Wejście Kowala = Eliar. To nie Kowal wpłynął na spadek liczby graczy online, a brak rozwoju gry.
Podgląd wydruku
Wejście Kowala = Eliar. To nie Kowal wpłynął na spadek liczby graczy online, a brak rozwoju gry.
50kk to sporo hajsu, ale można go przeznaczyć na naprawdę sporo rzeczy. Ponadto - może się przydać w przyszłosci. Nie mniej, logika podpowiada, że im powszechniejsze eq (które jest dostępnie równo dla wszystkich), tym więcej je ma. A im więcej je ma, tym więcej uważa, że ma szansę w walkach (w końcu przeciwnik ma to samo) i liczy się szczescie (to realne), taktyka, wchodzenie statusów (w takim samym eq raczej nie bylyby mozliwe roznice w statystykach łącznych), a co za tym idzie - więcej chce walczyć (jeszcze jak może zyskac tak duzo, z uwagi na zmiany w PvP). IMO najlepiej jakby w ogóle nie było plusów :D (ale wsadzanie gemów w eq, łączenie gemów, jakies dodatki setowe byłyby ok).
Nie mniej, mam swiadomosc, ze bedzie sie to pogłębiać, a eq bedzie dawać zbyt duża (moim zdaniem) przewagę. Licze po cichu jeszcze, że MoP wymusi albo wybłaga wprowadzenie tej góry, o której kiedys pisał. W sensie, turniej-symulacja, gdzie gracze walczą w tym samym eq (w sensie, albo z plusami albo bez) maja wybór zdolnosci ze wszystkich dostepnych i tak dalej. Krotko mowiac, ten mega sprawiedliwy turniej bazujacy na umiejetnosciach, a nie roznicach w eq. Fajnie by było, jakby wszedł :).
Temat wałkowany wiele razy. Jeśli Twoim jedynym celem jest osiągnięcie max lv, to Twój problem. Gra stwarza więcej możliwości. Nie słyszałam żeby ktoś przestał grać z powodu kowala. Wręcz przeciwnie.Cytat:
Nie wiem czy to brak empatii, czy to że zrobiliście już prawie że komplet eq jest powodem tego oporu.
No cóż, nie będę tego drażył, bo nawet sami nie znacie przyczyn obecnego stanu rzeczy online, lub nie chcecie wiedzieć.
Tak jak napisał benefit. Powodem, dla którego gracze odchodzili/odchodzą, jest brak rozwoju gry.
A mniej walczących pvp po każdym upku to odczucie spowodowane tym, że co upek po prostu trudniej maksymalny poziom wbić i co za tym idzie mniej się spotyka graczy na wysokich levelach. Ale to nie tylko w pvp problem stwarza, bowiem ze znalezieniem wymiany minibossa jest podobnie. Tutaj poradzić może tylko przyrost aktywnych graczy. Gra jest cały czas reklamowana, więc nie zwalajcie winy na to.
Zamiast zachęcać nowych do grania wolicie:
- bić ich (na szczęście zmiany to wyeliminowały ostatnie zmiany, za parę miesięcy może będzie widać efekty w postaci większej liczby online)
- okradać i naciągać
- zamiast na własną rękę zachęcać ludzi do grania i mieć korzyści z programu partnerskiego to kombinujecie z multikontami
Gdy nowi zarejestrują się u mnie z reflinka to muszę cały czas ich pilnować, bo wiecznie ktoś chce ich naciągnąć. I jak ma w takim przypadku graczy przybyć, skoro ich tak traktujecie?
zgadzam się tylko z wytłuszczonym. to całe "bicie nowych" to bzdura, jeżeli gra dawała taką możliwość, nie było to nic złego, osobiście uważam, że błędem było jej usunięcie, ale nie ważne. a kombinacje z multi, prawda to problem, ale raczej nie dla nowych. co nowego gracza interesuje czy obok niego biega piętnaście randomów takich jak on, czy piętnaście multi-kont.
@Antek
ja odszedłem bo wbiłem x razy max lvl i nie miałem co robić, nikt nie atakował, a jeśli już to przegrywałem bo nie wiedziałem nic o pvp. czyli byłem jednym z wielu randomów, którym skończyła się fabuła, więc się znudzili. myślę, że takich jak ja było znacznie więcej, niż takich którzy odeszli przez bójki.
(btw. wróciłem z tego samego powodu, przypadkiem znalazłem na mailu w 2 tysiącach wiadomości spamu info, że pojawiło się magiczne devos, ale gdybym nie znał gry, raczej po takiej reklamie nic bym nie zrobił. zgadzam się, że reklama jest, ale średnio przyciągająca ;) )
Chodziło mi o to, że system programu partnerskiego nie jest wykorzystywany do tego do czego powinien być.
A co do bicia to często rozmawiam z małymi levelami i często był to powód do odejścia, więc zmiany słuszne.
Patrząc sobie na różne raporty z walk znalazłem ten:
https://mfo3.pl/r/bac430ce1
ciekawi mnie jak 37 v 37 może wezwac pomoc a w dodatku o tak dużym lv
https://i.gyazo.com/f7e5f46ae78cb25e...dde06b2d17.png
Jak jest nieklasyfikowany, to zawsze może wezwać pomoc.
W bójce nierankingowej możesz brać do pomocy kogo chcesz i ile chcesz. Tylko agresor ma ograniczenia.
mam multi konta na glownym koncie bana bezterminowego chcialbym zaczac grac od nowa na nowym koncie ale boje sie ze dostane bana nie moge usunac wszystkich multi poniewaz nie mam emailu co moge zrobic zeby grac od nowa i miec pewnosc ze nie dostane bana ?
Grać na nowym koncie i nie robić multi v:
Ja bym napisal do Tomiego na pw, jak bedziesz mily moze nie dostaniesz bana na ip z wielokrotne multi konto, ale na wiele bym nie liczyl. Przyznaj ze jestes galganem, nie pamietasz e-maili, podaj nazwy kont do pousuwania. I nastepnym razem zanim zalozysz multi "bo jedno konto Ci sie znudzi", napisz tutaj co masz zrobic, bo teraz to taka musztarda po kolacji :/
szczerze to nawet do polowy multi nawet nickow nie znam
Dziwne ,że ten co gra więcej ma więcejCytat:
Po za tym co miało na celu wprowadzenie tego systemu ? bo przy obecnym systemie wprowadzania updatów nowych miast tworzy to tak masakrujaca różnice między 65 grajacym 30 minut, a tym który gra 4 godziny
Nie mogę się słyszeć, bo nie mówię sam do siebie. Co złego jest w tym rozwiązaniu ?
Odnosiłem się w zupełności do swoich, oraz Waszych wcześniejszych odpowiedzi.
+3 w zupełności by wystarczyło i dawało odpowiednią przewagę przy tym tempie wprowadzaniu upków. Wystarczy ograniczyć losowość wypadania +3/2/1 z mini bossów i tyle. Wnoszenie wyimaginowanych sposobów nie odniosło żadnego pozytywnego skutku i wręcz przeciwnie tylko zniechęciło do PvP.
Poczekajcie do Nordii i miast kolejnych, będzie coraz mniej graczy PvP i to nie ze względu na rosnący poziom.
zauważyłeś, co zaznaczyłem wytłuszczonym drukiem?
skoro upki /ja się cieszę/ są co 2-3 lata, to osiągnięcie eq +3 będzie możliwe znacznie szybciej niż owego eq +pierdylion.
chcesz ograniczyć drop tego eq, więc powiedz mi, co z resztą? +0/1/2, bo skoro kowala by nie było, to tylko kumulowanie niepotrzebnego eq /w sumie NCP się ucieszą/
powiesz mi, że ograniczyć i to w dropie- nie wiem, czy widziałeś, jak kiedyś /z resztą trochu słusznie/ założył Fanta odnośnie dropu z mini. ogranicz jeszcze bardziej, to jestem bardzo ciekaw, czy sam podołasz temu wyzwaniu, gdzie dzień w dzień bijesz mini, szukasz 3h wymiany, zeby raz na 2tygodnie dropnąć jakiekolwiek eq.
i nie wiem, czemu tak ślepo brniesz w to, że kowal zniszczył pvp, skoro tak nie jest ;]
Teraz upki mogą być czesciej. Tak srednio raz na rok - mysle idealnie. I tez uwazam, ze +3 wystarczy.
Brnę bo znam osoby, które to właśnie z tego powodu skończyły z pvp, a po krótkim czasie również z MFO.
Kumulowania eq nie było by, ponieważ można sprzedać innym graczom .. a no tak zapomniałem przecież nie można byłoby ulepszać eq i iść na łatwiznę co mogło by się przyczynić do wyrównania szans między nolife a zwykłym graczem.
Myślę że to było bardziej sprawiedliwe niż obecny system. Mniej czasu na szukanie wymian, bo i każdy by wymieniał, więcej czasu na pvp.
A EQ +3 im nie przeszkadzało?
Przed wprowadzeniem kowala najlepsi gracze mieli unikaty +3, przeciętni mieli czasem zerówki, często nic.
Teraz najlepsi gracze mają unikaty +8 a przeciętni unikaty +3, bo zrobienie z zerówki unikata jest do osiągnięci na minimalnych kosztach. Różnica nie wzrosła aż tak.
A co ma kowal do tego, czy ludzie wymieniają czy nie?Cytat:
Myślę że to było bardziej sprawiedliwe niż obecny system. Mniej czasu na szukanie wymian, bo i każdy by wymieniał, więcej czasu na pvp.
Kowal byl jedna z tych zmian ktora miala ulepszyc cos co dzialalo, oczywiscie tylko pogorszyla. Kiedys juz o tym pisalem, te roznice punktow, szanse na drop, wszystko sie zgadza, tu kowal nie zawinil. Ale same koszta zdobycia eq +pierdyliard z miejsca wyklucza randomow grajacych 15 min (w sumie to nie wiem co w tym zlego), no bo jak ktos kto nie wymienia mini, jedynie kopie czy tam pali ene na jakis niedochodowych potworkach, ma zdobyc 50kk na zestaw eq +8? (Liczylem to jakis miesiac temu, moze dluzej, ta wartosc juz znacznie spadla) Czyli aby miec eq +pierdyliard, trzeba kasy, tu pojawia sie problem, ktos kto czekal na upek 3 lata ma kasy jak lodu, ktos kto zaczal gre po upku ledwo wyrabia z kasa aby kupic eq +0. Wiec trzeba sie zastanowic czy to kowal jest problemem, czy moze to ze po 3 latach bez upka wartosc 1g tak spadla, ze w tym czy innym systemi, zwyczajnie nie da rady miec tego najlepszego zestawu, jezeli nie gra sie x godzin, lub x lat.
Co do zwiekszania limitu poziomowego przez roznice w +8 poprzedniego upka a +0 nowego, no coz, jezeli nikt nie przemyslal tego przy wprowadzaniu, no to teraz trzeba poniesc tego konsekwencje. Usuniecie kowala tak o jest nierealne. Mozna wraz z upem wylaczyc opcje kucia +4 w gore, ale nie wiem czy jest sens. Pozdrawiam
Jednak wzrosła i to znacznie, bo przeciętny gracz wcześniej miał +0 i od czasu do czasu +1-2, a jak to określiłeś najlepsi +3 ( czasami 2 i 4 ).
Teraz normalny gracz ma +0-3 ( czasami 4 ), a najlepsi +7-8.
Różnica w tedy nie była tak kolosalna.
Wcześniej by mieć item +1-3 trzeba było go kupić ( wydając naprawdę dużo golda ), lub dużo wymieniać mini ( naprawdę dużo ), dzięki czemu Ci normalni gracze zarabiali i było z kim wymieniać, oraz walczyć bo różnice między graczami nie były tak duże.
powtórzę Antka: a po co komuś takiemu eq +pierdylion, skoro wchodzi tylko spalić enę?
no własnie, jeżeli. twoim tokiem rozumowania to po Eliar nie miało być nic, bo wszystko jest przemyśliwane z upka na upek, co nie. i na jubilera w nordii też będziecie narzekać wielce, bo 10% wytrwałych graczy będzie miec komplet gemów lv2, a reszta nie, więc będzie identyczna sytuacja, jaka teraz ma miejsce.Cytat:
Co do zwiekszania limitu poziomowego przez roznice w +8 poprzedniego upka a +0 nowego, no coz, jezeli nikt nie przemyslal tego przy wprowadzaniu, no to teraz trzeba poniesc tego konsekwencje.
zróbcie temat gdzieś, powycinajcie fragmenty, bo dyskusja mnie wciągnęła /nie, nieprawda, to zaśmiecanie tematu/
Boże ale macie parcie na to EQ +8 w każdej ale to w KAŻDEJ grze mmorpg wygrywa ten kto ma lepsze EQ/donejtuje.
Macie podejscie do sprawy takie jakbyście nie potrafili sie z nikim dogadać po co macie możliwośc stworzenia drużyny/a nawet możliwość zawierana znajomości?
Jeszcze 4 lata temu gdy maniakalnie grywałem w MMORPG i miałem czas na to. Potrafiłem zorganizować dla kazdego członka "klanu" wykoksane EQ dla kazdego kto choć troche chciał sie przyłożyc do rozwoju naszej "społeczności klanowej" Dlaczego tutaj nikt nie potrafi sie dogadać?
xxx: dzis idziemy respić wdowe bo chce dropnąc zbroje
yyy: Dobra ale jak spadną buty to ja je wezmę
Macie typowe gimbazjalne podejscie wszystko tylko dla mnie byle by się nachapać.
Swego czasu ktoś strasznie sie bulwersował (chyba Antek) że jak to można EQ +6/7/8 komuś pożyczyć?!!! PRZECIEŻ BEDZIE NIE DO POKONANIA!! PRZYPISZMY EQ DO KONTA JAK TO TAK ŁAAA ŁAAAA (tłumy krzyczą) łuuuu łuuuuu łuuu ble ble ble i ogólny bełkot...
Czy Ty przeczytales chociaz raz post do ktorego sie odnosisz? Chyba nie bardzo. Nie wiem co kierowalo Toba, gdy zamieszczales fragment o "moim toku rozumowania", a wiec tlumacze, na 100lvlu potrzebne bedzie ok 35 poziomow roznicy miedzy upkami, aby eq +8 z 100lvla nie bylo silniejsze od +0 kolejnego upa. Zostalo to bardzo przejrzyscie wyjasnione na poprzednich kartach. Skoro teraz na upek czekalismy 3 lata, to na 35lvli wychodzi 7 lat. Do zaakceptowania? Nie. Skoro kowal zostal wprowadzony, zakladam ze ktos pomyslal jednak przyszlosciowo, zadecydowal ze wprowadzamy, a z upkami sobie poradzimy. Wiec dobrze, ja sie ciesze. Tylko skad teraz zdziwienie ze itemy sa coraz silniejsze i trzeba podnosic roznice poziomow? Tak dzialaja procenty, proste. Co ma do tego jubiler nie wiem, gemy zaleza od statystyk a tam nie ma procentow lecz sztywne 10pkt. Wytrwalosc tez nie ma znaczenia, a to cale narzekanie nie ma zwiazku z tematem, oczywistym jest ze w jakiejs grupie znajdzie sie osoba, ktorej nic nie pasuje. Jeszcze sie taki nie urodzil, coby kazdemu dogodzil. Nastepnym razem polecam zapoznac sie z tekstem, ktory komentujesz.
Moim zdaniem nie jest potrzebny nowy temat, bo sprawa byla walkowana i nic nowego nie zostanie powiedziane.
on ma racje ciężko cos znales gdy ktos pyta wy to zasłaniacie a to zanika itd :p
to dobra mysl
https://i.gyazo.com/f7e5f46ae78cb25e...dde06b2d17.png
Jest jakiś itemek poza Czarcią bransą co daje osłonę mag na start?
zakładasz, że kowal był nieprzemyślanyCytat:
Co do zwiekszania limitu poziomowego przez roznice w +8 poprzedniego upka a +0 nowego, no coz, jezeli nikt nie przemyslal tego przy wprowadzaniu, no to teraz trzeba poniesc tego konsekwencje.
jak to co, przewagę. i na kolejne poziomy te 10pkt będzie rosnąć, jak to ująłeś- procentyCytat:
Co ma do tego jubiler nie wiem, gemy zaleza od statystyk a tam nie ma procentow lecz sztywne 10pkt.
Kowal i większa ilość możliwych plusów do ulepszenia miała z pewnością na celu rozszerzenie czasu gry. Niektórzy będą uważać to sztucznym rozszerzeniem, innym się spodoba.
Tymczasem siła maksymalnie ulepszonego eq wzrosła "jedynie" o 10%.
1.2 na starym, 1.32 na nowym (czyli +10%).
Ktoś może sądzić, że to dużo, bo mało aktywny gracz miał wcześniej +0, w porównaniu do topki z +3/4.Tabelka
Jest to różnica 1 do 1.2 mocy. (1.2 jest 20% większe niż 1)
Natomiast obecnie +1-3 mają dużo większą szansę na wypadnięcie niż wcześniej, więc dość łatwo uzyskać +3, gdzie topka ma +7/8.
Jest to różnica 1.12 do 1.32 mocy. (1.32 jest 18% większe niż 1.12)
O dziwo różnica między osobami z eq +7/8, a osobami z eq +3, jest mniejsza niż dawna różnica między eq +3/+4, a +0.
=====
Jeśli ktoś totalnie nie ma czasu na grę - wspomniane 15min. Gdzie jeszcze miałby mieć czas na napisanie skryptu auto i jakąś walkę pvp, a nie jest w stanie w tym czasie uzbierać eq +3, gdy wszyscy dostępni przeciwnicy mają eq +7/8. To cóż... pozostaje mieć nadzieję, że tryb Król Góry zostanie zrealizowany.
======
IMO ilość graczy online wcale nie jest skutkiem kowala, a braku upków, jak już zostało wspomniane wiele razy. Tym bardziej, że o ile na początku kowal faktycznie wymagał dużego zaangażowania, to obecnie dosłownie każdy może z łatwością ulepszać uzbrojenie. Nawet grając te 15min (zakładając, że w tym czasie jest w stanie zdobyć eq +0), z czasem nabędzie materiał na wyższe plusy.
Ta dyskusja nie ma sensu. Nie chcecie, to nie róbcie uzbrojenia. MFO to chyba jedyna gra, w której ktoś ma pretensje o to, że innym graczom chce się robić uzbrojenie.
Skoro to dla Was takie trudne, to sobie pograjcie w Simsy.
Nie zakladam, wnioskuje po poprzednich postach.
Te 10pkt jest i bedzie stale, rosnac moze bonus, ktory w porownaniu z eq jest niewidoczny (gem ataku magicznego1 przy 200 ataku daje 10pkt, ten sam gem poziomu 2, 12pkt). Zgadzam sie ze daje to przewage, ale mi nie chodzi o przewage itemow, lecz ich dostepnosc. A raczej koszt. Osobiscie obecny system bardzo mi odpowiada, jednak staram sie zrozumiec jego przeciwnikow. Koridor podrzucil tabelke, wiec jak widac roznica nie jest taka ogromna, ale koszta juz tak. Jezeli na nordie znow przyjdzie czekac kilka lat, to wspolczuje ranodomom ktorzy beda chcieli miec unikatowe eq (5kk za +0 przez pierwsze pol roku, przewiduje, oczywiscie za najtansze) na max lvl, chociaz z drugiej strony taki uklad jest dobry, unikaty nareszcie beda unikalne. Jeszcze raz podkresle, nie narzekam, mi to pasuje. :)
Otóż ma :DCytat:
Ilość poziomów nie ma wpływu na długość tworzenia aktualizacji
Potrzeba więcej contentu - questów, bossów, więcej rzeczy pobocznych, wspomniane potworki potrzebują również mapek. Na tych mapkach wypada również dodać coś więcej.
2-3?