Zobacz wyniki ankiety: Który schemat tego poradnika jest lepszy

Głosujących
9. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1

0 0%
  • 2

3 33.33%
  • inne

6 66.67%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 16 do 26 z 26

Temat: nowy schemat - poradniki

Potwór Poziom trudności Używane ataki i zaklęcia Używane zdolności i przedmioty Dodatkowe info

Królik
    Fizyczny (Bez atrybutu) -

Lodowy Golem
    Fizyczny (Buława)

Czerwony Ognik
    Magiczny (Ogień 2)
    • Tak, ognik nie używa eksplozji, używam tego do przedstawienia dwóch rzeczy. A no i aaaaaaaaaaaa

Smoczy Gnom
    Fizyczny (Włócznia)
    Magiczny (Pocisk Magiczny 4)
    • Posiada dostęp do zdolności, nakładających statusy Mobilizacja i Skupienie na 1 turę. W połączeniu z byciem Hybrydą może sprawiać problemy w dobraniu odpowiedniego uzbrojenia przeciwko nim.
    • Posiada szansę na drop przedmiotu Niebieska Łuska.

Wersja ze zmianą w atrach:

Potwór Używane ataki i zaklęcia Używane zdolności i przedmioty Dodatkowe info

Królik
    Bez atrybutu -

Lodowy Golem
    Buława
    • Po każdym użyciu Wypadu używają Ryzykownego Ciosu.
    • Inwestycja w duży % uników jest skuteczną strategią, ze względu na używany przez nich Ryzykowny Cios oraz stosunkowo niską celność.
    • Posiada szansę na drop przedmiotu Kruszony Lód.
    • <<Testuję kolory bez pogrubienia>>

Czerwony Ognik
    Ogień 2
    aaaaaaaaaaa
    • Tak, ognik nie używa eksplozji, używam tego do przedstawienia dwóch rzeczy. A no i aaaaaaaaaaaa

Smoczy Gnom
    Włócznia
    Pocisk Magiczny 4
    • Posiada dostęp do zdolności, nakładających statusy Mobilizacja i Skupienie na 1 turę. W połączeniu z byciem Hybrydą może sprawiać problemy w dobraniu odpowiedniego uzbrojenia przeciwko nim.
    • <<testuję Pogrubienie + kolor>>

- - - - - - - - - -

Wnioski:
    >nie wiem, co jarałem, jak testowałem kolorki na zdolnościach - kolorowe kulki robią robotę, faktycznie. Tylko teraz - czy robimy podwójne podkreślenie (czyli kolor + pogrubienie), sam kolor? Sama kolorowa kulka? mogę jakoś zrobić mini ankiete??
    Jeszcze z tym poziomem trudności spróbowałbym jak VV zrobił ale no potrzebuję tej nienabitej gwiazdki. A jak odpalę jakiś graficzny program na tym lapku - to co innego graficznego mi padnie : )
    Dropy można wrzucić tutaj bez problemu, naprawdę. Nawet info o respieniu minibossa - to tylko jedna linijka, ale pewnie wtedy ograniczyłbym grafiki. Bo grafiki miniaczy będą za duże imo (a w sumie spróbuję).
    >Średnio mi sie podoba zmiana z atrami, oryginał chyba wyglądał lepiej
    >>nie wiem, czy coś jeszcze chciałem
    >>>atr przy zdolce wygląda naprawdę dobrze : )
    >>>>@VV: Wgl czemu zmieniłeś mi w opisie przy Smoczych kolor słowa "hybryda"? Ja rozumiem, że w zamyśle miałeś "bo niebieski == mag, czerwony == woj, hybryda == mag+woj, czerwony + niebieski == fioletowy" ale chyba w grze uniwersalne są kolorem zielonym. W dodatku fioletowy można lepiej wykorzystać (chyba).
    >>>>>chyba przy zdolkach pogrubienie jest niekonieczne, ale kolor wygląda okej, wpasowuje sie do ikonki.
    Ostatnio edytowane przez Hide ; Dzisiaj o 16:57

Użytkownik Avatar Luxferre
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Potwór Poziom trudności Używane ataki i zaklęcia Używane zdolności i przedmioty Dodatkowe info

Królik

Lodowy Golem
    Fizyczny (Buława)

Czerwony Ognik
    Magiczny (Ogień 2)

Smoczy Gnom
    Fizyczny (Włócznia)

Wersja ze zmianą w atrach:

Królik
    Bez atrybutu -

Lodowy Golem
    Buława
    • Po każdym użyciu Wypadu używają Ryzykownego Ciosu.
    • Inwestycja w duży % uników jest skuteczną strategią, ze względu na używany przez nich Ryzykowny Cios oraz stosunkowo niską celność.
    • Posiada szansę na drop przedmiotu Kruszony Lód.
    • <<Testuję kolory bez pogrubienia>>

Czerwony Ognik
    Ogień 2
    aaaaaaaaaaa

Smoczy Gnom
    Włócznia
    Pocisk Magiczny 4
    • <<testuję Pogrubienie + kolor>>
    moim zdaniem pierwsza wersja lepsza, kolory tekstu w nazwach zdolnosci za bardzo sie rzucaja w oczy
    kolor hybryd lepszy zielony niz fioletowy + bedzie lepiej wygladal w wypadku gdyby uzywac ikon przy zdolnosciach (co wg mnie wyglada dobrze)
    zgodze sie z violetta, ze poziom uzywanych zaklec raczej nie ma wiekszego znaczenia, ale z drugiej strony w niczym on nie przeszkadza wiec mnie to obojetne czy zostanie czy nie

i w sumie tyle, poza tym juz nie ma co kombinowac moim zdaniem. mozna sie pobawic w wypisywanie przyblizonych statystyk (hp, mp, szybkosci przede wszystkim) ale na forum najzwyczajniej w swiecie nie bedzie to raczej dobrze wygladac, w przeciwienstwie do jakiejs wiki z przygotowanym szablonem.

pytanie, co z potworami ktore uzywaja atrybutu, ale tylko po wyczerpaniu many? np. MT-23C atakuje bulawa, co prawda zadaje 20 obrazen ale zawsze to jakas ciekawostka
    ::::​)

pytanie, co z potworami ktore uzywaja atrybutu, ale tylko po wyczerpaniu many? np. MT-23C atakuje bulawa, co prawda zadaje 20 obrazen ale zawsze to jakas ciekawostka
    No...sam sobie odpowiedziałeś. Ciekawostka, po to te dodatkowe info, w sumie sam pisałeś o tym w ten sposób. Uwzględnić jako ciekawostkę, bo poza nią nie jest to wartościowa informacja. To jak z animacją ataku galaretek.

bo fioletowy sobie wymyśliłem na hybrydy w innych poradnikach w bestiariuszu i nikt nie narzekał
    nie ma kolorków na profesje przeciwników w grze - są tylko na profesje zdolności

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    Załącznik 22317

Jak się nie chce zaglądać do wiadomości:
    [ ATTACH=CONFIG ]22317[ /ATTACH ]
    LUB
    [ IMG ]https://forum.mfo3.pl/attachment.php?attachmentid=22317[ /IMG ]
    tylko bez przerw od nawiasów
    to drugie widzę jest używane, ale musiałem najpierw te pierwsze bo takowej grafiki nie znalazłem (chyba że jest gdzieś w plikach forum pusta gwiazdka)
    wstaw pustą gwiazdkę w poscie tutaj
    https://forum.mfo3.pl/showthread.php...e-gemy-grafiki, to juz bedzie i nie wygasnie.
    Ale pod innym załącznikiem niz te w poscie

- - - - - - - - - -

widze, że wolicie zrobić kompendium ze WSZYSTKIM o potworze, zamiast tego, co pierwotnie planowałem, czyli zwięzłej informacji o tym czego się możemy po nim spodziewać.
    Ok, to jest jakaś metoda, ale niech dotyczy ono WALKI a nie dropu - od tego jest inny spis.
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; Dzisiaj o 11:29
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik
    Pod innym załącznikiem niż te w poście, tzn?
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Załącznik 22317

Jak się nie chce zaglądać do wiadomości:
    [ ATTACH=CONFIG ]22317[ /ATTACH ]
    LUB
    [ IMG ]https://forum.mfo3.pl/attachment.php?attachmentid=22317[ /IMG ]
    tylko bez przerw od nawiasów
    to drugie widzę jest używane, ale musiałem najpierw te pierwsze bo takowej grafiki nie znalazłem (chyba że jest gdzieś w plikach forum pusta gwiazdka)
    No i dziękować dziękować, zaraz się zobaczy testowo jak to wygląda.
    Instrukcja była zbędna, ale doceniam.

bo fioletowy sobie wymyśliłem na hybrydy w innych poradnikach w bestiariuszu i nikt nie narzekał
    nie ma kolorków na profesje przeciwników w grze - są tylko na profesje zdolności
    -_- Dobra, zostaw mi zielony. Jeśli chcesz już faktycznie spójność - no to może być jak chcesz. To najmniej istotne.

widze, że wolicie zrobić kompendium ze WSZYSTKIM o potworze, zamiast tego, co pierwotnie planowałem, czyli zwięzłej informacji o tym czego się możemy po nim spodziewać.
    Ale VV, masz przecież zwięźle o potworze w pierwszej części tabeli. Utrzymując się przy tym, że robimy po kolei miastami, to nadal znajdziesz X potwora w takim samym czasie, a dodatkowe rzeczy (jak jakieś mini taktyki czy ikony atrów przy zdolkach) dają ci dodatkowe info bez klikania w milion linków.
    To, co chcesz znaleźć, znajdziesz szybko. Na pewno jest to tak samo zwięźle, jak druga propozycja (która była ładniejsza), jak pierwsza (która była stricte spisem).
    Tak jak ktoś już wspominał - wersja surowa z samym spisem również ma racje bytu - nawet, jeśli jako "spojler" w faktycznym temacie.

Ok, to jest jakaś metoda, ale niech dotyczy ono WALKI a nie dropu - od tego jest inny spis.
    Jedna linijka tekstu to jest, i uwzględnię jedynie składniki i użyteczne rzeczy, bez miksów. OSTATECZNIE jeżeli to ma być faktycznie tylko do walki to można sobie to odpuścić ._. Ale dej szanse. tamten temat co podlinkowałeś nadal ma prawo bytu i to spore - bo daje równie użyteczne info, a jedno i drugie nawet dobrze że jest rozdzielone.

Zedytowałem tabele z poziomem trudności, zobaczcie jak to wygląda (a jak nie jest zedytowana w momencie, jak piszę tą wiadomość - no to byłeś za szybki/szybka, sor) <<<Edit: Nieironicznie, dlatego, że ta grafika jest niżej ułożona i gwiazdki są na innej wysokości, to...wygląda to imo lepiej xD aż korci mnie, żeby wrzucić tą zwykłą gwiazdkę do photoshopa i dać poświatę jakoś. Jestem pół na pół, czy to wygląda lepiej - mi sie ogolnie podoba, ale widzę, jak komuś może nie pasować. Ale z tą graficzną zmianą można kolumnę z poziomem trudności usunąć (choć to troche rozszerzy pierwszą kolumnę ale no).

@Dół: no ja osobiście mam podzielone zdanie. Z jednej strony - lepiej jakby były na tym samym poziomie. Z drugiej - wizualnie też widzę powód, dla którego w obecnej formie ma prawo bytu (wygląda, jakby gwiazdki zostały przyznane).
    Ostatnio edytowane przez Hide ; Dzisiaj o 16:56

gwiazdki nie sa wycentrowane w identyczny sposob, wiec obecnie kiepsko to wyglada. gdyby byly wycentrowane to moga byc te nienabite

Użytkownik
    Nazwa:  sprites.png
Wyświetleń: 97
Rozmiar:  884 Bajtów
    Może ta będzie lepsza
    Tutaj przykład

Królik

[IMG ]https://forum.mfo3.pl/attachment.php?attachmentid=22318[/IMG ]

- - - - - - - - - -

Moim zdaniem teraz są ładnie wyrównane

- - - - - - - - - -

Problem leżał w tym że najpierw wyciąłem samą gwiazdkę, podczas gdy nabita posiada także odstęp
    Ostatnio edytowane przez Mistrzunio ; Dzisiaj o 16:54
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Nazwa:  sprites.png
Wyświetleń: 97
Rozmiar:  884 Bajtów
    Może ta będzie lepsza
    Tutaj przykład

Królik

[IMG ]https://forum.mfo3.pl/attachment.php?attachmentid=22318[/IMG ]

- - - - - - - - - -

Moim zdaniem teraz są ładnie wyrównane

- - - - - - - - - -

Problem leżał w tym że najpierw wyciąłem samą gwiazdkę, podczas gdy nabita posiada także odstęp
    Są są, dziękować dziękować.

No i zmieniłem z nowymi gwiazdkami. Teraz ten pomysł VV w praktyce wygląda lepiej.

Królik

Lodowy Golem
    Fizyczny (Buława)

Czerwony Ognik
    Magiczny (Ogień 2)

Smoczy Gnom
    Fizyczny (Włócznia)
    nie wiem ktora wersja jest jego, ale mnie sie wciaz najbardziej podoba ta wersja

Redaktor Naczelny Avatar Hubiot

Królik

Lodowy Golem
    Fizyczny (Buława)

Czerwony Ognik
    Magiczny (Ogień 2)

Smoczy Gnom
    Fizyczny (Włócznia)
    Chyba ta wersja mi się najbardziej podoba.
    Pomimo tego, że rozumiem chęć zrobienia krótkiego i treściwego poradnika, chyba bardziej szczegółowy, pomimo większej upierdliwości w tworzeniu będzie lepszy. To duży projekt i wiem, że sporo czasu takie zajmują jednak mam tendencję do tworzenia od razu kompletnych, niż później edytować gotowce - dlatego serce mnie boli przy zmianie schematów i dokładaniu ludziom roboty
    Do tego dodałbym pod nazwą moba najmniejszą czcionką jego poziom (dla każdej z grup), nie powinno to tabelki wydłużyć bo w dodatkowym info i tak będzie sporo rzeczy.
    Ponadto - chyba zrezygnowałbym używanie
    [LIST] i użył zwykłego punktora (•), bo używanie tej listy może powodować większą upierdliwość z edycji kodu, tworzy dłuższe przerwy na każdym boku.

Nie mniej jednak - sam pomysł poradnika uważam za jeden z lepszych w ostatnich, mam nadzieję, że dojdzie do skutku

Uprawnienia