Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wielkość miast, a raczej jej brak

Użytkownik

Wielkość miast, a raczej jej brak

Przeprowadziłem szybki spis ludności pierwszych miejscowości i doszedłem do pewnych wniosków, ale najpierw moje wyniki:
    Dilli: 19 stałych mieszkańców (licząc sprzedawców i zwykłe npc, również te w dębowym borze jako że jest przyległy do Dilli) + protag + aukcjoner, ostatnie ciężko liczyć bo w każdym mieście, co daje nam 20-21 osób
    Eternia: 26 stałych, 2 niepewne (Gracjan, który ma tą zagrodę trochę daleko + ta typiara co od kilkunastu lat "wraca z mężem do Urkaden"), 3 co miasto (kowal, aukcjoner, mistrz areny), ostatecznie 26 - 31 osób
    Langeburg: 20 stałych, 2 niepewne (kupiec oraz policzyłem też Anastazego, choć tu nie jestem pewien, a policzyłem bo z tego co wiem postać wyglądająca tak samo zawsze stoi przed następnym miastem), 3 co miast, końcowo 20 - 25

Jakie są te wnioski?
    1. Dilli jest prawie tego samego rozmiaru co Langeburg, lecz jedno jest miastem a drugie wsią
    2. Eternia jest jednym z wyjątków kiedy mamy dzielnice mieszkalną, logiczne by było gdyby takie coś miało więcej miast (oczywiście nie na siłe, pododawać questów czy po prostu zwykłych interakcji, by ten świat po prostu żył)
    3. Wszystkie miasta są takie puste. Wiem, że trzeba to dostosować do reali gry, ale ciężko nazwać coś miastem jak to ma 20 mieszkańców.

Może z czasem przeprowadzę spis dalej, ale ogólnie widać, że te miasta są zwyczajnie opustoszałe.
    Jest to rozmowa, ale jednocześnie proponuję chociażby dodać nieosiągalne (bez możliwości wejścia) budynki czy to na mapie (choć może być że nie ma miejsca) czy zwyczajnie gdzieś w tle, a już dzielnice mieszkalne - może ten świat zacząłby żyć. Albo po prostu dodajcie zwykłe npc. Gdzie mieszkają to już ich problem.

Albo próbuję szukać gdzie nie trzeba i to absolutnie nie ma znaczenia bo ten świat powinien być tak pusty.
    Jednocześnie dziwne byłoby mieć na kontynencie teraz nawet załóżmy 500 osób oraz patronat 3 Bogów (o których obecnie wiem)
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Kiedyś miasta były jeszcze pełne graczy i nie wyglądały na tak opustoszałe

Poza tym, to tylko gra. Większa ilość NPC wprowadzi tylko niepotrzebny chaos.
    Żółwie tańczą jak szalone...

Na nie.
    Jak chodze po Krakowie to tez spotykam tylko wyimek jego mieszkancow
    Cześć zbóje

Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody.

Użytkownik Avatar Fang
    Gdyby do gry przybywało więcej graczy, to by miasta tętniły życiem, mimo że każdy gracz odblokowywałby nową miejscówkę w fabule, to i tak nie byłoby większego problemu z tzw. opustoszałymi miastami. Im więcej nowych ludzi tym lepiej (przeważnie do wspólnej gry, wymian, spędzenia czasu)
    A to ci historia.
    To moja misja i sens życia. By odmieniać wszystko na lepsze. ~ Asgalon
    Odrodzenie Black Legion

Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    Jakie są te wnioski?
    1. Dilli jest prawie tego samego rozmiaru co Langeburg, lecz jedno jest miastem a drugie wsią
    2. Eternia jest jednym z wyjątków kiedy mamy dzielnice mieszkalną, logiczne by było gdyby takie coś miało więcej miast (oczywiście nie na siłe, pododawać questów czy po prostu zwykłych interakcji, by ten świat po prostu żył)
    3. Wszystkie miasta są takie puste. Wiem, że trzeba to dostosować do reali gry, ale ciężko nazwać coś miastem jak to ma 20 mieszkańców.
    Pierwsze lepsze info z neta: "[...] powinna ona wynosić powyżej 2 tys. Ponadto co najmniej dwie trzecie ludności powinno być zatrudnione poza rolnictwem"

Wiadomo że liczba mieszkańców to pojęcie względne, ale 2/3 ludności ma się pajać czymś innym niż rolnictwem - dilli jest typowo miejscem rolniczym także no ;D a dodatkowo nie posiada portalu więc to tylko to potwierdza.
    Ponadto fabularnie wszystko się dopina, co jest miastem a co osadą/wsią/czymś innym.

Tylko więcej npc to także większe obciążenie silnika i całej strony, nie wiem czy to jest warte tego - ponadto część ludności może znajdować się w innym miejscu w danym czasie - może polują, może zbierają coś, może też wyruszyli na przygody - to gra fantasy, jak dobra książka - nie wszystko trzeba tłumaczyć do końca, a zostawia się elementy niedopowiedzeń do interpretacji indywidualnej :>
    Le tits now

Użytkownik
    z drugiej strony po co ci rozbudowane początkowe miasta skoro do devos i tak szybko fabuła idzie

Użytkownik Avatar Bomberion
    Cytat Napisał Earl Koyar Zobacz post
    z drugiej strony po co ci rozbudowane początkowe miasta skoro do devos i tak szybko fabuła idzie
    Może idzie szybko, ale samotnie. A jednak miesiąc to trwa jak nie więcej. Nowych graczy to niesamowicie odstręcza.
    Bomberion, syn legendarnego Aeriona Eaglow.

Nowy film na kanale już dostępny! ------> https://www.youtube.com/@BomberionPL

Nastąpiło odrodzenie Black Legionu! ------> https://discord.gg/MYvRZdERXj

Uprawnienia