Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 16

Temat: Aukcje

Gortalon
    Konto usunięte

Aukcje

Proponuje wprowadzić jakąś prowizję od ceny wpisanej za wystawiany przedmiot, Wiele graczy wystawia setki bezużytecznych przedmiotów po 100k zaśmiecając tym aukcje.

Takie ograniczenie ułatwi życie

Coni
    Konto usunięte
    Tyle w tym temacie - NIE.

Użytkownik
    a ja na tak :P

Jacek
    Konto usunięte
    A może pobierać przy otwarciu prowizję normalną 5%, która będzie zwracana jak ktoś rzeczywiście kupi przedmiot?

Użytkownik Avatar Squadron
    Cytat Napisał Jacek Zobacz post
    A może pobierać przy otwarciu prowizję normalną 5%, która będzie zwracana jak ktoś rzeczywiście kupi przedmiot?
    To chyba tak jest w MFO2 o ile pamiętam (?) Ja byłbym za.

Użytkownik Avatar Jaskier
    W MF2 jest niezaleznie od tego czy ktos kupi 5%.
    Mysle, ze lepszym pomyslem bedzie prowizja na raty, tzn:
    a) 3% wejsciowej prowizj liczonej od ceny poczatkoweji-niezaleznie od tego, czy ktos kupi czy nie, nie zostaje zwrocona
    b) 2% w przypadku sprzedazy (odliczana od kwoty koncowej)

Użytkownik Avatar Yogi
    Cytat Napisał Gortalon Zobacz post
    Proponuje wprowadzić jakąś prowizję od ceny wpisanej za wystawiany przedmiot, Wiele graczy wystawia setki bezużytecznych przedmiotów po 100k zaśmiecając tym aukcje.

dla Ciebie bezyżyteczne, dla innych bardzo potrzebne,,,
    pozatym jak zaśmiecają ? masz w targu wyszukiwarke... więc wpisujesz co ci potrzeba i szuka
    pozatym prowizja od wystawionego/sprzedanego przedmiotu uzbrojenia czy gemu ? to pewnie sovie pozniej dolicza do ceny ... wiec wzrost cenowy bedzie xD
    wiec moje zdanie brzmi jak Coni:
    jestem na nie...

Nyhariel
    Konto usunięte
    O ile taka prowizja bylaby zwracana, kiedy przedmiot zostanie sprzedany... jestem na tak.

Użytkownik
    ja byłbym za tym żeby na targu prowizja była większa niż na handlu między 2 graczami ;]
    wejściowa 3% i po sprzedanej aukcji 5%

racja, będzie wzrost cenowy, ale i dropy z potworów będą większe jesli prowizja będzie większa

Użytkownik Avatar Jaskier
    Czemu dropy z potworow beda wieksze?
    Odpowiednio dobierze sie procenty i bedzie git.

Użytkownik
    w grze może byc określona ilość złota, jest to zalezne od tego ilu gra graczy i na jakich sa poziomach ;]
    jesli mniej tego złota bedzie u graczy (prowizja będzie je zabierać) to automatycznie zwiększa się drop

mnietuniema
    Konto usunięte
    A czy opisywane zjawisko to naprawdę duży problem? Owszem, jest sporo drogich rzeczy, ale takich które zawsze były drogie, a poza tym - od pewnego czasu złoto do graczy płynie naprawdę szerokim strumieniem, więc jest mała inflacja...
    Jeśli w podtekście mamy: większa prowizja startowa = niższe ceny, to to tak raczej nie zadziała...

Cytat Napisał Jacek Zobacz post
    Takie rozwiązanie może być, ale byłbym ostrożny. Wprowadzenie prowizji 1g mi się podobało, bo po pierwsze realnie zwiększało prowizję (od ceny końcowej), po drugie - zachęcało do pozbywania się itemków dla niższych poziomów. Co przy nadreprezentacji lvl30+ powinno być wręcz wspierane. A dla HL rozwiązanie pt. wysoka cena na targu zamiast szukania klienta na forum czy czacie - to też wygodne rozwiązanie pozytywnie wpływające na podaż unikatów.
    A nawet po ewentualnym wprowadzeniu wyższych opłat - te najniższe ceny startowe (do 10k, może więcej) powinny być dalej w "promocji 1g".

Cytat Napisał Gortalon Zobacz post

W chwili obecnej widzę na targu 22 itemki w cenie od 100k - to tyle w sprawie "setek"
    Są to m.in. gryfia różdżka, ogrze zbroje, banickie miecze, zielona szata i rodzynek (tak! jest taki) gem szczęście+ - to tyle w sprawie "bezużytecznych przedmiotów"

Gortalon w grze ma lvl15 i 11h stażu, a per "bezużyteczne przedmioty po 100k" mówi o eq dla lvl30...
    Ostatnio edytowane przez mnietuniema ; 10-07-2011 o 08:26

Moim zdaniem nie należy tego zmieniać. Brak prowizji przy wystawieniu aukcji to więcej przedmiotów na targu - większa konkurencja, łatwiej cokolwiek kupić. Wcześniej handlowałem znacznie mniej - chomikowałem przedmioty, zamiast je wystawiać na targ. A jak już coś sprzedawałem, to nie poprzez targ, a poprzez forum (znacznie mniejszy zasięg). Dodatkowo, wszystko co teraz sprzedaję, wystawiam w kup teraz, co moim zdaniem usprawnia handel.

Nie przeszkadza mi wysokość prowizji, nadal uważam, ze jest niska, jednak brak prowizji przy wystawieniu przedmiotów ściąga przedmioty na targ, co jest dobre.

Administrator
    Cytat Napisał ADIHC1 Zobacz post

jednak brak prowizji przy wystawieniu przedmiotów ściąga przedmioty na targ, co jest dobre.
    Właśnie taki cel przyświecał wprowadzeniu "promocji 1G" za wystawienie (że też nikt nie narzekał na taki ruch ze strony administracji ;]).
    Czy wystawianie przedmiotów "na pusto" to aż takie częste zjawisko? O ile mi wiadomo, każda wystawiona aukcja zabiera slot w depo, więc to chyba nie daje korzyści w postaci "darmowego depo". A może jest jakaś furtka?

Użytkownik Avatar Nerus
    dokładnie każda aukcja zabiera slot w depo więc nie wiem o co im chodzi?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia