powiem tak genialny pomysłTomi
powiem tak genialny pomysłTomi
Tylko żeby nie było sytuacji w której gracz mający dubla przebiera się powiedzmy na mocniejszą broń i zadaję mocniejszy cios czy coś w ten deseń.. Ograniczyć ilości zmian profilu też nie można, bo po mojej przebranej gracz by się znowu przebrał na inną profesję. Jak każdy pomysł ma plusy i minusy, stwarza możliwość "kombinacji", ale z drugiej strony zwiększa bezpieczeństwo. Trzeba to przemyśleć, wszystkie za i przeciw bo jest wiele sprytnych graczy, którzy mogli by to wykorzystać w nie do końca moralny sposóbJ
Zmiana ekwipunku - tak
Zmiana broni - stanowcze nie.
Co do zwiększenia szansy w bójkach- kiedyś pisałem o takim pomyśle, by po ataku był czas na przygotowanie się/ dołączenie graczy proszących o pomoc etc. ale zostało to olane. Może to wam po prostu bardziej przypadło do gustu ;p
W pierwotnych (przynajmniej tak mi się wydaje) założeniach areny chodziło właśnie o to, żeby nie było wiadomo z kim będzie się walczyć - po prostu miała promować uniwersalne sety postaci. To miała być najszybsza (i "najprostsza") droga do walki - po zapisaniu się, przeciwnik miał być automatycznie dobierany na podstawie poziomu, ilości punktów rankingowych i ewentualnie stosunku wygranych do przegranych (niestety, obecna wersja areny tego nie oferuje). Arena powinna parować ze sobą graczy o podobnych umiejętnościach.
Komplikowanie areny, dodawanie podglądu przeciwnika, będzie na rękę tylko bardziej zaawansowanym graczom. A tych jest przecież mniejszość.
Zmiana eq? tak
zmiana broni? tak
zmiana gemów/zdolności/zaklęć? nie :P
Zmiany eq w walkach tylko na arenie :P
@up
No tak tylko na arenie,
bo tylko tam nie wiadomo z kim walczysz.
Tnz. nie ma podziału na maga/woja podczas wyboru opcji walki
Zmiana "profilu" - czyli eq, gemów i zdolności jednocześnie.
Inaczej to nie ma sensu a nawet nie bardzo jest możliwe (gemy i zdolności są ściśle powiązane z eq - sloty)
Przecież tak jest - automatyczny dobór wg ustalonych kryteriów, tylko nie ma z czego obecnie dobierać ;]
Chyba, że chodzi ci o to, że to nie użytkownik ma określać parametry, a gra samodzielnie. Ale ja nie widzę jakiegoś większego powodu dlaczego to nie sam gracz miałby ustalać parametry przeciwników - większe pole manewru, więcej ewent. dopasowań.
@dobór wg umiejętności to moim zdaniem po prostu określona ilość punktów rankingowych na danym poziomie, bo tak naprawdę ilość wygranych/przegranych wcale nie musi o niczym świadczyć... zresztą to rank jest najważniejszy dla przeciętnego użytkownika areny... po co walczyć z kimś od kogo nie można go dostać (strata zasobów).
Tak, dokładnie o to mi chodzi.Chyba, że chodzi ci o to, że to nie użytkownik ma określać parametry, a gra samodzielnie.
Skąd większa ilość dopasowań? Chyba tylko wtedy, kiedy nie określę przedziału poziomowego i rankingowego, ale takie walki będą dla mnie niekorzystne (albo trafię na zbyt silnego przeciwnika i przegram, albo trafię na kogoś kto ma za mało lub za dużo rankingu i za wygraną nie dostanę nic). W niektórych przypadkach ilość dopasowań może być nawet mniejsza - dwóch graczy, jeden wybierze złoto "tak", drugi złoto "nie" i nie zawalczą ze sobą.Ale ja nie widzę jakiegoś większego powodu dlaczego to nie sam gracz miałby ustalać parametry przeciwników - większe pole manewru, więcej ewent. dopasowań.
To akurat najmniej ważny parametr. Najważniejszy jest poziom, następnie ranking, ten trzeci pozwalałby jedynie dobrać bardziej optymalnego przeciwnika z tych pasujących do dwóch wcześniejszych. Przeciętny gracz nie trafiłby na kogoś, kto na przykład zaczyna od nowa i nie zdążył jeszcze zdobyć większej ilości punktów (jego bilans walk może sugerować, że jest dobrym graczem i wynik tej walki byłby z góry przesądzony).@dobór wg umiejętności to moim zdaniem po prostu określona ilość punktów rankingowych na danym poziomie, bo tak naprawdę ilość wygranych/przegranych wcale nie musi o niczym świadczyć... zresztą to rank jest najważniejszy dla przeciętnego użytkownika areny... po co walczyć z kimś od kogo nie można go dostać (strata zasobów).
No tak, ale to nic nie zmienia czy na sztywno wpiszemy warunki czy gracz sam je wpisze - przynajmniej ma kontrolę nad tym.
Ok zakładamy że robimy sztywne warunki - np. ten sam poziom i przedział rankingowy 0.5/2x - teraz też można to wszystko samodzielnie ustawić (i pewnie sporo osób tak ustawi), a jak ktoś chce to może sobie rozszerzyć/zawęzić kryteria - moim skromnym zdaniem sztywne kryteria to krok wstecz...
Przecież dokładnie tak napisałem - najważniejszy poziom i ranking (które można ustawić w kryteriach) , a nie bilans walk
Coś źle się zrozumieliśmy - myślałem, że uważasz, że brakuje jakiegoś dodatkowego kryterium, które można by ustawiać, a okazuje się, że uważasz, że wyboru w ogóle być nie powinno ;]
@zawsze można domyślnie ustawiać warunki takie, jakie miały by być te sztywne, a gracz jeśli bardzo chce będzie mógł je zmienić. (może akurat czuje się na siłach walczyć z graczami +2 lvl i chce mieć więcej dopasowań lub ma przy sobie dużo kasy i tylko dlatego, że jest możliwość odznaczenia złota w ogóle będzie walczył na arenie.)
Tylko po co mu ta kontrola? Dzięki niej może "zyskać" najwyżej przegraną ze zbyt silnym przeciwnikiem, brak rankingu za wygraną walkę lub w ogóle stracić możliwość walki z graczem, który byłby dla niego odpowiednią "parą".No tak, ale to nic nie zmienia czy na sztywno wpiszemy warunki czy gracz sam je wpisze - przynajmniej ma kontrolę nad tym.
Przecież poprzez automatyczny dobór można osiągnąć dokładnie to samo (choć moim zdaniem nie ma to sensu). Jeśli główne warunki nie zostaną spełnione, można zaproponować graczowi walkę nierankingową lub z silniejszym przeciwnikiem.Ok zakładamy że robimy sztywne warunki - np. ten sam poziom i przedział rankingowy 0.5/2x - teraz też można to wszystko samodzielnie ustawić (i pewnie sporo osób tak ustawi), a jak ktoś chce to może sobie rozszerzyć/zawęzić kryteria - moim skromnym zdaniem sztywne kryteria to krok wstecz...
Odniosłem wrażenie, że wcześniej założyłeś, że moim zdaniem poziom i ranking nie są najważniejszymi parametrami. Dlatego wolałem to sprecyzować - tak, są, jednak bilans walk może mieć znaczenie, choć jest to najmniej ważny (dodatkowy) parametr.Przecież dokładnie tak napisałem - najważniejszy poziom i ranking (które można ustawić w kryteriach) , a nie bilans walk
Wciąż uważam, że to powinno być możliwie najprostsze, najszybsze, pozbawione wszelkich "formalności" rozwiązanie.
A mi się wydaje, ze gdyby nie było tych opcji to już po godzinie była by propozycja na forum, aby je dodać.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że te klika opcji jest komplikacją odpychającą od areny...
Napisał ADIHC1
Ja uważam, że obecne rozwiązanie daje w 100% możliwości rozwiązania "sztywnego".@zawsze można domyślnie ustawiać warunki takie, jakie miały by być te sztywne, a gracz jeśli bardzo chce będzie mógł je zmienić. (może akurat czuje się na siłach walczyć z graczami +2 lvl i chce mieć więcej dopasowań
Może tak uściślając - wg Ciebie obecne rozwiązanie jest (a) zbyt zagmatwane - użytkownicy nie poradzą sobie (nie będzie im się chciało?) z ustawieniem opcji i (b) nie będą świadomi że im ciaśniejsze kryteria ustawią tym mniej dopasowań dostaną?
Jakoś w innych aspektach nie dyskryminuje się bardziej zaawansowanych graczy, chociaż coraz częściej mam wrażenie, że jednak tak nie jest. Im poziom lepszy tym mniej zaawansowani gracze szybciej się do niego podciągną - to tak jak gra w szachy. Z im lepszym grasz przeciwnikiem tym szybciej się uczysz gry. No chyba że mówimy tutaj o 10 latkach lub ludziach z IQ poniżej 50. Jeśli takich graczy gra chcę promować no to cóż...
Co do areny to nie ma sensu aby przeciwnik był przydzielany automatycznie, gdyż każdy sam wie najlepiej na co może sobie pozwolić w danym momencie i czy np może walczyć z +1/+2 czy też może z równymi lewelami. Automatyka nigdy nie jest dobra gdy coś można zrobić samemu.
Na pewno frekwencję na arenie zwiększy możliwość zmiany profilu kosztem jednej tury, jednak apeluję tak jak tester wyżej, aby nie można było zmieniać broni w czasie walki, gdyż to umożliwi wiele nieuczciwych praktyk.
Z mojej strony chciałbym jeszcze poruszyć jedną kwestię, jako że jest to temat o walkach z graczami. Przedział rankingowy jest zbyt mocno ograniczony. Przy osiągnięciu pewnego pułapu rankingowego bardzo ciężko będzie znaleźć przeciwnika. Dodatkowo limit 3 walk na tydzień i mamy dobry sposób na śmierć PvP. Przecierz to jest moja sprawa czy ja chcę walczyć za 20 rankingu czy też za 5. Ewentualne straty w postaci osłon , mikstur regeneracji itp już wymuszają ode mnie walki tylko takie które się opłacają, więc nie musi to być dodatkowo ograniczane przez system. Ograniczenie jest ok, gdyż uniknie sytuacji gdy np gracze z wysokim rankiem namawiają na walki graczy słabych, jednak tak duże nie jest ok. Gdy ktoś już ma powiedzmy te 200 pkt to wiadomo, że przypadkowo ich nie zdobył i ma jakieś pojęcie o PvP więc czemu blokować mu walkę z lepszym zawodnikiem. Proponuję aby ograniczenie zmniejszyć do powiedzmy 20 % rankingu gracza lepszego.
W czasie walki nic nie powinno sie zmieniać!
Skoro mag by mógł sobie zmienić zdolności/zaklęcia, to czemu wojownikowi zakazywałoby sie zmiany broni?
Zmienianie eq w walce jest bez sensu, ew. można spróbować żeby w zamian za jedną turę wpadałby nam do wykorzystania jakiś mix (życia/many/ożywienia/inny) była by losowość, można by źle wylosować i 1 kolejka w plecy, bo np. po co w walce 1vs1 mix ożywienia?
tylko tutaj tez wojownik by był poszkodowany, bo magowi jka się trafi mix życia to dobrze, jak many tez dobrze, ale jak wojownikowi trafi sie mix many to nie byłby taki zadowolony :P
Z tego co wiem to mag może używać wszystkich zaklęć w walce ale może się mylę ??W co ty grasz bo chyba nie w to co ja .
Niby dlaczego tak jest Twoim zdaniem, bo ja tu widzę same plusy. Uzasadnij jakoś swoją wypowiedź następnym razem bo inaczej nie da się prowadzić dyskusji.
Najlepiej niech za zmianę profilu wypada Ci połowa ekwipunku albo jeszcze lepiej, niech wypada Ci broń z ręki i resztę walki bijesz pięściami. To by było super rozwiązane !
Ostatnio edytowane przez Lubie Placki ; 23-03-2011 o 15:19