Zobacz wyniki ankiety: Czy potwierdzasz, że błąd istnieje?

Głosujących
5. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, potwierdzam, że błąd istnieje (również się z tym spotkałem)

3 60.00%
  • Nie, nigdy nie miałem tego błędu, a sprawdzałem warunki jego wystąpienia

0 0%
  • Nie zwracałem uwagi/Nie jestem w stanie sprawdzić

1 20.00%
  • Według mnie to nie jest błąd gry

1 20.00%
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [P1] Możliwe błędny sposób losowania bonusu dla itemków +8

[P1] Możliwe błędny sposób losowania bonusu dla itemków +8

Odnoszę wrażenie, że algorytm przydzielania bonusu punktowego dla +8 dużo mniej chętnie przydziela wartości z górnego zakresu +8 <34,36) bonusu niż do dolnego <32,34) bonusu. Przy czym wielostatowe dużo chętniej były bardzo niskiego progu +8. (np. mi 4-5 statówka oddała bonus bliski 32)
    Na sprawdzonej przeze mnie próbie znalazłem tylko 3 itemki +8 mające 40 punktów bonusu - 34,48%.
    2 z dropa oraz 1 wykuty. Każdy z nich 2 statowy.
    Dla zakresu +7 z bonusem nie odczułem czegoś podobnego na moje 3 próby każdy był powyżej górnej granicy bonusu dla +7

Sprawa o tyle istotna, że itemek tworzony z +6 z bonusem, może być często o max 1-2pkt gorszy niż itemek tworzony z +7 z bonusem. A poziom trudności wykucia jest baardzo rózny.

- - - - - - - - - -

TLDR:
    W razie co piszę w % przedziałach bonusu. Dla +8 to od 32% do 36%.
    Widziałem dużo więcej itemków pomiędzy 32%, a 34% bonusu niż 34%, a 36%.

Administrator
    Wszystko zależy od tego ile możliwych kombinacji jest w danym (pół)przedziale.
    Jeśli po równo, to jakieś wnioski można wysnuć przy dużym odchyleniu dla co najmniej kilkudziesięciu sztuk na dany przedział dla danego itemu.

Użytkownik Avatar SystemOfADown
    Tutaj moje podejrzenie jest takie, że we wzorze z dodatkowym bonusem może być ujęta błędna baza (115,5 zamiast 116 na 100lvl)
    "Nie walczę już z nikim,
    Nie walczę już o nic."

Jeśli po równo, to jakieś wnioski można wysnuć przy dużym odchyleniu dla co najmniej kilkudziesięciu sztuk na dany przedział dla danego itemu.
    Właśnie dlatego o tym pisze, bo dużo łatwiej jest sprawdzić to z poziomu bazy danych(tam pewnie jest te kilkadziesiąt sztuk) niż wypytywać się o linki itemków +8 (akurat tu specyficznie brałem 100lv).
    Nie byłem w stanie wykluczyć, że to celowa mechanika, która redukuje szanse na uzyskanie idealne / prawie idealne itemka, dlatego konfrontuję to na forum

Łącząc np itemki 17/0 i 0/16 (dwustatowe) na +8 mamy kombincacji:
    38 pkt: 17/21, 18/20, 19/19, 20/18, 21/17, 22/16
    39 pkt: 17/22, 18/21, 19/20, 20/19, 21/18, 22/17, 23/16
    40 pkt: 17/23, 18/22, 19/21, 20/20, 21/19, 22/18, 23/17
    41 pkt: 18/23, 19/22, 20,21, 21/20, 22/19, 23/18
    Czyli dość równo
    Sytuacja chyba bardzo mocno komplikuje się dla wielostatówek i obrazeniami/hp/mp, które głównie zwróciły moją uwagę jeżeli chodzi o losowanie bonusu +8.

- - - - - - - - - -

Jeszcze swoją drogą - szansa na uzyskanie każdej z kombinacji stat jest taka sama? np przy losowaniu itemka +2 taka sama szansa jest na itemek powiedzmy 5/5, co na 13/0 ?

Podbijam temat:
    Dalsze badania eq na 100lv nie zaowocowały znalazieniem itemka wielostatowego powyżej 34% bonusu oraz 2 statowego powyżej 34,5% (41 pkt).
    Weryfikacja na bazie danych mogłaby pomóc, bo jest to dużo lepsze źródło niż pisanie PW o itemki +8

Może jest jakaś zaszłość w systemie łączenia i dodawania pkt, by nie dodawało powyżej 34% bonusu(i efektywnie losowalo w przedziale 32-34), aby uniknąć skucia itemka +9 na ułamkach?

- - - - - - - - - -

Oren noor zasugerował, że powodem może być to, że zazwyczaj ulepszając używa się minimalnej +7. Przez co podbicie o 1+ z łączenia daje nam zazwyczaj również +8 z niższego przedziału.
    Jest to dość satysfakcjonujące wyjaśnienie

Uprawnienia