Proponuję, aby podczas expienia wbijały się tylko te atrybuty, z których korzysta nasza postać.
Obecnie atrybuty z bicia potworków przynoszą więcej szkody niż pożytku.
Podgląd wydruku
Proponuję, aby podczas expienia wbijały się tylko te atrybuty, z których korzysta nasza postać.
Obecnie atrybuty z bicia potworków przynoszą więcej szkody niż pożytku.
Jestem na tak, ale mam wrażenie, że tak jest :p
Właśnie nie. Expiąc na potworkach o przeciwnej profesji rozregulowują się atrybuty, a każdy szanujący się gracz powinien je trzymać na poziomie zera. Obecnie wiąże się to z wysokimi kosztami naprawiania atrybutów u mistrza areny.
Właśnie miałam pisac. Oczywiście na tak.
Inne propozycje:
-> Uzależnienie ilości nabijanego atrybutu od ilości walk ( grupa 1x i 3x mają tak samo wbiją dany atrybut )
-> Obniżenie kosztów przebijania w zakresie minusowego atrybutu przeciwnej profesji (-10 do 0)
Jak najbardziej na TAK. W końcu mógłbym expić gdzie chce, bez marnowania później Energi na wbijanie wcześniejszego atrybutu.
Wychodzi na to, ze trzeba ustawiac atrybuty przeciwnie do tych, ktorymi bija potwory (np. jeżeli Meduzy biją Lodem, to my Ogniem). Wiadomo, ze to tylko okolicznosiowe rozwiazanie, z uwagi na atrybuty maga i wojownika, ale zawsze jakis, nawet tymczasowy czy krotkotrwaly, sposob na wolne wbijanie niechcianych atrybutow.
Też mi to często przeszkadzało, ale mimo wszystko nie powinno być raczej zmieniane. Zawsze jakieś urozmaicenie, jak wspomniał Bidi można unikać wbijania niechcianych atrybutów, można również zmieniać miejsca expienia.
W PvP można dobrać atrybuty na przeciwnika obserwując to na czym expi - chociaż w tym miejscu uważam, że dane w raportach dotyczące zmiany atrybutów nie powinny być widoczne dla osób trzecich(wiedząc ile przybywa danego atrybutu zbyt łatwo można ustalić jakie atrybuty ma nabite).
Jestem na nie. Powód: chcąc wbić dany atrybut, gdy mamy go na np -25% jesteśmy na przegranej pozycji z potworkami z tym atrybutem(pomijając zmiany atrybutu za energię i złoto). Osobom z wysokim lvlem oczywiście zwisa i powiewa powyższa argumentacja, ale osoby z niższym lvlem mają gorszą sytuację, a trzeba przyznać że dla fabuły większość potworków stanie nam na drodze.
Gdyby mój pomysł wszedł w życie to nie byłoby problemu z atrybutami przeciwnej profesji - można by wszystkie spokojnie trzymać na poziomie 0.
Oczywiście benefit dokładnie wytłumaczył sens mojej wypowiedzi. Antek problem w tym, że nie każdy chce trzymać atry na 0 i trzeba uwzględnić potrzeby innych graczy również.
A ja mam inny pomysl na rozwiazanie problemu. Proponuje dodac w opcjach ustawienie czy chcemy aby nam sie wbijaly atrybuty mobow. Jak dzialaloby to w praktyce? Juz tlumacze. Osoby ktore nacisk klada na pvp/is/tvt oczywiscie odznaczylyby opcje wbijania atrow. I w sumie co w tym zlego? Tylko maly procent osob ekspi postacie nastawione pod walki, zwykle maja one eq z wysokimi plusami i sa najlepsze na okreslonym lvl'u. Wyjatkiem sa postaci z maksymalnymi poziomami ale takie osoby raczej nie cierpia na niedobor zlota wiec same wbijanie atrow nie jest az takim problemem. Natomiast gracze nastawieni na przejscie fabuly czy tez exp raczej chcieliby wbijac atrybuty, wiec dla niech praktycznie ten dodatek niewiele by zmienil. Jedynym minusem byloby ulatwienie i tak juz prostej gry (choc nie wiem jak to wyglada od 50lv w gore- nie bylem jeszcze w devos) ale w zasadzie nie jest to az takie ulatwienie jak np dodanie magowi szansy na nalozenie statusow podczas uzywania zaklec ;) pozdrawiam testerow. Ale wrocmy do tematu. Uwazam ze to najbardziej optymalne rozwiazanie ktore powinno zadowolic wszystkich. Sorry za brak polskich znakow ale len mnie zlapal i nie chce puscic. Pozdrawiam :)
Ogół pomysłu jest ciekawy, i może warto byłoby wdrożyć plan w życie :) Tylko teraz pytanie, czy mechanika/system gry pozwala na takie zmiany. Teoretycznie nie powinno być to trudne, oparło by się na zasadzie "widoczność potworów" - "tak" "nie". Przy atrybutach byłoby "Nabijanie atrybutów podczas expienia" "tak" "nie". Kompromis byłby zachowany, kto potrzebuję nabicia atrybutów- nabija, kto nie- odznacza w opcjach.
Pomysł na tak.
Pomysł zacny.
Jeśli mam wpływ na to czego 'uczy się' moja postać,
również chciałbym mieć wpływ na to jak wygląda trening jej atrybutów.
I od tego mam Mistrza Areny, a nie jak obecnie - Mistrz Areny ratuje sytuacje,
bo respiąc minibossa atrybuty i builid mi się rozjeżdża.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak będę używał do expa rękawic, to atry się nie rozjadą. I tylko pogadał...
Opcja TAK/NIE na wbijanie atrybutów na mobach i nie... chyba nie fajnie, gdyby to miało być za MFy.
Mam dla was radę- nie expcie na mobach, które nabijają wam przeciwny atrybut. Czasami się nie da? To liczcie się z tym, że trzeba potem wydać pieniądze na powrót do stanu poprzedniego.
Pomysł ciekawy, lecz też jestem na nie.
Uzasadnienie: Jeśli potrzebuję ogień +25% idę na 3x Gałkowiec i mam bardzo szybko, nie wydaje energii/żetonów/złota u Mistrza Areny.
Osobiście również to wykorzystywałem i expiłem na 2x Rośliniak ponieważ rośliniak nie bije żadnym atrybutem.
Na coś musi iść złoto/żetony/energia, a nabijanie atrybutów to część taktyki. Masz nabity lód na maxa- nie walcz z mobami które biją z ognia, dlaczego chcecie żeby było wam łatwiej?
Z sondy wynika, że nie tylko ja tak myślę. Poczekamy jeszcze na trochę głosów i ew na odpowiedź włodarzy. Pzd :)
Z sondy zawsze będzie wynikało tak jak wynika bo większość w tej grze nieogarnia i chcą żeby jak najłatwiej było dla nich.
Temat założył Antek, uważasz że nie ogarnia gry?
Antkowi to po prostu przeszkadza bo mu sie nie chce chodzić co chwile do mistrza areny, a inni nie mają na to pieniedzy bo nieogarniają.
Nie wiem jak inni, ale ja nawet nigdy nie korzystałem z nabijania atrybutów od potworków.
Atrybuty pod bossa nabija się śmiesznie rzadko w ciągu gry, a naprawiać atrybuty pod pvp trzeba cały czas.
Jestem na nie. Nie rozumiem po co tak bardzo chcecie upraszczać grę. W końcu po to zbieramy złoto, żeby na coś wydawać. A jak ktoś nie chce co chwilę resetować atrybutów to może chodzić z nabitymi.
Chodzenie do mistrza areny oznacza również kontrolowanie tych atrybutów BOŻE. Jak repisz 1-2 mini dziennie to się jednak nabijają i codziennie musisz zmieniać i o to chodzi Antkowi, ale nie wejdzie coś takiego.
Hmm.. ciekawe jest kto tak bardzo walczy, żeby ten pomysł zanegować :)
Nie spodziewałbym się.
Przecież wprowadzenie opcji TAK/NIE na wbijanie atrów na mobach w żaden sposób nie koliduje z tymi,
którzy wolą atrybuty wyrabiać na expie.
Szczekanie ogrodniczej psiarni? Nieładnie.
Ciekawe, że takie coś nazywane jest "upraszczaniem gry".
Dodatkowe opcje raczej grę rozbudowują.
Dzięki takim możliwościom gra staje się elastyczna do upodobań ludzi w to grających.
Ja widzę jeszcze jedną korzyść.
Mianowicie takie coś utrudni lustrowanie przeciwnika pod względem jego atrybutów ;)
Tak się opozycja obawia zamknięcia furtki?
SoSad.
Po prostu SoShy się na mnie obraziła i hejtuje ten temat tylko dlatego, że jest mój :)
ja to wymieniłem jako wadę, zachowywanie odpowiednich atrybutów również wymusza pewne zmiany przy expieniu(jako alternatywę do wbijania atrów na arenie)Cytat:
Ja widzę jeszcze jedną korzyść.
Mianowicie takie coś utrudni lustrowanie przeciwnika pod względem jego atrybutów
Tu nie chodzi o kolidowanie z tymi co wolą atrybuty wyrabiać na expie, tylko zrozum, że nabijanie atrybutów podczas walk z mobami jest częścią gry i taktyki. Najlepiej w ogóle zlikwidujmy atrybuty to nie będzie trzeba patrzeć kto jaki ma atrybut.
"Upraszczanie" w sensie działania zgodnie z interesem gracza. Atrybuty są częścią gry i musisz zdecydować czy chcesz expić na danej grupie potworów, która bije przeciwnym atrybutem, czy odpuszczasz i po prostu zmieniasz miejsce expienia.
No to widzę, że dopisujecie większą filozofię do expienia na mobach xD
Żeby jeszcze wybierać potworka ze względu na jego atrybuty,
a nie opłacalność.. czyli ilość expa na 1 sztukę ubitą.
Doprawdy bardzo ciekawe teorie tworzycie.
IMO expisz na tym co potrzebujesz.. czyli głównie mam na myśli respienie minibossów.
W tym przypadku nie ma zbytnio wyboru atrybutu dla potworka.
Atrybuty są częścią gry, ale nie wszyscy tutaj są 'nieogarami',
jak to niepochlebnie napisał czitos. Pokory trochę proszę pana.
Jeahok: Nie wiem czy to Ty, czy ktoś inny wspominał o tym, że w raportach dane o atrybutach mogłyby być ukryte. I nawet bym się pod tym podpisał.
W MFO2 nie było nawet dostępu do raportów z walki.
Tutaj macie niesamowitą dobroć, bo nie dość, że są z pvp, to jeszcze z wszystkich innych walk.
Ciekawy jestem jak ci wszyscy pro fajterzy by się odnaleźli w takiej rzeczywistości,
kiedy jedyną wiedzą o przeciwniku byłoby jego HP i profesja xD
Po co tak grę upraszczać? ;D
Nie dopisuję żadnej filozofii ani nie tworzę teorii. Próbuję Cię uświadomić, że masz wybór. Exp na potworkach ze względu na ilość expa za jedną sztukę + wbijanie przeciwnego atrybutu lub bicie potworków z mniejszym expem ale za to z Twoim atrybutem - brak konieczności resetowania. Czego nie rozumiesz? Nie zależy mi żeby zablokować tę propozycję. Osobiście przed upkiem walczyłam pvp z nabitymi atrybutami i wielkiego problemu mi to nie sprawiało. Po prostu wyrażam swoje zdanie na ten temat.
Wybaczcie, ze znow namieszam. :) chcialbym sie odniesc do wybranych postow wyzej. Po pierwsze nie zgadzam sie z glosem "zostawmy sprawe administracji, przeciez to oni decyduja". Moim skromnym zdaniem jest to zdanie sprzeczne z jakakolwiek logika. Nie zapominajmy, ze jestesmy na FORUM. Podstawowym celem tej instytucji jest wlasnie dyskusja pomiedzy graczami, dla administracji sa inne "miejsca". Kolejna sprawa z ktora sie nie zgadzam jest post, ktorego autor popelnil porownanie gry mfo3 z mfo2. Mimo mojego mlodego wieku mialem stycznosc z ta produkcja, jest to zupelnie inna gra. To tak jakby uznac ze caly system kowalstwa jest zbyt prosty, poniewaz w metinie istnieje szansa stracenia przedmiotu. Cos sie chyba nie zgadza :) ostatnia kwestia, jest caly szereg postow w ktorych autorzy spieraja sie, od czego powinno zalezec to, na jakim mobku expimy w danym momencie. Proponuje usuniecie mobkow, doswiatczenie winno dostawac sie wraz z uplywem czasu zamiast energii. Ta drobna zmiana zakonczy wszelkie problemy z atrybutami. A tak calkiem serio, wszystko jest kompromisem, expienie na jednym rodzaju mobka zapewni nam wiecej doswiatczenia, na innym zloto, na kolejnym atrybuty. Wybierajmy to co chcemy uzyskac, rezygnujac z czegos innego. Slowem zakonczenia chcialbym dodac, ze pomysl "tak/nie" byl tylko propozycja rozwiazania problemu, ale osobiscie jestem przeciwny, mimo ze nalezal on do mnie. Jak juz mowilem, byloby to bez watpienia ulatwienie, ktore nie jest moim zdaniem potrzebne. Ten post nie mial na celu nikogo urazic, ani nic podobnego. Uznalem, ze nalezy wyjasnic pewne kwestie, z ktorymi nie do konca sie zgadzam. Pozdrawiam, Lisu :)
wprowadzić unikat typu pierścienia specjalisty, który neguje wbijanie atrybutu we wszelkich walkach. kto chce, niech ma, kto nie chce niech sprzeda. wielki ogar zarobi, a nieogar będzie wydawać hajsy zamiast u mistrza areny na rozpustę. tadaam
SoShy:
Już mi się w nocy nie chciało odpisywać, a teraz widzę, że zmieniłaś treść.
Zacznijmy od tego, że moje posty nie były kierowane tylko do Ciebie, więc skąd ten pretensjonalny ton? Chillax!!
Próbujesz mnie uświadomić w czymś co jest oczywiste?
Tylko ten wybór, o którym piszesz trzeba dokonywać jako tzw. mniejsze zło.
A to już nie fajne.
Hm.. o jakim porównaniu piszesz? Czy ja się odniosłem do MFO2 w kwestii atrybutów?
Gwoli ścisłości - chodziło o 'upraszczanie gry'.
Lisu: Nie ma to jak napisać ciągiem mnóstwo tekstu, który generalnie nic nie wnosi.
Dlaczego wspomniałem o MFO2? Wyżej wyjaśniłem.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania...
...albo emocje na bok, głęboki oddech i policzyć do 10 zanim się naciśnie 'odpowiedz'.
Kolejna świetna propozycja, która bardzo dobrze rozwiązuje ten problem.
Item czysto przeznaczony do expa - tak jak wspomniany Pierścień Specjalisty.
Swoją drogą najlepiej jakby właśnie do tego pierścienia dorzucić taki pasyw.
Co na to przeciwnicy? ;)