Przywróćcie wypadanie uzbrojenia w bójkach, bo teraz gra jest bezsensowna i przez brak ryzyka - nudna.
Podgląd wydruku
Przywróćcie wypadanie uzbrojenia w bójkach, bo teraz gra jest bezsensowna i przez brak ryzyka - nudna.
Wypadanie było do bani. Najbardziej ogarnięci gracze mogli dużo stracić, a najmniej zyskać. Wiem po sobie :D
Już lepiej dodać szansę na większą stratę golda, ale nie rzędu 1% na b. dużą, a raczej 10-20% na średnią. Pod uwagę trzeba brać obie strony medalu i w sumie większość argumentów odnośnie tego problemu została już dawno przytoczona - wystarczy poszukać.
Można dodać i szansę na stratę 100% golda, skoro bójki toczą się tylko na IŚ, a tam gracze golda ze sobą nie biorą.
Wskaż mi przynajmniej 20 bójek nierankingowych, niezwiązanych z toczącym się turniejem w tym tygodniu, to oświadczę że twój pomysł ma rację bytu w mfo.
Zero ryzyka = można atakować kogokolwiek i przegrywać z kimkolwiek ile się chce, a złota też traci się tyle co nic. Chociaż i tak samo atakowanie nierankingowe nie ma sensu, bo nic nie można zdobyć. Popsuli grę i nie umieją naprawić.
A co ma powiedzieć ktoś kto ma całe eq +8 i inne fajne rzeczy? Jak wygra to przy dużym farcie dostanie jakiś niepotrzebny syf, a jak przegra to straci itemek warty kilkadziesiąt kk. Krótko mówiąc randomy, które np wszystko władują w atak i liczą na farta mogą tylko zyskać, a gracze którzy wszystko sobie uczciwie kompletowali mogą tylko stracić.
I to było dobre, że można było coś stracić, ale ktoś za bardzo przywiązał się do swoich wirtualnych itemów i postanowiono to zmienić. Zresztą wątpię, by ktoś z eq 0 zaatakował kogoś z +8, a nawet jeśli, to ten drugi wciąż mógłby wezwać pomoc, natomiast przegrywając udowodniłby, że bez swoich itemków +8 tak naprawdę jest słabszy od graczy z uzbrojeniem bez plusów.
Zgadzam się z Antkiem. Z wypadaniem uzbrojenia najbardziej poszkodowani są ci, którzy poświęcili dużo czasu na zrobienie itemków +6/7/8 i nie chodzi tylko o walki z randomami.
Są ludzie, którzy mają tyle ataku, że większość normalnych walk przegrywają, ale zawsze przy farcie mogą wygrać nawet z kimś dopakowanym itemkami +8. Poza tym często atakowane są grupy od mini-bossów, gdzie niekoniecznie wszyscy są dobrzy w TvT.
A pierwsze zdanie to porażka. Nie będzie się opłacało robić dobrego eq skoro jakiś ktoś będzie potem mógł położyć na nim swoje brudne łapska.
Na nie. Wydasz grube miliony na robotę eq +8 i stracisz w pierwszej walce ;d (Fajnego by się miało pecha)
Tylko, że niektórzy powiększali depozyty, żeby przechowywać właśnie swoje super EQ, niektórzy stracili bardzo wartościowe EQ w bójkach, więc powinno zostać jak było.
Nie po to wypadanie eq zostało wyłączone by teraz je z powrotem włączać.
A nie można tak po prostu wyłączyć wypadania tylko dla itemów +3 lub lepszych?
Podobnie można zrobić też z gemami.
Ja bym był za 100% dropem przedmiotu podczas wygranej bójki. Dałbym również możliwość na zdobycie do 5 przedmiotów.
Na tak, bez ograniczeń. Antek nie obraź się, ale jeżeli boisz się stracić itemek +8 i wg. zakładasz że stracisz go bez zysku, to co Ty człowieku robisz w topce jakichkolwiek walk? Wyzwania złe, wypadanie eq złe, wszystko złe. Może lepiej sprzedaj całe eq i śpij spokojnie? Pomijam już fakt, że z takim eq od randoma z tysiącem ataku powinieneś padać raz na 100 walk. To policz ile zyskasz, a ile ewentualnie możesz stracić. Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana, a wiadomo że im więcej masz, tym więcej ryzykujesz. Zawsze można nie wchodzić na lokacje bójkowe, do przejścia fabuły nie jest to konieczne.
Wszystkie propozycje mające na celu uatrakcyjnienie gry zawsze NA TAK
Zwiększenie dropu golda za bójki całkiem fajne.
Można też zrobić ranking bójkowicza, a wywalić te oszukane arenowe.
zwiększyć drop golda ? po co takie coś, skoro wszyscy kase trzymają na banku a jak to wejdzie, to już każdy grosz będą trzymać na banku i o co tak narzekacie, że niby ktoś kto sobie doładuje milion ataku może przyfarcić, czy każdy w tej grze jest hiterem ? Zresztą wątpię by ktoś taki rzucał się na kogoś mocnego a nawet jeśli tak to osoba z tym genialnym eq, jeśli myśli to rozwali tego hitera na spokojnie, nie ma teraz żadnego ryzyka na iś, nie dosyć, że tvt już umarło, jedynie iś coś tam jeszcze podtrzymują to teraz na spokojnie sobie można na nie chodzić bez obaw, że się cokolwiek straci
Nie. Nowi gracze nie mają dobrego EQ, dlaczego mają jeszcze je tracić tylko dlatego, że atakuje ich dużo mocniejszy gracz?
Jestem na NIE - nie każdy powiększa depozyt, nie każdy robi uzbrojenie +8 ale każda strata uzbrojenia boli gracza który coś sobie zakupił czy zdobył a przez to że wszedł np na mini aby komuś pomóc traci coś dobrego, ciekawego
są dwie strony medalu możesz stracić eq możesz zyskać eq jak najbardziej na TAK!!!!!!!!!!!
Ja mam już wszystko czego pragnąłem. Poza tym wiem jak to wygląda w praktyce i najwięcej tracą najbogatsi.
Z jednej strony jest to jakieś uatrakcyjnienie, ale z drugiej głupio być pechowcem gubiącym eq +8 na max lvl mimo, że szanse są na to znikome.
Trochę dziwne jest też to, że wówczas opłacałoby się nosić dużo śmieci, aby zmniejszyć szanse na to, że zgubi się coś cennego.
Wydaję mi się, że lepsza opcja to zwiększanie straty golda i jakaś ewentualna protekcja tych zaczynających grę, żeby się nie zniechęcili.
Myślałem nad tym ostatnio i wpadłem na dosyć ciekawy pomysł. Założenie jest takie, że po bójce system wybiera (z pewnym prawdopodobieństwem) 5 (liczba też jest do przemyślenia, musi być jednak nieparzysta) różnych rzeczy z ekwipunku przegranego. Przegrany w bójce wybiera dwa najcenniejsze dla niego przedmioty, a wygrany dwa najsłabsze, których nie chciałby dostać. Dropem dla zwycięzcy jest przedmiot, który nie został wybrany przez żadnego gracza. Oczywiście trzeba by było dopracować, co miało by się dziać w przypadku gdy w bójce bierze więcej niż dwie osoby, ale na razie chcę zobaczyć, co w ogóle myślicie o tym pomyśle.
Jestem na nie. Niektórzy gracze nie po to włożyli dużo czasu i nie tylko tego (wiadomo co włożyli?), by wykuć dla siebie (nie dla innych) eq, a potem w jednej walce, czasem nierównej je stracić. Mnie osobiście ta zmiana najbardziej odpowiadała. Jak komuś nie chce się respić mini, szukać chętnych do ich wymiany, tylko woli czatować na innych w ukryciu celem zdobycia cennego eq, to musi zmienić nastawienie. Zmiana nie powinna być przywracana tylko dlatego, że ktoś inny depozyt powiększył.
Na nie i tyle. Jeśli już jakaś sensowna zmiana to tylko zmiana dropu golda oraz EQ do max +2/3. W innym przypadku propozycja bez sensu.
Prawdziwi zwolennicy pvp będą nadal walczyć dla samej satysfakcji z wygranej. Zablokowanie wypadania eq w bójkach, zmusiło tych co liczyli na szybkie "dorobienie się" do odrobiny pracy :).
to "szybkie dorobienie się" ma miejsce kiedy ktoś w większości wygrywa bójki, a więc eq, lvl, strategia. ostatnie słowo którego bym tutaj użył to "szybkość". bójki nie są do pvp, ani satysfakcji z walki. celem bójek (wszędzie) jest zarobek, obecnie atakowanie kogoś nie z topki golda się nie opłaca, bo 5 energii wychodzi opłacalniej niż bicie się dla 5k. pomijam już koszta mikstur, naprawy eq. słowem, zróbcie coś z tymi bójkami, albo po prostu je wyłączcie, bo ewentualnie można trollować łapiąc grupy przy minibossach, co na pewno nie zachęca do gry.
Skoro temat powrócił (w sumie było wiadomo, że tak będzie), jest to chyba znak, że wdrożone rozwiązanie nie jest najlepszym, jakie można zastosować. Niestety ciężko jest zadowolić obie "grupy", bo dla części graczy jakiekolwiek bójki są skondensowanym złem, dla innych pożądaną - a nawet jedyną - rozrywką. Do tego dochodzi kwestia dropu, bo bójka dla samej bójki nie jest już tym samym. Wyrzucenie z możliwego dropu uzbrojenia i cennych przedmiotów zagwarantowało wielu osobom poczucie swoistego braku zagrożenia na mapach bójkowych, chociaż większość atakowanych i tak narzeka, można więc dojść do wniosku, że po prostu dana grupa preferuje spokojne i pacyfistyczne robienie fabuły itd.
Samo zagadnienie jest dla mnie o tyle neutralne, że rozumiem obie strony, przychylając się jednak do zdania zwolenników bójek opłacalnych w kwestii dropu (nie ma lepszego czynnika zachęcającego do tejże aktywności). Przed wprowadzeniem zmiany każdą bójkę charakteryzowała pewna obawa o stratę czegoś cennego, co było motywujące i raczej fajne, jednak z kolei zauważalne jest, że większość wolałaby nie tracić nawet nie mogąc zyskać. Wydaje mi się, że skoro istnieje limit poziomowy przy ataku, nie ma już sytuacji skrajnych i zawsze osoba/grupa broniąca się jest w stanie stawić pewien opór agresorowi (z tym że widać sporo sytuacji, w których narzekania są nie tyle na trudność bójki, a na sam jej fakt przed wymianą minibossa itd.)
Myślałam trochę nad rozwiązaniem częściowo kompromisowym, np.
- ograniczeniem wypadania uzbrojenia do jakiegośtam, ale za to z większą szansą na jego zgubienie, powiedzmy do egzemplarzy bez plusa, na niższy poziom niż poziom gracza, zepsutych, nieunikatowych;
- utrudnieniem zyskania eq w formie dropu za pomocą pewnych wymogów, np. byłoby to możliwe wyłącznie w walkach teamowych (może zachęciłoby to drużyny do walk + będzie ciekawą opcją po reformie drużyn) a nie w randomowych bójkach gdzie obrońcy są z łapanki; w walkach gdy po stronie agresora jest mniej osób i tym samym strona A ponosi jakby większy wysiłek (ale i wtedy dalej z niską szansą);
- podzieleniem mapek bójkowych na strefy z rosnącym ryzykiem, czyli na niektórych mapach można byłoby stracić dużo, na innych mało;
- wymogiem (w sumie pomysł podobny do zaproponowanego wyżej) określenia przez każdego gracza 1 rzeczy określonej wartości, która będzie dropem z niego w razie ewentualnej przegranej - rzecz wybierałoby się w oknie przygotowania do bójki. Określenie wartości zapobiegałoby wystawianiu śmieci typu zbroja na 1 lvl, a sama możliwość z kolei dropieniu czegoś cennego. Jeśli dana osoba nie wyrobiłaby się w ciągu 60s, system wybierałby coś losowo na podstawie wyborów pozostałych graczy.
Albo jeszcze:
- wyłączenie uzbrojenia z dropu, ale znaczne zwiększenie szansy na zgubienie innych przedmiotów, w tym mikstur specjalnych, nawet w ilości mnogiej;
- dodanie usługi (płatnej, ale niedużo, typu 5mf/miesiąc - jeśli komuś mocno zależy, niech się szarpnie) ochrony przed gubieniem uzbrojenia w bójkach;
- możliwość systemowego odzyskania zgubionego eq za gotówkę, tj. gdy ktoś zgubi bardzo cenne eq, może ubiegać się o jego zwrot oferując wygranemu odpowiednią ilość G (dodam "odpowiednio znaczącą ilość"), co do tej pory było możliwe polubownie. Opcja ta uruchamiałaby się wyłącznie dla uzbrojenia plusowego i/lub od określonego plusa.