Usuńcie oko i poprawcie błędy, po znowu będziecie dawać minusy za szczerą prawdę.
Podgląd wydruku
Usuńcie oko i poprawcie błędy, po znowu będziecie dawać minusy za szczerą prawdę.
A myślałem, że tylko ja mam takie odczucia ;DCytat:
widocznie nie ma wlasciwych testujących :<
I ta wypowiedź to klucz podsumowujący igrzyska. Nie miałeś pomysłu jak mnie wyeliminować, to mnie wywaliłeś błędem, który chciałeś stworzyć. Co najlepsze ten błąd już był, więc perfekcyjnie wykorzystany stary błąd, żeby wyeliminować zwycięzcę poprzedniej edycji. (jak nie wiesz o czym mówię , to rozmawialiśmy o tym błędzie bo on się odnosił mojej nagrody, a jest to ten sam błąd "nie jest liczona walka dla pomocników tylko walka dla tych co ją zaczęli") .
Jeszcze raz dziękuję za wyrzucenie mnie z igrzysk za pomocą błędu .
Zmiany były testowane, nie przewidzieliście lagów.(swoją drogą naprawdę nie spodziewaliście się tego?) A były niezłe - patrzyłam na finałową walkę - nad Bloodem pojawił się mieczyk, a Kampaj jeszcze radośnie hasał po arenie.
Moja propozycja jest taka: Za nieatakowanie w ciągu 2 min wrzucenie do losowej walki, losowej strony. sytuacja może powtórzyć się 3 krotnie, za 4 razem goni to oko śmierci.
Kontynuując temat tych zawiech: skrócenie czasu na ruch do 15s, jest tworzeniem auto bójek lub omyłkowego klikania (zacięcie na innej pozycji)
po drugie: kompletne wyłączenie dymków na widowni. niech sobie piszą na czacie głównym, ale spam z jednym nickiem gracza jest denerwujący i zasłania pół mapy.
Kolejne: rozumiem - igrzyska śmierci, ale 4 na 1 nie powinno występować, przecież nie zależy nikomu na tym by w 20 min wszystko zakończyć. powinno być ograniczenie maksymalnej przewagi jednego gracza.
Pytanie: widziałam że wypadają przedmioty, czy uzbrojenie też może wypaść? Słyszałam o przypadkach wypadania uzbrojenia założonego podczas poprzednich igrzysk, mnie nie spotkało, nie widziałam raportów, więc może ktoś potwierdzi, czy tak faktycznie było. (i czy tak nadal jest?)
Co z losowością dochodzenia do walki? pojawiały się takie propozycje, zostały zaakceptowane?
z plusów: nie działało grupowanie się, a bez kładek dużo czytelniej.
Naprawdę wierzysz w to co napisałaś?
Trochę dystansu, jeszcze nie raz będziesz mogła się wykazać.
Przy takim zagęszczeniu graczy na mapie lagów praktycznie nie da się uniknąć. To, że będą, braliśmy pod uwagę, ale nie przewidzieliśmy, że jeden z nowych elementów (oko) będzie na nie tak wrażliwy - tzn. w określonych warunkach zmieni się całkowicie sposób w jaki miał funkcjonować.
Nie chcieliśmy tego robić, ale pewnie nie obędzie się bez ograniczenia liczby osób na widowni i ewentualnie uczestników.
Dołączenie do losowej strony brzmi nieźle, ale trzeba się jeszcze zastanowić czy nie stworzy to nowych problemów.
Czas tury 15s może nie jest komfortowy, ale nie miał taki być - właśnie pośpiech i nawet pomyłki z tego wynikające są jakby częścią rozgrywki. Na pewno wpływa to pozytywnie na dynamikę toczenia walk. Jakieś niewielkie ustępstwo w tej kwestii powinno być możliwe.
Co do przewagi 4vs1 czy innej - to jest własnie specyfika igrzysk. Ograniczenia wszelkiego typu są w walkach na co dzień.
Jeśli chodzi o drop to walki toczą się na ogólnych zasadach, a więc nie można stracić aktualnie założonego eq, można jednak z 1% szansą stracić jakieś eq z plecaka.
Konstruktywne propozycje:
1. Wiekszosc osob, ktore placza ze lagi, prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy ze duza ich czesc jest powodowana przez ich wlasne niedomaganie sprzetowe. MFO jest gra przegladarkowa i obecnosc uzytkownikow komputerow klasy C nie powinna dziwic.
Mozna podzielic arene na kilka mniejszych pomieszczen i jedynie widownia mialaby mozliwosc obserwowania wszystkich. Niestety takie rozwiazanie rezygnuje z "masowego wrazenia", ktore chyba jest bardzo zamierzone w tym evencie. Ewentualnie arena moglaby byc nieco wieksza, a pole widzenia walczacych mniejsze.
2. Dolaczanie do losowej walki nie bedzie dzialac. Przynajmniej nie jako oddzielna rzecz. Wszyscy beda po prostu stac i sie gapic, az system ich gdzies wrzuci + wiecej lagow. Jesli kij sie nie sprawdza, to moze warto pomyslec zeby dac atakujacym marchewke. Na przyklad taki atakujacy zawsze zaczynalby pierwszy i oprocz tego mialby autostatus przyspieszenie na 2 tury (lub przedluzenie aktualnego autostatusu). Wtedy osoby dolaczajace poprzez autodolaczanie bylyby karane poprzez brak tego bonusu.
3. Jako cos odrebnego proponowalbym nastepujaca jeszcze rzecz: zwyciezca poprzednich igrzysk bylby wyrozniony podczas kolejnych igrzysk. Wyroznienie byloby nastepujace: jego/jej postac poruszalaby sie jak gdyby pod wplywem magicznego napoju sprint, ale swiecilaby sie ona lub bylby inny wizualny efekt wokol niej. Pokonanie (zadanie najwiekszej ilosci obrazej sposrod innych atakujacych) tego gracza liczyloby sie jak wygranie 4 walk na potrzeby obliczania nagrod. Utrudniloby to utrzymanie tytulu, a takze sluzyloby zacheta zeby przyszly zwyciezca wylonil sie poprzez pokonanie poprzednika. Innymi slowy, zeby zachecic do nieunikania najtrudniejszych przeciwnikow.
Dla wlasnego dobra w ogole nie powinnas byc dopuszczana do takich eventow. Jeszcze pozwiesz MFO o szkody zdrowotne, ktorych doswiadczylas z powodu bledu w grze.
No i w jaki sposób chcecie to zrobić? ranking, wpisowe, kto pierwszy ten lepszy (biedni ludzie z wolnym internetem)? Proponuję widownię przenosić inną "mapę" z dostępem tylko do okna dialogowego z wyborem podglądu wybranej walki (coś na wzór wyboru miejsca w teleporcie) z dwoma czatami - podgląd głównego z walk i swój na którym sobie będą pisać (przy okazji rozwiąże się problem z tymi dymkami).
Ja pisze o jednym, a Ty o drugim - nie mam nic przeciwko zmniejszeniu czasu na ruch, ale nie w takich "lagotwórczych" warunkach. (proste: przywróćcie 30s, dopóki nie rozwiążecie problemu z zawiechami)
Co do przewagi 4vs1 czy innej - to jest własnie specyfika igrzysk. Ograniczenia wszelkiego typu są w walkach na co dzień. - wiedziałam że tak odpowiesz:) w sumie, sami się prosili o to nie dochodząc do walki, kiedy została ich garstka:)
co do eq - wiem jakie są ogólne zasady i teoretycznie to nie powinno mieć miejsca. Jednak plotki powstały, stąd moja prośba o jakiś raport w celu potwierdzenia.
wątpię by ludzie chcieli być wrzucani losowo, to mogłoby znaczyć, że dobry gracz trafi do 40 przeciwko 4x50 i zanim się obejrzy odpadnie (plus to ograniczenie max 3 takich dorzutek). marchewka? może być!: ) nie wiem jak wpłynie na lagi, nie znam się na stronie technicznej.
oczywiście zgadzam się z wpływem oprzyrządowania na cięcie, ale nie powiesz mi, że mój sprzęt w 2 min zmienił moc obliczeniową na porównywalną z kalkulatorem prostym. Nie jestem za dzieleniem areny, tylko odseparowaniem widowni. 3. pkt za!
Chmurki można sobie wyłączyć w ustawieniach, zawodnicy na arenie i tak mało piszą, ew. oszczędzi się wołania próśb o pomoc.
Widownia miała tutaj być jednym z głównych elementów - w sumie dla nich są te igrzyska... "widownia ma być zadowolona"
Lagi powinny maleć wraz z każdymi następnymi igrzyskami. :D (chociaż na takie bez lagów pewnie jeszcze długo poczekamy)
Da się stracić eq w walce, osobiście na 2 przegrane walki straciłem obecnie Gem Obrony Plus, jednak typowe uzbrojenie również idzie stracić, np. straciłem Orkowy Topór w walce z Tomim, dowodu chyba nie trzeba, ale jak ktoś tak bardzo chce, to: https://test.mfo3.pl/game/report.php?bid=5565925&vpid=2 .
Jeśli chodzi o ograniczenie osób to jestem temu przeciwny, lepiej już mieć lagi. Chyba, że mówimy o jakimś wpisowym, cenę wejścia na widownię w sumie można podnieść (o czym MapY już pisał), jednak dobrze by było, aby z czasem ta cena wróciła do stanu obecnego (wraz ze zmniejszaniem się popularności igrzysk). Inna opcja to zwiększenie wymaganego lvl'a i obniżanie go o 1 z każdymi następnymi igrzyskami, aż wrócimy do obecnego stanu.
Edit
Przy obecnym stanie walk przelicznik nagród musi (imo) zostać zmniejszony, obecnie nabicie 10 walk to nic wielkiego, a nie wyobrażam sobie, aby co tydzień rozdawano w taki sposób 100mf. Zamiast tego można lekko zmienić system "zaliczania" walk, np. wymóg X tur z naszym udziałem lub X czasu musimy być w danej walce.
ach, ale zapomina się o takich rzeczach, a jak już jesteś na arenie to nie za bardzo masz czas na grzebanie w ustawieniach,
Serio? Bo mi się wydawało, że to miało promować pvp/tvt wśród wysokich lvli:D
Raport niedostępny dla szaraczka:< Chodzi o uzbrojenie założone. Było?
To łatwiej dodać komunikat przed wejściem na arenę lub ten blokujący nasz ruch podczas oczekiwania na rozpoczęcie igrzysk, o tym, aby wyłączyć chmurki w ustawieniach.
Jacek mówił, że "widownia ma być zadowolona", więc tak miało być. Również po to stworzono oglądanie walk i samą możliwość wejścia na widownię.
Uzbrojenie można stracić, ale niezałożone, może być w nieaktywnym (obecnie) profilu - wtenczas możliwość stracenia = ON. To co mamy aktualnie na sobie założone (aktywny dany profil), tego nie można stracić.
W ten sposób straciłem jeden gem obrony plus - był on na profilu pod woja, a aktywny miałem hybrydowy, gdzie tej sztuki gemu już nie było. W walce z linku straciłem Orkowy Topór, miałem ich w torbie około 30, więc szansa była większa. Najczęściej i tak wypadną jakieś mikstury - o ile mamy zapas.
Losowanie załatwiło by sprawę. Jedni by weszli, inni nie. To jednak ostateczność. Tak sobie myślę, że lagi jako takie są groźne głównie dla walczących, więc można by zrobić tak, że widownia widzi walczących, natomiast walczący nie widzą widowni (i tak nie bardzo mają na to czas).
Będziemy do tego dążyć, na początek pomysł j/w.
Podzielenie na mapki - da się zrobić. W sumie dodatkowy efekt szukania swoich ziomków i trudniejsze ustawki (przynajmniej na początku). Wygoda widowni jednak mocno ograniczona.
Losowość raczej na pewno spowoduje mniejsze zainteresowanie dołączaniem do walk - duże ryzyko. Lepiej będzie samemu zaatakować kogoś wolnego lub poczekać. Co prawda nie nabijemy wtedy licznika walk i mamy mniej prezentów, ale ... Tu by się musieli wypowiedzieć uczestnicy, jak to widzą. Przedłużenie autostatusów czy gwarancja pierwszej kolejki chyba bez większych problemów jest osiągalna, ale czy to na pewno zmiana jakościowa?
Niezły pomysł - wprawdzie nie trzymamy danych zwycięzcy igrzysk (czy ogólnie danych igrzysk) w wydzielonych strukturach w bazie danych, ale może udało by się to jakoś załatwić. Coś na wzór ikonki z medalami za rankingi.
To nie do końca jest tak, ze igrzyska są dla widowni :) Są dla widowni i dla uczestników. Uczestnicy mają jednak nieco inny charakter zabawy i walczą o konkretne nagrody. Dla widowni to tylko rozrywka.
Zmieniłbym to na jakiś przelicznik pokonanych graczy, aby zwycięstwo 4vs1 liczyło się 4 razy mniej niż 1vs1 czy 4vs4. Będzie to dodatkowa zachęta do toczenia bardziej wyrównanych walk.Cytat:
Przy obecnym stanie walk przelicznik nagród musi (imo) zostać zmniejszony, obecnie nabicie 10 walk to nic wielkiego, a nie wyobrażam sobie, aby co tydzień rozdawano w taki sposób 100mf. Zamiast tego można lekko zmienić system "zaliczania" walk, np. wymóg X tur z naszym udziałem lub X czasu musimy być w danej walce.
Jeśli wyłączymy widoczność widowni dla uczestników to pewnie i chmurki przestaną być problemem. Wyłączyć oczywiście można w ustawieniach.
hmm, może to dlatego te plotki, wypadło z innego profilu. (i 20 raz powiem, że wiem ocb z wypadaniem przedmiotów z bójek, chciałam tylko potwierdzić/obalić pogłoskę) Komunikat łatwiejszy, ale wypis z areny jest zrobiony auto, wiec chyba problem nie będzie?
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/pomysły lub chciałby wyrazić opinię o już wymienionych to zachęcam. Co się będzie dało wprowadzić w miarę bezboleśnie wypróbujemy w najbliższą niedzielę. Jeśli efekt będzie nadal mało satysfakcjonujący to dalsze rozwijanie igrzysk raczej sobie odpuścimy.
Rozumiem, że gracze z widowni będą niewidoczni, jednakże będziemy widzieć ich dymki, które z kolei będzie można wyłączyć w ustawieniach? Czy będzie możliwość włączenia u siebie widoczności graczy? (w miarę upływu czasu nie powinno być lagów lub po prostu mamy lepszy sprzęt i również nie wiemy co to lagi)
Proszę wziąć również uwagę odnośnie pojawiania się prezentów (już wcześniej pisałem).
Czy jest szansa na wprowadzenie igrzysk 1vs1? Mogłyby być co 2 tygodnie na przemian ze zwykłymi igrzyskami i przyjęłyby funkcję turnieju. Tylko tam powinny być lekko inne kryteria odpadania (np 2 przegrane) no i przedział levelowy. W celu zmniejszenia lagów każdy przedział znajdowałby się na oddzielnej kopii mapki, a widownia też mogłaby oglądać tylko wybrany przedział.
Ja to widzę prędzej tak, że nie widzimy graczy z widowni ani chmurek, lecz sam tekst pisany przez nich co nie powinno spowodować laggów, a za to będziemy wiedzieć o czym wszyscy piszą.Cytat:
Rozumiem, że gracze z widowni będą niewidoczni, jednakże będziemy widzieć ich dymki, które z kolei będzie można wyłączyć w ustawieniach?
Myślę, że wyłączenie będzie dla wszystkich uczestników na stałe, bo chyba tak najprościej, nie ma co zanadto kombinować z ponownym włączaniem/wyłączaniem itd.Cytat:
Czy będzie możliwość włączenia u siebie widoczności graczy?
Powiedzmy... zostało 9 graczy w tym 8 walczy 4 vs 4 wiec jak bójka toczy sie powyżej 5 min 9 gracz może liczyć tylko na oko ...
Jeden wielki płacz :D moim zdaniem igrzyska były całkiem spoko , tylko te lagi...
Te igrzyska to łatwy zarobek... 1,2kk w 20 min :)
Zbyt łatwy zarobek , nie powinno wypadać EQ ani zdolności ( co do zdolności to nie wiem czy wypadają)
jak nie będzie eq i zdolności to mało kto będzie w nich bral udział
Najważniejsza jest zabawa i najlepszy dostaje pkt MF.
Ponoć też można zarobić +100pkt rankingowych itd, moim zdaniem trochę sporo, takim tempem wkrótce nieźle skoczą cyferki w rankingach a ilość walk 1v1 rankingowych pozostanie bez zmian.
Ps. Walki 1v1 podczas trwania igrzysk są o punkty rankingowe (oczywiście jeżeli obaj gracze są w tym samym przedziale)?
Tak.
Chyba nie, bo zawsze można dołączyć, chyba że owi graczy sami między sobą stoczą starcie, ale jak ktoś dołączy to już nie jest to walka o pkt pvp
No to chyba jest logiczne.
można, bo jak dotąd jedyne prezenty u mnie to żetony i rank. Nie wiem jak to ma się tam dokładnie z tymi prezentami, ale jeśli faktycznie sypią się unikaty, itd. to trochę dziwne, żeby masowo dostępny event (cotygodniowy), rozdawał graczom miliony złota( pomijając mfy dla ostatniego). Turniej ciągnął się wieki(zorganizowanie, zapisy i walki), a nagrody były mniejsze niż na tych ekspresowych igrzyskach.
Zestaw unikatów na 50lvl (np. set garudy , set orka) - 1% [Czy aby zestawy nie są zbyt mocnym prezentem? Zrezygnowałbym z tego]
Unikat na 50 lvl - 10% (Oczywiście na plusy szansa taka sama jak przy dropie z bossów , 2% na coś z setu orka , 2% na set kapłana , 2% na gothar , 4% na garudy)
Rank - 20% (odpowiednio 10% na 50 , 10% na 100 , 10% na 150 lub po prostu ilość zależna od ilości ranku całkowitego posiadanego w danej chwili)
Gold - 30% (Tylko nie jakieś syfiaste paczki po 10k , tylko szansa na 50k , 100k , 250k , max 500k)
Przedmioty - 40% (byle nie mikstury życia , jakieś 15x odno , 30x miks mobi , 50 osłon)
Miksy niewidzialności i olbrzyma taka szansa jak na miks speeda ( niewidzialność ułatwia ukrycie się, a olbrzym utrudnia ukrycie się w tłumie)
Trująca skrzynia; w 5 turze(do ustalenia) nakłada status zatrucie na 3 tury mozna zdjąć antidotum (2%)
Czar garudy; działa jak status przyspieszenie tyle że nie zależnie od liczby przeciwników postać ma 2 tury na początku walki ( 1%)
Twój dzień; czyli możliwość użycia losowej zdolności o 1 raz więcej ( np jeśli postać może użyć tylko raz Mgły dzięki temu czarowi będzie miała szanse 2 razy się nią popisać) działa na założone zdolności( 0.5%) Może być zależne od użyć drużynowych lub nie ( do przetestowania czy nie za silna).
Zombi time; czyli potka o 100% skuteczności przy użyciu w 1 przeciwnika nadająca status zombi na 2 tury (5%)
+ 10 do obrony; dodanie do końcowych obron po 5pkt na 1 walkę (5%)
Zdobycie zwoju zdolności; (10%) odpowiedni dla poziomu gracza +/- 5lev
Oczyszczenie; postać wchodząca do walki po zdobyciu jej usuwała by wszystkie* (* pozytywne i negatywne statusy oprócz nietykalności) u przeciwników (60% szans) u sprzymierzeńców ( 40% szans) szansa na zdobycie (10%)
Alkoholik; postać wchodziła by do walki z 1 turą pomylenia ( 10%)
Szczurzy gryz; porażenie na 1 ture (10%)
Wyrwana marchewka; wrzuca do najbliższej walki w jakiej są miejsca( 20%)
Auto rege; na 3 tury regeneracja ( 10%)
Można kombinować a kombinować :) może jakieś zdolności mini użyte na graczach np. mobilizacja tygrysa na jakimś uczestniku w środku walki lub Podmuch garudy znikąd bo ktoś zebrał niepodpisaną skrzynkę ( komunikat;zebrałeś skrzynkę "dziwnie się czujesz zobaczysz w następnej walce czy był to dobry wybór" [można większość skrzynek tak oznaczyć z opisanych przezemnie] ) :)
Tylko żeby nie było błędów w związku z wprowadzaniem za dużej ilości nowych rzeczy. Alkoholik zdecydowanie za mocny jak ktoś wejdzie na walkę 1vs1 z pomyleniem ubrany na hybrydę to hiter na pewno go ściągnie na 2 hity.
Proponuję nie dodawać za dużo nowych rzeczy.
Co do tych 5minut na walkę ok może być licznik tylko żeby się nie powtórzył błąd że ktoś pomaga i mu czasu nie naliczy po wygranej walce tylko go wywali. Weźcie też pod uwagę możliwość że będą 4 minuty do końca ktoś wejdzie na walkę 4vs4 a czas zleci do 0 sek i wywali go po walce.
Co do mfów zależny od walki jestem za czyli 1vs1 10 mf a za 4vs1 2,5mf.
Prezenty powinny być za zaczęcie walki jak było na 1 evencie, a nie za dołączanie to by zmotywowało graczy do walk.
Im bardziej na siłę będziecie się starali ulepszyć igrzyska tym bardziej mogą się okazać klapą. Może sukces igrzysk ma być oparty na prostocie .
Wystarczy zrobić losowe wybieranie strony walki po próbie pomocy.
Zniwelować błędy już obecne.
Im wiecej pomysłów pojawi się na igrzyska tym coraz to liczniejsze błędy wystąpią. To ma być prosty event z jasną zasadą ostatni wygrywa.
No wreszcie 20lv, szykujcie miejsca na widowni! ;)