Gratuluję, zostań moim mistrzem.
Podgląd wydruku
była została chyba naprawiona
Dzisiaj nie będzie żadnych zmian na igrzyskach. Do tematu wrócimy w przyszłym tygodniu. Będę chciał sprawdzić kolejno:
a) pomysł z sektorami
b) dołączenie możliwe tylko do strony mniej licznej (lub jeśli jest równo)
c) walki 2vs2
Nowy kształt areny również dzisiaj nie będzie wprowadzony.
https://mfo3.pl/game/report.php?bid=...=130812&vtid=0
ehh prawie się udało tyle ze 15 sek na turę to za mało straciliśmy 2 tury :(
Czy słyszeliście o akcji 5 vs 1? :P
https://mfo3.pl/game/report.php?bid=104763125&vpid=821
Najwidoczniej Ci dwaj ostatni wbili w tej samej milisekundzie ^^
Moje wrażenia po dzisiejszych igrzyskach odzwierciedla forma po tej walce: https://mfo3.pl/game/report.php?bid=104763125&vpid=703
Kolejne igrzyska za miesiąc, super ;/
Nie wiem ile razy to było poruszane (i czy w ogóle było) ale nie uważacie, że ślepa furia ma zdecydowanie za dużą szansę na nadanie obu statusów? Widziałem wiele walk 4v4, gdzie ślepa furia nadała oba statusy na wszystkich graczy jednej drużyny. Wygrać w takiej sytuacji jest praktycznie niemożliwe, a przesądzenie wyniku walki jedną zdolnością, która opiera się na szczęściu jest zdecydowanie za duża i wypacza radość z tej gry. Już nie mówię o usuwaniu tej zdolności, tylko o zmniejszeniu % szans na wejście statusów. Z doświadczenia wiem, że klątwa umarlaka ma zdecydowanie mniej % na nadanie statusu zombie, a nawet jak wejdzie to na 4 osoby to nie pozbawia tej drużyny szans na wygraną, a ślepa furia niestety tak (wyjątek potwierdza regułę).
Napisałem to w tym temacie, bo wiem, że jest często przeglądany przez wiele osób.
Co do samych igrzysk:
1. Zdecydowanie jestem za wprowadzeniem losowości dołączania do walki, zwiększy to bardzo ryzyko i zwiększy nieprzewidywalność (oczywiście losowość działa tylko wtedy gdy jest wyrównana ilość graczy po obu stronach), a także da to szansę mniejszym lvlom na ugranie czegoś. W sytuacji gdy będzie walka np. 48 vs 50 to niewiele osób będzie chciało ryzykować losowe dołączenie do walki, bo może dołączyć do 48, co jest niekorzystne, a jednak wiem, że w walce 1v1 48 nie jest całkowicie pozbawiony szans na zwycięstwo przeciwko 50.
2. Co do sektorów, nie jestem do końca przekonany czy by się to sprawdziło. Jeśli jakaś drużyna dzięki niesamowitemu szczęściu trafiła by do tego samego sektora, podczas gdy ich najwięksi przeciwnicy zostali by rozbici po różnych sektorach, to ich szanse na zwycięstwo drastycznie wzrastają (wystarczy wyeliminować 1 zawodnika z najgroźniejszych przeciwnych drużyn), choć pomysł jednak warty uwagi.
3. Zdecydowanie zlikwidować możliwość walk 4v1, gdyż wypacza to radość z gry oraz sens igrzysk. (Prawdziwy gladiator z honorem pomógłby słabszemu przeciwko większej grupie i jak to w filmach bywa, z pewnością by wygrał).
4. Mapkę możecie zmienić, choć według mnie jest wystarczająco dobra i nie wymaga zmian.
Temat ostatnich walk na igrzyskach też chcę poruszyć. Nie mam pojęcia, czy siata z pirratem się tak umówili czy też nie. Jeśli tak, to naprawdę jesteście żałośni skoro dla zwycięstwa w zwykłej grze zdradzacie swoich kompanów, w prawdziwym życiu nie chciałbym mieć z wami nic do czynienia. Jeśli jednak (zwracam się do siaty) nie miałeś/aś pojęcia o wybryku pirrata to tak z czystej przyzwoitości w walce 2v1 przeciwko Ksil powinieneś/aś go zabić i dokończyć walkę w uczciwy sposób 1v1, pomimo że zmniejszyłoby to twoją szansę na wygraną. Zwykła gra, a pokazuje jakimi ludźmi jesteśmy naprawdę. Nie mam zamiaru was pouczać jak się należy zachowywać. To są tylko moje rady odnośnie tej sytuacji. Naprawdę nie powinno się iść po trupach do celu. Może ktoś sobie uświadomi coś po tym jak to przeczyta.
Tyle z mojej strony, przepraszam za tak długi post. :)
Patroneq już proponowałam osłabić ślepą furię. Co do losowości dołączania to uważam, że za duży chaos i losowości wygrana byłaby losowa + nikt by nie dołączał do niektórych, żeby jak to pisałeś "swoich nie zabić". Co do sektorów jak najbardziej za przynajmniej początkowe walki będą w mieszanych drużynach. Praktycznie szansa na trafienie całego teamu do 1 sektora jest praktycznie znikoma. Odnośnie walk 4vs1 faktycznie, ale z tego co wiem już osłabili prezenty za to, dzięki czemu jest więcej walk 4vs4.
Można by zrobić tak, że do walki można dołączyć tak aby różnica liczba graczy nie wynosiła wynosiła więcej niż 1 np.:
do 1vs1 może dołączyć tylko jedna osoba od każdej strony a dopiero jak z 1vs1 zrobi się 2vs2 mogły by dołączać kolejni itd. Czyli w najgorszym przypadku były by takie sytuacje jak 1vs2, 2vs3 i 3vs4 no ale igrzyska miały być niesprawiedliwe więc wątpię by to przeszło.
Według mnie zrobili dobrze, a na pewno Tomi jest w końcu zadowolony z takiego finału. Raczej żaden z nich nie miał szans z Ksil w walce 1vs1, więc ją wyeliminowali dla własnej korzyści, co było bardzo dobrym pomysłem.
Piszesz, że to gra i "wystawili" swoich. Właśnie, to TYLKO gra i rzeczy tutaj nie powinno się brać w 100% na poważnie. Jak dla mnie, świetny finał igrzysk.
Szkoda tylko tego, że drużyna Ksil wygrała z moją dzięki zdolności...
juz wyjasniam
plan byl nieco inny ja + ksil vs venom + pirrat jednak pirrat namieszal ^^
potem zostalo nas 3 jesli bylo by 1v1 to kogos oko by zjadlo ;p
poszło jak poszło ale sadze ze ze wzgledu na urode walki finalowej można nam taki przebieg wybczyc zwazywszy na to ze przynajmiej z mojej strony taki rozwoj nie był planowany ;p nastepnym razem musimy ustalic ostatnie walki a nie robic to ad hoc ;p
dla tych co nie śledzili polecam obejrzeć koncóke walki https://mfo3.pl/game/report.php?bid=104769997&vpid=1723 ^^
Nasze finały i tak lepsze.
Pierwsze igrzyska, które były ciekawe w końcówce. Nie należy się tak bulwersować na "niehonorowe" walki. Takie kombinowanie dodaje uroku całej zabawie.
Jeszcze odniosę się do uwag:
Całkowita losowość dołączania - braliśmy to pod uwagę, ale to naprawdę to nie jest dobry pomysł. Jakaś minimalna kontrola nad udziałem w walce powinna być zachowana.
Ślepa furia - jakaś zmiana jest tu potrzebna. Jest osobny temat, w którym można zgłaszać pomysły.
Zdecydowanie zlikwidować możliwość walk 4v1 - takich walk jest już mniej, ale tak jak pisałem wcześniej - spróbujemy jedne igrzyska rozegrać z zasadą, że pomocy można udzielić tylko w przypadku wyrównanej liczby uczestników lub dołączyć do mniej liczebnej drużyny, a wiec walki będą z przewagą maksymalnie jednej osoby.
ps. Kształt mapy zmieniamy tylko i wyłącznie dla wygody widowni.
Pirackie zasady :D
Jeżeli ilość uczestników po jednej stronie w walce większa niż 1 po drugiej stronie, to możliwość dołączenia do tych po pierwszej stronie może być zablokowana.
1vs1 - możliwość dołączenia do drużyny A i B
2vs1 - brak możliwości dołączenia do drużyny A, możliwość dołączenia do drużyny B
2vs2 - możliwość dołączenia do drużyny A i B
3vs2 - brak możliwości dołączenia do drużyny A, możliwość dołączenia do drużyny B
3vs3 - możliwość dołączenia do drużyny A i B
4vs3 - brak możliwości dołączenia do drużyny A, możliwość dołączenia do drużyny B
4vs4 - brak możliwości dołączenia do drużyny A i B
O to chodziło w moim poście.
Wczorajsza końcówka igrzysk była znakomita , oby tak dalej. Co do furii widziałem walki w których tylko ślepota wchodziła 2/4 wystarczy mieć +furii i nie ma z tym problemu , a co do walk 4vs1 to proponuję zrobić tak jak wyżej pisali ale po prostu dodać grupy.
Wygrana pozwoliłaby mi wreszcie wyjść na 0 z mfami :D
Igrzyska dobre, tylko ja grałem nie fair :)
Dzisiaj na igrzyskach:
-nowy kształt areny
-testujemy pomysł z arena podzieloną na 4 sektory przez pierwsze 6 minut (gracze na starcie są losowo przydzielani do sektorów). Pomiędzy sektorami nie można się przemieszczać i nie można walczyć z graczami z innego sektora. Po upływie tego czasu przegrody znikają i dalej tak jak zawsze.
No, no coraz lepiej.
Dopracujcie jeszcze to oko i wszystko powinno być git ;>
Będzie ciekawie : )
https://mf3.pl/cache/-/maps/137_1_0.jpg
Podział będzie na równe 4 części czy jeszcze inaczej?
Kolce się pojawiły - co one robia?
To nie są kolece tylko szkielety.
Lepiej wiem co widze :)
To nie są kolece tylko szkielety.
Właśnie, to nie są kolece, tylko szkielety.
każdy widzi to co chce ja tam widzę 2 psy :D
jeden cały a drugi już się rozkłada :P
https://files.tinypic.pl/i/00218/liqu672naxmb.jpg
Nie napisałeś odnośnie mapy podanej w poście.
Są to kolce, które oddzielają mapę na sektory.
Czabyło od razu wrzucić zdjęcie z kolcami.
No właśnie, a tak to nie wiadomo o co Ci chodzi.
Jak z nagrodami? Mogą pojawić się w osobnym sektorze?