Temat jest bez sensu, pozdrawiam.
Temat jest bez sensu, pozdrawiam.
Discord - serwer dla Elity
Persona non grata, licencjonowany krytyk, niewygodny dla aparatu władzy, wielokrotnie ścigany i prześladowany, nazwany heretykiem za krytykę absolutu i skazany na karę śmierci, odwołał się od niekonstytucyjnego wyroku w sądzie apelacyjnym II instancji w wyniku czego karę zmieniono na banicję, powrócił podczas styczniowego rokoszu, w którym Sir BaGGietka Waleczny strącił z tronu króla
Adiego I Leniwego.
A nie uników i celności? Przecież luck to normalna statystyka.
Bididididid!
Obrona musiała by mieć odpowiednio więcej, przykładowo 15% zamiast 12% (3% zysku). Gemy stałe - tak jak mówiłem wcześniej - na zupełnie innej zasadzie, bonus punktowy zamiast procentowego, skorelowany z liczbą punktów jakie daje jeden plus eq na danym lv.
Limit wynosi 50%, także trzeba 10 gemów lv1 na limit (obecnie nieosiągalne), lv 2 już by można było mieć "tylko" 8 (x6%), lv3 (x7%) tylko 7 - to jednak jest konkretna korzyść. Trzeba to ustalić tak, aby trud zdobycia i nabicia był adekwatny do korzyści, to nie muszą być od razu miliony AP i golda![]()
Jeśli jednak te bonusy miały by być rzeczywiście podwojone to i trud zdobycia pójdzie mocno do góry. Bonusy nie mogą być jednak zbyt duże, aby potem nie okazało się, ze wszystkie staty podniesiemy o 50% i jeszcze zostanie miejsce.
Pomysł sic mocno rozbudował by grę jestem za , i nie szukajcie dziury w całym tylko brać się do roboty![]()
Skorelowany z danym eq czy średnia z całego lev, eq które mają tą statystykę? Bo jak z danego będzie mniej możliwości tworzenia ( będzie trzeba dawać gemy które podnoszą dana statystykę którą zawiera eq). Jeśli z całego może być naprawdę śmiesznie i nieoczekiwanie.
Np pancerz orka ma tylko obrone i szybkośc przy 1 opcji będzie można dać stały gem obrony/ szybkości przy 2 jeśli ktoś ma ułańska fantazje lub potrzebę gem ataku.
I czy gem stały będzie dawał maxymalny możliwy bonus w daną statystykę czy losowo?
Ostatnio edytowane przez NieZabijajMnie ; 15-09-2013 o 00:42
[SIGPIC]https://pokazywarka.pl/baho0i/[/SIGPIC]Wszystkie błędy są celowe...
Ah, rozumiem. Czyli co jakiś czas wypuszczać gemy nowego poziomu?Limit wynosi 50%, także trzeba 10 gemów lv1 na limit (obecnie nieosiągalne), lv 2 już by można było mieć "tylko" 8 (x6%), lv3 (x7%) tylko 7 - to jednak jest konkretna korzyść. Trzeba to ustalić tak, aby trud zdobycia i nabicia był adekwatny do korzyści, to nie muszą być od razu miliony AP i golda
Jeśli jednak te bonusy miały by być rzeczywiście podwojone to i trud zdobycia pójdzie mocno do góry. Bonusy nie mogą być jednak zbyt duże, aby potem nie okazało się, ze wszystkie staty podniesiemy o 50% i jeszcze zostanie miejsce.
Przykładowo:
Lv1 - 1+ (5 gwiazdek, 5% statystyki, 8 300 AP)
Lv2 - 55+ (6 gwiazdek, 6% statystyki, 200 000 AP)
Lv3 - 80+ (7 gwiazdek, 7% statystyki, 700 000 AP)
Lv4 - 100+ (8 gwiazdek, 8% statystyki, 1 000 000 AP)
Lv5 - 130+ (9 gwiazdek, 9% statystyki, 1 500 000 AP)
Lv6 - 160+ (10 gwiazdek, 10% statystyki, 2 000 000 AP)
I przykładowo próba u jubilera 2x Lv1 = Lv2, 2x Lv2 = Lv3, etc. Oczywiście z możliwością pomyłki i pytanie - nabite czy mogą być puste? Ryzykowne to trochę, bo kiedyś rzeczywiście skłoni się to do faktu: 5 gemów na maksymalny %, na wyższym lvlu wiadomo - więcej slotów, to daje nam przypadek, w którym najważniejsze statystyki - rzeczywiście - będa na maxa, przykładowo: 5 HP Plus (10%/ea), 2 MP Plus (25%/ea), 3 Obrona Plus/3 Obrona Magiczna Plus (15%/ea), 5 Szybkość (10%/ea) - 15 slotów raczej na X lvlu będzie, pewnie za 2-3 upy, koło 100 lvla.
Chyba, że chciałeś wypuścić tylko Lv2 - wtedy będą to po prostu ulepszone gemy, w praktyce będzie to oszczędzenie kilku slotów, będzie można bardziej poczarować, przykładowo wrzucić 30% obrony i 40% HP (czyli 2 + 6-7 gemów).
Ciężko to rozwiązać, bo skłania się to do tego, że prędzej czy później i tak statystyki będą wymaksowane gemami. A przecież sytuacja ta nastąpi również wraz z fabułą - chodzi tylko o to jak szybko to nastąpi. Ciężko będzie znaleźć tutaj złoty środek. Tak czy siak - co by się nie zdarzyło, fajnie, że jakaś rewolucja w gemach nastąpi.
A jeszcze co do mojego "pomysłu" - tak jak pisałem wcześniej, zgromadzenie i wyexpienie gemów będzie jeszcze bardziej sprawiedliwsze niż kowal - bo będzie się opierało głównie na expieniu, a nie szczęściu w kowaleniu i liczeniu statów. Z jednej strony bezsensu bedzie zakładanie tego gemu np. na 3 gwiazdkach (tylko 6%, gdzie Lv1 dawał 5% na maksie, a dużo łatwiej wyexpić) - tak naprawdę dopiero od 4 wart byłby założenia, czyli przypuścmy, 1 000 000 AP żeby gem miał sens.
Bididididid!
Ja tu myślałem o dowolnym bonusie - niezależnie od tego co daje eq.
Także taki pancerz orka mógłby zostać wzbogacony o x*n pkt ataku, gdzie x to bunus jaki uzyskuje się z 1 plusa na 50 poziomie, a n to jakiś mnożnik w zależności od nabicia/poziomu gemu ataku, który wbijamy na stałe do slotu.
Właśnie o czymś takim mniej więcej mówiłem jak powyżej rozpisałeś. Skok miałem wstępnie zaplanowany co 50lv, czyli gemy serii 3 dopiero na lv 100.
Sloty wg planu mają dalej rosnąć nie co 10 lv, tylko co 15, potem co 20 itd, także nie powinno dojść do sytuacji, że staną się mało ważne. Na 100 poziomie ma być ich średnio 10, na 200 - 15.
Ah, czyli 200 lvl, 9% gemy mające bazowo 1% = 1 gwiazdka (speed, ataki, szczescie, hp), pewnie koło 18% obron i 21% mp (standardowo 3% = gwiazdka) [uważam, że nie ma sensu wypuszczania kolejnych gemow obron/mp przy każdym osobnym lvlu - wg tego na 200 obrony dawały by 24%/szt a mp - 27%/szt, troche przekoks :P], czyli mając 15 slotów, by wymaksować statystykę 1% = 1 gwiazdka, potrzebowalibyśmy 5 gemów (45%, czyli chociażby tyle ile teraz 3x MP Plus czy 4x Obrona Plus, a wiem, ze nikt nie zakłada tego brakującego gema by dobić na maksa, więc przypuśćmy, ze 42%+ to już zadowalający procent), natomiast 3% = 1 gwiazdka - 3 gemy (byłoby 50%, w przypadku obron), 2 gemy (byłoby 42%, w przypadku MP [o ile ktokolwiek bedzie to nosił]). Daje nam to zrobienie chociażby takie miksa: 3 Obrona (50%), 5 Atak Plus (45%), 5 Szybkość Plus (45%) i np. 2 HP Plus (18%). Ale to dopiero 200 lvl. Na 100 jeszcze tak wielkiego odczucia by nie było - gemy 7% (atak, speed, hp, luck), 15% (obrony) i 18% (mp), przy 10 slotach to nie tak wielki wzrost :P. Nadal by mieć wymaksowany najlepiej jak się da (nie najbardziej, tylko najlepiej pod względem ekonomicznym) potrzeba 7 gemów ataku/hp/szybkość/szczęścia, 3 gemy obrony, 3 gemy MP Plus (praktycznie minimalna zmiana z tym co jest). Wiec mozna wstawić przykładowo atak i obronę - myślę, że jak najbardziej wystarczy. No chyba, ze planujesz nawet obrony i mp zwiększać co barierę lvlowa, tylko wtedy na 200/250 lvlu (9/10 gwiazdek) będzie odpowiednio 24-27% i 27-30% za gem
trochę przegięcie IMO, ale generalnie cały pomysł wraz z nowym gemem co 50 lvli - bomba.
Fakt, umknęlo mi ^^.Nie czytasz co Tomi pisał, a Tomi nie widzi że robi post pod postem idźcie spać panowie
Bididididid!
Widzę, że z mojego tematu wynikła ciekawa dyskusja.
Ja mam tylko pytanie czy gemy drugiego stopnia będą dotyczyć tylko gemów statystyk?
Jakoś nie wyobrażam sobie poświęcenia 2 nabitych cytrynów, żeby stworzyć cytryn lv2 z trylionem AP do nabicia, ale bonusem 30%![]()
IMO Uniki i Celność mogłyby być - aktualnie tylko 3%, więc:
lv2 (50) - 4%
lv3 (100) - 5%
lv4 (150) - 6%
lv5 (200) - 7%
lv6 (250) - 8%
Wniosek więc, skoro 25% to max - na 250 "wystarczą" 3 gemy. Imo takie statystyki jak celność czy uniki powinny być dodatkiem, tymczasem wielu graczy na nich bazuje (a może to i dobrze?). Gdyby miały po 5 gwiazdek standardowo, wtedy by było 10% max, a wtedy byłoby na końcu 2/3 gemy - czyli ekonomicznie - starczą 2, a jak ktoś chce niezbędnie 5% - niech założy 3 xD - więc moim zdaniem powinno też to dotyczyć uniku i celności.
Atrybutowych i statusowych oczywiście nie powinno - statusowe wystarczą 3 (a często jest to tak, że 2 + jakaś część eq daje), a atrybutowe w teorii 4 (od 0% do 24%, chyba starczy). Aktywnosć i bierność też powinny na 1 lvlu zostać
.
Bididididid!
Co do stałych mam nadzieje że będzie ograniczona liczba slotów w które będzie można je włożyć. Bo zrobienie teoretycznie eq + naście z czego połowa + jest idealnie taka jakie wymarzył sobie noszący jest trochę za mocnym rozwiązaniem. Szczególnie jeśli zawsze będą wchodzić lub będzie możliwość wyjęcia zepsutego gemu za np 100 żetonów jak pisał Pfem.
Na dodatek może ci się nie udaćPrzy tych gemach rzeczywiście mało opłacalne.
[SIGPIC]https://pokazywarka.pl/baho0i/[/SIGPIC]Wszystkie błędy są celowe...