Miałem nie odpisywać, ale jak widzę ile slow ktorych nie wypowoedzialem wsadzasz do moich ust i jak manipulujesz moimi wypowiedziami - raczej muszę pewne rzeczy naproostowac
Zejdź z tonu.
1. Gracze są najgorszym źródłem propozycji zmian w założeniu "służących" graczom. Dlaczego? To już łatwo wydedukować :).
2. Ja ten content ogrywałem 3 lata przed jego wprowadzeniem do gry... A metę śledzę od samego wprowadzenia nowego miasta. Natomiast co do "większości contentu", to sugeruję lepiej liczyć xd.
to w spoiler, bo nic nie wnosi do tematu
Można zrozumieć chęć uproszczenia mechaniki i zastąpienia kosy czymś mniej losowym, ale Twoja propozycja wprowadza inny problem – rękawice z bonusami do obrażeń, obrony czy krytyków brzmią jak bardzo generyczne rozwiązanie, które mogłoby spłaszczyć rozgrywkę zamiast ją urozmaicić. Kosa była kontrowersyjna, ale przynajmniej wnosiła unikalny charakter i wymagała dostosowania strategii. Z kolei krótkotrwałe buffy to mechanika widziana w dziesiątkach innych gier i łatwo może sprowadzić się do „spamowania” w odpowiednich momentach. Jeśli już coś zmieniać, to raczej warto pomyśleć o bardziej oryginalnej alternatywie niż zastępować jeden problem innym, tylko bardziej sztampowym. (Wygenerowano przy pomocy GPT)Cytat:
Z tym również można się zgodzić i może warto rozważyć usunięcie aktualnej kosy i wprowadzenie nowych rękawic o zupełnie innym działaniu, które nie byłyby aż tak problematyczne ani losowe w testowaniu i działaniu. Mogłyby np. dawać krótkotrwałe bonusy do obrażeń, obrony lub uniku, albo zwiększać szansę na trafienie krytyczne. Takie rozwiązania wprowadzałyby ciekawe możliwości taktyczne, bez większego ryzyka frustracji dla gracza.
Tak bym mógł "odpisać" i by to stało na podobnym poziomie do twoich wklejanych "pomysłów".
Ale spróbuję cię potraktować poważnie i potórzę to co mowilem wczesniej:
Kosa w założeniach nie miała być bronią dla wszystkich, a rękawice nie są domyślną bronią do pvp (bo ich znacząca przewaga skandalicznie spłaszcza rozgrywkę - co widzieliśmy w nordii i na początku tego upka). Każda z broni atrowych wymaga jakiegoś sensownego archetypu buildu - na kosie wystarczały autostaty (pod luck), skrypt żeby się bić i leczyć i to tyle.
Obchodzenie w skrypcie demobki/nieszczescia jest wygodniejsze niż krwawienia. Dlaczego? Zawsze istnieje ryzyko że ktoś wrzuci usmiech losu, więc trzeba się przed nimi zabezpieczyć. Krwawienie (z sensownych zdolek) nakłada tylko klątwa krwi (która nie jest jednak w tym upku tak must have jak w nordii - chyba nie musze tłumaczyć dlaczego), co za tym idzie - oskryptowanie go wymaga pewnego pomyślunku.
Uwaga - podobnego, ale mneijszego jak oskryptowanie wszystkich możliwych efektów negatywnych od kosy.
To chyba ma sens, że używanie broni powinno być podobnie trudne jak obrona przed nią? ;) Bo nie powiesz mi, że broń która z dp może: zatruć, sparaliżować, odebrać MP (wstaw cokolwiek, co irytuje graczy) to najlepsze na co mozna walczyc :)