Ród Laxenne to jeden z rodów, które nazywa się Pionierami Scythe. To znaczy, że zalicza się je do kilkudziesięciu pierwszych rodzin zamieszkujących Scythe. Nie wiadomo, jak się tu znaleźli, jednak mieszkańcy miasta wierzą, że pierwsi scytyjczycy narodzili się z bogini Lilith, według tych wierzeń zatem, miasto składało się wyłącznie z rdzennych scytyjczyków – nie było tu żadnych przybyszów.
Istnieją teorie mówiące, że Ród Laxenne nie pochodzi wcale ze Scythe, a nawet nie z Arkadii, czy Salamandrii, tylko z innych dalszych i nieznanych lądów. Nie brzmi ona jednak zbyt wiarygodnie, gdyż w tamtych czasach nie było możliwe podróżowanie między kontynentami, szczególnie tak dalekimi od siebie. Zresztą moje zapiski i wszystkie informacje, które zebrałam, określają ów ród jako zdecydowanie pochodzący ze Scythe. Tym bardziej, że pierwsze informacje o nich pojawiają się około tysiąc lat po stworzeniu Arkadii, co w zasadzie pokrywa się z pierwszymi przekazami na temat miasta. Mimo wszystko nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że pochodzą na pewno stąd.
Laxenne, wraz z mężem Rukusem, mieli troje dzieci. Niestety wszyscy dość młodo zginęli w wyniku eksplozji pieca kowalskiego w warsztacie jednego z rzemieślników. Sama Laxenne długo nie żyła, zaś Rukusa, z powodu jego zamiłowań do nekromancji, uznano się za żywego trupa. Nie wiadomo jednak, gdzie się znajduje i czy faktycznie żyje.