie, skoro nowy gracz i tak miałby tylko 200 energii do dyspozycji. Kto ma czas wchodzić i ciągle zbijać energię 2/3 razy dziennie
    Nadal zapominasz że kłamiesz

Cytat Napisał Ashley Zobacz post
    Nie kazdy znajdzie czas zeby wbic na polska gre przegladarkowa i spedzic godzine na expieniu, ale rozumiem ze skoro siedzisz na forum srednio pol dnia to dla ciebie zaden problem
    1. co
    2. expienie z nabitymi gemami aktywności to 5 minut dziennie
    Cześć zbóje

Tester
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    2. expienie z nabitymi gemami aktywności to 5 minut dziennie
    Można jeszcze bardziej skrócić. Expienie z 400% aktywności na grupkach x3, przy braku konieczności leczenia się między walkami daje zbicie 400 eny w około 2 minuty.

Uprawnienia