Tu chciałabym nagłośnić propozycję, którą podałam w innym temacie, ale nie spotkała się z większym odzewem.
W szczegółach:
- obecnie po wyczerpaniu energii gracz dostaje komunikat "Nie masz już energii" oraz opcje "Graj bez energii" i "Uzupełnij energię"
- przy realizacji mojej propozycji, pojawiłaby się dodatkowa opcja "Uzupełnij 50 pkt energii [Raz na dzień]". Okienko oczywiście świeciłoby na zielono.[niestety nie dodam wizualizacji, bo nie chcę dobijać do 0 energii]
- po ponownym zejściu do 0 energii ta opcja byłaby na szaro z opisem "Uzupełnij 50 pkt energii [wykorzystane]"
Głównym celem propozycji jest zachęcenie graczy do codziennej aktywności w grze. Bonus 50 energii "przepada" jeżeli nie zbijemy energii do 0 w ciągu dnia. Osobiście nie pamiętam, kiedy mi się to ostatnio zdarzyło - to jest zbyt paraliżujące dla rozgrywki.
Dodatkowe zalety:
- utrzymanie nowego gracza przy grze, dając mu darmowe świecące bonusy
- wyrównanie szans między graczami z wysokim i niskim limitem energii. Ktoś robił analizę, że różnica między codzienną walką z minibossem a walką raz na 2 tygodnie wynosi nawet kilkaset energii miesięcznie, z bonusem dla graczy z wysokim limitem, już pomijając wygodę życiową jaką mają logując się rzadko. Po realizacji mojej propozycji gracz logujący się codziennie byłby za to nagradzany, a nie karany.
- trochę więcej energii dla szarego gracza. 400 punktów było super, ale na 50 poziomie, kiedy 100 szło na Orka Królewskiego, 200 na Nieumarłego Kapłana i zostawało 100 na inne rzeczy (wchodzenie w potwory, inne wymiany, teleporty etc). Teraz na poziomie 100 te same 400 energii ma służyć do wymian 6 minibossów, 4 potworów unikatowych, jednego globalnego, walk z graczami, kopania, podlewania, zrywania lilii, zbierania jajek, kryształów, składników ze zwykłych potworów do tego potencjalne aktywności w starszych miastach. W tym kontekście nieformalne zwiększenie dziennej energii o 50 wydaje mi się aż za małą zmianą, i możliwe że lepsze byłoby nawet 100.
Zapraszam do dyskusji i oddania głosu w ankiecie.