Już zaczyna brakować mi tej opcji :p
Podgląd wydruku
Już zaczyna brakować mi tej opcji :p
Witojcie,
Na start powiem, że szukałem, czy ktoś założył podobny temat i nie znalazłem nic, jeżeli taki temat istnieje to przepraszam. W mfo v2 było usprawnienie, mianowicie gdy zaglądaliśmy w zakładkę średnie ceny, wiedzieliśmy co i po ile się sprzedaje. Teraz tej zakładki nie dostrzegam, a przydała by się na każdym targu. Nie każdy wie, co i po ile się sprzedaje, a każdy wiedzieć by chciał. Przydało to by się bardzo.
- Przed niepotrzebnymi komentarzami - nie każdy siedzi na targu godzinami, by załapać się na różne aukcje, w których może zyskać, dlatego też nie każdy wie, po ile co 'chodzi', a z doświadczenia wiem, że są takie typy, co zgarnęły na targu w langeburgu/eterni fortunnę.
Pozdrawiam :)
No przydało by się. Aha targ jest globalny tzn co wystawisz w lange ktoś może kupić w dilli :)
Bylo cos takiego ;)
Oczywiscie na tak, tyle, ze ciezko bedzie wylapac taka prawdziwa srednia cene-ludzie daja rozne ceny, czesto sie wymieniaja/daja zloto+eq, a na dodatek jest handel;]
Ludzie wymieniają się na handlu, co jest plusem dla targu. Dzięki temu powinno być więcej tych realnych cen <3Cytat:
czesto sie wymieniaja/daja zloto+eq, a na dodatek jest handel;]
To usprawnienie z tego co wiem nie wyszło "od razu" ceny cały czas się kształtują.
No, ale przecież by mogło być tak jak w v2 czyli ceny z ostatnich 30 dni. To już lepsze bo nowy gracz mógłby szybko zorientować w cenach, teraz tacy gracze są często oszukiwani. Wystarczyło, że wszedłem 15 levelem do mroźnej groty i próbowano kupić ode mnie srebrny pył za marne grosze lub eq...
Takie średnie ceny są na liście rzeczy do zrealizowania więc pewnie coś takiego się pojawi.
Tak, jak w prawdziwym życiu :D
Chcesz coś kupić poszukaj w kilku sklepach/u kilku kupców ile to kosztuje i zorientujesz się w cenach.
Jeśli chodzi o propozycję to jestem na tak, ale jeszcze nie teraz.
wyciągnęłam z nieokreślonych i połączyłam :) może wreszcie admini się ruszą :P średnie ceny by się bardzo przydały :)
Gdyby targ nie był uwolniony, miałoby to sens, a tak może być to wszystko przekłamane...
Nie masz racji Levusek - to nie ma wpływu na średnie ceny. Przecież złoto można przekazać bezpośrednio pomiędzy postaciami, nie trzeba przelewać go poprzez kupowanie jakiegokolwiek przedmiotu.
Osobiście bardzo brakuje mi średnich cen. Cały czas muszę dodawać przedmioty do obserwowanych, a na drugi dzień przeglądać za ile się sprzedały, żeby orientować się w cenach. To jest męczące.
Zawsze można spytać się w temacie Ile to jest warte?. Gracze obracają w handlu tego typu rzeczami, więc dobrze się orientują. A wystarczy jedna zdecydowanie zawyżona oferta na targu i średnie ceny są zniekształcone.
Ale ja orientuję się w cenach. Problem w tym, że wymaga to ode mnie bieżącego śledzenia cen, co jest męczące.
To nie problem. Średnie ceny można liczyć na różne sposoby, w tym odrzucając najniższe i najwyższe ceny.Cytat:
A wystarczy jedna zdecydowanie zawyżona oferta na targu i średnie ceny są zniekształcone.
Na braku średnich cen najbardziej cierpią przeciętni gracze. I sprzedają Banickie Buty za 100k, bo nie mają szansy zorientować się w cenach przez odsprzedażą ;)
Ale to tylko ekstremalne przypadki, których naprawdę mało ;>Cytat:
I sprzedają Banickie Buty za 100k, bo nie mają szansy zorientować się w cenach przez odsprzedażą ;)
Mi tam pasuje akurat, że nie ma średnich cen ;)
Przecież od zawsze tak było, że gdy ktoś na s1,s2 kupił po zawyżonej cenie item, to wtedy wartość przedmiotu wzrastała...Cytat:
A wystarczy jedna zdecydowanie zawyżona oferta na targu i średnie ceny są zniekształcone.
Polemizowałbym ;)Cytat:
Ale to tylko ekstremalne przypadki, których naprawdę mało ;>
Czego kolega powyżej jest przykładem ;)Cytat:
Mi tam pasuje akurat, że nie ma średnich cen
Na średnich cenach najbardziej ucierpią handlarze. Nic dziwnego, że stawiają opór, hehe..
Sugerujesz coś ?:>Cytat:
Czego kolega powyżej jest przykładem ;)
https://forum.mfo3.pl/showthread.php...Blno%C5%9Bci-1Cytat:
Ale ja orientuję się w cenach.
ADIHACZ FAIL! ;DCytat:
Nie wiem ile jest wart, więc start od 100k
A tak poważnie. Powinien być wyznaczony jakiś standard, w którym musi się zmieścić jakiś przedmiot, aby był odnotowany do "średnich"
Przykład: Ogrzy Hełm: (min 35k, max 120k) <- między tymi cenami będzie się zawierać średnia wyliczona na podstawie sumy kwot wylicytowanych (mieszczących się w przedziale) przez ilość hełmów. Z tym, że potrzeba kogoś, kto będzie te standardy ustalał...
Ja nie wiem po co komplikujesz. Zwykłe średnie sprawdzają się bardzo dobrze. Ręczne ustalanie cen, teraz to poszedłeś po bandzie...Cytat:
A tak poważnie. Powinien być wyznaczony jakiś standard, w którym musi się zmieścić jakiś przedmiot, aby był odnotowany do "średnich"
Przykład: Ogrzy Hełm: (min 35k, max 120k) <- między tymi cenami będzie się zawierać średnia wyliczona na podstawie sumy kwot wylicytowanych (mieszczących się w przedziale) przez ilość hełmów. Z tym, że potrzeba kogoś, kto będzie te standardy ustalał...
Nie rozpier*laj gospodarki... A gdy ilość hełmów wzrośnie tak, że będą chodziły po grosze? ; ] I tu nagle w średnich cenach 35k,,,,Cytat:
Bardzo wybiórczo czytasz to, co napisałem.Cytat:
Wymyśl coś lepszego ;>
Poza tym i tak uważam, że średnie ceny w jakiejkolwiek formie są lepsze niż żadne.Cytat:
Średnie ceny można liczyć na różne sposoby, w tym odrzucając najniższe i najwyższe ceny.
Nom, ceny na początku będą drogie (po upie) a potem będą tanieć, a gdy będzie wyprzedaż jak teraz będą bardzo tanie - średnia będzie błędna.
Do tego nie zapominajmy, że trzeba by było zrobić średnie ceny dla każdego itemku +0, +1, +2, +3.
Dlaczego zakładasz od razu, że dane będą przekłamane?Cytat:
Już wzrosła do tego poziomu... W tym momencie nie mieć kompletu na 30lv to wstyd, bo jest tego 3-4 krotny nadmiar w grze.
Po co przekłamane dane? Lepsze już żadne, przynajmniej jak dla mnie.
Bo targ jest uwolniony, prowizje zdjęte, przekręty możliwe. Naprawdę tego nie widzisz?
Po co robić przekręty skoro kurde jest handel?Cytat:
przekręty możliwe
Nie, średnia będzie, jak sama nazwa wskazuje - średnią. Taka już jej charakterystyka ;)Cytat:
Nom, ceny na początku będą drogie (po upie) a potem będą tanieć, a gdy będzie wyprzedaż jak teraz będą bardzo tanie - średnia będzie błędna.
Usprawnieniem może być liczenie średniej na podstawie różnych interwałów czasowych (tydzień, dwa tygodnie, miesiąc).
A to problem? ;)Cytat:
Do tego nie zapominajmy, że trzeba by było zrobić średnie ceny dla każdego itemku +0, +1, +2, +3.
Za dużo bajzlu by było, jeszcze jak dojdzie kowal i np. będzie możliwy bonus +10, to nie wyobrażam sobie, że do każdego itemu będzie 10 średnich cen.
Dobrze jest jak jest. Jeśli ktoś ma problem z cenami, może teraz zapytać o koszt przedmiotu w przeznaczonym do tego temacie.
Na takie wysokie bonusy bym nie liczył. W każdym razie nie widzę problemu. Domyślnie można wyświetlać średnie ceny +0, a po rozwinięciu (pokaż więcej / pokaż szczegóły - czy coś w ten deseń) pokazywałoby listę i średnie ceny pozostałych wersji przedmiotu.
Generalnie powinny być ceny z ost. 2 tygodni, nie mniej niż 20 ost. aukcji (dłuższy okres czasu jeśli będzie mniej niż 20).
Może być podział na +0/1/2/3, ale może też być ze względu na liczbę pkt. statystyk (różnice często są) zapewne wagowo.
Oczywiscie, ze handlarze ucierpia, ale co tam, damy rade i tak;]
Z reszta jak ktos nie chce sie dowiedziec, to sie nie dowie=nowi gracze czasami zupelnie nie mysla, wiec ja z zupelnie dobrego serduszka i czystych intencji, naciagajac leciutko ceny chce ich nauczyc, ze warto sie zorientowac;]
up - dokładnie, a ludzie wyrzucają papierki na ulicę żeby sprzątający je mieli prace :)
Levusek, jakiej znowu prowizji nie ma??
jeśli sprzedaję na targu podwyższam cenę przedmiotu, bo prowizję pokrywa sprzedający
natomiast jeśli sprzedaję coś bezpośrednio, to mogę dać niższą cenę, bo prowizję wtedy musi pokryć kupujący
ale i tak cena zawsze będzie mniej więcej na tym samym poziomie, bez względu na to gdzie się sprzedaje
stąd średnie ceny powinny się pojawić, ułatwią ustalanie ceny przy sprzedaży :)
A jaka to różnica dla sponsora? Najwyżej prowizję wrzuci w koszta i w handlu bezpośrednim przekaże odpowiednio mniej.Cytat:
Bo nie ma prowizji dla płacącego.
Witam, przegladnalem kilka stron i uzylem wyszukiwania ale nieskutecznie wiec postanowilem napisac.
W poprzednim mfo na targu byl wykaz cen ostatnio sprzedawanych przedmiotow. Dzieki temu osoba slabo zoorientowana w cenach mogla zagladnac po ile dany przedmiot byl sprzedawany w ostatnim czasie. Moim zdaniem bardzo tego brakuje w v3. Po prostu nie kazdy orientuje sie w cenach.
w Mfo2 jest Limit cenowy każdego przedmiotu,gemu oraz uzbrojenia , bo gracze przelewali Gold poprzez targ , a na światach moderowanych jest to zabronione.
Jeżeli ktoś nie wie za ile sprzedać daną rzecz może zapytać w tym temacie
https://forum.mfo3.pl/showthread.php...-to-jest-warte