Dla mnie bezsensowną pierdołą są propozycje które mają na celu utrudnić grę zamiast ją usprawnić
Jeśli gracz decyduje się na zmianę profesji musi się liczyć z tym, że będzie musiał sobie nabić nowe zdolności/czary, które zarówno u wojownika jak i u maga wraz z wyższym poziomem wymagają większej ilości AP, ale i coraz więcej ich dostajemy za coraz to silniejszych przeciwników. Po zmianie profesji na maga między 5-24 lvl i między 30-49 trzeba nabijać czary, ale za to mag może korzystać w walce z wszystkich 5 atrybutów naraz, natomiast wojownik tylko z 1 a podczas expienia mag może nabijać 2 atry naraz a wojownik tylko 1. Ale nie zagłębiajmy się w próby zbalansowania profesji, gdyż zawsze znajdzie się jakiś kontrargument.
Poza tym ta propozycja byłaby krzywdząca dla tych, co grają magami od początku i musieli sobie cierpliwie nabijać wszystkie zaklęcia i tych, którzy profesje już mienili i ręcznie wszystko sobie nabili. Idąc tokiem myślenia tej propozycji ktoś może pomyśleć, że jeśli zmieniając profesję z woja na maga dostajesz wyexpione zaklęcia, to czemu zmieniając z maga na woja nie dostajesz wyexpionych zdolności, przecież jak on coś dostaje to ja też powinienem, a taki proceder pozwalałby za 50mf nabić na obecnie osiągalny dla gracza poziom maxymalny poziom zdolności (dwukrotnie zmieniając profesje nabiłby czary oraz zdolności zarówno skierowane dla maga jak i dla woja).
Jak widać proponowana zmiana nie poprawiłaby balansu pomiędzy profesjami, a propozycje utrudniania uważam za bezsensowne. Poza tym można zawsze zrobić drugą postać o przeciwnej profesji co jest darmowe.
Tyle ode mnie