Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: zasady pisania poradnikow - dodanie wytycznych/szablonow

Użytkownik Avatar Luxferre

zasady pisania poradnikow - dodanie wytycznych/szablonow

jako iz jest kilka nowych osob zajmujacych sie pisaniem poradnikow i jak slusznie zauwazono ich jakosc odbiega od tych stworzonych wczesniej, proponuje stworzyc i udostepnic jakies szablony oraz instrukcje do np. poprawnego stworzenia i opisania mapy (wliczajac w to uzywanej czcionki do opisow, wlasnosci tych czcionek itp.)

nie jest to niby jakis wielki problem ale fajnie by bylo miec to wszystko ujednolicone w jednym miejscu a i pytan/ewentualnych poprawek byloby mniej

oprocz map chetnie bym zobaczyl szablony do innych rodzajow poradnikow, bo jak sie domyslam to aktualnie sa one po prostu kopiowane z dowolnych innych istniejacych aktualnie artykulow, a i one sie czesto miedzy soba roznia (na przyklad mimic wciaz ma przykladowe walki, mimo ze z tego co pamietam to zapadla decyzja, zeby ich do poradnikow nie dodawac)
    ::::​)

Użytkownik Avatar Hubiotka
    Wydaje mi się, że gdzieś były szablony do poradników ale nie mogę znaleźć jak znajdę to podeśle
    ~ Pozdrawia (była)leniwa Redakcja
    Xani wypuść mnie z piwnicy proszę

Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Hubiotka
    Bo leniwa jestem VVVV pamiętałam tylko, że są.
    ~ Pozdrawia (była)leniwa Redakcja
    Xani wypuść mnie z piwnicy proszę

Redaktor Naczelny Avatar Hubiot
    Postaram się na dniach zadbać o te szablony trochę bardziej.
    Przy okazji przyjmę wszelkiego rodzaju propozycje do tych szablonów, nawet w tym temacie. Przykładowo Kagome mi zaproponował aby w tematach z mapą zrobić różne kolory czcionek dla NPC/Map/Skrzynek/Mobów itp.
    Dodatkowo planuję część szablonów poluźnić, aby nie było wymagane wstawianie ikon każdego możliwego przedmiotu. Tym mogą się zająć potencjalni przyszli redaktorzy, ale dopiero po tym jak cała wartość merytoryczna będzie gotowa. Kwestie wizualne dopracuje się potem
    W przypadku map warto będzie zadbać o szczegółowy schemat, bo edycja gotowej już mapki jest bardziej kłopotliwa niż dodawanie paru linijek kodu do gotowego tematu.

Użytkownik Avatar Luxferre
    przede wszystkim te tematy moim zdaniem lepiej byloby gdzies przelozyc (albo skopiowac), bo ja nawet nie wiedzialem o ich istnieniu - nie pomyslalem ze bedzie kazdy w innym dziale, a raczej po prostu tutaj: https://forum.mfo3.pl/forumdisplay.php?72-Poradniki (stad tez wspomnialem o tytulowym temacie - https://forum.mfo3.pl/showthread.php...oradnik%C3%B3w)
    ::::​)

Użytkownik Avatar Azekar
    Szablon poradników do bestiariusza jest jak najbardziej w porządku imo, pozostawił bym go tak, jak jest teraz. @Hubiot; większość poradników nie ma skróconych kodów, przez co ładują się 20 lat, więc może od razu dodać informację, jak skracać w nim linki? Ewentualnie, można je podpiąć przez inne skracajki, które robią z całego linku 2-3 znaki. Odnośnie tej drugiej opcji nie jestem pewien czy pozwala na to serwer forum.
    Miło jest być ważnym, ale ważne jest być miłym.

Pewne zmiany w szablonach zostały wprowadzone, ponadto na dniach pojawi się zaktualizowany regulamin działu i post streszczający najważniejsze informacje dla twórców poradników (w stylu: Dodaj nową propozycję.)

Poczekalnia w jakimś stopniu została ogarnięta, a to:
    Szablon poradników do bestiariusza jest jak najbardziej w porządku imo, pozostawił bym go tak, jak jest teraz. @Hubiot; większość poradników nie ma skróconych kodów, przez co ładują się 20 lat, więc może od razu dodać informację, jak skracać w nim linki? Ewentualnie, można je podpiąć przez inne skracajki, które robią z całego linku 2-3 znaki. Odnośnie tej drugiej opcji nie jestem pewien czy pozwala na to serwer forum.
    jest realizowane.

Zatem zamykam temat.
    bididi
    Ostatnio edytowane przez Violetta Valery ; 16-06-2025 o 17:46
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Uprawnienia