Zwiększenie szansy na trafienie potwora unikatowego (zwłaszcza na low-lv)
Potwory unikatowe trafiają się za rzadko. afaik dla większości szansa wynosi 1 na 150 energii (jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale dane w albumach losowo wybranych graczy tę kalkulację potwierdzają). Ignorując losowość, to dokładnie tyle samo co topowe minibossy na większość przedziałów poziomowych. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę to, że przegrana walka oznacza stratę poświęconej energii (gdzie minibossy respione zostają do ponownego ataku), a także rozdźwięk między mini a unikatami na niższym lv (gdzie już wiele bossów jest respionych 100eny/boss) to potwory unikatowe są najrzadszym przeciwnikiem dostępnym w grze.
Może i pojawiają się rzadko, ale za to mają słaby drop :) Spytajcie się gracza wbijającego poziom, czy woli zrespić sobie minibossa dającego silne EQ które będzie służyć przez kilkanaście poziomów, czy potwora unikatowego, który czasem dropnie niegrywalną szatę atrybutową, broń wartą 50k na targu lub niszową zdolność, która i tak na targu jest warta max. 200k bo jej głownym źródłem dropu jest wymiana za Podrzucone Jaja.
Od tego % respa kojarzę 2 wyjątki. Pierwszym jest Mimic, który chyba wciąż się pojawia średnio raz na 200 eny XD. Drugim jest Wściekła Rzepa, która pojawia się raz na 100 energii (może Pingwin też?). I muszę powiedzieć, że taka szansa trafienia nie sprawia, że tych walk jest przytłaczająco dużo, nie tworzy zalewu dropu z tego unikata na targu... po prostu jest bardzo w porządku. 1%, kto by pomyślał.
Ogólnie skracając wszystkie technikalia wyżej - po prostu mam wrażenie, że resp potworów unikatowych przegapiono, obniżając wymagania na inne bossy na low lv. Więc moja propozycja jest tylko próbą naprawienia tego.
Konkrety:
Proponuję zwiększenie szansy na inicjację walki z potworem unikatowym do 1%/2%/3% w walce przeciw grupie 1x/2x/3x dla potworów unikatowych od Plazmy Energetycznej do Tanatosa (przy Mimicu odpowiednio zmodyfikować liczby w tym jego systemie respienia)
Preferowalnie bez zmniejszenia % dropa.