Zobacz wyniki ankiety: Czy potwierdzasz, że błąd istnieje?

Głosujących
4. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, potwierdzam, że błąd istnieje (również się z tym spotkałem)

4 100.00%
  • Nie, nigdy nie miałem tego błędu, a sprawdzałem warunki jego wystąpienia

0 0%
  • Nie zwracałem uwagi/Nie jestem w stanie sprawdzić

0 0%
  • Według mnie to nie jest błąd gry

0 0%
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [P2] Podlanie rośliny zamienia ją w uschniętą/Rośliny zbyt szybko usychają

Użytkownik

Ważne [P2] Podlanie rośliny zamienia ją w uschniętą/Rośliny zbyt szybko usychają

Witam serdecznie dzisiaj podczas pielęgnacji kukurydzy spotkałem się z sytuacją że jedno pole miałem podlane pobrało energię i wodę z konewki i po minucie pole wyschło nie spotkałem się nigdy z takim czymś proszę się określić czy to błąd czy nie , jeżeli nie to proszę o zamknięcie tematu

Użytkownik
    Błąd. Nawet kiedyś nagrałem, ale nie chciało mi się wrzucać.

Nazwa:  obraz_2025-10-04_160137574.png
Wyświetleń: 192
Rozmiar:  259.0 KB

Nazwa:  obraz_2025-10-04_160225023.png
Wyświetleń: 191
Rozmiar:  134.9 KB

Użytkownik Avatar MasterOfPuppets
    Ręki sobie nie dam uciąć, ale podlanie odświeżyło stan rośliny i już była uschnięta.

Też tak raz miałem po skandlicznie długim czasie nie podlania kukurdzy.

Super Moderator
    Błąd znany od dłuższego czasu, cały czas zbieram informacje pomocne w namierzeniu jego przyczyny.
    Ręki sobie nie dam uciąć, ale podlanie odświeżyło stan rośliny i już była uschnięta.
    Poniekąd tak właśnie się dzieje. Konkretniej – kara punktowa za spóźnioną pielęgnację przewyższa "wartość" rośliny więc po przeliczeniu jej jakości umiera natychmiast. ALE nie powinno tak być, to znaczy nie powinno być to widoczne, bo roślina powinna umrzeć samoczynnie, bez potrzeby "odświeżania" jej stanu. Niestety w niektórych przypadkach to nie działa i próbuję zidentyfikować, w których.

Użytkownik
    w Teori jeżeli ktoś to wyłapał wcześniej to mógł bardzo szybko nabić sobie pielegnacje skoro po podlaniu roslina padla i moża odrazu zasadzic i znowu podlac.

[P2] Podlanie rośliny zamienia ją w uschniętą

Poniższe rośliny są wszystkie uschnięte, jednak wymagają podlania by dowiedzieć się, że są faktycznie uschnięte. Bardzo niekomfortowe, bezsensowne (bo tracisz ene na już martwe rośliny) i ogółem raczej nie powinno to tak działać (już powinny być uschnięte).
    Also, kukurydza wymagająca podlewania co 18h jest upierdliwa, bo nikt normalny nie jest w stanie codziennie wchodzić po 18 godzinach by podlać.
    Nazwa:  obraz_2025-10-27_192107692.png
Wyświetleń: 82
Rozmiar:  407.7 KB

Użytkownik Avatar musaraj

[P3] Rośliny zbyt szybko usychają

Nie jestem pewien czy to błąd czy nie (mechanika farmy nie jest w 100% znana), ale zgłaszam bo nietypowe.

Na postaci musaraj zasadziłem kukurydzę i podlewałem o następujących godzinach:
    Czwartek 00:30
    Czwartek 21:44
    Piątek 18:47
    Sobota 20:5x

Pola były świeżo użyźnione i spulchnione przed posadzeniem.

W momencie gdy zacząłem podlewać rośliny w sobotę, te okazywały się uschnięte - ten sam problem co tutaj . Po 2 podlaniach porzuciłem farmę. Dzisiaj ok. 9:40 wszystkie rośliny były już widocznie uschnięte, a na 2 polach, które opróżniłem wcześniej były chwasty.

Czyli:
    - kukurydza umarła po jednym spóźnionym podlaniu (zakładając, że hipoteza o 4 godzinach bez problemu jest poprawna) i 2 podlaniach w przedziale 3-3,5h opóźnienia.
    - chwasty wyrosły po nieco ponad 11 godzinach. EDIT: jednak po 12+ godzinach

Intuicja mówi mi, że coś się skopało przy zmianie czasu, ale mogę też po prostu być w błędzie co do założeń mini-gry. Proszę o sprawdzenie.
    Ostatnio edytowane przez musaraj ; 17-11-2025 o 00:06

Uprawnienia