Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 45 z 54

Temat: Słowo Roku MFO - I Edycja (2024)

Użytkownik Avatar Harriours
    Cytat Napisał Jennie Taliyah Zobacz post
    ty jesteś grubas który nie chce dbać o zdrowie
    szkoła podstowa zbijali mi okulary

Cytat Napisał Harriours Zobacz post
    szkoła podstawowa zbijali mi okulary
    łzy zaczęły łzawić
    Dwie kreski na teście, grabie pomogły i zjemy płoda w cieście.

Użytkownik Avatar Duduś
    Cytat Napisał Jennie Taliyah Zobacz post
    łzy zaczęły łzawić
    Przez dezydorant do pachy

Użytkownik
    Dostałem wiadomość od tzw. "wózkowego"
    Pozwolę sobie zacytować: "prosze o wywalenie słowa wózkowy bo obraża moją osobę i jednocześnie chodzę normalnie pozdrawiam bo inaczej idziesz do bana."

1. Nie rozumiem, jak może obrażać, skoro chodzisz normalnie
    2. Groźba?
    3. Nie wiem czy takie coś jest karalne. Przypomnę, że jest to inicjatywa czysto rozrywkowa stworzone przez zwykłego gracza (mnie) do innych graczy, więc jakby to było oficjalne, to ok, ale tak to no.

Z wszystkiego co usłyszałem: trochę dystansu do siebie i nie tak agresywnie (podobno sam najlepiej się nie zachowujesz w stosunku do innych)

- - - - - - - - - -

Dziś już nie mam zbytnio czasu na dyskusję, także żeby nic nie umknęło, lista słów/wyrażeń, które zapisałem:
    - ben (?)
    - zezłomować
    - wózkowy (dyskusyjnie)
    - manupilant (?)
    - babcia spadła z taboretu
    Jak o czymś zapomniałem, proszę poinformować, no i jakieś nowe też chętnie przygarnę

- - - - - - - - - -

że nowe słowa w sensie
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Użytkownik Avatar Arczan
    Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    Dostałem wiadomość od tzw. "wózkowego"
    Pozwolę sobie zacytować: "prosze o wywalenie słowa wózkowy bo obraża moją osobę i jednocześnie chodzę normalnie pozdrawiam bo inaczej idziesz do bana."

1. Nie rozumiem, jak może obrażać, skoro chodzisz normalnie
    2. Groźba?
    3. Nie wiem czy takie coś jest karalne. Przypomnę, że jest to inicjatywa czysto rozrywkowa stworzone przez zwykłego gracza (mnie) do innych graczy, więc jakby to było oficjalne, to ok, ale tak to no.

Z wszystkiego co usłyszałem: trochę dystansu do siebie i nie tak agresywnie (podobno sam najlepiej się nie zachowujesz w stosunku do innych)

- - - - - - - - - -

Dziś już nie mam zbytnio czasu na dyskusję, także żeby nic nie umknęło, lista słów/wyrażeń, które zapisałem:
    - ben (?)
    - zezłomować
    - wózkowy (dyskusyjnie)
    - manupilant (?)
    - babcia spadła z taboretu
    Jak o czymś zapomniałem, proszę poinformować, no i jakieś nowe też chętnie przygarnę

- - - - - - - - - -

że nowe słowa w sensie
    Jeżeli chodzi normalnie to jaki ma problem do tego słowa?

Ja 100% zmieniam zmiany

Użytkownik Avatar Luxferre
    Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    w tejże formie? kojarzę bardzo podobne słowo "manipulant" także tak tylko pewność chcę mieć (chociaż wsm te słowa to w założeniu mają być nieistniejące w oficjalnej polszczyźnie lub mające inny kontekst od istniejącego słowa, jak "wózkowy")
    dokladnie tak - manupilant i wszelkie jego warianty z U zamienionym z I. bardzo czesto uzywane slowo w niektorych kregach, ktore oznacza co prawda to samo co jego poprawna forma, ale jako ze slowami (lub kandydatami) roku bywaly juz bardziej bezsensowne zlepki liter, to czemu by nie to?
    ::::​)

Użytkownik Avatar Stara Gwardia
    oby hary i azekami dostali bany za zaspamowanie tematu, a co do słów roku to dodam klasykę squadrona z SB "kiedy scythe???"

Użytkownik Avatar Arczan
    Cytat Napisał Stara Gwardia Zobacz post
    oby hary i azekami dostali bany za zaspamowanie tematu, a co do słów roku to dodam klasykę squadrona z SB "kiedy scythe???"
    Nudziarz z cb pograj sb mfkom na bocie

Użytkownik
    Cytat Napisał Luxferre Zobacz post
    dokladnie tak - manupilant i wszelkie jego warianty z U zamienionym z I. bardzo czesto uzywane slowo w niektorych kregach, ktore oznacza co prawda to samo co jego poprawna forma, ale jako ze slowami (lub kandydatami) roku bywaly juz bardziej bezsensowne zlepki liter, to czemu by nie to?
    Okej, dzięki

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał Stara Gwardia Zobacz post
    Jutro dodam nie będę włączać komputera specjalnie. No i tak, trochę zaspamowali. Ale i tak będą co jakiś czas podsumowania wszystkich słów więc trochę łatwiej się odnaleźć będzie

- - - - - - - - - -

A i ważne dość, proszę o kontekst

Kontekstu nie wymagają takie słowa jak zezłomowany czy kiedy scythe. Przy głosowaniu podane zostaną i tak a niektóre już znam

- - - - - - - - - -

Wsm dodam do regulaminu, ale to też jutro

- - - - - - - - - -

A i tym razem bez cytatu bo ciężko to się czyta (gramatyka i spójność zdania wysoki poziom), ale wiadomo kto napisał, że temat nie ma sensu bo jego jedyny cel to jego wyzywanie...
    Nie wiem czy mam się śmiać czy ma mi być żal jego że wszystko złe o nim tak wyolbrzymia

Użytkownik
    Wuzkowy
    Ukrainiec
    CWL
    Łzy zaczęły łzawić
    Dobrze pisze ten asek, ale średnio czytam
    12-letni terror
    Męczennik gier bilardowych
    Przewaga testerów
    Nominuję te wręcz mimiczne teksty

Użytkownik
    Pierwsze dwa nie tyczą się tego samego?
    + Jak możesz, jakiś kontekst co do reszty.

- - - - - - - - - -

Nie obrażam nikogo jak coś!

- - - - - - - - - -

No te CWL to trudno nie zgadnąć o co chodzi (chyba, że ma to inny kontekst) i moim zdaniem średnio się kwalifikuje (jedna litera mniej, chyba że jak mówię, ma to inny kontekst wgl)

Użytkownik
    Renta,
    Gold w życiu realnym,
    Piesek pewnego gracza,
    Ene (skrót od energia),
    200kk,
    Karta bóstwa,
    Wina pewnego gracza (kiedy chcemy kogoś oskarżyć o swoje niepowodzenia np. na kg)
    Jak poty
    Kto pisze?
    Elo ctm
    Scamer ignor

Użytkownik Avatar fufcio
    Walizy albo wózkowy
    Kaidanoza tez moze byc
    Ostatnio edytowane przez fufcio ; Wczoraj o 00:41 Powód: zbrodnie wojenne na bosniakach
    Bottom Text

Użytkownik Avatar Vami
    Tak całkiem poważnie, konkretne propozycje z kontekstami:

ben - po prostu skrót od Farben. jaka jest pełna geneza, nie wiem, ale był nawet projekt "50 twarzy bena", gdzie odpowiednie jego wypowiedzi były okraszone drobnym komentarzem, typu "ben znudzony", "ben zdenerwowany", ujawniając, jak to już zostało wspomniane, 50 twarzy bena.

złomować - po prostu pokonać przeciwnika udowadniając dominację. niezależnie, czy to walka, czy dyskusja. synonimem do wygrania walk może być też "rozdać porcje"

Bartolome[SZEF] jest dobrym określeniem. Bartolome używa tego sformułowania o sobie już od jakiegoś czasu, natomiast... nigdy nie pasuje do zdania, to już z założenia jest oksymoron. Dobry kandydat na słowo roku, bo padło naprawdę wiele razy na forum/w grze.

odkaidanować/odkaidanić - czyli wygrywać walkę poprzez kryta w idealnym momencie, kiedy bez tego kryta nie byłoby szans na pokonanie.

Wózkarz. Dłuższe wyjaśnienie.

Tak, wzięło się to po prostu z prowokacji, głównie na serwerze Asasyniaki (podkreślę jednak, że sam Asasynek, chociaż był założycielem paru edycji Asasyniaków, w tym konkretnym procederze udziału nie brał). Po paru wiadomościach na discordzie od samego Kaidana, że nie pracuje, bo nie może pracować oraz w sumie po obronieniu magistra nic nie robi, tylko gra, to padły stwierdzenia, że może być osobą z niepełnosprawnością. Wielu graczy, którzy tam z reguły byli po to, aby prowokować i obrażać, zaczęło wspominać, że Kaidan jeździ na wozku. Odbiorca tych tekstów zdementował plotki filmikami i zdjęciami.
    Kaidan usilnie próbował pokazać dystans i właśnie z tego powodu "wózkarz" w obecnej formie funkcjonuje. Nie po to, żeby uwłaczać osobom z niepełnosprawnością/bądź jakimkolwiek zaburzeniem, to byłoby wręcz odrażające...
    Dystans Kaidana mogę porównać do tej samej formy żartu co 20stronicowy dokument Wojciecha Goli o niebyciu biseksem.. Tak samo jak problem z wymową "r" to reranie.
    Jest to forma prowokacyjna - i można powiedzieć, że jeżeli odbiorca żartu nie jest zadowolony, to nie powinno się wtedy stroić z tego żartów. Tylko trudno stwierdzić, bo za każdym razem odpowiedź odbiorcy będzie inna.

Prawie wszystkie określenia, które się pojawiły na tym forum od "babcia spadła z taboretu" to są złote myśli Kaidana, zarówno wypisywane prywatnie, w prezentacjach (tak jak na przykład hasztagi z już klasyczka - wywiadu, który Kaidan przeprowadził z Kaidanem) jak i na forum. Włącza się w to również "manupilant", występował w jego słowniku nagminnie.

Często też w tym roku wspominaną była fraza, że "Ichtion ma oddawane walki" na eventach pvp/tvt. W tym roku padło to wielokrotnie, na ten moment osoby piszące to nieironicznie tego nie udowodniły, te żartujące znajdują coraz to lepsze pomysły na użycie. Podobnie wyglądało to przy proteście przeciwko testerom

Słowem roku MFO może być też fraza "uczciwy", ale w kontekście Andrzeja Drzewo, zazwyczaj używane przez niego samego, co absolutnie nie ma pokrycia z rzeczywistością.

W tym roku w MFO3 pojawił się też Event Wakacyjny. W trakcie trwania utworzyło się więcej memów i sytuacji niż faktycznych słów, jednak myślę, że zawsze coś się znajdzie. A w MFO to na siłę by trzeba było szukać 20 fraz roku.

Na przykład prawie wszystkie karty Leszego znalazły się u Hydreia.
    Popularnymi rzeczami były: koordynaty "3,34" (miejsce, gdzie stały osoby nielegalnie przenoszące utopce);
    eventowy scam polegający na możliwości nieukończenia eventu z dyplomem (sprawa wyjaśniona) - i ogólnie wszystkie określenia pod kątem zbieractwa ziół;
    płacz graczy o bicie Leszego we dwójkę;
    Mistrzostwo autorstwa Kagome czyli mem polegający na przedstawienie Hell's Kitchen w MFO3 - uwzględniając mini-grę z kucharzem. To bardziej mem roku niż słowo, ale musiałem dodać, w razie jakby plebiscyt się rozwijał
    Wiele osób na Skrzydła Strzygi mówiło strzygła, podobnie tak jak na Jajko Niespodziankę janko. Moim zdaniem całkiem trafne i z humorem!
    Jednak sam "Leszy" imo... jest mocnym pretendentem. Nazwa globala była na językach przez krótki, acz bardzo intensywny czas. Nie tylko sytuacja z kartą, z kolekcją, z biciem Leszego "i zabieraniem innym graczom zabawy", ale też przez gyatt Leszego, ogólnie bycie 240cm samcem alfa, samą mechanikę...

pokemony - z początku określenie na nową falę graczy, która zaczęła rywalizować o miejsce na globalach. Obecnie praktycznie nieużywane, ale od końcówki 2023 do praktycznie połowy 2024 trend był intensywnie ciągnięty.

EDIT:

Czytając kolejne posty w temacie - walizy, Ukrainiec, CWL, renta / bycie pieskiem, kto pisze ? - to też trafne słowa roku

walizy w kontekście pakowania waliz, samo przez się
    Ukrainiec - używane do wielu graczy, którzy mieszkają przy wschodniej granicy (ale są z Polski). genezy oraz użycia NIE ZNAM
    CWL - tablica rejestracyjna Włocławka używana w stronę innych graczy
    renta - dosłownie, pieniądze przelewane na grę, zazwyczaj przez jednego gracza.
    bycie pieskiem - bycie lizodupem innego gracza, ale w stronę niektórych graczy używa się częściej.
    kto pisze ? - odpowiedź Kaidana na serwerach discordowych, kiedy się zarzekał, że ma większość graczy w ignorach i nie czyta wiadomości osób przez niego ignorowanych.
    Ostatnio edytowane przez Vami ; Wczoraj o 00:44

Użytkownik
    Nie daję w cytat bo zajmie za dużo miejsca więc no.
    Bardzo dziękuję za tak obszerną wypowiedź wyjaśniającą co niektóre słowa.

- - - - - - - - - -

Cytat Napisał EmiLowaTy Zobacz post
    Renta,
    Gold w życiu realnym,
    Piesek pewnego gracza,
    Ene (skrót od energia),
    200kk,
    Karta bóstwa,
    Wina pewnego gracza (kiedy chcemy kogoś oskarżyć o swoje niepowodzenia np. na kg)
    Jak poty
    Kto pisze?
    Elo ctm
    Scamer ignor
    200kk?
    Karta bóstwa?
    Brzmi to jak coś bardziej normalnego niż no.
    Nie wiem do czego odnosi się 200kk, cena czegoś czy coś.
    Jedyne co mi przychodzi na myśl z kartą to to, że widziałem u kogoś na prezentacji jak się żalił że nie dropiła mu karta pomimo bardzo dużej ilości przejścia instancji walentynkowej (nie pamiętam kto)

Tak poza tym prosiłbym o dodatkowy kontekst co do "gold w prawdziwym życiu" i "jak poty"

Uprawnienia