Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Opisy Kart

Użytkownik Avatar Stara Gwardia

Opisy Kart

Bążur!
    Nie wiem, czy ktoś zaglądał do opisów kart, ale brakuje w nich sporo interpunkcji, sporo opisów ma "dziwne" zdania, a są też nieudane próby podkradania sznytu Hide (i to na moim dzieciątku Behemoth Kingu :c), dlatego postanowiłem otworzyć dyskusję na ten temat wraz ze swoimi sugestiami.
    Mob Opis Propozycja
    Sukkub Latające stworzenie, które od tysięcy lat nie miało do czynienia ze światłem dziennym. Strzegące swojej jedynej pani. Latające stworzenie, które od tysięcy lat nie miało do czynienia ze światłem dziennym, strzeże swojej jedynej pani.
    Golem Twardoziemny Powstały z nacieków ze stalagmitów, które tknęły w niego życie. Zamieszkuje jaskinie w górach, gdzie dominuje wilgotno zimno-ciepły klimat w zależności od pory roku. Powstał z nacieków stalagmitów, które tchnęły w niego życie. Zamieszkuje jaskinie w górach, gdzie panuje wilgotny, chłodny lub ciepły klimat – w zależności od pory roku.
    Bagienna Jaszczurka Podstępny gad żerujący na wilgotnych śmierdzących bagnach. Stoi na szczycie łańcucha pokarmowego, a czy to znaczy że jest niebezpieczny? Podstępny gad, żerujący na wilgotnych, śmierdzących bagnach. Stoi na szczycie łańcucha pokarmowego… ale czy na pewno jest niebezpieczny? (chyba nie rozumiem, co autor miał na myśli, w tym drugim zdaniu)
    Mefit Wody Odprysk wody, z którego został stworzony, będący częścią eksperymentów. Miały tworzyć całość/jedność, a wynik eksperymentów skrzyżował ich gatunek w sposób różny od siebie. Został stworzony z odprysku wody — jednego z wielu elementów eksperymentu, którego celem było stworzenie jednej, spójnej istoty. Jednak wynik doświadczenia doprowadził do powstania różnych form.
    Mefit Płomieni Krztyna ognia, z którego(której) został stworzony, będący częścią eksperymentów czarnoksiężnika. Oddziaływanie między swoimi pobratymcami wywiera na nich szkodliwie działanie - Tak jak ogień i woda. Został stworzony z krztyny ognia — jednej z esencji użytych w eksperymentach czarnoksiężnika. Oddziaływanie między nim a jego pobratymcami okazuje się szkodliwe — tak jak kontakt ognia z wodą.
    Gawial Gatunek krokodyla zamieszkującego moczary. Bardzo dobrze kamufluje się w swoim sprzyjającym otoczeniu, więc uważaj pod nogi. Jeden zły krok, a następnego może nie być. Gatunek krokodyla zamieszkujący moczary. Doskonale kamufluje się w sprzyjającym otoczeniu, więc uważaj, gdzie stawiasz kroki — któryś z nich może być twoim ostatnim.
    Kapucynka Małpa zamieszkująca najdalsze zakątki dżungli, jest bardzo inteligentna Małpa zamieszkująca najdalsze zakątki dżungli, jest bardzo inteligentna.
    Dinoczłek Pół dinozaur pół człowiek, może archeolodzy jeszcze nie odkryli tego gatunku? Może to nawet dobrze. Nigdy nie wiadomo czego można się po nich spodziewać... (po archeologach?) Pół dinozaur, pół człowiek może archeolodzy jeszcze nie odkryli tego gatunku? Może to nawet dobrze — czasem lepiej zbadać coś na własną rękę.
    Skorpion Występujący w cieplejszych strefach Arkadii. Jego jad jest bardzo toksyczny dla człowieka, po ukąszeniu następuję prawdziwa męka, a następnie śmierć. Występuje w cieplejszych strefach Arkadii. Jego jad jest bardzo toksyczny dla człowieka po ukąszeniu następuje prawdziwa męka, a następnie śmierć.
    Kultysta Potocznie zwany satanistą, rzucający bestialskie klątwy, które noszą za sobą destrukcyjne konsekwencje. To istota potocznie zwana satanistą, rzucająca demoniczne klątwy niosące za sobą destrukcyjne konsekwencje.
    Aspekt Mroku Istoty bez uczuć, bezwzględne i brutalne nie dające współczucia życiu ludzkiemu, potrafiące wyssać resztki esencji życia. Istoty bez uczuć, bezwzględne i brutalne, nie okazujące współczucia życiu ludzkiemu, potrafiące wyssać resztki życiowej esencji.
    Aspekt Światła Istoty bez afektu, dezorientujące i podstępne. Bez wątpliwości wychwycą twoją słabość, a następnie posłużą się nią przeciwko tobie. Istoty bez afektu, dezorientujące i podstępne. Bez wątpliwości wychwycą twoją słabość, a potem wykorzystają ją przeciwko tobie.
    Zaklęty Koń Magiczna istota, będąca nieskazitelna dopóki nie spotka na swojej drodze łupieżców. Tych którzy niszczą wszystko co nieskalane. Magiczna istota, nieskazitelna dopóki nie spotka na swojej drodze łupieżców tych, którzy niszczą wszystko, co nieskalane.
    Ożywiony Pień Pień, który tętni życiem w swoim naturalnym środowisku. Podczas walki przybiera taktykę defensywną. Jeszcze tam nie doszedłem, więc nie wiem czy to jakieś niecne pieńki, ale opis brzmi dziwnie. Tutaj pass na propozycje
    Lilth Rodowita scythyjka od samego powstania miasta, która niegdyś była człowiekiem, po śmierci, przybyła pod postacią upiorzycy aby móc szkolić przyszłych Posłańców. Obecnie matka i patronka ludu w Scythe. Rodowita Scythyjka, obecna od samego powstania miasta. Niegdyś była człowiekiem, a po śmierci powróciła jako upiorzyca, by szkolić przyszłych Posłańców. Obecnie jest matką i patronką ludu w Scythe.
    Behemoth King Gwary dochodzące z oddali to zły znak. Podobno pobliską pieczarę zamieszkuje byk z potężną postawą i ogromnymi rogami. Zapewne czeka na łatwy zakąsek, po zakąsce następuje deser ale nie przynosi on rezultatu bo i tak jest wieczne nienasycony, bo przecież za długo głodnym być nie można, a im dłużej się czeka tym lepiej smakuje. ?!?!?! Tutaj zamówiłem już opis u Hide, bo to jest zdecydowanie fikołek i nie powinien się wgl znaleźć na tej karcie.
    Malboro Olbrzymia, zielona roślinopodobna kreatura z mackami. Jej pysk wyłożonymi jest ostrymi zębami, toksycznym oddechem potrafi pozbawić życia niejednego śmiałka który odważył się stawić jej czoła. Olbrzymia, zielona roślinopodobna kreatura z mackami. Jej pysk wyłożonymi jest ostrymi zębami, a toksycznym oddechem potrafi pozbawić życia niejednego śmiałka, który odważył się stawić jej czoła.
    Nesu Lan Padu Zesłany przez bóstwo Teyomuqui, na plemię zamieszkujące tutejszą dżunglę. Każda kropla przelanej krwi będzie przypominać im co to znaczy zemsta. Zesłany przez bóstwo Teyomuqui () na plemię zamieszkujące tutejszą dżunglę. Każda kropla przelanej krwi będzie im przypominać, co to znaczy zemsta.
    Mesmenir Żyjący w oddali w ukryciu, tam gdzie czas zatrzymał się w miejscu. Obdarzony ogromną mocą, po którą sięga gdy nadejdzie czas zemsty za swoich poległych poddanych. Strzeże wszystko to co uważa za niepokalane. Żyje w oddali, w ukryciu tam, gdzie czas się zatrzymał. Obdarzony ogromną mocą, sięga po nią, gdy nadejdzie czas zemsty za swoich poległych poddanych. Strzeże wszystkiego, co uważa za niepokalane.
    Protoceratops Przypominający małą pluszową zabawkę dinozaura. Niech nie zmylą cię oczy, to rodowity dinozaur z gatunku mięsożernych. Małe dinozaury. Mają dość zabawny zwyczaj spania naprzemiennie – jeden śpi tylko wtedy, gdy drugi czuwa i pilnuje tego pierwszego. (wycięte z tej notatki obok TP, brzmi dużo lepiej na opis)
    Banshee Spalona na stosie za odprawianie czarnej magii, ludzie z południa zabrali jej ciało i wszystko co posiadała, zakopali ją głęboko w skale, w grobowcu tak ciemnym że nigdy nie wyjdzie na jaw. Spalona na stosie za odprawianie czarnej magii. Ludzie z południa zabrali jej ciało i wszystko, co posiadała, zakopując ją głęboko w skale, w grobowcu tak ciemnym, że prawdopodobnie nigdy nie wyjdzie na jaw.

Poprawki nie muszą być uznane, ale jednak brakujące kropki i przecinki fajny byłoby uzupełnić, nawet bez zmian w treści. Natomiast starałem się zrobić je trochę bardziej smooth, bo niektóre wyglądają jak zlepek prostych zdań po przecinku. Behemoth King jest do ewidentnej przeróbki Byłbym rad, gdyby nasz tester gramatyki Hide wypowiedział się w temacie
    Ostatnio edytowane przez Stara Gwardia ; Wczoraj o 23:01

Użytkownik Avatar Luxferre
    ogolnie te opisy byly najlepsze dilli-devos, potem zaczely sie jakies dziwne bledy jezykowe albo opisy skrajnie niepasujace do gry, przynajmniej moim zdaniem. fakt, te pierwsze byly nieco minimalistyczne, bo zazwyczaj po prostu opisywaly danego potwora (wystepuje tu i tu, robi to i to, ma takie i takie zastosowanie, czasami niektore z tych rzeczy byly pomijane jezeli nie bylo nic ciekawego do dodania) a potem zaczely sie jakies nawiazania i inne udziwnienia

https://mfo3.pl/view/i/991 - "na wskutek"
    https://mfo3.pl/view/i/992 - brak jakiegokolwiek info o potworze
    https://mfo3.pl/view/i/1001 - "nie wazne" i w sumie znowu jakies dziwactwo
    https://mfo3.pl/view/i/1006 - niepotrzebne nawiazanie
    https://mfo3.pl/view/i/1007 - ponownie zabawa w bajki

wiekszosc pozostalych tez jest "dziwna", a na pewno odstajaca trescia/jakoscia od kart z poprzednich aktualizacji

a, no i zeby nie bylo, w scythe-kurthus z tego co pamietam WSZYSTKIE sa do zmiany, ja nie wiem kto pisal karty, dialogi itp. ale nie wyszlo to najlepiej
    ::::​)

Użytkownik Avatar Stara Gwardia
    Te dziwne to właśnie "sznyt Hide", mi się to podoba, tylko szkoda, że wszystkie opisy nie są w jednym stylu. Pal licho już różne style, jeśli to jakoś wygląda, ale w tych ze scythe jest sporo zdań zwyczajnie bez sensu. "Krztyna ognia, z którego został stworzony, będący częścią eksperymentów czarnoksiężnika." przy meficie, teraz przeczytałem znowu i którego może brać się od ognia, ale wtedy musiałaby być kontynuacja zdania o tym ogniu, bo co to jest za pierwsze zdanie "Krzytna ognia z którego został stworzony." xd Ja jestem chyba fanem tych biograficznych opisów, ale z każdym kolejnym potworem stają się one coraz nudniejsze ze względu na podobieństwa gatunków, dlatego uważam dzieła Hide za fajne i jak najbardziej na miejscu. Co do Ożywionego pnia - "Nie jest tak potężny jak Arboribus, ale nadal to kawał niecnego pieńka."
    Edit: ofc kolumna propozycja zawiera w większości po prostu poprawione błędy/coś bardziej chwytliwego, a nie moja wymarzone opisy dla tych kart
    Ostatnio edytowane przez Stara Gwardia ; Dzisiaj o 00:08

Uprawnienia