Bardziej mi chodzi żeby ktoś wyższy ranga mi je zabral a dal je pewnej osobie
Podgląd wydruku
Z jakichś mobków dropi srebrny pył? Chodzi mi o powtarzalny sposób na jego uzyskanie
Jak działa cel automatyczny? Chodzi mi o to, czy taki warunek przy celu na najniższe hp w skrypcie i na automatyczne w poleceniu wykona się kiedykolwiek poza sytuacją w której cała przeciwna drużyna ma 100% hp lub jest jeden przeciwnik. I czy dobrze stargetuje
I czy jeśli nie, to jest inny sposób na wycelowanie w przeciwnika z aktualnie najwyższym hp, jednocześnie posiadając odgórny cel skryptu na inny niż najwyższe hp? Czyli w sumie pytanie sprowadza się do "jak działa cel automatyczny?" ;)
Przecież to co ustawiłeś jest bez sensu.
Załącznik 11052
To co ustawiłem sprawdza czy przeciwnik który jest targetem ma najwyższe hp% w przeciwnej drużynie. Przykład, 2 przeciwników, jedne 40% hp, drugi 70% hp, po kolei od góry. Przeciwnik hp% (40%) == Przeciwna drużyna najwyższe hp% (70%) <- nie wykona się. Przeciwnik hp% (70%) == Przeciwna drużyna najwyższe hp% (70%) <- wykona się.
Należy zrozumieć, jak działa skrypt. Po pierwsze w momencie, gdy zaczyna się twoja tura, to skrypt sprawdza kto jest celem. Gdy już to sprawdzi, to wszelkie warunki dotyczące jednego przeciwnika, dotyczą TYLKO celu, skrypt nie porówna tego u innych. W twoim poleceniu sprawdzasz więc, czy przeciwnik z najniższym hp ma jednocześnie najwyższe hp. Dlatego też ten warunek zawsze będzie negatywny, przy większej ilości przeciwników z nierównym hp.
Jeśli byś już znalazł jakiś sposób na obejście tego problemu, to pojawia się drugi. Wybór celu automatycznego nie ma nic wspólnego z warunkami. Cel automatyczny sam dobiera najkorzystniejszą sytuację z jego perspektywy (odnawia mp osobie z najmniejszą ilością, leczy hp osobie, która najbardziej tego potrzebuje, zdejmuje statusy osobom, które je posiadają). Celu automatycznego nie da się kontrolować, można jedynie przewidzieć, co zrobi i to wykorzystać.
1 cześć, wiem o tym, dlatego pytam czy cel automatyczny to obchodzi. Bo wiem, że obchodzi niektóre inne warunki ograniczone właśnie przez wybór celu, jak sam napisałeś, np zdejmuje statusy.
2 cześć, nie jest tak, cel automatyczny jest ściśle powiązany z warunkami. Jutro mogę podesłać Ci przykład polecenia, na którym to dobrze widać.
Generalnie moje pytanie sprowadza się do tego, czy cel automatyczny aby nie nadpisuje tego głównego celu w całym skrypcie, z tym że dla jednego polecenia, tj. czy w warunku, który podałem jako przykład, wybór celu automatycznego nie spowoduje sprawdzenia również pozostałych przeciwników, a nie tylko tego z najniższym hp.
1. Ale to cel obchodzi, a nie warunki. Warunki dotyczą bezpośrednio celu wybranego na górze.
2. No to poproszę. Prosty skrypcik stojący po mojej stronie: ustaw moja postać hp<500, użyj miksa cel automatyczny. Będzie się zdarzać tak, że będziesz leczył sojusznika, jeśli ten też będzie miał małe hp.
Nie nadpisuje. Cel automatyczny zmienia tylko WYKONANIE polecenia, SPRAWDZANIA nie tyka.