Oto moja wizja turniejów:
Najpierw napiszę jak to miało by wyglądać pod względem wizualnym.
Myślę, że odpowiednim miejscem na zakładkę turnieje będzie to miejsce:
Miejsce na zakładke
Po wybraniu tego katalogu zobaczymy okienko z zakładkami: trwające walki, zapisy, tabele,
terminy, ranking, historia turnieji. Wyglądało by to tak:
Zakładki
W pierwszej zakładce były by trwające walki, tam będziemy mogli
oglądać w czasie rzeczywistym zmagania zawodników, oraz będziemy mieli wgląd w daty i godziny najbliższych walk:
Zakładka trwające walki
Kolejna zakładka to zapisy gdzie będą znajdowały się informacje do kiedy trwają zapisy,
kiedy zostaną rozlosowane grupy, informacje jakiego rodzaju
to turniej pvp,czy tvt itp, lista uczestników, i możliwość zapisania się.
Zakładka zapisy
Tabele- tam będą znajdować się informacje na temat zajmowanego miejsca w grupie,
a po wyjściu, tam dowiemy się na kogo trafiliśmy w systemie KO.
Zakładka tabele
W zakładce rankingi, mieli byśmy zestawienie wszystkich najlepszych uczestników turniejów.
Zakładka ranking
W zakładce Historia był by przebieg każdych z edycji turnieju.
To by było na tyle w kwestii wizualnej, a mechanika wyglądała by mniej więcej tak:
Po zapisie, dla graczy były by losowane grupy, a walki odbywały się o określonej godzinie w sposób
automatyczny. Otwierane by było okno walki, jak przy bójce tylko z czasem +-5 minut na
przygotowanie się. W przypadku nieobecności jednego z graczy, walka automatyczna.
Po skończeniu grupy przechodzili byśmy do systemu KO, gdzie odbywalibyśmy
2 walki lub 3, w przypadku wygranej i przegranej ze strony jednego z graczy
(w fazie grupowej 1 walka). Dalej w systemie KO toczyli byśmy walki do finału.
Myślę, że końcowe walki to nie powinien być tylko finał, a walki o 3, 5, 7, 9 miejsca.
Nagrody powinny być przyznawane do 10 miejsca włącznie (pakiet odnówek, regenki, trochę złota itp).
Tylko za pierwsze 3 miejsca przyznawane by były znaczne nagrody i medale(czyli coś jak puchar IŚ z nazwą postaci).
Od 4 do 7 miejsca jakieś dyplomy, ale nie koniecznie.
Fajnie jak by w profilu gracza powstała zakładka- odznaczenia, gdzie widzielibyśmy, które miejsca zajmował dany gracz w poszczególnych turniejach.
Walka do 10 miejsca znacznie zaostrzyła by rywalizacje i chęć zdobycia jak najlepszego miejsca.
Podobny system jest na MŚ w piłce ręcznej.
Na czas trwania turnieju graczom biorącym udział, wyłączona by była usługa resetu statystyk i zmiany
profesji.
Podobnie miało by to wyglądać jeżeli chodzi o TvT, czyli zapisy, losowanie drużyn, losowanie przeciwników,
terminy i walki, tylko co z wygranymi bo myślę, że powinno być ich czterech a nie jeden ponieważ, ten turniej stanie się bardzo podobny
do IŚ więc nie ma sensu. Albo zrobić turniej pomiędzy własnymi drużynami, czyli zapisujesz swoją drużynę, walczysz,
i zdobywasz trofea na konto drużyny, które można będzie zobaczyć obok prezentacji w zakładce odznaczenia.
Na okres turnieju wyłączone by było przechodzenie graczy pomiędzy drużynami.
Myślę że częstotliwość takiego turnieju to co 2-3 miesiące, a w miesiącu wolnym od turnieju PvP, powinien być turniej TvT,
żeby gracze mieli co robić przez cały czas, a za razem nie występował zbyt często, ponieważ się przeje jak IŚ.
Zapraszam do komentowania i własnych udoskonaleń pomysłu. Tylko proszę, nie piszcie że to i tak nie wejdzie,
bo w najbliższej przyszłości mają powstać te turnieje. Tylko pytanie w jakiej formie ?