1% unik/cel to zawsze 3% bazy
+0 <0;4%)
+1 <4;8%)
+2 <8;12%)
+3 <12;16%)
Czyli przy 4% uników/celności daje to 12% bonusu - czyli łapie się w dolną granicę przedziału +3.
- - - - - - - - - -
A tabela z linku, który przesłałeś jest błędnie opisana, bo są tam granice od których zaczyna się wyższy plus, a tak naprawdę "Max bonus punktowy dla plusa" jest poniżej tej granicy.
https://mfo3.pl/view/ga/6527388c wie ktos jak sie liczylo obrazenia? czy to jest maksymalna ilosc?
Bierzesz wartość z kolumny "1 DMG = pkt".
https://forum.mfo3.pl/showthread.php...zedmiot%C3%B3w
753-717=36
36*0,3933=14,1588
Nie jest to maksymalna ilość.
Maksymalna przy +3 uni na tym poziomie można mieć 38 dodatkowych obrażeń - 16%*717/3=38,24 -> od tej granicy jest +4
(bazowe obrażenia zawsze bierze się z rękawic/miecza/topora na dany poziom)
lub
korzystając z przelicznika z tabeli (mniej dokładny przez zaokrąglenia) - 15,94/0,3933=38,2405...
A te 14,1588 pkt, co napisał Duduś, to ekwiwalent punktów podstawowych statystyk, np. obrona, atak.
Zauważyłem, że wiele zdolności ma "zmiana wersji na poziomie X". To jedynie oznacza, że podnosi się koszt użycia danej zdolności i nic więcej, prawda? I jest w celu "zmuszenia" graczy do rozwoju punktów mp?
A od kiedy to jest?
W przypadku gdy zdolność zmienia się automatycznie to tak, ma to wyłącznie na celu zmuszenie graczy do rozwoju MP.
Jednak niektóre zdolności nie zmieniają się automatycznie i są traktowane jako dwie oddzielne, które uczysz się poprzez nowy zwój zdolności i mogą mieć zmienione działanie. Takim przykładem jest Burza Błyskawic, która w wersji nr 2 zyskuje możliwość nałożenia statusu "Wyciek Many".
Od maja 2019r.
https://forum.mfo3.pl/showthread.php...l=1#post303668
Co bardziej zmniejsza obrażenia, obrona czy gem atrybutowy?
Jeśli różnica jest dość znacząca typu przeciwnik ma +25 Ziemia, a ty masz -25 Ziemia. To skuteczniejsze będą atry.
W ogólności wychodzisz z tego wzoru.
(atak+stała)/(obrona_przeciwnika +stała) * obrażenia_zaklęcia * (1+ (twój_atrybut - atrybut_przeciwnika)) * rozpiętość,
Atak przeciwnika mozesz zaproksymować na podstawie podbijania swojej obrony o ileś % i patrzenia o ile % ci mniej bije, ze względu na rozpiętość nie jest to idealna metoda ale możliwa. Prościej po prostu zapytać przeciwnika.
Przy scenariusz przeciwnik ma +25 Ziemia, a ty masz -25 Ziemia. Z wzoru masz
(atak+stała)/(obrona_przeciwnika +stała) * obrażenia_zaklęcia * 1,5 * rozpiętość,
Zwiększenie obrony liczonej z uzbrojeniem i gemami o 1% jest lepsze niż zwiększenie atrybutów o 1%, ale to pierwsze jest trudniejsze, bo każdy kolejny gem obrony jest mniej efektywny, a każdy kolejny % atrybutów jest taki sam.
W takim wypadku skuteczniejsza jest obrona. Atrybuty są najskuteczniejsze gdy różnica jest mała ok. 10-15%
Procenty szans na unikat:
Jaka jest szansa na pojawienie się tanatosa/shakti?
Czy na pingwina szansa wynosi 1% przy poprawny połowie?
!!!fake info!!!
jezeli masz straty 50% atrybutu to przeciwnik bije o 50% wiecej wiec "ZAWSZE" wyjdzie Cie lepiej "do atrowanie sie" najlepiej dobry ekwipunek pod atry przeciwnika a reszte dozbierac gemami. Gemy obrony daja za dużo % co skutkuje wieksza iloscia obr. jak chcesz nabijac atry gemami to proponuje sciagnac ze "speeda" ktorych masz wiecej
Już wyprowadziłem sobie na to wzór.
Przy -50% lepszy gem obrony.
Dodam wykres dla nieprzekonanych, na dole atak, z lewej wpływ gemu.
Załącznik 19541
Mi wyszło że każdy kolejny bardziej obniża obrażenia.
Czemu stała w nawiasie? Zawsze byłem przekonany że ten wzór to 10+atak/obrona*mnożniki.
Ostatnio edytowane przez oren noor ; 28-08-2024 o 20:48
Wartości mogą wyjść trochę "dziwne" , bo mam dziwaczne staty
(atak+stała)/(obrona_przeciwnika +stała) * obrażenia_zaklęcia * (1+ (twój_atrybut - atrybut_przeciwnika)) * rozpiętość,
(272)/(228) = 1,193
No ale dobrze bo to nic nie dowodzi. 1 Przykład (3 gemy deffa, atry na -25)
272/274==0,993
obrażenia zaklęcia : 824
rozpiętość przyjmuje 1, ale ogólnie to ona jest z przedziału 0,9 a 1,1
0,993*824*1,5*1 = 1227
No ale dobrze bo to nic nie dowodzi. 2 Przykład (0 gemy deffa, 3 gemy atru)
1,193*824*1,26*1=1 238
Ma rację, lepsze w tym przypadku władowanie obrony. Rożnica może nie jest duża ale 11 obrażeń przez całą walkę to urośnie trochę. Możecie przeliczyć pod swoje staty do pvp. Bo ja takowych nie posiadam i najwyżej post poddam edycji XD.
- - - - - - - - - -
Myślę że tym zamknąłem temat obrażeń, bo każdy może sobie przeliczyć bo ma wszystko na tacy.
A teraz poproszę o odpowiedź na to
Ostatnio edytowane przez Bartolome ; 28-08-2024 o 20:13