Dzięki za udostępnienie dema. Czuję się zobligowany do podzielenia się kilkoma uwagami na temat gry.
1. Gra wygląda świetnie, ale czy będzie płynna na wolniejszym sprzęcie? W MF grałem często na starym laptopie z wolnym połączeniem internetowym, wtedy chodzenie postacią było bardzo wolne, tutaj nie wyobrażam sobie nawet tego.
Może zrobić ułatwienia dla osób z wolnym netem? Np plik z grafikami do ściągnięcia na dysk.
2. Walki - uderza mnie strasznie małe różnice w zadawanych obrażeniach. Jeśli potworek wali powiedzmy 50hp to oczekiwałbym co najmniej +/-20% różnicy. Teraz walcząc i mając mało hp nawet nie leczę się, gdyż wiem że po ataku przeciwnika i tak zostaną mi hp.
Wiem, że oczywiście jeszcze są krytyki, ale to co innego.
3. Kupowanie w sklepach:
- najważniejsze to dodać jakieś zakładki w stylu: nakrycia głowy, miecze, buławy etc. Nawet teraz jak mało jest przedmiotów szukanie ich bywa kłopotliwe.
- przy kupowaniu często gra się zacina. Klikam na przedmiot wpisuje ile chce kupić, rzeczy pojawiają się w plecaku ale ekranik ilości sztuk nie znika. Muszę kliknąć "odśwież" i wtedy wracam do mapki ale od razu jest dialog ze sklepikarzem aktywny (w sensie widoczny i kliknięcie otworzy sklep)
4. System swobodnego chodzenia i walk za energię bardzo mi się podoba. Jednak zauważyłem, że energia jest wspólna dla wszystkich postaci jakie na koncie się stworzy. Czy tak właśnie powinno być?
5. System 5 mikstur życia na walkę wydaje się świetny, ale moim zdaniem ma wadę. Każdy kolejny przeciwnik dużo bardziej niż w MF2 wymusza u nas lepsze statystyki. Tu przysłowie "i herkules d**a gdy wrogów kupa" ma naprawdę istotne znaczenie. Proponowałbym jednak w zależności od ilości przeciwników zwiększyć ilość mikstur. Później będzie dochodzić do kuriozalnych sytuacji, że na walkę z 1 przeciwnikiem wystarczy lv10 na walkę z 2 lv 12 a na walkę z 3 czy 4 lv 25. Będzie to stwarzać problemy z dostosowaniem trudności map.
6. Odnośnie powyższego. Możliwość wyboru atakowanego przeciwnika to teraz zbawienie i niezłe ułatwienie.
7. Zróbcie bossy troszkę bardziej nieprzewidywalne (więcej czarów i umiejętności) i piszcie im skrypty trochę lepiej. Dla przykładu teraz gacki wysysają energię mają 100% życia.