Ktoś wie jakie są widełki czasowe na "dojrzewanie" dyni? I pytanie dodatkowe - ile jest min wymaganych pielęgnacji, ile max?
Ktoś wie jakie są widełki czasowe na "dojrzewanie" dyni? I pytanie dodatkowe - ile jest min wymaganych pielęgnacji, ile max?
Szósty rok czekania na kowala i pociare w lokacjach eventowych.......................
Trochę z opóźnieniem ale już spieszę z wyjaśnieniem.
Walcząc z Dyniogłowymi masz:
1,5% na pestkę
0,5% na dynię
1,5% na herszta = dynię
Event rozpoczął się 29.10 i trwa do 12.11 lecz dla ułatwienia uznajmy, że taki gracz rozpoczął event 30.10 z 400 eny. Masz 14 dni eventu po 400 energii = 5600 energii do zużycia.
Odejmując 1000 energii na pielęgnacje, zostaje 4600 do wykorzystania.
Zgodnie z wyżej podanymi procentami, (w idealnym świecie) po zużyciu ok. 2850 energii:
Trafisz ok. 42,75 herszty = 43 dynie
Zdobędziesz 14,25 dyń = 14 dyń
Zdobędziesz 42,75 pestek = 43 dynie
Do tego jeszcze energia za zbieranie dyń (215) + 43 energii na Herszty.
2850 + 215 + 43 = 3108 eny
W idealnym świecie (a jak wiemy - nasz idealny nie jest) zostaje nam
5600 - 1000 - (ok.) 3100 = 1500
Sądzę, że te 10% można odjąć, bo wiadomo = losowość.
Zostaje Ci 1350 energii do wykorzystania na kości, które powinny Ci dać ok. 9 szkieletorów.
A do uzyskania bonusu z tablicy (z tego co pamiętam z poprzednich lat - nie sprawdzałem więc nie dam sobie ręki uciąć) potrzeba 40 kości.
Przy starym % dropu kości i tak by na tablicę wystarczyło jeżeli ktoś zaczął idealnie event i nie zmarnował żadnej energii.
Teraz drop kości został zwiększony oraz została dodana sprawiedliwa losowość do respu Herszta, więc nie widzę tu podstaw do obaw, że gracz z minimalną ilością energii nie ma prawa ukończyć eventu. O ile jest aktywny - da radę
@Edit: Po trafnej uwadze Bukłaka zmieniłem obliczenia (brakowało informacji o zużytej energii za zbieranie dyń i walkę z Hersztami).
Ostatnio edytowane przez Hubiot ; 03-11-2024 o 14:34
Dolicz 215 eny na wyrwanie tych dyń i 43 eny za ubicie hersztów
Ale nie w tym rzecz, to teoria. W tamtym roku event wymagał użycia ok. 5400 energii. Mi poszło ponad 6000 ze względu na pecha co do losowości.
I o tym pisał kolega, jak ma zrobić event skoro zbyt duża losowość może spowodować że mimo wszystko energii braknie? Czy to uznamy za event pay to win?
Rok temu o problemie losowości w tej grze pisałem i proponowałem żeby drop eventowy był gwarantowany a nie losowy, ubijesz x mobków --> dostajesz x dyni / pestek. Tak żeby każdy miał równe szanse i mógł wykonać event bez wykorzystania punktów mf.
To dotyczy tylko respu dyniogłowego, drop pestek i dyni dalej losowy.
Co zabawne, w tamtym roku resp dyniogłowych miałem idealny, to właśnie na pestkach i dyniach straciłem około 20% energii więcej niż powinienem.
Fajnie że cokolwiek zmieniono ale w temacie eventu dalej pozostaje mi zacytować samego siebie sprzed roku:
Moje zdanie:
1. Usunąć losowość z eventu i zapewnić stałą że herszt co x dyń, pestka co x dyń, itd.
Obecnie losowość bywa skrajna, w teorii na zdobycie 100 dyń potrzeba 2867 energii.
2667 x 1,5% = 40 hersztów
2667 x 1,5% = 40 pestek
2667 x 0,75 = 20 dyń
200 energii na wyrwanie 40 dyń, pielęgnacji nie wliczam bo w teorii ktoś inny może ci pielęgnować.
W moim przypadku losowość herszta była idealna ale pestek i dyń tak niska że kosztowało mnie to jakieś 500-600 energii więcej. To aż 20% więcej przy dużej próbie statystycznej.
Całość eventu wymaga 5367 energii czyli mamy zapas około 700 energii, jak ktoś ma pecha to event może okazać się niewykonalny.
Zamienić te szanse z 1,5% na pewnego herszta + dynie co 66 mobków, pestka co 33 mobki, kość co 20. I z góry można ocenić ile energii potrzeba na event.
2. Przy pielęgnacjach zerwanie dyni to spory koszt energii, mogłoby to doliczać +5 do pielęgnacji.
I zwiększyłbym trochę czas gnicia dyni, nawet przy pełnym skupieniu i braku lagów hodowla 3-4 dyń czasami jest niewykonalna. Potrafi wyskoczyć naraz 6 pielęgnacji do zrobienia, jak ci jeszcze zabraknie któregoś środka to dynie gniją.
3. Dopasowanie zysków z szkieletora do tych z dyniogłowych. Skoro 20 dyń (niespełna 600 energii) daje unikat to 30 kości również powinno. Plus resp szkieletora powinien być również co 66 mobków (czyli w obecnej chwili co 3/4 kości).
Nieopłacalność tej aktywności jest wyraźnie widoczna w statystykach do bonusów, nie widzę powodu żeby miało tak pozostać. Szkielety są trudniejsze od dyń ale pozwalają szybciej zużywać energię i na tym powinny kończyć się różnice. Zyski powinny być porównywalne.
Dodatkowo - za dynie mamy lampion, za pielęgnacje dyplom, za kości... marne zyski i nadzieję że kolejny raz cudem uda się zdobyć bonus. Za 100 kości też powinna być nagroda kolekcjonerska.
4. Kupon 1 na konto i nie za same dynie ale za udział we wszystkich aktywnościach. Nagrodą za 100 dyń jest lampion, kupon powinien być nagrodą za cały event. Moja propozycja to ilości takie jak przy bonusach (o ile pamiętam - 60 dyń, 400 pielęgnacji, 40 kości?). Pod względem ilości energii wyjdzie podobnie co przy 100 dyniach a wymusi udział we wszystkich aktywnościach. To pozwoli zbalansować szanse na wykonanie bonusu bo od lat widać problem z tym że ludziom się opłaca robić po 200-300 dyń zamiast cały event.
5. Skrócenie eventu i adekwatne do tego zmniejszenie progów do bonusów / dyplomów / kuponu. Eventy w tej grze są niesamowicie upierdliwe i czasochłonne, z roku na rok coraz ciężej się zmotywować by poświęcić kilkanaście godzin na coś tak wkurzającego jak ganianie dyniogłowych i wyścig po pielęgnacje. Formę można zachować ale w mniejszej skali.
Alternatywą są niewidoczne potwory i event na taskerach...
Ostatnio edytowane przez Bukłak ; 03-11-2024 o 14:43