Zobacz wyniki ankiety: Co myślisz na temat tej propozycji?

Głosujących
23. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem jak najbardziej za!

16 69.57%
  • Nie popieram...

7 30.43%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 16 do 28 z 28

Temat: Dodatkowe funkcje do kart kolekcjonerskich

Hallo, zostałem wezwany, bo:
    Powiem tak, nawiązując do postu dla limitu energii na low lvl, zamiast ot tak dawać limit eny wyższy to wole zachęcić ludzi do nabijania kart by ci otrzymali dodatkowe bonusy, niż tylko zwykłe kolekcjonerki i ładne opisy które występują w bestiariuszu.
    Pozwolę przemilczeć kwestię związaną z tym, że twoja propozycja nie ma się w jakkolwiek sposób do tego, co w ów przywołanym przez ciebie temacie zostało poruszane. Bo to tak, jakbyś zasugerował początkującemu kierowcy usiąść za kółkiem, podczas, gdy jego nie jest nawet stać na prawo jazdy. Skąd ci nowy gracz weźmie złota na tyle, żeby zdobyć komplet kart w rozsądnym czasie?? Dodatkowo polityka w stylu "uh, po co dawać komuś coś za darmo, niech sobie zasłuży", kiedy grze brakuje przypływu nowych graczy (z różnych względów, jeden z których przywołuje w ww. temacie - który swoją drogą niedługo zostanie jeszcze bardziej rozwinięty [[STAY TUNED]]). Po co załatwiać problem, skoro można przykleić łatkę (w postaci czegoś, co proponujesz) tylko po to, żeby przedstawić swoją propozycję w lepszym świetle bo "rozwiązuje ona też inny problem". No nie, nie rozwiązuje.

To tyle w kwestii tego komentarza.
    Co do samej propozycji:

Osobiście jestem sceptyczny nadawania kartom dodatkowej wartości, poza wartością kolekcjonerską. Karty w zamyśle miały być zbierajką, tak co by się pochwalić, jeśli posiada się je wszystkie. Bardzo fajnie, że dodano rankingi z nimi związane, przez co można pochwalić się medalami. Co najwyżej rozszerzyłbym owe medale do poziomu wszystkich postaci na koncie gracza z medalem - ot dodatkowy flex, kiedy jest się w innym miejscu, nadal posiadając owe medalki (chyba, że tak jest to wtedy proszę mnie zignorować).
    Może kiedyś ktoś doda funkcjonalny aspekt do kart (pojawiało się wiele podobnych pomysłów, może któryś chwyci), jedynie co, to ewentualnie pododawać jakieś ciekawostki/smaczki, które można się dowiedzieć po zebraniu kompletu kart (jakieś tajemne lokacje, dostępne tylko dla "wtajemniczonych", bardziej jako easteregg niż coś funkcjonalnego).

Kłoda pod nogi dla początkujących i wsparcie starych wyjadaczy.
    Karty mają wartość kolekcjonerską, a nie boosterską.
    + nie wiem czy to technicznie realizowalne w tym silniku, bonusy do walk raczej rozlicza się z poziomu założonego ekwipunku, a nie zawartosci plecaka
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Stara Gwardia
    odkąd mamy album to na pewno jest prostsze do realizacji niż z itemow, a "niedasie" to jest w dużej mierze wymówka na "da ale trochę zajmie", co chyba nie dotyczy tej propozycji. na pewno nic z większym limitem eny nie przejdzie, ale może podrzucę genezę tego +5/10% expa za wklejone moby, bo luxfer zauważył, że po co mu to. otóż dla następnych postaci, bo wbić 5 postaci z 80 na 100 zajmuje jakieś 2 lata XD, miesiąc/dwa krocej to jednak fajny skrócik za wydanie trochę Golda. karty mogłyby być ciekawsze, a przy okazji lekkie wsparcie dla osób grających na kilka postaci.

Użytkownik Avatar Fang
    Można też pokombinować coś z pożeraczami które mogłyby dać, szanse na drop karty na mniejszym przedziale lvl (bardziej te najrzadsze), lub też scalowanie szansy na szanse dropu jeżeli jest duży problem z wydropieniem.
    A to ci historia.
    To moja misja i sens życia. By odmieniać wszystko na lepsze. ~ Asgalon
    Odrodzenie Black Legion

Użytkownik Avatar Clover
    Cytat Napisał Hide Zobacz post
    Hallo, zostałem wezwany, bo:

Pozwolę przemilczeć kwestię związaną z tym, że twoja propozycja nie ma się w jakkolwiek sposób do tego, co w ów przywołanym przez ciebie temacie zostało poruszane. Bo to tak, jakbyś zasugerował początkującemu kierowcy usiąść za kółkiem, podczas, gdy jego nie jest nawet stać na prawo jazdy. Skąd ci nowy gracz weźmie złota na tyle, żeby zdobyć komplet kart w rozsądnym czasie?? Dodatkowo polityka w stylu "uh, po co dawać komuś coś za darmo, niech sobie zasłuży", kiedy grze brakuje przypływu nowych graczy (z różnych względów, jeden z których przywołuje w ww. temacie - który swoją drogą niedługo zostanie jeszcze bardziej rozwinięty [[STAY TUNED]]). Po co załatwiać problem, skoro można przykleić łatkę (w postaci czegoś, co proponujesz) tylko po to, żeby przedstawić swoją propozycję w lepszym świetle bo "rozwiązuje ona też inny problem". No nie, nie rozwiązuje.

To tyle w kwestii tego komentarza.
    Co do samej propozycji:

Osobiście jestem sceptyczny nadawania kartom dodatkowej wartości, poza wartością kolekcjonerską. Karty w zamyśle miały być zbierajką, tak co by się pochwalić, jeśli posiada się je wszystkie. Bardzo fajnie, że dodano rankingi z nimi związane, przez co można pochwalić się medalami. Co najwyżej rozszerzyłbym owe medale do poziomu wszystkich postaci na koncie gracza z medalem - ot dodatkowy flex, kiedy jest się w innym miejscu, nadal posiadając owe medalki (chyba, że tak jest to wtedy proszę mnie zignorować).
    Może kiedyś ktoś doda funkcjonalny aspekt do kart (pojawiało się wiele podobnych pomysłów, może któryś chwyci), jedynie co, to ewentualnie pododawać jakieś ciekawostki/smaczki, które można się dowiedzieć po zebraniu kompletu kart (jakieś tajemne lokacje, dostępne tylko dla "wtajemniczonych", bardziej jako easteregg niż coś funkcjonalnego).
    kurczę, niech ktoś poza hide i VV napisze coś mądrego, bo nie mogę rozdawać im reputków :C

W pełni się zgadzam, imo karty są zbyt rzadkie na dawanie bonusów, osobiście uważam, że cała przyjemność z ich zbierania powinna polegać na właśnie ich zbieraniu. I mówię to jako osoba z większością kart do devos, więc zgarnęłabym całkiem fajne bonusiki z tego.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik Avatar Pustka
    Cytat Napisał Clover Zobacz post
    kurczę, niech ktoś poza hide i VV napisze coś mądrego, bo nie mogę rozdawać im reputków :C
    Zrobię to za Ciebie i im dam, bo też się z nimi zgadzam.

Użytkownik Avatar Fang
    Skoro miłośnicy kart nie chcą wprowadzenia dodatkowych funkcji, w zamian mogę też zaproponować rozwinięcie owej karty, w postaci historii danego stworzenia itp. Ponieważ opis karty jest taki sam jak w bestiariuszu, więc żadnej nowości nie wprowadza. Dodatkowo jeżeli jesteśmy przy bestiariuszu, to dodałbym u zwykłych przeciwników możliwość odczytania, jakich zdolności używają podczas walki. Z tego względu że nie istnieją mini poradniki odnośnie potworków, a jednak większość z nich używa zdolności, które dopiero możemy ujrzeć w trakcie walki. A myślę że w spisie bestiariusza owe zdolności powinny występować (tylko u zwykłych potworków, chyba że miałyby zostać wprowadzone mini poradniki na forum odnośnie mobków.)
    A to ci historia.
    Odrodzenie Black Legion

.
    Z tego względu że nie istnieją mini poradniki odnośnie potworków, a jednak większość z nich używa zdolności, które dopiero możemy ujrzeć w trakcie walki
    .

Akurat dzisiaj gadałem z ksanim i spróbuję wprowadzić na forum poradnik używanych przez potwory zwykłe ataków, zdolności i przedmiotów.
    W bestiariuszu - przestałoby to być imo czytelne

Jak dla mnie - nie ma co wiecej kombinować z tekstami w bestiariuszu, bo nie ma na testowym ludzi, którzy potrafiliby ogarnąc głupie opisy kart, a co dopiero to xd.
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; 21-06-2025 o 10:09
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Fang
    Cytat Napisał Violetta Valery Zobacz post
    ..
    Akurat dzisiaj dogadałem się z ksanim i wprowadzę poradnik używanych przez potwory zwykłe ataków, zdolności i przedmiotów.

Jak dla mnie - nie ma co wiecej kombinować z tekstami w bestiariuszu, bo nie ma na testowym ludzi, którzy potrafiliby ogarnąc głupie opisy kart, a co dopiero to xd.
    To dobrze, bo akurat tego brakowało
    A to ci historia.
    Odrodzenie Black Legion

Użytkownik Avatar Clover
    ..
    Akurat dzisiaj gadałem z ksanim i spróbuję wprowadzić na forum poradnik używanych przez potwory zwykłe ataków, zdolności i przedmiotów.
    O, great, czyli nie muszę się tym zajmować, świetnie xDD

Karty są okej takie jakie są imo. Nie ma co ich zaśmiecać. Szczerze, jak na moje można by skasować opisy z bestiariusza (albo zrobić, że odblokowują się poprzez wklejenie karty). Ewentualnie odnośnie kart można pogadać o tym, o czym była już rozmowa w innym temacie. "cheche opisy" w stylu odniesienia do bajki o czerwonym kapturku dziwnie wyglądają na tle reszty opisów, które starają się być w miarę opisowe.
    Jesteś takim mistrzem PvE, że nawet sam Sir Tristam cię nie rusza? Kliknij tutaj, by zobaczyć wyzwanie przygotowane specjalnie dla takich jak ty! Sam twórca Tristama aprobuje to wyzwanie!

Użytkownik Avatar Luxferre
    dokladnie za to samo chcialem sie zabrac

jeszcze odnosnie bestiariusza, ikony atrybutow sa tam mocno rozjechane w niektorych przypadkach, przydaloby sie to ogarnac
    ::::​)

Wieczorem albo jutro wrzucę do działu forum potencjalne dwa formaty schematu tych poradników i podyskutujemy który lepszy
    Cześć zbóje

Użytkownik
    imo zwiększenie limitu eny o 10 za wypełnienie danej sekcji w albumie by było spoko. Nie zwiększyło by jakoś znacząco przewagi a miły gest by to był

Uprawnienia