To wtedy będziemy mieć walki automatyczne i... automatyczne. Trochę bez sensu.
Podgląd wydruku
Nie musicie się zgadzać na takie warunki, jak już sam system elo nawiązuje do szachów to można podzielić walki manualne na podobne kategorie - np. błyskawiczne z limitem 1-3 minut, ekspresowe z limitem 5 minut, limit 10 i limit 20 minut oraz brak limitu
Przy czym ustalenie jakiegokolwiek limitu powinno być dobrowolne.
Wiadomo, że walka może się przedłużyć z różnych nieoczekiwanych powodów - kiedy coś wypadnie.
Posłużę się również powszechnym argumentem obecnym nawet w tym temacie:
Nikt ci nie każe z tego korzystać.
Właściwie to wysnułem tam dwie propozycje: jedna to skrócenie czasu całej walki, druga to skrócenie czasu tury gracza. Nie są ze sobą powiązane, można wprowadzić tylko jedną. Skrócenie tury gracza z 60 sekund do 15 wystarczająco przyspieszyło by walki manualne, choć rozumiem, że to może spotkać się ze sprzeciwem osób z wolniejszym łączem.
Chyba mnie źle zrozumieliście odnośnie limitów. Proponowałem aby limity zresetować a nie znosić.
Może zróbmy tak, że jak ktoś jest online i ma powyżej iluśtam elo, to jest zapisywany na arenę automatycznie w trybie incognito. Po walce (niezależnie od wyniku) mamy godzinę spokoju na arenie.
I można przebudować arenę, że zamiast wyboru przeciwników (jeżeli wejdzie to co napisałem przed chwilą z auto-zapisem, będzie dużo ludzi do walk) będzie sam przycisk "zawalcz" i obok w nawiasie ilość rywali z których zalosuje nam przeciwnika (może być wg elo, drugim kryterium niech będzie ostatnia walka z danym przeciwnikiem - dobierze nam przeciwnika z którym walczyliśmy najdawniej a ma podobne elo do nas). Wtedy limit walk może zostać na pojedynki/bójki, ale można go znieść na ten typ areny.
Oczywiście limit można zastosować dla topki, by w górze jedna osoba nie klepała drugiej 24x na dobe.
to walcz dalej po pół godziny
Nie jest to głupie. Tylko bym uzależniła wygraną od (ilości pozostawionych miksów i zdolności) + hp gracza.
Np Gracz A ma jeszcze 5400 życia w zdolnościach i miksach oraz 2048hp Gracz B ma 2800 w miskach i zdolnościach i 1222 hp. Czyli wygrywa Gracz A.
Albo od zużytych miksów i hp. Wzór: (Miksy + zdolności)- hp
Np Gracz A ma 1200hp i użył miksów oraz zdolności które mu dały 6400 hp. Czyli wychodzi 5200 wg wzoru. Gracz B po przeliczeniu ma 4400 Czyli Wygrywa gracz B
I nie skracałabym czasu na tury. Różne nieszczęścia czekają gracza podczas walki np chwilowy brak neta.
Ale to jest bez sensu, naprawde. Chcesz ograniczać PvP do stałych buildów. A może przeciwnik doprowadziłby później do sytuacji, że dobije go w dwóch turach? Bo o ile nie ma miksów to ma głowę i STRATEGIĘ.
I poruszam tu kolejną kwestię, nie musicie walczyć 60 minut. Wystarczy, że dobrze się ustawicie i nawet nie zajmie wam to 10 sekund.
No ale jak się nie podoba na manualu to zawsze jest auto.
Mnie walki manualne się podobają. Bo o ile w automatycznych nie ma fajerwerków, to na manualu można zastosować wszystko i przed wszystkim się uchronić.
Jest dobrze tak jak jest. Za długie walki? To nie walczcie.
To chyba Tomi proponował, i to jest w mojej opinii najlepsze rozwiązanie, być może będą praktyki "snipowania" kogoś, mimo wszystko ograniczy to wybieralność przeciwników.Cytat:
I można przebudować arenę, że zamiast wyboru przeciwników (jeżeli wejdzie to co napisałem przed chwilą z auto-zapisem, będzie dużo ludzi do walk) będzie sam przycisk "zawalcz" i
Co do czasu walki:
Pomysł z globalnym czasem na walke po którym załącza się auto walka nie jest glupi.
Tzn gracze mają każdy po 5min na wykonanie wszystkich tur potem już ewentualne ruchy wykonuje skrypt.
Oczywiście to gracze sami ustalaliby ,że taki system ma działać.
W sumie alternatywą jest też z shogi - po uplywie czasu ma się tylko X czasu na każdy ruch.
Jedni będą przedłużać drudzy skracać. W zależności od buildu. Hiter pewnie będzie chciał władować jak najwięcej i jak najmocniejszych hitów.
Ten 2 wzór jest lepszy, bo zachęca do ryzykowania. Może przeciwnik zaryzykuje i padnie przed czasem.
Ale pewnie i tak muszą zostać te bardzo długie walki, bo wszystko poza wywaleniem miksów jest zbyt trudne do włożenia w grę.
Może po prostu pomysł słaby? ;)Cytat:
Ale pewnie i tak muszą zostać te bardzo długie walki, bo wszystko poza wywaleniem miksów jest zbyt trudne do włożenia w grę.