Post skierowany do wszystkich, którzy zastanawiają się czy warto, i kiedy w końcu jest jakiś próg wymiany kukurydzy..
Właśnie przekroczyłem 5k pkt i otrzymałem.. POCISK FORTUNY xD
ŻENADA
Podgląd wydruku
Post skierowany do wszystkich, którzy zastanawiają się czy warto, i kiedy w końcu jest jakiś próg wymiany kukurydzy..
Właśnie przekroczyłem 5k pkt i otrzymałem.. POCISK FORTUNY xD
ŻENADA
No dobra, a kiedy ostatnim razem miałeś okazję zdobyć zdolność pocisk fortuny??
szczerze watpie, zeby ktos na testowym to zbieral tak dlugo, zeby dobic jakikolwiek prog, a zwlaszcza te wyzsze. zreszta tu nawet nie ma co testowac, bo tego sie chyba nie da zepsuc - po prostu nie wiedziec dlaczego progi za zbieranie w tej aktualizacji daja nagrody za 4 miasta wstecz.
a tak w ogole, to czy z czegokolwiek dropi set bagienny/zaklinacza? bo przejrzalem wymiany z 3 tematow i nie znalazlem. glownie basniowe/prymitywne i eq na 90
Niby ze Zmutowanych Kryształów może wpaść eq Zaklinacza? Póki co nic nie dostałem na 40 wymian, ale nadal to dość mała próbka.
Bagienne leci za progi z żab po pewnym progu, bo chyba nie ma limitów progów z tego co rozumiem tam?
A nie to Rzepa jest jeszcze bardziej bez sensu pod tym kątem, bo jedyne bronie na 90 jakkolwiek używalne znajdują się właśnie na tym unikacie, którego zbijesz może z 10 razy przed wbiciem 100, przy dobrych wiatrach.Cytat:
Witamy w realiach MFO3 gdzie unikata respisz kilka dni z którego bezsensownie lecą losowe unikaty na 90 (gdzie mogło by być eq farmera i by miało to większy sens niż pozyskiwanie z globala), masz niekorzystne wymiany a progi jeszcze gorsze i najlepsze i tak to oleją xd
A weź tu jeszcze zdobądź broń na swoją profesję, czy swój atrybut w przypadku woja. No i tego nie da się farmić (ironic) dla tych itemów, w przeciwieństwie do pingwina (a tam też było dość słabo z farmieniem go).
Bo podejście do rzepy jako "dodatku do aktywności" powinno się wiązać z bardziej ograniczonym ekwipunkiem, który jest dostępny gdzie indziej bardziej regularnie (coś jak Tanatos czy Mimic).
A co do nagrody za próg wymian, to moja najszczersza reakcja na to to:
Cytat:
XD
W testach tych punktów się nie zbiera, tylko po prostu dodaje, albo wręcz nie sprawdza tylko uzupełnia w tabelce.
Podnosiłem kwestię tych nagród w rozmowie z niektórymi decydentami. Podobno ta kwestia jest debatowana wewnętrznie. Od min. 4 miesięcy xd.
W tym temacie stykają się 3 kwestie. Po pierwsze, progi wymian za prawie wszystkie aktywności są rozczarowujące (jedynym wyjątkiem są imo Zgniłe Lilie). Po drugie, nagrody za farmę są nieopłacalne. Ale za to, po trzecie, progres na farmie jest zbyt wolny xD
Co do "po pierwsze" - przyjęto niezrozumiałe dla mnie założenie, że skoro nagrody za progi są dodatkiem względem regularnej wymiany, to powinny mieć niższe nagrody. Nie mogę inaczej wyjaśnić tego, że za wymianę trzysetnego jajka dostałem Naznaczenie, a za próg 300 jajek Trzęsienie Ziemi. Tymczasem te progi wymian "świecą" - mają oddzielną opcję dialogową, NPC ciągle o nich mówi - one muszą mieć lepsze nagrody niż zwykła wymiana. Dla zmutowanych kryształów i kokosów to się wyrównuje od progu 800 (teraz co 400 dostajemy unikat Baśniowy/Prymitywny, choć tu i tak lepiej to sprzedawać niż wymieniać lmao), ale pozostałe wymiany są tu wciąż do tyłu.
Co do kwestii farmy - tutaj koncepcyjnie farma została przyjęta jako "wygodne spalanie eny klikasz i znikasz" patrząc po stosunku nagród.
Wkład 100 energii w pszenicę przy doskonale regularnej grze daje 200 punktów, za co dostajemy 4 nagrody o średniej wartości pewnie ~15k (odnówki podbijają tę średnią o 20%), razem 60k. Jeszcze raz - 60k za 100 energii.
Wkład 100 energii w kukurydzę przy doskonałej grze daje ok. 100 punktów (7 podlań+zerwanie+średnio 2 eny na sadzonkę), co daje nam wymianę o kompletnie losowej wartości, ale założę średnio 200k. 200k za 100 energii juz brzmi sensownie, ale może wyjaśnię co znaczy doskonałą gra. Otóż zdrowy człowiek powinien spać min. 8 godzin. Jeżeli ktoś śpi codziennie 8 godzin, a poza tym gra w My Fantasy codziennie przez pozostałe 16, to za kukurydze nie dostanie żadnych punktów, bo mu się zepsuje jak będzie spał przez 2-3 dni z rzędu.
Także solidne 60k za 100 energii. Jak porównamy ze zbierankami typu Zmutowane Kryształy (900k golda na targu za 100 energii) czy Zgniłymi Liliami (600k w odnówkach za 100 energii) to widzimy, że nie jest to ta sama liga.
Problem jest taki, że to wcale a wcale nie jest wygodna spalarka energii xD Tutaj trzeba regularnie - jak zrobimy parę dni przerwy, to energia idzie w błoto.
Poza tym jak już faktycznie robimy to wszystko regularnie, to i tak mamy limit energii początkowo 8 spalonej energii dziennie, a w szczycie mamy 32 energii dziennie.
Farma nie powinna być wyceniona jako zwykłe "zbieractwo" tylko jako super-hiper-turbo zbieractwo i faktycznie mieć nagrody o wartości rzędu min. 400k za 100 energii.
Próg punktowy od początku musial wybuchnąć na forum jak o nim usłyszałem. Tutaj nie spina się nic.
- Wszystkie progi punktowe są co 5 tys. Normalnie pierwszy próg jest niższy, drugi trochę wyższy, a dopiero potem wchodzimy na liniowy progres. Przy farmie to i tak by wymagało super niskiego progu, bo początkowe 5 tysięcy zdobywa się mega powoli (60 dni z 1 polem, 30 dni z 2 polami i 30 z 3 polami = 120 dni, mając 4 pola 5000 punktów zdobywa się w 60 dni).
- Arnold z jakiegoś powodu nie mówi, jaki próg jest wymagany do dobicia. Jako jedyny NPC mówi "no kiedyś ci dam mordo, ale nie wnikaj kiedy". Nie widzę innego wytłumaczenia niż to, że już wtedy było wiadomo, że - zwłaszcza pierwszy - próg jest wybity w kosmos, więc zatajanie informacji było damage control
- Nagroda z jakiegoś powodu była słabsza niż przeciętna nagroda za wymianę.
Btw. EQ Farmera leci o rząd wielkości za rzadko, powinno być oczekiwanym (>33%?) dropem przy wymianie kukurydzy, a jest chyba jednym z rzadszych, przez co uzbrojenie Farmera leci głównie z globala (tfw pradawne istoty stworzone z czystej energii bijemy licząc na to, że dostaniemy z nich kamizelkę jakiegoś Mietka z traktorem)
Pierwszy próg powinien być na 1k punktów. Drugi na 3k. Trzeci na 5k i dalsze co 5k.
Nagrody z dawnych miast powinniśmy sobie odpuścić, lub dać tam mocno wybraną pulę zdolności (tylko te lecące z unikatów i top minibossów, a nie dropy z jaszczura czy lavosa; wątpię żeby taki rwetes podnosił się, gdyby leciało jakieś przydatne Uzdrowienie).
Upublicznienie tych nagród też by było bardzo pomocne, ale mam świadomość tego, że nagrody są tajne, żeby protesty na forum nie były tak głośne.
Musaraj na prezydenta
farma remake na wzór tej z dyniowej plantacji na już. dodać jakieś limity posianych nasion najlepiej tygodniowe, żeby nie trzeba było codziennie wchodzić, pozdrawiam ~~ osoba która nigdy nie zebrała kukurydzy, a próbowała już z 5 razy :)
Ja tylko dodam ze resp rzepy jest tez tragiczny. Majac 3 pola rng bylo tak slabe ze pojawiala ze raz na 6-7 dni.
4 dni temu, po raz pierwszy wyskoczyły mi 2 rzepy na 1 i 4 polu, zaś przez kolejne 4 dni żadnej xD
Tu tak na prawdę można skończyć wypowiedź. Raczej tutaj trzeba zostawić pole do manewru cichociemnym testerom. Fajnie jeszcze jak by było wiadomo co się w tej grze ma dziać a nie że 1/8 aktywnych osób robi grę potajemnie po czym okazuje się że tak jak w tym poście jest totalnie od czapy zrobione. Fajnie jak by chociaż minimum było konsultowane z jakimikolwiek graczami a nie tylko wyrywane kilka postów z przed paru miesięcy wlepione w jeden update a potem bryndziarz ci powie że wszystko graczom nie odpowiada xd
Dodam tylko że pingwina chociaż można było w opór bić a tutaj to co najwyżej możesz dokupić sprzęt za MF żeby przypadkiem nie przeoczyć podlewania XD
Przesyłam serdeczne gratulacje, bez wątpienia - warto było :o
Podpinam się również do wpisów odnośnie cudownej częstotliwości respu rzepy. Na blisko 3000 pielęgnacji tj. 3k wydanej energii miałem max 30 walk z rzepą co przekłada się statystycznie na 1 złapaną rzepę na 100* (dzięki musaraj) wykonanych pielęgnacji czyli zapewne niżej jak w przypadku pozostałych unikatów lecz nie lękajcie się - zmiany nadejdą.
Pewnie za kilka lat jak już dawno każdy z nas wbije pożeracza, ale nadejdą.
PS. Pamięć powoli zaczyna zawodzić ale post dot. usunięcia zablokowanego przejścia od strony uroczyska był przeniesiony do zaakceptowanych pewnie z 4-5 miesięcy temu, a więc na usunięcie furtki czekamy już prawie pół roku.
5 dzień bez rzepy xD
Już nie wspominając o zbugowanym moście na izanagi xD. Ale wiadomo warto zająć się najmniej ważnymi rzeczami albo iść po łatwości i np. dodawać atrybuty bossowi bo nikt nie umiał pomyśleć że można bić na kilka różnych sposobów... cóż jak dla mnie ta gra już powoli upada a niedługo skończy się opłacalność utrzymywania tego skoro nie są spełniane oczekiwania graczy w żaden sposób a wręcz odnoszę wrażenie że się cofamy. Powiem wprost top 3 expa na spokojnie zasponsorowało utrzymanie serwerów do tej gry na dekadę z ogromnym zapasem który mógłby być przeznaczony na nawet 1 osobę która nie była by opłacana w MFach. No sory ale już trochę mam wywalone na perma za prawdę. I zanim mi ktoś wyskoczy że ludzie dobrowolnie to tamto itd. Dla porównania inne gry jak zarabiają to się rozwijają. Pozdrawiam serdecznie i bierzcie to do siebie. Jak coś nie czytajcie trzeciego ostatniego pytania z wywiadu z 2010.
Dzięki za wyłapanie błędu. Faktycznie wartość oczekiwana niby się zgadza ale co z tego skoro potrzebujemy przy założeniu 4 odblokowanych pól średnio ok. 3-4 dni na zrespienie 1 rzepy. Posty niektórych osób pokazują, że jednak więcej - ano chyba, że z czasem średnia odda. Czyli wbicie pożeracza to ponad rok ciągłej aktywności. Dla porównania w ciągu trwania jednego tygodnia odnawia się 2800 energii co daje szanse na podjęcie walk z ok. 20 unikatami w ciągu 1 tygodnia (zaniżyłem średnią bo z losowością różnie bywa) czyli w przypadku braku szczęścia pożeracza robimy w ciągu max 2 miesięcy aktywności, ba jak nie wbijesz w odpowiednim momencie (byle ena się nie przelewała) to możesz zbijać kiedy chcesz przy pomocy jedynie trzech przycisków czyt. biegasz w lewo i prawo i ewentualnie wciskasz tyldę xD
Rzepa jest o tyle specyficznym unikatem, że patrząc na formę jej respienia powinna zostać potraktowana jak miniboss globalny czyt. aby wbić pożeracza powinno być wymagane 25 szt. złapanych własnych unikatów. Wtedy pokrywałoby się to mniej więcej z ostatnim osiągnięciem związanym z farmą, czyt. osiągnięcie progu 3000 pielęgnacji i w mojej opinii wtedy miałoby to sens.
Rzepa potrafi spaść dopiero po 200 podlaniu czasami tygodnie potrafi nie być a nagrody za kuku ? Gemy atrybutowe śmiech na sali
Dla samego unikata powinna być możliwość codziennej aktywnosci tzn sianie jak na halloween.
ja jeszcze od siebie dodam, że jak już ta farma ma być jakoś przerabiana - dajcie możliwość złapania rzepy przy zbieraniu plonów (idk jakie szanse) i jeśli zostanie pokonana, to podwaja nam zebrane plonu (punkty) a w przypadku gdy nas pokona, zabiera nam połowę