Słowo wstępuOczywiście nie zdradzę wszystkich sekretów. Myślę, że po przewertowaniu tego poradnika wpadną wam do głowy własne "patenty".
Jednym słowem: poradnik zupełnie podstawowy dla osób, które myślą. Wiele poleceń można dopracować, dodać coś od siebie, ulepszyć. Ważnym jest też, by odpowiednio dobrać progi leczenia, a także posiadać odpowiednie zdolności, uzbrojenie itd. Sam skrypt nie załatwi za nas roboty (no dobra - na niższych poziomach jest inaczej).
Nie dam rady opisać jak ustawić wszystkie zdolności dostępne w grze. Ogromna część jest bezużyteczna lub bardzo nieopłacalna, jednak jak kogoś interesuje coś szczególnego, czego nie ma, proszę pisać. Dodam, dopytam, postaram się.
I od razu lojalnie uprzedzam: podane wartości, przykłady są pisane pod 65 poziom. Niższe poziomy muszą dostosować swoje wartości.
W wielkie objaśnienia kolejności (dlaczego tak, a nie inaczej), oznaczeń nie będę się bawić - odsyłam do poprzedniego poradnika.
Kolejność poleceń w skrypcie:
- Dobijanie
- Leczenia (na początku Mikstury Odnowienia)
- Ściąganie negatywnych statusów (Zombie, Klątwa, Ślepota, Zatrucie itp.) i nadawanie sobie pozytywnych (Regeneracja, Bariera, Skupienie itp.)
- Odnawianie MP
- Bajery – obszarówki, zaklęcie (dla maga)
Dobijanie
Zawsze trzeba sprawdzić czy przeciwnik nie ma Nietykalności!
Na dublu:
1. Przeciwnik → HP < XXX*
2. Następny ruch: Moja Postać
3. Moja Postać → HP% > 20%**
4. Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: zaklęcie/kamień dla magów
pewny cios/ runa dla wojówCel: Przeciwnik
* kamień w rękach maga i runa w rękach woja powinny bić mocniej niż standardowe obrażenia. Trzeba sprawdzić.
** lub "Moja Postać nie ma Zatrucie"
Dobijanie runą lub kamieniem: musimy w walce manualnej sprawdzić ile bijemy średnio (a najlepiej minimalnie) odjąć od zaobserwowanej wartości ok. 50-100 dla zabezpieczenia.
Wersja dla maga
1Tu ustawiamy – dowolny atrybut magiczny – jeżeli używamy pocisku lub atrybut którym biliśmy w walce np. wiatr, ziemia, ogień, lód. Można też sprawdzić ile przeciętnie się bije danym zaklęciem i ustawić sztywny próg hp przeciwnika. (Przeciwnik → hp < XXX)
1. Przeciwnik → HP < Moja postać → zadane obrażenia → (magiczne)1 → min. obrażenia2
2. Walka → liczba żywych przeciwników == 13
3. Moja postać nie ma zatrucie lub HP > 10%
4. Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: zaklęcie
(odpowiednie jakie ustawiliśmy w warunku – pocisk lub atrybutowe )Cel: przeciwnik
2Lub średnie, wtedy trzeba sprawdzić czy przeciwnik ma Barierę Magiczną
3 W skrypcie na PvP niepotrzebne, tak można ustawiać na TvT
Wersja dla woja
1Możesz chybić. Lepszy Pewny Cios lub Runa Magiczna
1. Przeciwnik → hp < Moja postać → zadane obrażenia →dowolny fizyczny → min. obrażenia2
2. Walka → liczba żywych przeciwników == 13
3. Moja postać nie ma zatrucie lub hp > 10%
4. Przeciwnik nie ma NietykalnośćUżyj: Atak1 Cel: Przeciwnik
2 Lub średnie wraz ze sprawdzaniem czy ma Barierę (jeżeli wybierasz Runę Magiczną ustaw sztywny próg HP)
3 W skrypcie na PvP niepotrzebne, tak można ustawiać na TvT
OdnowieniaW zależności na jakim poziomie jesteśmy dysponujemy jednym, dwoma lub trzema odnowieniami. Zasada jest prosta: ustawiamy je od najsilniejszego do najsłabszego, dostosowując progi HP (odpowiednio od najmniejszego do największego) Liczba MP jaką ustawimy jest zależna od profesji.
Dla wojownika przyjmuje się zazwyczaj wartość leczenia 2 lub 3 - 32 lub 43 MP (czasami 40)
Dla maga można ustawić próg zaklęcia (34 MP) choć lepiej trochę ustawić wyższy, ponieważ może zaistnieć sytuacja kiedy Mikstura Odnowienia nie będzie użyte mimo, że w manualnej walce użylibyśmy go, nawet przy stracie paru punktów MP/HP
Moja postać → HP < XXX
Moja postać → MP < XX
Moja postać nie ma statusu Nietykalność Użyj: Mikstura odnowienia X Cel: Moja Postać
Dodatkowo, można sprawdzić następny ruch i używać Odnowienia tylko wtedy kiedy nie mamy następnej tury "Następny ruch: Przeciwnik/ Dowolny przeciwnik"
W przypadku skryptu na TvT obowiązkowo należy dodać "Moja postać nie ma status Zombie"
ustawienie 3 odnówek - przykładczyli jak powinny być w kolejności ustawione Mikstury Odnowienia - przykładowe progi - zależne od Max HP naszej postaci - tu powiedzmy, że progi są odpowiednie dla 2600 hp
Moja postać → HP < 900
Moja postać → MP < 43
Moja postać nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Mikstura odnowienia 3 Cel: Moja Postać
Moja postać → HP < 1200
Moja postać → MP < 43
Moja postać nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Mikstura odnowienia 2 Cel: Moja Postać
Moja postać → HP < 1500
Moja postać → MP < 43
Moja postać nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Mikstura odnowienia 1 Cel: Moja Postać Drenaż/Podwójny DrenażOczywiście z rozsądnymi progami HP, żeby nas nie zabili kiedy chybimy zdolnością.
Podwójny Drenaż przeciwko magowi powinno się używać na 3 gwiazdce, by zabrać mu jak najwięcej MP. Wojownikowi, na 1 by zabrać jak najwięcej HP. Warunki Podwójnego Drenażu powinny być takie same jak w przypadku Drenażu. Można jedynie usunąć sprawdzanie swojego HP, bo Podwójny zawsze trafia.
Moja postać → HP > 50-60%
Moja postać → HP < 75-80%
Przeciwnik → HP > 85-95%
Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Zdolność → Drenaż Cel: Przeciwnik
LeczeniaPodobnie jak w przypadku odnowień ustawiamy je od najsilniejszego z najniższym progiem HP do najsłabszego z najwyższym progiem HP. Najpierw leczenia ze zdolności, potem z mikstur.
W poleceniach zdolności leczenia których mamy więcej niż jedną gwiazdkę warto w poleceniu ustawić minimalną liczbę mp by nie wykorzystywał 1 gwiazdkowej opcji lub zmienić domyślne ustawienie z "najwyższa gwiazdka" na sztywne 5 gwiazdek
Moja postać → HP > XXXX
Moja postać → MP >= 32 (5 gwiazdka Leczenia 2) Użyj: Leczenie 2 (najwyższa gwiazdka) Cel: Moja Postać
W przypadku skryptu na TvT obowiązkowo należy dodać "Moja postać nie ma status Zombie"
Moja postać → HP > XXXX Użyj: Leczenie 2 (5 gwiazdka) Cel: Moja Postać
W przypadku skryptu na PvP obowiązkowo należy dodać "Moja postać nie ma status Nietykalność" (nie dotyczy zdolności)
Nakładanie pozytywnych statusów na siebieDosyć istotne jest by nie nakładać wielu statusów naraz. Przeciwnik użyje Normalizacji i wszystkie tracimy. Dlatego nie nakładamy mikstury regeneracji razem z Barierą/Mobilizacją/Skupieniem.
*Lub: moja postać → Nałożone statusy → Ilość pozytywnych <1 lub == 0 (wtedy założy tylko 1 status)
Moja Postać → HP < 80% (dla regeneracji)
Moja Postać → nie ma statusu Regeneracja*
Moja Postać → nie ma statusu Bariera/Bariera Magiczna*Użyj: Mikstura Regeneracji/
Osłona/Osłona MagicznaCel: Moja Postać
Osłony można zakładać również w reakcji na status mobilizacja/skupienie przeciwnika jeżeli go nie normujemy - "Przeciwnik ma Skupienie/Mobilizacja"
Ustawienie Skupienia/MobilizacjiNajlepiej jak ten status występuje sam, więc należy sprawdzić liczbę swoich pozytywnych statusów.
Warto dodać swój próg HP, by nie nakładać tego cennego statusu tuż przed turą w której będziemy się leczyć.
Moja postać → Nałożone statusy → Ilość pozytywnych <1 (lub == 0)
Moja postać nie ma Nietykalność (opcjonalnie - ponieważ przeczekanie idzie w parze z regeneracją (pozytywny status), aczkolwiek strzeżonego pan bóg strzeże)Użyj: Mikstura Skupienia/Mobilizacji Cel: Moja Postać
Można sprawdzić próg HP przeciwnika, czy ma jakiś negatywny status
Dla magów: ważne żeby sprawdzić ilość aktualnego MP! (tak jak w przypadku progu HP - nie marnuj tur statusu, najlepiej używać Skupienia mając >70% maks. MP)
Bryza
Moja postać nie ma statusu Bariera Magiczna/Bariera
Moja postać nie ma statusu Regeneracja
Moja postać → HP > XXX (np. 60%)Użyj: Zdolność → Bryza Cel: Moja postać NormalizacjaPoświęcam jej osobny "rozdział" ponieważ ustawić ją możemy na wiele sposobów, a często dobór statusu/ów które usuwamy decyduje o naszej porażce lub wygranej.
Najczęściej normuje się:
1. Mobilizację/Skupienie
2. Barierę Mag./Barierę
3. Więcej niż =>2 pozytywne statusy
Przeciwnik ma status XXX (lub liczba pozytywnych statusów => 2) na 3 tury lub więcej
Moja postać → HP > XXX (żeby przeciwnik Cię nie zabił)Użyj: Zdolność → Normalizacja Cel: Przeciwnik odnowienie many na Normalizację (opcjonalne)
*Możesz ustawić od 2 do 7 (od 2, by nie normować Wypadu)
Przeciwnik ma status XXX (lub liczba pozytywnych statusów => 2) 4* tury lub więcej
Moja postać → mp < 50
Moja postać → zdolności → normalizacja → liczba użyć < 2**Użyj: Mikstura many X Cel: Moja postać
**To polecenie zabezpieczy nas przed bezsensownym odnawianiem MP jeżeli już zużyliśmy normy.
Zdolności ofensywneUstawić je możemy bardzo podobnie. Zawsze należy sprawdzić czy przeciwnik nie ma statusu który chcemy nałożyć, warto sprawdzać jego HP by jak najbardziej utrudnić mu ruch.
Trujący Atak/PociskJeżeli ustawimy to polecenie dostatecznie nisko (pod poleceniami z leczeniem), nie musimy martwić się o nasze HP.
Przeciwnik nie ma statusu Bariera Magiczna/Bariera (zależnie od twojej profesji)
Przeciwnik nie ma statusu Zatrucie
Przeciwnik nie ma statusu Nietykalność
Przeciwnik → HP < XXX
Moja Postać nie ma statusu ŚlepotaUżyj: Zdolność → Trujący Pocisk/Atak Cel: Przeciwnik Oślepiający pocisk/PorażenieTu najlepiej jak przeciwnik ma więcej HP - by bił i chybiał w nas/nie mógł wykonać ruchu, a nie leczył się.
Jest to fajny trik na Mobilizację czy też Precyzję przeciwnika. Lepiej sprawdzić czy przeciwnik nie ma pomyślności bo magowie bez szczęścia i mimo dużej wartości bazowej celności tych zdolności (szczególnie oślepiającego pocisku) będzie chybiał statusem.
Przeciwnik nie ma statusu Ślepota/Paraliż
Przeciwnik ma status Mobilizacja na 1 turę lub więcej (lub Przeciwna Drużyna → Ilość Statusów → Mobilizacja == 1)Użyj: Zdolność → Oślepiający/Porażenie Cel: Przeciwnik Pechowa chmuraTrzeba sprawdzić, czy któryś ze statusów jakie nadaje Pechowa (najlepiej dwa) posiada przeciwnik.Można też spróbować dodać Przeciwnik ma Przyśpieszenie tylko dla poziomów 50-65 (Mikstura Szybkości). Niestety dodanie takiego warunku powoduje że Pechowa zostanie użyta raz, o ile ktoś nie zakłada uzbrojenia dającego Przyspieszenie.
Przeciwnik nie ma statusu Klątwa
Przeciwnik nie ma statusu Spowolnienie (nie trzeba dawać, jeżeli nie używasz Spowolnienia)Użyj: Zdolność → Pechowa Cel: Przeciwnik
I klasycznie: możesz spróbować dodać progi HP przeciwnika.
InneTutaj napiszę o wszystkich zdolnościach, które nie potrzebują zbyt dużo warunków.
Wypad/Medytacja:
Spowolnienie:
Przeciwnik nie ma statusu Bariera/Bariera Mag (zależy od twojej profesji)
Moja Postać → Liczba statusów → Pozytywnych == 0 (by przeciwnik nie użył normalizacji na jakiś inny status)
Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Zdolność → Mobilizacja/Wypad Cel: Przeciwnik
Pocisk Fortuny:
Przeciwnik ma status Przyspieszenie na 2 tury lub więcej (można usunąć, jeżeli chcesz użyć tego 2 razy. Wtedy musisz dodać warunek Przeciwnik nie ma statusu Spowolnienie)
Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Zdolność → Spowolnienie Cel: Przeciwnik
Wredna Chmura:
Przeciwnik nie ma statusu Pomyślność
Przeciwnik nie ma statusu Bariera Magiczna
Moja Postać ma status Skupienie (opcjonalne, można zamienić na Pomyślność)
Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Zdolność → Pocisk Fortuny Cel: Przeciwnik
Jeżeli nie używasz Spowolnienia, możesz usunąć warunek o Spowolnieniu i dodać próg HP.
Przeciwnik nie ma statusu Spowolnienie
Przeciwnik nie ma statusu Paraliż
Przeciwnik nie ma statusu Ślepota (jeżeli walczysz z wojownikiem) lub Klątwa (jeżeli walczysz z magiem)Użyj: Wredna Chmura Cel: Przeciwnik
Odbicie:
Szczęśliwy Cios:
Przeciwnik → Ostatnie Obrażenia → Zadane Obrażenia → Były Fizyczne > Przeciwnik → HP
Przeciwnik nie ma statusu Bariera
Przeciwnik nie ma statusu Bariera Magiczna
Przeciwnik nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Zdolność → Odbicie Cel: Przeciwnik
Przeciwnik nie ma statusu Bariera
Przeciwnik nie ma statusu Pomyślność
Moja Postać ma status Mobilizacja na 1 turę lub więcej (można zamienić na Pomyślność)Użyj: Zdolność → Szczęśliwy Cios Cel: Przeciwnik Ściąganie negatywnych statusów
Ściąganie negatywnych statusów powinno być między leczeniami, a "bajerami". Po Normalizacji na przykład.
Przykładowe polecenie zdejmowania statusu:
Powinno to być w kolejności: Zombie, Zatrucie, Klątwa/Ślepota
Moja Postać ma status Zatrucie
Moja postać nie ma statusu NietykalnośćUżyj: Przedmiot → Antidotum Cel: Moja Postać
Status Spowolnienie zdejmuje się Miksturą Przyspieszenia.
Zaklęcie (dla magów)Powinno to być ostatnie lub przedostatnie polecenie w skrypcie.
Wojownik nie musi ustawiać tego polecenia, bo jeżeli warunki we wszystkich poleceniach nie są spełnione, postać używa ataku fizycznego.
Przeciwnik nie ma statusu Nietykalność Użyj: Zaklęcie → XXX (najwyższa gwiazdka) Cel: Przeciwnik
Runa/Kamień (ostatnie polecenie w skrypcie)Mag ma tutaj prosto: wystarczy ustawić dokładnie taki sam warunek jak na zaklęcie, oczywiście zmieniając zaklęcie na runę i ustawiając je pod nim.
Wojownik z racji braku konieczności ustawiania ataku fizycznego musi pokombinować. Np tak:
Przeciwnik nie ma Nietykalność
Moja postać ma Paraliż/ŚlepotaUżyj: Kamień Cel: Przeciwnik TvT
Klątwa Umarlaka/Ślepa Furia/Multi Atak i inne zdolności obszarowe
Polecenie powinno znajdować się dość nisko.
Walka → liczba żywych przeciwników >1 ( lub 2, 3 ew. >=)
Moja postać nie ma statusu Ślepota (obie profesje - mag na ślepocie również obrażeń nie zada (nie dotyczy Mgły))Użyj: [zdolność obszarowa] Cel: przeciwnik Wyrok ŚmierciW ten sposób zabije w zależności jaki wybór celu masz nad skryptem ustawiony:
Walka → Liczba Żywych Przeciwników > Walka → Liczba Żywych Sprzymierzeńców Użyj: Zdolność → Wyrok Śmierci Cel: Przeciwnik
1. Tego z najmniejszą (największa) liczbą HP (najmniej/najwięcej HP).
2. Pierwszego w walce (po kolei).
Polecenie powinno znajdować się pod leczeniami.
PoświęcenieNa samym początku! Tuż pod dobijaniem! Pamiętaj by dodać Walka → liczba żywych przeciwników == 1 w dobijaniu drużynowym.
Walka → liczba martwych sprzymierzeńców >=2 Użyj: Zdolności → Poświęcenie Cel: Moja postać
Dodatkowe polecenie na odnawianie many po nim lub Odnowienie kiedy mamy mało HP.*Tyle potrzeba na najsłabsze Poświęcenie
1. Moja postać → HP < XXX
2. Moja postać → MP <25*Użyj: Przedmiot → Mikstura Odnowienia X Cel: Moja postać
XXX to próg HP jakim najmocniej może nas przeciwnik uderzyć (+ trochę).
Mega leczenie
Sprawdzanie Statusu Zombie jest bardzo ważne. Bez tego możesz niechcący zabić swoją drużynę.
Moja Drużyna → Liczba Statusów → Zombie == 0
Moja Drużyna → Liczba Żywych => 2
Moja Drużyna → Średnie HP < 1800 (próg HP można zmieniać)Użyj: Zdolność → Mega Leczenie 2/3 Cel: Moja Postać
Przydatne linki
Skrypty - Dział, w którym znajdziesz gotowe skrypty. Możesz się na nich wzorować w trakcie tworzenia własnego, bądź użyć go jako własny. Są tam skrypty nie tylko na PvP.
Krótki poradnik do walk - zebranie wiadomości (autor: tetrax) - Znajdziesz tutaj wskazówki dotyczące walk PvP oraz TvT.
Wartości leczeń (autor: Krycha) - Wszystkie leczenia oraz ich wartości.
Wszystko o skryptach (autor: Antybristler) - Opisane są tutaj wszystkie podstawowe informacje na temat skryptów.
Tworzenie skryptu do expienia (autor: Antybristler I) - Poradnik dotyczący skryptów PvE.
Zdolności, a pozyskiwanie (autor: Krycha) - Wszystkie zdolności i jak je znaleźć. [wersja tekstowa]
Poradnik Poziomowy (autor: Krycha) - Dział, w którym znajdziesz informacje i porady na każdy poziom.
Pełny spis ekwipunku (autor: Baggy/Gansey) - Znajdziesz tu uzbrojenie dostępne w całej grze.