Widziałbym coś w stylu pomysłu 2, ale ograniczyć to w inny sposób (info o poziomie zaklęcia jest z lekka zbędne i to trochę zabiera miejsce (które można inaczej to wykorzystać.
Coś bardziej w stylu (na szybko robie):
(tutaj legenda co do poziomu trudności, piszę na szybko więc chcę jedynie przekazać myśl, jaka idzie za taką klasyfikacją, wszystko z perspektywy walki solo:

- prosty potwór, używający jedynie podstawowych ataków i zaklęć

- potwór jest hybrydą bądź posiada dostęp do zdolności/przedmiotów, które w lekkim stopniu wpływają na trudność walki

- potwór korzysta z prostych taktyk przy wykorzystaniu zdolności, które mogą przysporzyć problemu w grupach x3

- potwór używa zdolności, nakładających uporczywe statusy bądź korzysta z taktyk, które mogą skutecznie zadać sporo obrażeń; potrafi sprawić problem w grupie x2 i jest trudny do walki x3.

- potwór nakłada szkodliwe statusy (Paraliż, Uśpienie, Furia, Pomylenie) lub korzysta z zaawansowanych taktyk, sprawia problem w grupie x2 i jest bardzo trudny/niemożliwy do walki x3.
Potwór |
Poziom trudności |
Używane ataki i zaklęcia |
Używane zdolności i przedmioty |
Dodatkowe info |

Królik |
 |
Fizyczny (Bez atrybutu) |
- |
|

Lodowy Golem |
    |
Fizyczny (Buława) |
|
|

Czerwony Ognik |
 |
Magiczny (Ogień 2) |
- |
|

Smoczy Gnom |
   |
Fizyczny (Włócznia)
Magiczny (Pocisk Magiczny 4) |
|
- Posiada dostęp do zdolności, nakładających statusy
Mobilizacja i Skupienie na 1 turę. W połączeniu z byciem Hybrydą może sprawiać problemy w dobraniu odpowiedniego uzbrojenia przeciwko nim. - Posiada szansę na drop przedmiotu
Niebieska Łuska.
|
Głównie kierowałem się tym, żeby:
Info było zawarte w tabeli z jak największą ilością informacji w jak najbardziej ścisłej formie
Profesja potwora, poza widocznymi w sekcji ataków, przejawia się kolorem jego nazwy (Niebieski - mag, Czerwony - woj, Zielony - hybryda)
Szacowany "poziom trudności" co by mniej więcej mieć drobne rozeznanie, co warto bić
Dodatkowe info (czyli pomysł od Luxferre) brzmi git, można tu wrzucić właśnie tipy, taktyki, jakich potwory używają, posiadane autostatusy czy po prostu dodatkowe info (np. drop czy, chociażby w przypadku Cyclopsa, że daje zwiększoną ilość [bodajże expa?]).
Info można dodawać na bieżąco, jeśli ktoś ma jakiś pomysł akurat.
Dodatkowo:
W używanych atakach/zaklęciach może nie uwzględniałbym poziomu używanych zaklęć (ale w ramach skompletowania info może być)
Przy używanych przez potwory zdolnościach, jeśli jakaś zdolność jest atrybutowa, to poza ikoną zdolności dać ikonę atrybutu (np tak:
Albo tak:
Powód? Żeby jak jakiś mob nie używa zaklęcia danego atrybutu wiedzieć, że używa tego atrybutu w postaci zdolności. Nie wiem, jak dużo jest takich przypadków, ale no warto. W dodatku to też ładnie wygląda imo.
No i podzielić na miasta, wiadomo.
Największy mój problem jedynie to rozmiar tabeli, bo nie pamietam dokładnie, jak duża jest szerokość postu (no i chyba poza automatycznym formatowaniem nie można zmieniać wielkości poszczególnych kolumn, prawda?)