Hej
Chciałbym się z wami podzielić jak nauczyłem się obsługiwać Gimpa może komuś się to przyda a maże nie
Dzisiejsza lekcja to tworzenie ikonki przedmiotu np. Rogalik francuski
Otwieramy link https://mfo3.pl/view/i/709 i klikamy prawym przyciskiem myszy na prawy dolny róg grafiki w tej tabelce
tak jak na załączonym obrazku
Teraz w zależności od przeglądarki musimy odnaleźć "Zbadaj" lub "Zbadaj element" w przypadku przeglądarki Vivaldi jest tak jak na załączonej grafice
Wyskoczyło nam z boku okienko z bardzo przydatnymi informacjami teraz w zależności jak się nam trzeba otworzyć dalsze drzewko informacji trójkątem który jest pokazany strzałką w prawo
Czarny prostokąt to link do zbioru grafiki w którym znajduje się pożądana grafika
Czerwony prostokąt to współrzędne potrzebnego rogalika (o tym w dalszej części tego poradnika)
Otwieramy link z czarnego prostokąta, zapisujemy i otwieramy w Gimpie
Następnie wybieramy "Widok" > "Przyciąganie do siatki"
Następnie "Widok" > "Siatka"
next "Obraz" > Skonfiguruj siatkę"
W pola zaznaczone strzałkami w dół wpisujemy "24" (taka jest właśnie wysokość i szerokość przedmiotów w mfo)
Zatwierdzamy "ok"
Wybieramy narzędzie " Zaznaczanie prostokątne" (strzałka w lewo) następnie ustawiamy parametry tego narzędzia czyli wybieramy "Stałe" i wpisujemy W poniższe pole "24x24" i enter
Teraz szukamy tego rogalika czyli używamy tych współrzędnych co wspominałem wcześniej w czerwonym prostokącie (jak przesuwamy kursor na zbierze grafik na dole okna mamy koordynaty kursora Czerwony prostokąt)
Jeśli już zlokalizowaliśmy zaznaczamy go
teraz kombinacja CTRL + C następnie CTRL + Shift + V
Rogalik powinien zostać wycięty i być w nowej karcie teraz tylko kombinacja CTRL + Shift + E
Wpisujemy nazwę wybieramy katalog i Wyeksportuj enter
Mam nadzieję że już to wiedzieliście a jeśli nie to teraz już wszystko wiecie i nie musicie mnie męczyć o te wycinanki
jak znacie lepszy sposób to podzielcie się
Pozdrawiam i do następnego razu![]()