Zobacz wyniki ankiety: Czy obniżyć wymóg?

Głosujących
29. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • TAK

13 44.83%
  • NIE

16 55.17%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 16 do 23 z 23

Temat: Obniżeń wymagań pielęgnacji

Użytkownik Avatar GalaxyPL
    Cytat Napisał Tomi Zobacz post
    Zmiana ze sprawiedliwą losowością w ogólnym rozliczeniu "na cały serwer" nic nie zmieniła.

Tym razem poszło sporo więcej zasobów w kości - rok temu z trudem przekroczono obniżony już próg 22500, a inne aktywności były zrobione z nawiązką. Trochę zabrakło ducha współpracy, bo nawet ostatniego dnia wystarczyło 100+ ekstra pielęgnacji dorzucić przez 50 postaci, aby uzupełnić wyzwanie. Blisko 2000 pestek nie zostało nawet posadzonych, a to by wystarczyło ze sporą nawiązką.
    Wybrano mniej angażujące expienie.

No cóż, nie zawsze musi się udać. W przyszłym roku dostosuję pielęgnacje w dół.
    To wyjątkowo ma sens.
    Jeśli szkielety dawały lepszy drop, to przy tak dobrym expie były po prostu atrakcyjniejsze.
    Sam zacząłem od ogarniania 100 dyn i 1000 pielegnacji (za które kilku gości od razu hejtowało, bo miałem czelność zabierać pielęgnacje xD) i dopiero po tym poszedłem na kości (i pierwszy raz od kilku lat zrobiłem to też w 100%). Być może kości stały się ZBYT za bardzo opłacalne względem dyniek/pielęgnacji.
    Jeśli brakło pielęgnacji znaczyłoby, że brakło pestek... A idąc dalej znaczyłoby, że było albo zbyt mało chętnych do dropienia pestek, albo był zbyt słaby drop pestek.
    Do uzgodnienia.
    W całoksztalcie, moim zdaniem, kości po prostu stały się zbyt opłacalne, dlatego mniej ludzi zdecydowało się na mocne ogarnianie pielęgnacji.
    Zresztą - były dni, kiedy na pielęgnacje bylo chetnych 7-8 "sępów" (bo tylko 2-3 osoby coś zasadziły, reszta tylko czekały na coś), a dyń do pielęgnacji były 3-4... Gdzie pestki?
    Wyzwanie było znane każdemu od początku. Nie udało się wykonać? Trudno.

Użytkownik
    Z tego co wiem, to pestki nie zbyt wypadały. Kościotrupy były zwyczajnie bardziej opłacalne. Niezły exp, możliwość bicia grupy x2, szansa na niespodziankę, przy szczęściu fajne eq itp. W moim przypadku minusem było to, że około 40 lvl potrafiło wypaść eq na około 20 lvl. Dyniogłowi do tego dość uciekają moim zdaniem, przez co mi nie jest przyjemnie ich łapać. No i do wyzwania nie pamiętam ile było kości 60 lub 70. Zakładając 10 kości na 150 kościotrupów mamy 900 - 1050 eny. Można założyć z nieszczęściem 1000-1200. Tyle, ile na pielęgnacje (jak ktoś może mnie poprawić uzupełnienie takiej konewki też kosztuje ene czy nie?). Co zyskujemy?
    Kości:
    Dość ciekawą ilość expa
    Złoto
    Regenki, kamyki itp. z szkieletora
    Statystycznie 1 niespodziankę możemy się spodziewać co najmniej.
    Eq itp. z trumny.

Pielęgnacje:
    Dyplom

W sensie tak, ten dyplom jest coś tam warty, ale na wyższym poziomie przy cenach eq/zdolek może się okazać, że kości są więcej warte od takiego dyplomu.
    No i kości mają najbardziej atrakcyjny bonus za wyzwanie: bonus do xp.
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Użytkownik
    Tak jak Tomi pisał 2 tysiące (2.000) pestek nie zostało posadzonych nie ma co tu dalej pisać i pogodzić się z tym że większość graczy wybrała kości z powodu zbuffowania ich i kupon za dynie. Nie powinniśmy zmniejszać progów bo nie wszystko się udaje i może w następnym roku dacie rade. Jeżeli jakaś osoba miała wolne pestki a nie posadziła ich nie powinna wypowiadać się w tym temacie. Osobiście sam zrobiłem 0 pielęgnacji z powodu braku czasu ale w ostatnie dwa dni eventu posadziłem pestki gdy na plantacji było 10 osób i każda tylko czekała na nie.

Pozdrawiam Areczek

Użytkownik Avatar Vami
    Cytat Napisał Arczan Zobacz post
    Tak jak Tomi pisał 2 tysiące (2.000) pestek nie zostało posadzonych nie ma co tu dalej pisać i pogodzić się z tym że większość graczy wybrała kości z powodu zbuffowania ich i kupon za dynie. Nie powinniśmy zmniejszać progów bo nie wszystko się udaje i może w następnym roku dacie rade. Jeżeli jakaś osoba miała wolne pestki a nie posadziła ich nie powinna wypowiadać się w tym temacie. Osobiście sam zrobiłem 0 pielęgnacji z powodu braku czasu ale w ostatnie dwa dni eventu posadziłem pestki gdy na plantacji było 10 osób i każda tylko czekała na nie.

Pozdrawiam Areczek
    Areczku, jak tyś pięknie wypunktował! Chyba wiem, po kim to masz...

Cytat Napisał Mistrzunio Zobacz post
    Tyle, ile na pielęgnacje (jak ktoś może mnie poprawić uzupełnienie takiej konewki też kosztuje ene czy nie?). Co zyskujemy?

Pielęgnacje:
    Dyplom

W sensie tak, ten dyplom jest coś tam warty, ale na wyższym poziomie przy cenach eq/zdolek może się okazać, że kości są więcej warte od takiego dyplomu.
    No i kości mają najbardziej atrakcyjny bonus za wyzwanie: bonus do xp.
    Trochę skróciłem cytat, ale do sedna:

- uzupełnianie płynów do pielęgnacji nie kosztuje energii. 1000 skutecznych pielęgnacji to 1000 eny nie wliczając wykopywania dyń - w pielęgnacje wlicza się użycie konewki, oprysku na szkodniki/zarazę oraz szpadla, jeżeli dynia zgniła.
    - co 100 pielęgnacji jest dodatkowa nagroda w postaci 25/50 żetonów bądź halloweenowej niespodzianki.
    - to już subiektywne, ale bym powiedział, że najbardziej atrakcyjnym bonusem jest bonus do AP.

Użytkownik Avatar Luxferre
    to ja sie udziele pod wzgledem moich aktywnosci: po pierwsze, jedyny powod dla ktorego nawet bralem udzial w evencie to rzekomy buff kosci - ale szczerze? nie bylo warto. nie pamietam ile zabilem szkieletorow, w bestiariuszu mam 38 ale nie wiem czy to wszystkie z tego roku.

tak czy inaczej, 99% mojej energii poszlo na zbieranie kosci (pozostale 1% na handel), i co z tego dostalem? pelno nieunikatowych przedmiotow na 40 poziom, tanich zdolnosci dla maga, czasem kaski typu celnosc plus... unikaty jakies tam polecialy ale taki low roll ze szkoda gadac - rzeczy typu laska zorzy, amulet zorzy, rozdzka polnocy, czarcia zbroja, klasztorna zbroja... najbardziej cenny (i chyba jedyny ktorego nie wymienilem, czyli 6 unikatow na 38 trumien) unikat to pierscien specjalisty. nie nazwalbym tej aktywnosci op.

niespodzianki ze szkieletora - nie wiem czy one maja inny loot table niz te wakacyjne, wydaje mi sie ze tak, bo o ile tamte byly nawet ok, to halloweenowe w moim przypadku wyszly o wiele gorzej. tak zle, ze nawet nie pamietam co z nich dostalem - ale tylko jedna by sie zwrocila (wedlug sredniej targowej okolo 300k za niespodzianke) dzieki gemowi obrony magicznej 2.

natomiast co do wyzwan... tak szczerze to kogo to w ogole obchodzi? zgodze sie ze jedyny przydatny bonus z tych co mozna dostac jest bonus do ap, ale moim zdaniem nie na tyle zeby sie jakos szczegolnie starac o jego zdobycie ze wzgledu na to ze "oszczedza" tylko 400 energii czyli jeden dzien. gdyby byl bonus na przedmioty za ukonczenie wszystkich wyzwan to byc moze byloby wiecej chetnych, bo kazdy wie ze on jest najlepszy. dodatkowo przydaloby sie im usunac limit czasowy.

inna sprawa - ile % graczy bierze udzial w evencie i ile % w poszczegolnych aktywnosciach? na pewno nie 100, i tutaj warto sie zastanowic dlaczego - ponownie, jest to moje zdanie, ale doslownie kazda z nich jest zmudna, czasochlonna, powtarzalna, upierdliwa itp. itd.
    osobiscie w sadzenie dyni bawilem sie z tego co pamietam tylko raz, i to prawdopodobnie okolo 10 lat temu kiedy to bylo nowe. nie spodobalo mi sie bieganie w kolko i rywalizowanie z innymi o pielegnacje ze wzgledu na to ze wymaga to bezustannego skupienia na dosyc nudnej aktywnosci, wiec od tamtego czasu juz nigdy wiecej nie probowalem. podobnie sprawa sie ma z malowaniem jajek, pakowaniem prezentow itp. eventu wakacyjnego tez juz nie mam zamiaru robic nigdy wiecej, to wszystko po prostu nie jest wystarczajaco ciekawe.

nie spodziewam sie drastycznych reworkow po tylu latach, ale naprawde moznaby rozwazyc chociaz te nieszczesne widoczne potwory, byc moze aktywnosc by wzrosla i to nie tylko w przypadku halloween ale i wszystkiego innego, a wtedy i wyzwania beda blizej ukonczenia dla tych ktorym tak bardzo na tym z jakiegos powodu zalezy.
    ::::​)

Użytkownik Avatar Stara Gwardia
    Cytat Napisał AzekamiRasista Zobacz post
    Falafel jest super przystojniakiem
    Też zrobiłem 0 pielęgnacji, ale ile pestek dorzuciłem do wyzwania!
    Ostatnio edytowane przez Stara Gwardia ; Dzisiaj o 02:31

Użytkownik
    Ja proponuję żeby pestki dynii zrobić handlowe i jak ktoś nie chce pielęgnować to sprzeda i ktoś inny będzie miał pestki na pielęgnacje

Użytkownik
    Cytat Napisał Czembro Zobacz post
    Ja proponuję żeby pestki dynii zrobić handlowe i jak ktoś nie chce pielęgnować to sprzeda i ktoś inny będzie miał pestki na pielęgnacje
    Dokładnie tak!

A tak poza tym dla was bonus do ap wydaje się lepszy, ponieważ macie max poziomy i to wam nic nie da (ten bonus xp). Opinia była indywidualna i dla mnie więcej expa o wiele lepsze od nabijania gemów czy zdolek.

Wracają do pielęgnacji itp. wynika z tego, że możemy dostać jakieś 250-500 żetonów. Nawet spora ilość. Szansa na halloweenową niespodziankę podejrzewam, że może być podobna. Także tu już kwestia tego, czy wolicie pewne żetony i je wykorzystać, czy wierzycie w swoje szczęście (tak jak ja wymyślając sytuację ale coś podobnego "jak teraz walnie krytyka to umieram, ale nie walnie 100% szans [boss atakuje i zostaje mi liczba dwucyfrowa hp]" i takie sytuacje podobne ogólnie)
    Sygnatura (nie tak, że dalej nie mam pomysłu)

Uprawnienia