Zobacz wyniki ankiety: Co sądzisz o propozycji ?

Głosujących
10. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Oj tak tak, jestem za!!

4 40.00%
  • Nie jestem za tym...

6 60.00%
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Globalne Skrzynki

Użytkownik Avatar Fang

Pomysł Globalne Skrzynki

Witam, skoro istnieją globalne mini bossy, to proponuje dodać globalne skrzynki które będą rozmieszczone po całej arkadii. Jaki jest tego cel i funkcja? Idę w takim razie z wyjaśnieniem!

Globalna skrzynka jest tylko jedna, respiąca się na całej mapy arkadii (wszystkich mapach które są dostępne w grze), nagroda skrzynki jest zależna od regionu w którym się znajduje, np okolice dilli, nagrody przypadające dla osób z przedziałem lvl na miasteczko-wieś dilli, to samo tyczy się nordia-scythe, gdzie skrzynki dają przedmioty-żetony i bardzo mała szansa na jakieś eq (ale nie te najlepsze.)

Komunikat na temat skrzynki odpala się ogólnie (jest npc który jest poszukiwaczem skrzynek, u niego są liczone zdobyte skrzynki, a także możliwość włączenia i wyłączenia pingu odnośnie Globalnej Skrzynki (dla tych co jednak nie chcieliby się bawić w łapanie skrzynek.)

Byłaby to mini rywalizacja w której też mogłyby brać udział mniejsze lvl. A przeważnie ze względu na spory obszar poszukiwań jeżeli chodzi o regiony na wyższe lvl to z pewnością nie jedna osoba by się skusiła na pobieganie. Dodatkowo jak skrzynka zrespi się w obszarze dilli-eternia to low lvl mogą sobie odebrać skrzynkę. Dodatkowo wprowadziłbym limit na 1 skrzynkę dziennie na konto, żeby nie było że ktoś specjalnie stoi i łapie skrzynki nie dając szansy innym.

Zapraszam bardzo serdecznie do dyskusji !
    A to ci historia.
    To moja misja i sens życia. By odmieniać wszystko na lepsze. ~ Asgalon
    Odrodzenie Black Legion

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Obawiam się tej "rywalizacji" czy aby na pewno byłaby równa.
    Jeśli już to zrobiłbym sporo przedziałów poziomowych otwierania ich, jednocześnie aby gracz mający na koncie np. max poziom 90-100 mógł otwierać tylko skrzynki na tym przedziale. Jeśli ktoś będzie mieć postaci na skrzynki na każdy przedział, to nie ma to sensu.

Na tak, ale jeśli będą tylko na mapach bójkowych.
    I raczej powinny to być itemki w stylu niebieskiego kryształu
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Fang
    Cytat Napisał GalaxyPL Zobacz post
    Obawiam się tej "rywalizacji" czy aby na pewno byłaby równa.
    Jeśli już to zrobiłbym sporo przedziałów poziomowych otwierania ich, jednocześnie aby gracz mający na koncie np. max poziom 90-100 mógł otwierać tylko skrzynki na tym przedziale. Jeśli ktoś będzie mieć postaci na skrzynki na każdy przedział, to nie ma to sensu.
    1 skrzynka na konto + nagrody scalowane do konkretnego miasta. Mało jaki 100 lvl ruszyłby specjalnie do dilli po skrzynkę z której może wydropić eq na 10-13 lvl i kilka potek na ten przedział.

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    Na tak, ale jeśli będą tylko na mapach bójkowych.
    Może i tak być, ale żeby nie było też tego że dana grupka zmawia się i zastawia skrzynkę, która oficjalnie byłaby stworzona dla wszystkich, a nie dodatkowo farma dla konkretnej grupy. Więc z założenia idę w tę stronę by nie dawać tylko na bójkowych ale i też na każdej możliwie mapie (oczywiście nie budynki mieszkalne, lochy itd)
    A to ci historia.
    Odrodzenie Black Legion

Pomysł całkiem OK, ale właśnie by nie podzieliły losu kryształka, który finalnie był baardzo problematyczny

Użytkownik Avatar Lethal
    Na tak
    Koniec wspierania tej gry, Chciałbym podziękować chłopakom za wspólną przygodę. Widzimy się w Oasis za 5 lat

Użytkownik Avatar Fang
    Cytat Napisał MasterOfPuppets Zobacz post
    Pomysł całkiem OK, ale właśnie by nie podzieliły losu kryształka, który finalnie był baardzo problematyczny
    Dlatego myślę o limicie 1 skrzynki na osobę dziennie. By inni mieli szanse zdobycia i bez kampowisk (wliczam mapy bez bójek do pojawiania się tam skrzyń, by nie było obstaw itp.)
    A to ci historia.
    Odrodzenie Black Legion

Użytkownik Avatar Vami
    Pomysł ciekawy, ale w głowie kłębią mi się pytania:

1. Forma skrzynek
    -> Czy pojawiałaby się tylko jedna skrzynka?
    -> W jakim odstępie czasowym skrzynka by się pojawiała?
    -> Czy jeżeli skrzynka nie zostanie zebrana, czy będzie ona leżeć odłogiem dopóki ktoś jej nie zgarnie, czy po maksymalnym czasie od respu zmieni swoje położenie?
    -> Czy nie lepiej forma skrzynek jak na evencie wakacyjnym czy bożonarodzeniowym?

2. Lokacje
    -> W grze mamy 565 map (564 lokacje + MapY). Dobra, tracimy dostęp do części z nich (myślę, że można wykluczyć Groty Moqawi*, Sen Reve, Świątynię Kekeli, Rezydencję Pankova).
    -> Jak bardzo skrzynka powinna być widoczna?
    -> Mamy bardzo rozległe kompleksy map, które są już w wielu przypadkach zapomnianym contentem:
    a) Dać skrzynki w lokacjach poblokowanych znajdźkami/zagadkami? (na przykład cela, gdzie znajdujemy Dende, obora w Dilli, jaskinia, gdzie znajdujemy Dianę, zagadka z wieżą Hanoi, skrzynka przy zagadce przed Vivi #2, bąbelki, skrzynka w Przeklętej Jaskini w miejscu, gdzie jest naduszona płytka naciskowa?
    b) Zapomniane miejsca, takie jak próby u Zielonego Smoka, Bogini, Ukryta Komnata w Zrujnowanej Wiosce, dziura pod Amaterasu, korytarz prowadzący do pokoi w karczmie w Nordii? Ukryta Studnia (skąd bierzemy piłkę do zadania) lub Ukryta Grota (gdzie kończymy Poszukiwania Skarbu Oświeconych) - czy lokacje, które odblokowujemy po użyciu Ceremonialnych Artefaktów?
    c) Czy może odwiedzać "domki" mieszkańców? Wóz Najemników, Namiot Hidrona, Dom Mroczków: Piętro, Osada Banitów: Namiot #2?
    d) Miejsca odległe? Pustynny Szlak od strony Podziemi Scythe, Wyklęta Góra, Śnieżno-Złote Góry, Wieczny Ogień, Przejście Zgnuśniałych, Batucia Grota?
    e) Casualowe miejsca - Dolina Enny, Leśny Szlak, Podmokła Grota: Poziom 2, Do Behemociej Gawry, Skaliste Wybrzeże, Wielka Przełęcz?

3. Opłacalność
    -> Jak zachęcić, aby skrzynki nie leżały odłogiem, a jednocześnie nie były overpowered pod kątem "ekonomii"?
    -> Czy skrzynki powinny zawierać procent na miksy przyspieszenia / napoje energetyczne / złoty pył / przyzwania mini (albo nawet nowy rodzaj, przyzwanie unikatu? - forma "uzupełnienia" bestiariusza mogłaby być całkiem kusząca
    -> Czy skrzynki na niższy poziom powinny zawierać "więcej" aby do rywalizacji zachęcić graczy z mniejszym poziomem -> tj. gwarantowane eq/zdolka/nabity gem?
    -> Czy serio limit 1 skrzynki na konto będzie miał sens? Map jest w cholerę i jeszcze więcej.

To tak tylko na szybko.

Użytkownik Avatar Fang
    Cytat Napisał Vami Zobacz post
    Pomysł ciekawy, ale w głowie kłębią mi się pytania:

1. Forma skrzynek
    -> Czy pojawiałaby się tylko jedna skrzynka?
    -> W jakim odstępie czasowym skrzynka by się pojawiała?
    -> Czy jeżeli skrzynka nie zostanie zebrana, czy będzie ona leżeć odłogiem dopóki ktoś jej nie zgarnie, czy po maksymalnym czasie od respu zmieni swoje położenie?
    -> Czy nie lepiej forma skrzynek jak na evencie wakacyjnym czy bożonarodzeniowym?

2. Lokacje
    -> W grze mamy 565 map (564 lokacje + MapY). Dobra, tracimy dostęp do części z nich (myślę, że można wykluczyć Groty Moqawi*, Sen Reve, Świątynię Kekeli, Rezydencję Pankova).
    -> Jak bardzo skrzynka powinna być widoczna?
    -> Mamy bardzo rozległe kompleksy map, które są już w wielu przypadkach zapomnianym contentem:
    a) Dać skrzynki w lokacjach poblokowanych znajdźkami/zagadkami? (na przykład cela, gdzie znajdujemy Dende, obora w Dilli, jaskinia, gdzie znajdujemy Dianę, zagadka z wieżą Hanoi, skrzynka przy zagadce przed Vivi #2, bąbelki, skrzynka w Przeklętej Jaskini w miejscu, gdzie jest naduszona płytka naciskowa?
    b) Zapomniane miejsca, takie jak próby u Zielonego Smoka, Bogini, Ukryta Komnata w Zrujnowanej Wiosce, dziura pod Amaterasu, korytarz prowadzący do pokoi w karczmie w Nordii? Ukryta Studnia (skąd bierzemy piłkę do zadania) lub Ukryta Grota (gdzie kończymy Poszukiwania Skarbu Oświeconych) - czy lokacje, które odblokowujemy po użyciu Ceremonialnych Artefaktów?
    c) Czy może odwiedzać "domki" mieszkańców? Wóz Najemników, Namiot Hidrona, Dom Mroczków: Piętro, Osada Banitów: Namiot #2?
    d) Miejsca odległe? Pustynny Szlak od strony Podziemi Scythe, Wyklęta Góra, Śnieżno-Złote Góry, Wieczny Ogień, Przejście Zgnuśniałych, Batucia Grota?
    e) Casualowe miejsca - Dolina Enny, Leśny Szlak, Podmokła Grota: Poziom 2, Do Behemociej Gawry, Skaliste Wybrzeże, Wielka Przełęcz?

3. Opłacalność
    -> Jak zachęcić, aby skrzynki nie leżały odłogiem, a jednocześnie nie były overpowered pod kątem "ekonomii"?
    -> Czy skrzynki powinny zawierać procent na miksy przyspieszenia / napoje energetyczne / złoty pył / przyzwania mini (albo nawet nowy rodzaj, przyzwanie unikatu? - forma "uzupełnienia" bestiariusza mogłaby być całkiem kusząca
    -> Czy skrzynki na niższy poziom powinny zawierać "więcej" aby do rywalizacji zachęcić graczy z mniejszym poziomem -> tj. gwarantowane eq/zdolka/nabity gem?
    -> Czy serio limit 1 skrzynki na konto będzie miał sens? Map jest w cholerę i jeszcze więcej.

To tak tylko na szybko.
    Dobre pytanie i postaram się odpowiedzieć na każde z nich.

1. Forma skrzynek

-> Wahanie jest na 1 skrzynkę albo 1 skrzynkę na każdy region.
    -> Myślę że 45min-1h
    -> Będzie leżeć odłogiem do czasu gdy nie zostanie zgarnięta.
    -> Myślę pojawiała by się magicznie, nie jak podczas eventu wakacji, boże narodzenie.

2. Lokacje
    -> Wszystkie lokalizacje prócz miasta, jaskinie, mapy mieszkalne (środek domu itp.)
    -> Skrzynka emitująca aurę
    -> Myślę że Miejsca Odległe i Zwykłe. (by każdy miał do nich dostęp bez większego problemu)

3. Opłacalność
    -> Dodanie nagród typu gold, przedmioty, eq, żetony, gemy
    -> Myślę że byłby procent na eq np: set kajana w dilli, srebrne pyły od eternii.
    -> Myślę osobiście że mogłyby przeważnie że dilli jest początkowym miejscem dla nowego gracza, również eternia wchodziłaby w gre. Mogłyby posiadać zwiększone możliwości na eq, nieznacznie na srebrny pył. Ale przeważnie przedmioty np. potki many, życia, odnówki, statusowe. kamienie, runy.
    -> Osobiście ciężko mi jest to określić, przeważnie pod tym względem że istnieje ryzyko tzw zaklepywania skrzynek (które mogłyby się stać farmą) nie jestem zwolennikiem takich rzeczy, ponieważ jeżeli coś zostało stworzone dla wszystkich, to takie funkcje ma spełniać. Ewentualnie można próg podnieść do max 2 skrzynek. Nie więcej.

Są to moje osobiste przemyślenia, zwracam uwagę na to by każdy gracz mógł uczestniczyć w takowym zbieractwie, by nie było sytuacji podobnej do niebieskiego kryształu że ludzie obstawiają kopalnie, jak ktos wchodzi to od razu zaczyna latać i bójkować gdzie popadnie. Bo były takie sytuacje kiedyś, a kto wie może nadal się dzieją ale o tym jest cicho. Zachęcam do zadawania więcej pytań na ten temat, ale i także dokładania swoich własnych cegiełek (pomysłów) do tej propozycji ^^
    A to ci historia.
    Odrodzenie Black Legion

Użytkownik Avatar Luxferre
    nikomu nie bedzie sie chcialo chodzic po wszystkich mapach w grze i tracic energii na teleporty/chodzenie przez lasy itp. ani tym bardziej wielu godzin na szukanie czegos co rownie dobrze ktos mogl juz losowo napotkac i wtedy cale szukanie na marne

jak dla mnie pomysl ok pod warunkiem ze nie bedzie za to zadnych osiagniec ani nic takiego - niech to bedzie taki przyjemny dodatek ktory sprawia przyjemnosc do odnalezienia, wiec i nagrody powinny byc odpowiednio zachecajace, jako przyklad:
    - 50 zetonow
    - 2 srebrne pyly
    - uzbrojenie unikatowe +0 - +8 na nasz przedzial badz wyzszy
    - 15 mikstur odnowienia kazdego rodzaju
    - 1x przywolanie kazdego minibossa na przedzial gracza
    - ewentualnie przedmioty premium typu napoj energetyczny, mikstury przyspieszenia i zloty pyl

wtedy moglyby sie nawet pojawiac wlasnie na mapach gdzie nikt nie chodzi typu proba zielonego smoka, namiot najemnikow czy przejscie zgnusnialych
    ::::​)

Użytkownik Avatar Alistair
    Tak z ciekawości, jaki był problem z niebieskimi kryształami?

Cytat Napisał Alistair Zobacz post
    Tak z ciekawości, jaki był problem z niebieskimi kryształami?
    Nie było żadnego problemu, tylko spultał się o niego sensej.
    Żółwie tańczą jak szalone...

Uprawnienia