Jak korzystać? Poniżej znajduje się lista pytań, które możemy zadać Strażnikowi Wyspy. Pytania ułożone są alfabetycznie, aby łatwo było znaleźć to, które nas interesuje. Po kliknięciu "pokaż" odsłaniają nam się odpowiedzi, po czym należy wybrać ponownie, ale tylko tę, którą dał nam Strażnik. Rozwiązaniem zagadki jest odpowiedź powtarzająca się we wszystkich odsłoniętych odpowiedziach (lub w większości, bo poradnik nie jest jeszcze skończony).
Dzięki, to było mega pomocne. Miałem odpowiedz rzeka :D
10-08-2023, 13:56
Earl Koyar
1. Czy można to wziąć do ręki? - trudno powiedzieć - Lustro
2. Czy to jest lekkie? tak - świeczka
3. Czy to może być drewniane? Trudno powiedzieć - zbroja
4. czy to jest twarde? trudno powiedzieć - świeczka
5. Czy jest to okrągłe? tak - jabłko
6. Czy to ma określony kształt? tak - ślimak
7. Czy jest to element krajobrazu? tak - słońce
8. Czy to można dotknąć? Nie - słońce
9. Czy miał lub może mieć to każdy człowiek? Nie - góra
10. Czy to jest niebezpieczne? nie - diament
11. Czy to jest wykonane przez człowieka? nie - diament
12. Czy można to wziąć do ręki? tak - diament
13. Czy można to mieć? tak - zabawka
14. Czy można to na siebie założyć? nie - zabawka
15. Czy to składa się z żywej materii? Nie - księżyc
16. Czy to jest miejsce? Trudno powiedzieć - księżyc
17. Czy można wziąć to do ręki? Trudno powiedzieć - wąż
18. Czy to jest bezpieczne dla dziecka? tak - kwiat
19. Czy to kobieta? Nie - pegaz
20. Czy porusza się skacząc? Nie - pająk
21. Czy to jest lekkie? tak - kapelusz
12-08-2023, 15:50
Chamois
uzupełnione do 21.
25-01-2024, 21:42
Anime
W jednym pytaniu "Czy można to zobaczyć- NIE" odpowiedzią było dom, zajebiście xD
21-03-2024, 12:19
Cristian
znalazlem blad
(58 Czy to ma nogi?)
(Tak)
Czarodziej, Jednorożec, Król, Matka, Minotaur, Pająk, Pegaz, Wilk, Zając, Żaba, Żółw
(59 Czy to ma ogon?)
(Tak)
Feniks, Minotaur, Pegaz, Ryba, Wilk, Zając, Żółw
Jak widać w 2 pytaniu wśród odpowiedzi nie ma Jednorożca wiec odpada a jednak byl poprawna odpwoiedzią.
24-03-2024, 17:09
killer tank tony
To jest jakieś dziwne. Biorę odpowiedź stąd a on mówi mi że źle mam.
12-05-2024, 13:48
Hydrei
Czy to służy do walki?- Trudno Powiedzieć
Czy to jest ciężkie?- Nie
Ogień
26-09-2024, 20:33
Maro
Czy to jest wysokie? tak - góra
Czy to służy do walki? trudno powiedzieć - ogień
Czy to jest owoc? tak - jabłko
Czy to jest rogate? nie - feniks
Czy to lata? trudno powiedzieć - powietrze
Czy to ma skrzydła? trudno powiedzieć - zabawka
Czy to jest do jedzenia? tak - jabłko
Czy to można zobaczyć patrząc w górę? - księżyc
26-09-2024, 21:09
Encyklompendium
Cytat:
Napisał Maro
Czy to jest wysokie? tak - góra
Czy to służy do walki? trudno powiedzieć - ogień
Czy to jest owoc? tak - jabłko
Czy to jest rogate? nie - feniks
Czy to lata? trudno powiedzieć - powietrze
Czy to ma skrzydła? trudno powiedzieć - zabawka
Czy to jest do jedzenia? tak - jabłko
Czy to można zobaczyć patrząc w górę? - księżyc
No cóż, przeglądając forum i komentarze stwierdzam, że nieważne jak dobry w czymś jesteś, zawsze znajdzie się Chińczyk, który zrobi to lepiej i szybciej. Zajęłam się tematem po tym jak wielu go porzucało, poświęciłam czas i energię, i dałam ogromne podwaliny do posta, który ostatecznie stał się oficjalnym poradnikiem do zagadek. Dziękuję za uwagę.
02-12-2024, 22:51
Vami
Tak w sumie chciałem napisać, że bardzo dziękujemy za Twoje zaangażowanie w tworzenie fundamentów i za poświęcony czas. Skoro teraz piszesz o swoich odczuciach, to raczej finalna wersja nie była z tobą uzgadniana. To w dalszym ciągu jest bardzo solidna, przejrzysta baza, na którą zeszło sporo czasu - i nie ukrywam, że w tej formie mi się sprawdza to przyjemniej. Myślę, że sprawiedliwie by było wkleić obie wersje do poradników, aby każdy mógł dobrać dla siebie dogodną formę.
03-12-2024, 10:10
Encyklompendium
Chińczyk???
03-12-2024, 22:09
Hidi
Cytat:
Napisał Vami
To w dalszym ciągu jest bardzo solidna, przejrzysta baza, na którą zeszło sporo czasu - i nie ukrywam, że w tej formie mi się sprawdza to przyjemniej. Myślę, że sprawiedliwie by było wkleić obie wersje do poradników, aby każdy mógł dobrać dla siebie dogodną formę.
Poradnik który jest aktualnie oficjalny jest dużo lepszą, przejrzystszą i zautomatyzowaną wersją listy powyżej. O ile w ogóle cokolwiek było automatyzowane na podstawie tej listy. Świat idzie do przodu. Dodawanie tego co jest tutaj do oficjalnego poradnika tylko po to, aby "nie urazić nikogo uczuć" jest takim samym bezsensem, jak to że nie możesz kupić sobie samochodu, bo sąsiad też nie ma i będzie mu przykro.
Jeśli chcesz korzystać z tej wersji - śmiało. Zostanie zarchiwizowana i jakoś będzie można do niej dotrzeć.
03-12-2024, 22:55
Vami
Cytat:
Napisał Hidi
Poradnik który jest aktualnie oficjalny jest dużo lepszą, przejrzystszą i zautomatyzowaną wersją listy powyżej. O ile w ogóle cokolwiek było automatyzowane na podstawie tej listy. Świat idzie do przodu. Dodawanie tego co jest tutaj do oficjalnego poradnika tylko po to, aby "nie urazić nikogo uczuć" jest takim samym bezsensem, jak to że nie możesz kupić sobie samochodu, bo sąsiad też nie ma i będzie mu przykro.
Jeśli chcesz korzystać z tej wersji - śmiało. Zostanie zarchiwizowana i jakoś będzie można do niej dotrzeć.
Czy dużo lepszą i przejrzystszą - to już kwestia subiektywna.
Tak, ta lista była fundamentem do stworzenia wersji z excelem, była tam wzmianka:
Cytat:
Kalkulator powstał głównie na podstawie odpowiedzi z tematu Chamois.
. Nie jestem przeciwnikiem "nowej" wersji, wręcz przeciwnie - w ankiecie z wersją excelową sam zawierałem chęć pomocy z rozwojem projektu. Ale uważam, że obie formy powinny być docenione i wyróżnione, ze zwykłej przyzwoitości, szacunku do włożonej pracy i samego faktu, że nie każdy chce korzystać z linków (to niestety tyczy się również solucji).
Świat idzie do przodu, natomiast nie oznacza to, że wszystko ma być porzucane w imię rozwoju. Tak jak ty widzisz kontynuację tego tematu za zbędną, tak ja uważam, że jeżeli wychodzi nowa seria ajfonów, to nie trzeba porzucać starszego modelu, bo w dalszym ciągu jest on użyteczny i bez niego nie powstałaby lepsza wersja.
Nie wiem, może to ja rozumiem takie sprawy opacznie. Pamiętam, że parę lat temu za czasów mojej moderacji forum, która była de facto wątpliwej jakości, prowadziłem m.in. aktualizację tabeli wymian minibossów. Napisałem prywatną wiadomość do Belnel, ponieważ w tamtym czasie zarządzałem tym działem i chciałem zoptymalizować tabele i wdrożyć parę pomysłów. Dostałem zgodę na zmianę treści, jednak umówiliśmy się, że post zostanie autorstwa Belnel, w razie jakby miała chęci oraz możliwość rozwinąć ten projekt. Myślę, że taka forma była uczciwa i nikt nie był wtedy pokrzywdzony. Natomiast w tym przypadku jednak autorce jest przykro, bo ewidentnie zabrakło komunikacji pomiędzy obiema stronami. Po prostu wiem, ile czasu zajmuje produkowanie poradników, więc mam w sobie trochę zrozumienia i... życzliwości.
EDIT: Źle użyłem moich słów. Przez wzmiankę o formie dogadania się z Belnel nie mam na myśli, żeby teraz pracę Encyklompendium podpiąć pod pracę Chamois. Bardziej to, że rozumiem, dlaczego autorka napisała taki a nie inny komentarz, do którego miała prawo.
03-12-2024, 23:04
Kamillo
I po co ten feedback?
03-12-2024, 23:30
Jennie Taliyah
Cytat:
Napisał Kamillo
I po co ten feedback?
Z szacunku, ale możesz nie rozumieć znaczenia tego słowa, tak jak i innych rzeczy nie jesteś w stanie zrozumieć.
27-05-2025, 01:51
Luxferre
(48 Czy to jest źródłem światła?) (Tak)
Ogień, Świeczka
do dopisania: słońce
a niewazne, zapomnialem ze jest kalkulator do tego